Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
murray
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: murray »

úgy emlékszem egy rézbetétes menet van a karter alján ebbe tekerem bele az olajleengedõ csavart ugyebár
nagyon vigyázok szépen kapatom bele a csavart és nem tépem meg. tömités is van alatta mégsem jó, engedi az olajat
sztem egyszerüen már elkopott a menet..bár a tömitésnek fogni kéne..
mindegy sakurákat megkérdem van-e új leengedõ csavar, hátha nem horror
kbatyai
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: kbatyai »

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani egy szervízt ahol gyorsan tudnának csinálni egy olajcserét (ill. 105e szervízt, amiben elvileg ugye csak az olajcsere van benne) és megbízhatóak?
(2004 1.4 VVTi)
Bp VIII-XI ker és környéke...

Olaj is kellene hozzá ugye, ebben is kérném a segítségetek a kismillió webshop/bolt közötti kiigazodásban.
(mivel péntek du-ig le kellene rendezni, így ha kicsit drágább is és nem csak webshop a bolt hanem tényleges üzlet, 'az se baj :)) )

Ha esetleg nem jönne össze, akkor két lehetõség még adódik:
- toyota márkaszervíz (itt elvileg "gyári" 5w30-t tesznek bele, ha nem viszek, errõl valakinek véleménye?!?)
- elmegyek még vele kirándulni cc 1500km ( 104.500 van benne és 89e-nél cserélték kerek egy éve)
ez nagy hiba lenne?!?!?!

Köszi,
Egy "kezdõ" toyotás
Yautja
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Yautja »

kbatyai írta:Sziasztok!

Tud valaki ajánlani egy szervízt ahol gyorsan tudnának csinálni egy olajcserét (ill. 105e szervízt, amiben elvileg ugye csak az olajcsere van benne) és megbízhatóak?
(2004 1.4 VVTi)
Bp VIII-XI ker és környéke...

Olaj is kellene hozzá ugye, ebben is kérném a segítségetek a kismillió webshop/bolt közötti kiigazodásban.
(mivel péntek du-ig le kellene rendezni, így ha kicsit drágább is és nem csak webshop a bolt hanem tényleges üzlet, 'az se baj :)) )

Ha esetleg nem jönne össze, akkor két lehetõség még adódik:
- toyota márkaszervíz (itt elvileg "gyári" 5w30-t tesznek bele, ha nem viszek, errõl valakinek véleménye?!?)
- elmegyek még vele kirándulni cc 1500km ( 104.500 van benne és 89e-nél cserélték kerek egy éve)
ez nagy hiba lenne?!?!?!

Köszi,
Egy "kezdõ" toyotás
Szia!
Privát megy...
E12 '05 2ZZ-GE 1,8 TS facelift (5 ajtós) 192 Lóerõ :)

Autóvillamosság - autó javítás - Toyota szervizelés - gumiszerelés - autóhifi stb.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Bandagoose »

murray írta:úgy emlékszem egy rézbetétes menet van a karter alján ebbe tekerem bele az olajleengedõ csavart ugyebár
nagyon vigyázok szépen kapatom bele a csavart és nem tépem meg. tömités is van alatta mégsem jó, engedi az olajat
sztem egyszerüen már elkopott a menet..bár a tömitésnek fogni kéne..
mindegy sakurákat megkérdem van-e új leengedõ csavar, hátha nem horror
De ha kitekeréskor nem érzed, hogy meglötyögõsödött volna, akkor valószínûleg nem a menettel, és nem is a csavarral van a gond.

nézd meg a karter tömítõfelületét, ahol az alátéttel érintkezik, lehet, hogy ott van egy durvább sérülés, amit már az alátét sem tud kiegyenlíteni.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
cslaci105
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Autód gyártási éve: 1987
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: XL
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: cslaci105 »

kbatyai írta: - elmegyek még vele kirándulni cc 1500km ( 104.500 van benne és 89e-nél cserélték kerek egy éve)
ez nagy hiba lenne?!?!?!
Nem csak nagy hiba lenne, de nagy felelõtlenség is.
Olajcserét maximum 10 ezer km-enként, vagy évente kell végezni --> Nálad mindkettõ esélyes, szóval kár gondolkodni!

