Olaj ügyeink
olaj
Üdv! Megkérdezhetném, hogy Ti milyen olajat használtok (márka és típus) az E10 4E-FE motorjához? Köszi.
Én Shell Helix 10W-40-et használok. A gyári spec. is 10W-40, ha jól tudom. Próbáltad 10W-40-essel is vagy csak 5W-30-cal? Ha igen, miért váltottál?Kalmi írta:Mobil1 ESP Formula 5W-30. Úgy vagyok vele, hogy a Corollába, tényleg csak a benzin az olaj és ablakmosó folyadék kell. Benzinbõl sok fogy, olajból viszonylag kevés (évente 1-1.5 liter), abból jót, és az alacsonyabb viszkozitása miatt a benzinen behozza az árát és a motort is szép tisztán tartja.
- Kalmi
- Gyakori látogató

A kézikönyvében (1992-es nyomtatás) nem is szerepel a 10W-40. A 10W-30 az elsõdleges ajánlás mérsékelt éghajlatra, 5W-30-az ajánlás +7 fok alatti hideg éghajlatra. Melegre pedig 15W-40 és 20W-50. API SG... Szóval nem kényes az olajra.Medw írta: Én Shell Helix 10W-40-et használok. A gyári spec. is 10W-40, ha jól tudom. Próbáltad 10W-40-essel is vagy csak 5W-30-cal? Ha igen, miért váltottál?
Elõször 10W-40 Castrol Magnatec-et tetettem bele. Nem volt semmi gond vele.
A rövid utak miatt és úgy általában is, a másik fórum olajos topikjában 5W-40-et vagy 5W-30-at ajánlottak. Több mint két éve használom az ESP Formulát.
Közeleg az olaj csere, és fontolgatom, hogy érdemes lenne e 10W-40-rõl váltani. Az 5W-30-ban gondolkodtam korábban is, mert több helyen hallottam, hogy sokan használják. Ami a márkát illeti, eddig nem volt bajom a Shell-lel, de tényleg kíváncsi volnék rá, miért kell kerülni. Csekkoltam azt is amit, Te használsz, biztos, hogy szuper, csak kicsit sokallom az árát.Kalmi írta:A kézikönyvében (1992-es nyomtatás) nem is szerepel a 10W-40. A 10W-30 az elsõdleges ajánlás mérsékelt éghajlatra, 5W-30-az ajánlás +7 fok alatti hideg éghajlatra. Melegre pedig 15W-40 és 20W-50. API SG... Szóval nem kényes az olajra.Medw írta: Én Shell Helix 10W-40-et használok. A gyári spec. is 10W-40, ha jól tudom. Próbáltad 10W-40-essel is vagy csak 5W-30-cal? Ha igen, miért váltottál?
Elõször 10W-40 Castrol Magnatec-et tetettem bele. Nem volt semmi gond vele.
A rövid utak miatt és úgy általában is, a másik fórum olajos topikjában 5W-40-et vagy 5W-30-at ajánlottak. Több mint két éve használom az ESP Formulát.
-
tibierdrol
- Gyakori látogató

