Autó HiFi

Szükség esetén nyissatok bátran új témát, de csak akkor, ha máshova tényleg nem illik.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

six írta:Lehet hogy már volt itt téma, nem olvastam vissza túl sokat, de van véleményetek a Dension termékeiről? Annyit tudok, hogy magyar cég és kint vannak a legnagyobbak között minden menőbb kiállításon. Illetve egyik barátom kocsijában már 4 vagy 5 éve is egy merevlemezes, mp3 lejátszós, satellite kijelzős Dension cucc volt, abban nem kellett CD-ket se cserélgetni, 40Gb-ra minden mp3 elfért. Azt hallottam hogy van olyan megoldásuk is, ami az eredeti autósrádió megbontása nélkül működik, úgy hogy lényegében egy adott rádiófrekvencián sugároz. De én nem értem, rádiófrekvencián át lehet vinni kb. 15kHz-et, az meg értelmesebb zenéhez nulla, akkor hogy van ez?
Hi !

Jópár éve szereltem egy autóba Dension cuccot. A csomagtartóba került a berendezés "agya", a középkonzolra pedig a kijelzője. Nekem akkor nagyon tetszett, jó elgondolás, és jól is működött, de szerintem ennek nincs jövője. Egyre több fejegység jön ki USB csatival, vagy AUX-al, és ezekhez könnyedén csatlakoztathatsz pendrive-ot.

Jaigen....léteznek még a szivargyújtóba dugható USB csatis rádiófrekvenciás lejátszók. Beledugsz egy pendrive-ot, ráhangolod az autórádiót a megadott frekvenciára, és szól. Nem tudom, hogy ebből létezik-e igazán jó minőségű, de én vettem egyet anno, azóta is ott pihen a kocsi valamelyik rekeszének a mélyén.....csapnivalóan rossz minőségben szól. Élvezhetetlen. Valakinek van tapasztalata (pozitív) ?
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Layosh »

Konkrétan a DENSION hoz szólnék hozzá.

Anno még az első Tuning & Stereo Shown voltak kint a DENSIONosok, minteggy bemutató céljából. Nem sokkal előtte volt róla szó, hogy számítógép vinyót a kocsiba. Micsoda ötlet. Ellenben minden második kérdés ugye az volt, hogy a vinyónak mennyire használ a rázkódás. Á lá Magyarországi utak ugyebár. Úgylátszik ezt kiküszöbölték, mert akitől én hallottam, hogy volt ilyen cucca neki tökéletesen bevált.

Igen Lacko igazad van, mert mostmár USB jé a jövő. Az én autómban a BLAU fejegység az meg SD kártyával megy. Szóval no CD no mozgó alkatrész.

Ellenben sose feledjük, hogy aki egy kicsit is minőség párti, annak az MP3 hamar az elfogadhatatlan kategóriába zuhan. Ugye a rengeteg freki vesztesség miatt. Ami nem feltétlen azt jelenti hogy a 20hz vagy a 20KHz alatt vagy feletti hangokból veszik el. Hanem középtartomány is beleshet és főleg a dinamikatartomány csökken.
Tehát azért még jó ideig a CD fogja ezt a listát vezetni.

Amúgy a DENSION mint cég arra állt át, hogy veszel egy új autót, ugye van a beépítettt hifi. Ugye oké hogy másik fejet hozzácsatlakoztatsz erősítővel vagy akárhogy, de a gyári kijelzőre is jó lenne az infót kitolni. Erre kidolgoztak egy SMS rendszert is például.

Bár mostmár a gyári rendszerek is USB és SD slot is van. Meg MP3 CD talán már alap is. PL az SX4 be mostmár 8 hangszóró...

És az autógyártók is próbálkoznak azért jobb hangrendszerekkel.
Használják például BOSE, AUDIOKONCERT, vagy a Subarunál előszeretett a Clarion pl okáért.

Nekem mint személyes tapasztalatom szerint az SD kártyával vígan elvagyok.
Egyik haverom pl azt csinálja, hogy esténként beül notebookkal a kocsiba és Jack csatlakozó be a fejhallgató kimenetébe és úgy filmezik, me milyen jó a kocsiba. Hát ez is benne van.

Egyébként a hangzásképileg bármily meglepő a SONY nagyon sokat fejleszt.
Már csinált olyan fejegységet, hogy az autó belteret két részre tudja osztani és független egymástól az első és hátsó hangszórók. Egy időben más is szólhat. És valahogy úgy sugározza a hangot, hogy aki elől zenét hallgat ne zavarja a hátsókat. Nem tudom, hogy ez mennyire kiforrott. Mindenesetre a mai hangtechnikától már kitelik.

Egyébként én még mindíg jobban élveznék két B&W hangfalatak Dénes Péter féle csöves-erősítővel :D

Az FM Transmitter amiről Lacko beszél pedig véleményem szerint is éppen alkalmilag jó lehet. Minőségre az FM sáv szűksége miatt apszlút fölös dolog. A szegény MP3 ból még szűkebb keresztmetszet megy át a fejegységbe.