Ha 100%-ban biztosra akarsz menni, akkor olajat vigyél magaddal és azt töltesd bele. Ha visszaolvasol ebben a topicban, láthatod, hogy még a márkaszervízben sem biztos, hogy a legjobb olajat töltik a motorba. Mondjuk nekem ilyen téren tapasztalatom nincs, nem szervizeltettem még márkaszervízben (nekem kicsit luxus volna). Olajból bátran merem ajánlani a Castrol Edge 5W30-at.
1.8D XL - 1C - CE90
Corolla Verso II - 1ZZFE - ZNR11L
kbatyai
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: kbatyai »

Hello!

Köszi a privát üzeneteket! Kaptam egy tippet egy ismerõstõl, holnap azt megpróbálom, és ha nem lenne idõpont, hívom a megadott számokat :D

Elvileg nem 10, hanem 15e vagy 1 év a csereintervallum. Az "elõzõ" 15e kilométer "nagypapa"-tempóval került belehajtásra és rendes, minõségi olajat kapott...
Persze ettõl függetlenül inkább tényleg 1000km-el hamarabb csere, mint 1000-el többel.
Csak most kicsit húzos volt az elmúlt két hét, és nem maradt rá idõ...

Üdv és köszi,
Kris

cslaci105 írta:
kbatyai írta: - elmegyek még vele kirándulni cc 1500km ( 104.500 van benne és 89e-nél cserélték kerek egy éve)
ez nagy hiba lenne?!?!?!
Nem csak nagy hiba lenne, de nagy felelõtlenség is.
Olajcserét maximum 10 ezer km-enként, vagy évente kell végezni --> Nálad mindkettõ esélyes, szóval kár gondolkodni!

Ha 100%-ban biztosra akarsz menni, akkor olajat vigyél magaddal és azt töltesd bele. Ha visszaolvasol ebben a topicban, láthatod, hogy még a márkaszervízben sem biztos, hogy a legjobb olajat töltik a motorba. Mondjuk nekem ilyen téren tapasztalatom nincs, nem szervizeltettem még márkaszervízben (nekem kicsit luxus volna). Olajból bátran merem ajánlani a Castrol Edge 5W30-at.
tibierdrol
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: tibierdrol »

Többször olvastam itt a fórumon, hogy érdemes gyári Toyota, vagy legalább márkás olajszûrõt venni, mert azokban van visszacsapó szelep és így indítás után hamarabb kap kenést a motor.

Most cseréltem olajat, és szét is vágtam a régi olajszûrõt, hogy megnézzem van-e benne visszacsapószelep. Már az elõzõ olajcserénél is elraktam a használt szûrõt, azt is felboncoltam.

Az egyik szûrõ egy Japanparts volt, a másik egy legalja kategóriás eredeti kínai. Mindkettõben volt a bemenõ furatoknál gumi membrán, ami gyakorlatilag nem engedi visszafelé folyni az olajat. A tetejükön volt még egy-egy szelep, ez ha jól értem a dolgot akkor eltömõdött szûrõnél átengedi az olajat. Ez a rész különbözõképpen volt megoldva a két szûrõben. A kékben egy rugó nyomott fel egy gumimembránt, a Japanpartsban pedig a tömítõ tányér tengelyét nyomta felfelé a rugó.
Nekem ezek után az a véleményem, hogy nagyjából pénzkidobás drága szûrõt venni. Persze ott biztosabbak lehetünk a szûrõpapír minõségében, de szerintem abban sem lehet túl nagy különbség az egyes gyártók között.

Azért jó lenne, ha valaki szétvágna egy gyári szûrõt is, kíváncsi vagyok hogy van-e látható különbség ezekhez képest.

Íme a két szétvágott szûrõ:

Kép

Az olcsóbbik (talán Armafilt) szûrõ:

Kép

Másik oldala:

Kép

Valamennyire látszik a gumimembrán az alján. A szûrõbetétet a felsõ nagy rugó nyomja rá.

Kép

Már csak egy fül tartja a belsõ rugót ami egy gumikorongot (szelepet) nyom fel.

Kép

Japanparts szûrõ:

Kép

Itt is nagyon hasonló a szûrõ alján az olaj visszacsurgását megakadályozó gumimembrán

Kép

Ez a szelep ereszkedik beljebb ha túl nagy az olajnyomás:

Kép

Belül van a szelep tengelye, rajta egy rugó ami nyomja fel a szelepet, nagyjából úgy mint a hengerfejben.