- bepi81
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2007
- Autód típusa (és generációja): Verso
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: MPV
Saját véleményem nekem is az 5W-40, így tél elõtt, pedig még inkább, de, ha eddig ezzel a 10W-40-nel nem volt gondod, nem biztos, hogy mindenképpen érdemes váltanod.
Nézd meg a Liqui Moly 10W-40-es olajait. Nem olcsók, de abszolút prémium minõségû, a Shellnél szerintem jobban járnál vele.
Nekem most az LM Top Tec 4100 5W-40 van az autómban, kb 3 hete, így még korai véleményt alkotni róla, eddig 1000km-t mentem vele.
2 olajcserével ezelõtt szintén a Q8 Formula Excel 5W-40-et használtam, de abból 2x annyit evett, mint a Total-ból, Mobilból, ezért gyakorlatilag 5-6000km-nél le is dobtam, holott érezhetõen finomabban járt a motor, jó volt a hangja is, de na... Nem volt kiszámítható vele az olajfogyás.
A másik fórumon egy Carina E-s fórumtársam velem egyidõben szintén a Q8-at használta, pontosan ilyen tapasztalatokkal (jó hang, de jelentõs olajfogyás). Az övé 4A-FE motor volt.
Most neki is ez az LM olaj van benne.
Szerintem maradj ennél:
Liqui Moly Leichtlauf 10W-40
Nem is vészes az ára (akciós), én is innen vásároltam és maga az olaj garantáltan nem hamisított, a többi márkánál magasabb minõségû termék
Olajszûrõbõl vagy gyárit, vagy MANN-t érdemes venni. Az olcsók kerülendõk.
Nézd meg a Liqui Moly 10W-40-es olajait. Nem olcsók, de abszolút prémium minõségû, a Shellnél szerintem jobban járnál vele.
Nekem most az LM Top Tec 4100 5W-40 van az autómban, kb 3 hete, így még korai véleményt alkotni róla, eddig 1000km-t mentem vele.
2 olajcserével ezelõtt szintén a Q8 Formula Excel 5W-40-et használtam, de abból 2x annyit evett, mint a Total-ból, Mobilból, ezért gyakorlatilag 5-6000km-nél le is dobtam, holott érezhetõen finomabban járt a motor, jó volt a hangja is, de na... Nem volt kiszámítható vele az olajfogyás.
A másik fórumon egy Carina E-s fórumtársam velem egyidõben szintén a Q8-at használta, pontosan ilyen tapasztalatokkal (jó hang, de jelentõs olajfogyás). Az övé 4A-FE motor volt.
Most neki is ez az LM olaj van benne.
Szerintem maradj ennél:
Nem is vészes az ára (akciós), én is innen vásároltam és maga az olaj garantáltan nem hamisított, a többi márkánál magasabb minõségû termék
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
Köszi a tippeket! Tényleg nem vészes az ára az LM-nek, amit linkeltél. Fontolóra veszem a dolgot!bepi81 írta:Saját véleményem nekem is az 5W-40, így tél elõtt, pedig még inkább, de, ha eddig ezzel a 10W-40-nel nem volt gondod, nem biztos, hogy mindenképpen érdemes váltanod.
Most neki is ez az LM olaj van benne.![]()
Szerintem maradj ennél:
- Jorn
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 1998
- Autód típusa (és generációja): Corolla E11
- Autód felszereltségi jelölése: Terra
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Korábban Castrol 10W-40-est használtam, aztán a fórumozó kollégák tanácsára átálltam 5W-40-re, ebbõl a Mobil Super 3000 X1-re esett a választásom.
Nem bántam meg
Az elsõ 5000km alatt gyakorlatilag nem fogyott az olaj.
A második 5000km alatt beletöltöttem kevesebb, mint 2 litert. Ez így ugyan majdnem 4dl/1000km, de ha az elõzõ 5000km-t is beleveszem, akkor csak 2dl se
Tehát az 5literes Mobil az olajcserével együtt 10000km-ig elegendõ volt az utántöltögetésre is. (az autóban most 220E km van)
Mivel ugyanennyit megevett a 10W-40-bõl is anno, cserébe viszont most jobb az autónak, halkabb a motor, és jobban húz, árban pedig kb. ugyanott vagyok, ezért mondom azt, hogy 'megérte'.
Nem bántam meg
Az elsõ 5000km alatt gyakorlatilag nem fogyott az olaj.
A második 5000km alatt beletöltöttem kevesebb, mint 2 litert. Ez így ugyan majdnem 4dl/1000km, de ha az elõzõ 5000km-t is beleveszem, akkor csak 2dl se
Tehát az 5literes Mobil az olajcserével együtt 10000km-ig elegendõ volt az utántöltögetésre is. (az autóban most 220E km van)
Mivel ugyanennyit megevett a 10W-40-bõl is anno, cserébe viszont most jobb az autónak, halkabb a motor, és jobban húz, árban pedig kb. ugyanott vagyok, ezért mondom azt, hogy 'megérte'.
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
- Gabes
- Visszajáró

Mondjuk mert szar? Én mindenkitõl csak negatív véleményt hallottam, és ha visszaolvasol forumtársak tapasztalata szerint is az. Pl.: "Vételkor Shell Helix Plus-t kapott sajnos, kalap kaki, 9E km után mintha vasreszelék darálódott volna. Gyors csere Castrol GTX Magnatec-re, fellélegzés, simán járó moci, stb."Medw írta:Miért is?Gabes írta:A Shell olajat nagyon hamar felejtsd el!
'95 E10 Hatchback 1.3 XLi 4E-FE
Nekem ilyen drasztikus problémáim nem voltak vele, sõt igazából semmi különös nem tûnt eddig fel. De le fogom valamire váltani következõ olaj cserénél, hogy mire azt még kitalálom.Gabes írta:Mondjuk mert szar? Én mindenkitõl csak negatív véleményt hallottam, és ha visszaolvasol forumtársak tapasztalata szerint is az. Pl.: "Vételkor Shell Helix Plus-t kapott sajnos, kalap kaki, 9E km után mintha vasreszelék darálódott volna. Gyors csere Castrol GTX Magnatec-re, fellélegzés, simán járó moci, stb."Medw írta:Miért is?Gabes írta:A Shell olajat nagyon hamar felejtsd el!