Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
Gugyor
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Gugyor »

Urak!a teljesen szintetikus castrol 75w90-es váltóolaj jó?
Corolla AE92 GTI HB
Toyota carina e gli
Medw
Visszajáró
Visszajáró

olaj

Hozzászólás Szerző: Medw »

Üdv! Megkérdezhetném, hogy Ti milyen olajat használtok (márka és típus) az E10 4E-FE motorjához? Köszi.
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Kalmi »

Mobil1 ESP Formula 5W-30. Úgy vagyok vele, hogy a Corollába, tényleg csak a benzin az olaj és ablakmosó folyadék kell. Benzinbõl sok fogy, olajból viszonylag kevés (évente 1-1.5 liter), abból jót, és az alacsonyabb viszkozitása miatt a benzinen behozza az árát és a motort is szép tisztán tartja.
E10 Hatchback 1994 4E-FE Kép
Medw
Visszajáró
Visszajáró

Kalmi írta:Mobil1 ESP Formula 5W-30. Úgy vagyok vele, hogy a Corollába, tényleg csak a benzin az olaj és ablakmosó folyadék kell. Benzinbõl sok fogy, olajból viszonylag kevés (évente 1-1.5 liter), abból jót, és az alacsonyabb viszkozitása miatt a benzinen behozza az árát és a motort is szép tisztán tartja.
Én Shell Helix 10W-40-et használok. A gyári spec. is 10W-40, ha jól tudom. Próbáltad 10W-40-essel is vagy csak 5W-30-cal? Ha igen, miért váltottál?
Gabes
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: Gabes »

A Shell olajat nagyon hamar felejtsd el!
'95 E10 Hatchback 1.3 XLi 4E-FE
Medw
Visszajáró
Visszajáró

Gabes írta:A Shell olajat nagyon hamar felejtsd el!
Miért is?
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Kalmi »

Medw írta: Én Shell Helix 10W-40-et használok. A gyári spec. is 10W-40, ha jól tudom. Próbáltad 10W-40-essel is vagy csak 5W-30-cal? Ha igen, miért váltottál?
A kézikönyvében (1992-es nyomtatás) nem is szerepel a 10W-40. A 10W-30 az elsõdleges ajánlás mérsékelt éghajlatra, 5W-30-az ajánlás +7 fok alatti hideg éghajlatra. Melegre pedig 15W-40 és 20W-50. API SG... Szóval nem kényes az olajra.

Elõször 10W-40 Castrol Magnatec-et tetettem bele. Nem volt semmi gond vele.
A rövid utak miatt és úgy általában is, a másik fórum olajos topikjában 5W-40-et vagy 5W-30-at ajánlottak. Több mint két éve használom az ESP Formulát.
E10 Hatchback 1994 4E-FE Kép
Medw
Visszajáró
Visszajáró

Kalmi írta:
Medw írta: Én Shell Helix 10W-40-et használok. A gyári spec. is 10W-40, ha jól tudom. Próbáltad 10W-40-essel is vagy csak 5W-30-cal? Ha igen, miért váltottál?
A kézikönyvében (1992-es nyomtatás) nem is szerepel a 10W-40. A 10W-30 az elsõdleges ajánlás mérsékelt éghajlatra, 5W-30-az ajánlás +7 fok alatti hideg éghajlatra. Melegre pedig 15W-40 és 20W-50. API SG... Szóval nem kényes az olajra.

Elõször 10W-40 Castrol Magnatec-et tetettem bele. Nem volt semmi gond vele.
A rövid utak miatt és úgy általában is, a másik fórum olajos topikjában 5W-40-et vagy 5W-30-at ajánlottak. Több mint két éve használom az ESP Formulát.
Közeleg az olaj csere, és fontolgatom, hogy érdemes lenne e 10W-40-rõl váltani. Az 5W-30-ban gondolkodtam korábban is, mert több helyen hallottam, hogy sokan használják. Ami a márkát illeti, eddig nem volt bajom a Shell-lel, de tényleg kíváncsi volnék rá, miért kell kerülni. Csekkoltam azt is amit, Te használsz, biztos, hogy szuper, csak kicsit sokallom az árát.
tibierdrol
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: tibierdrol »