Kép

Uploaded with ImageShack.us
'99-es lépcsõshátú E11, 4E-FE motorral
horvatht
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: horvatht »

A Japanparts se a legminõségibb cucc, csak a nevében "japan", egyébként olasz.
(EP71 Starlet
EE101 Royal Special)
joined the Dark Side
tibierdrol
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: tibierdrol »

Tudom, ez két olcsó szûrõ, ezért lenne jó ha valaki kinyitna egy eredeti Toyotát, vagy valami márkásat.
'99-es lépcsõshátú E11, 4E-FE motorral
Frool
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Frool »

Általában az árak tükrözik a minõséget (legolcsóbb-legdrágább/gyári közt biztosan).
Olajszûrõnél a felhasznált anyagok minõsége és a konstrukció megbízhatósága lehet különbség.
Egyébként gyári alkatrészek nem minden esetben a legdrágábbak de esetenként a drágább nem gyári alkatrész is lehet jobb.
Összességében gyári olajszûrõnek 1 szavazat, 8)
CCH vezetőségi tag

Ajtóüvegen át figyelni a menetirányt
finoman adagolva gázt,ellenkormányt.
Szélvédõn keresztül nézni a tájat,
nincs szebb ami rám várhat!
Kilinccsel elõre!!!
AE86GT. 4AGE
murray
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: murray »

ma én is végre lecseréltem az olajat.

az olajamban 2 év és 16e km volt. hát apám ami kijött...mint a feketekávé...pedig töltöttem utána...brutális volt.
mindegy. szokásos valvo ment bele.

az olajleengedõ csavarom totál kivan. amikor csavarom be féluton a menet félremegy és ha rosszul kapatom be akkor kakukk.. nono
valami hûlye elqrta anno..mindegy érzéssel becsavartam az sem baj ha szivárog csak tartson.
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

Frool írta:Általában az árak tükrözik a minõséget (legolcsóbb-legdrágább/gyári közt biztosan).
Olajszûrõnél a felhasznált anyagok minõsége és a konstrukció megbízhatósága lehet különbség.
Egyébként gyári alkatrészek nem minden esetben a legdrágábbak de esetenként a drágább nem gyári alkatrész is lehet jobb.
Összességében gyári olajszûrõnek 1 szavazat, 8)
Nyugtasson a gondolat, hogy a mostani gyári Toyota olajszûrõ amit adnak, az egy halom szart sem ér, nincs abban sem visszacsapó szelep...
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
Frool
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Frool »

Az szar ügy! Alternatíva? (Én 8 éve bevásároltam még van 3 db olajszûrõm :lol:)
CCH vezetőségi tag

Ajtóüvegen át figyelni a menetirányt
finoman adagolva gázt,ellenkormányt.
Szélvédõn keresztül nézni a tájat,
nincs szebb ami rám várhat!
Kilinccsel elõre!!!
AE86GT. 4AGE
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

Frool írta:Az szar ügy! Alternatíva? (Én 8 éve bevásároltam még van 3 db olajszûrõm :lol:)
Made in China? Mert akkor már a szar :D

TRD (a made in japan, nem az usa), GReddy, K&N, etc...
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Bandagoose »

Régebben én is kísérletezgettem mindennel, mivel régebbi autóimnál visszatérõ probléma volt az hogy leállítás után az olaj visszafolyt a rendszerbõl, és indítás után nehezebben állt fel az olajnyomás. Valahogy engem ez mindig végigkísért :evil: de aztán rájöttem, hogy felesleges vele foglalkozni. Az igazi okára sohasem sikerült rájönnöm.

A szûrõ szétvágását én is eljátszottam, de igazából semmiféle különösebb mechanizmust nem találtam ami az olaj visszafolyását megakadályozza, igazából a csapágyak jó állapota kell hogy megtartsa az olajat (bár volt hogy csapágyat is cseréltem, újra, és a probléma ugyanúgy fennállt :shock: )

Az általad bemutatott szûrõ egyébként egy MANN, ami elég jó nevû termék ebben a kategóriában.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Válasz küldése