Konkrétan a DENSION hoz szólnék hozzá.
Anno még az első Tuning & Stereo Shown voltak kint a DENSIONosok, minteggy bemutató céljából. Nem sokkal előtte volt róla szó, hogy számítógép vinyót a kocsiba. Micsoda ötlet. Ellenben minden második kérdés ugye az volt, hogy a vinyónak mennyire használ a rázkódás. Á lá Magyarországi utak ugyebár. Úgylátszik ezt kiküszöbölték, mert akitől én hallottam, hogy volt ilyen cucca neki tökéletesen bevált.
Igen Lacko igazad van, mert mostmár USB jé a jövő. Az én autómban a BLAU fejegység az meg SD kártyával megy. Szóval no CD no mozgó alkatrész.
Ellenben sose feledjük, hogy aki egy kicsit is minőség párti, annak az MP3 hamar az elfogadhatatlan kategóriába zuhan. Ugye a rengeteg freki vesztesség miatt. Ami nem feltétlen azt jelenti hogy a 20hz vagy a 20KHz alatt vagy feletti hangokból veszik el. Hanem középtartomány is beleshet és főleg a dinamikatartomány csökken.
Tehát azért még jó ideig a CD fogja ezt a listát vezetni.
Amúgy a DENSION mint cég arra állt át, hogy veszel egy új autót, ugye van a beépítettt hifi. Ugye oké hogy másik fejet hozzácsatlakoztatsz erősítővel vagy akárhogy, de a gyári kijelzőre is jó lenne az infót kitolni. Erre kidolgoztak egy SMS rendszert is például.
Bár mostmár a gyári rendszerek is USB és SD slot is van. Meg MP3 CD talán már alap is. PL az SX4 be mostmár 8 hangszóró...
És az autógyártók is próbálkoznak azért jobb hangrendszerekkel.
Használják például BOSE, AUDIOKONCERT, vagy a Subarunál előszeretett a Clarion pl okáért.
Nekem mint személyes tapasztalatom szerint az SD kártyával vígan elvagyok.
Egyik haverom pl azt csinálja, hogy esténként beül notebookkal a kocsiba és Jack csatlakozó be a fejhallgató kimenetébe és úgy filmezik, me milyen jó a kocsiba. Hát ez is benne van.
Egyébként a hangzásképileg bármily meglepő a SONY nagyon sokat fejleszt.
Már csinált olyan fejegységet, hogy az autó belteret két részre tudja osztani és független egymástól az első és hátsó hangszórók. Egy időben más is szólhat. És valahogy úgy sugározza a hangot, hogy aki elől zenét hallgat ne zavarja a hátsókat. Nem tudom, hogy ez mennyire kiforrott. Mindenesetre a mai hangtechnikától már kitelik.
Egyébként én még mindíg jobban élveznék két B&W hangfalatak Dénes Péter féle csöves-erősítővel
Az FM Transmitter amiről Lacko beszél pedig véleményem szerint is éppen alkalmilag jó lehet. Minőségre az FM sáv szűksége miatt apszlút fölös dolog. A szegény MP3 ból még szűkebb keresztmetszet megy át a fejegységbe.
Számoljuk ki...
A CD-t lerippeled MP3 ba.
Az MP3 at a lejátszód már elkezdi javítgatni mindenféle algoritmusokkal.
Azt a jelet te továbbítod a TRANSMITTERNEK ami ugye rögtön FM hulámsávra sugározza. Tehát ott megint eltűnik egy adag a hangsávból. A Dinamika drasztikusat csökken. Nem a nagyi Szokoljáról beszélek.!!!
És még ezt az FM jelet a fejegység széően megspékeli, esetleg a saját beállítos.
Namost ha ezt az utat végigjárja az ember és meghallgatja a CD-t bent a szobában és a végén a kocsiban, rá fog ismerni a zenére, de rá fog jönni, hogy jó sok dolog eltánt belőle egyszerűen.
Hasonló minőségromlási dolgokban van tapasztalatom és nagyon sok komplett hangszer és hangrészlet tud eltűnni a zenéből. Na persze ezt meg kell figyelni.
Ez egy ízlések és pofonok téma. Ki a monőség ki az univerzalitás terén fogja pocskondiázni vagy éppen dícsérni a hasonló szerkezetet. De az USB és SD kártya lévén az FM Transmitter is már max a gyári rendszerekhez jó. Mert ha még RDS jelet is tud adni a szám címélve tehát Track ID közvetítés ami azt hiszem az RDS nél még plusz az EON és PTY jel akkor az már elég jó dolog. De ez nem a 2000 forintos kategória.