Q8 Excel 5W-40-et használunk mindkét autóba. Jobb mint amit a használati utasításban elõírnak és olcsó is.
'99-es lépcsõshátú E11, 4E-FE motorral
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Saját véleményem nekem is az 5W-40, így tél elõtt, pedig még inkább, de, ha eddig ezzel a 10W-40-nel nem volt gondod, nem biztos, hogy mindenképpen érdemes váltanod.
Nézd meg a Liqui Moly 10W-40-es olajait. Nem olcsók, de abszolút prémium minõségû, a Shellnél szerintem jobban járnál vele.
Nekem most az LM Top Tec 4100 5W-40 van az autómban, kb 3 hete, így még korai véleményt alkotni róla, eddig 1000km-t mentem vele.
2 olajcserével ezelõtt szintén a Q8 Formula Excel 5W-40-et használtam, de abból 2x annyit evett, mint a Total-ból, Mobilból, ezért gyakorlatilag 5-6000km-nél le is dobtam, holott érezhetõen finomabban járt a motor, jó volt a hangja is, de na... Nem volt kiszámítható vele az olajfogyás.
A másik fórumon egy Carina E-s fórumtársam velem egyidõben szintén a Q8-at használta, pontosan ilyen tapasztalatokkal (jó hang, de jelentõs olajfogyás). Az övé 4A-FE motor volt.
Most neki is ez az LM olaj van benne. :roll:
Szerintem maradj ennél:
Liqui Moly Leichtlauf 10W-40
Nem is vészes az ára (akciós), én is innen vásároltam és maga az olaj garantáltan nem hamisított, a többi márkánál magasabb minõségû termék

Olajszûrõbõl vagy gyárit, vagy MANN-t érdemes venni. Az olcsók kerülendõk.
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
Medw
Visszajáró
Visszajáró

bepi81 írta:Saját véleményem nekem is az 5W-40, így tél elõtt, pedig még inkább, de, ha eddig ezzel a 10W-40-nel nem volt gondod, nem biztos, hogy mindenképpen érdemes váltanod.
Nézd meg a Liqui Moly 10W-40-es olajait. Nem olcsók, de abszolút prémium minõségû, a Shellnél szerintem jobban járnál vele.
Nekem most az LM Top Tec 4100 5W-40 van az autómban, kb 3 hete, így még korai véleményt alkotni róla, eddig 1000km-t mentem vele.
2 olajcserével ezelõtt szintén a Q8 Formula Excel 5W-40-et használtam, de abból 2x annyit evett, mint a Total-ból, Mobilból, ezért gyakorlatilag 5-6000km-nél le is dobtam, holott érezhetõen finomabban járt a motor, jó volt a hangja is, de na... Nem volt kiszámítható vele az olajfogyás.
A másik fórumon egy Carina E-s fórumtársam velem egyidõben szintén a Q8-at használta, pontosan ilyen tapasztalatokkal (jó hang, de jelentõs olajfogyás). Az övé 4A-FE motor volt.
Most neki is ez az LM olaj van benne. :roll:
Szerintem maradj ennél:
Liqui Moly Leichtlauf 10W-40
Nem is vészes az ára (akciós), én is innen vásároltam és maga az olaj garantáltan nem hamisított, a többi márkánál magasabb minõségû termék

Olajszûrõbõl vagy gyárit, vagy MANN-t érdemes venni. Az olcsók kerülendõk.
Köszi a tippeket! Tényleg nem vészes az ára az LM-nek, amit linkeltél. Fontolóra veszem a dolgot!
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Arról nem is beszélve, hogy ez 5L(!!!)-re értendõ ár...
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Jorn »

Korábban Castrol 10W-40-est használtam, aztán a fórumozó kollégák tanácsára átálltam 5W-40-re, ebbõl a Mobil Super 3000 X1-re esett a választásom.
Nem bántam meg :)
Az elsõ 5000km alatt gyakorlatilag nem fogyott az olaj.
A második 5000km alatt beletöltöttem kevesebb, mint 2 litert. Ez így ugyan majdnem 4dl/1000km, de ha az elõzõ 5000km-t is beleveszem, akkor csak 2dl se :)
Tehát az 5literes Mobil az olajcserével együtt 10000km-ig elegendõ volt az utántöltögetésre is. (az autóban most 220E km van)
Mivel ugyanennyit megevett a 10W-40-bõl is anno, cserébe viszont most jobb az autónak, halkabb a motor, és jobban húz, árban pedig kb. ugyanott vagyok, ezért mondom azt, hogy 'megérte'.
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
Gabes
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: Gabes »

Medw írta:
Miért is?
Mondjuk mert szar? Én mindenkitõl csak negatív véleményt hallottam, és ha visszaolvasol forumtársak tapasztalata szerint is az. Pl.: "Vételkor Shell Helix Plus-t kapott sajnos, kalap kaki, 9E km után mintha vasreszelék darálódott volna. Gyors csere Castrol GTX Magnatec-re, fellélegzés, simán járó moci, stb."
'95 E10 Hatchback 1.3 XLi 4E-FE
Medw
Visszajáró
Visszajáró

Gabes írta:
Medw írta:
Miért is?
Mondjuk mert szar? Én mindenkitõl csak negatív véleményt hallottam, és ha visszaolvasol forumtársak tapasztalata szerint is az. Pl.: "Vételkor Shell Helix Plus-t kapott sajnos, kalap kaki, 9E km után mintha vasreszelék darálódott volna. Gyors csere Castrol GTX Magnatec-re, fellélegzés, simán járó moci, stb."
Nekem ilyen drasztikus problémáim nem voltak vele, sõt igazából semmi különös nem tûnt eddig fel. De le fogom valamire váltani következõ olaj cserénél, hogy mire azt még kitalálom. :wink:
Válasz küldése