Számoljuk ki...
A CD-t lerippeled MP3 ba.
Az MP3 at a lejátszód már elkezdi javítgatni mindenféle algoritmusokkal.
Azt a jelet te továbbítod a TRANSMITTERNEK ami ugye rögtön FM hulámsávra sugározza. Tehát ott megint eltűnik egy adag a hangsávból. A Dinamika drasztikusat csökken. Nem a nagyi Szokoljáról beszélek.!!!
És még ezt az FM jelet a fejegység széően megspékeli, esetleg a saját beállítos.
Namost ha ezt az utat végigjárja az ember és meghallgatja a CD-t bent a szobában és a végén a kocsiban, rá fog ismerni a zenére, de rá fog jönni, hogy jó sok dolog eltánt belőle egyszerűen.

Hasonló minőségromlási dolgokban van tapasztalatom és nagyon sok komplett hangszer és hangrészlet tud eltűnni a zenéből. Na persze ezt meg kell figyelni.

Ez egy ízlések és pofonok téma. Ki a monőség ki az univerzalitás terén fogja pocskondiázni vagy éppen dícsérni a hasonló szerkezetet. De az USB és SD kártya lévén az FM Transmitter is már max a gyári rendszerekhez jó. Mert ha még RDS jelet is tud adni a szám címélve tehát Track ID közvetítés ami azt hiszem az RDS nél még plusz az EON és PTY jel akkor az már elég jó dolog. De ez nem a 2000 forintos kategória.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Sziasztok !

Layosh, teljesen igazad van minőséget illetően. Az eredeti audio cd-t a legjobb mp3 sem tudja mégcsak megközelíteni sem. Mégis már az autógyárak is kezdik a gyári "hifiket" mp3-al ellátni. A gyári cuccok - tisztelet a kivételnek - elég gyenge minőségben szólnak, és ráadásul elég drágák. Az új modellek pedig már mind olyanok, hogy a fejegységet szinte lehetetlen kicserélni.....ezért (is) jók a mi kis corolláink. :) Ezekben még lehet szabadon garázdálkodni.

Személy szerint kb a következő konfigurációt tudnám elképzelni :

- Alpine fejegység
- Phoenix Gold, vagy Audison erősítő
- Phoenix Gold kábelezés
- Rockford Fosgate hangszórószett, és mélyláda

Ehhez képest ami most van :

- LG fej (na ez az, amit lecserlék majd)
- RTO erősítő (4x70W RMS....ezeréves)
- Colral Electronic első szett (16-os mély, külön hangváltó, féltéglányi súlyú dómcsipogó, szintén ezeréves, nem is tudom létezik-e még a márka....de ez nagyon komoly cucc, nem mondom, hogy high end, de felső kategória...a mélye sinusban közel 100W !!!)
- Magnat XTC1000 mélyláda (a doboz saját gyártmányú 50 literes reflex....a hangszórót úgy vettem még anno, hogy megláttam, és beleszerettem....nem szól rosszul azért :) )

Ezek közül a fej amit cserélni fogok, meg kap egy rendes kábelezést, és talán még egy másik (kisebb) mélyládát. Érdekel valakit egy ilyen láda ??? ....esetleg csere ? Mondjuk úgy, hogy ez a láda a mai "slágerekhez" a legjobb, iszonyat mélyei vannak, és nagyon bírja a terhelést.

http://www.megamedia.pl/_p/11/n/subwoof ... p11082.jpg

Ez a mélynyomó.....elég tekintélyes gumiperemmel, nagy kitérésű: :)

http://www.coralelectronic.com/prodotti ... ategory=99

Örömmel látom, hogy a Coral Electronic létezik....és virul. :) Nézzétek meg ezeket a cuccokat, szerintem ránézésre is imponáló. :)
kis_andras
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kis_andras »

Lackó írta:
Az eddigi hozzászólásokban kevesen írtatok az Alpine, és a Clarion fejekről, pedig azok simán felveszik a versenyt a Sony, Blaupunkt, JVC, Panasonic, és társaikat, sőt....

Természetesen nagyon jó az Alpine meg a Clarion is, tavasz óta nem foglalkoztam autóhifis dolgokkal, de akkor még mindig átlagon felüli árnak örvendtek ezek a fejek... Az ár-érték arányukat nem vitatom, de Lyani nem SQ versenyre akar építeni a comment alapján:) Lehetne sorolni még jó márkákat, de akkor venni kell jó hangszórókat is, és akkor zajszigetelni kell, és minden pénzt bele lehet ölni :roll:
kisa.
E12 facelift
six
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: six »

Layosh írta:Nem sokkal előtte volt róla szó, hogy számítógép vinyót a kocsiba. Micsoda ötlet. Ellenben minden második kérdés ugye az volt, hogy a vinyónak mennyire használ a rázkódás.
Azt tudjuk, hogy semennyire, de manapság már ott vannak az SSD merevlemezek, nincs mozgó alkatrész...
Layosh írta:Igen Lacko igazad van, mert mostmár USB jé a jövő. Az én autómban a BLAU fejegység az meg SD kártyával megy. Szóval no CD no mozgó alkatrész.
Gondolom, "USB" alatt a Flash memória alapú cuccokra gondoltok, mert hogy a csatlakozó micsoda az édesmindegy. :)
Layosh írta:Ellenben sose feledjük, hogy aki egy kicsit is minőség párti, annak az MP3
Hozzátenném, hogy otthon én meg nem mondom, hogy 320 kbps MP3 szól vagy a CD (egy öreg Sony TA-F445 és B&W hangfalak), ez persze lehet hogy fizikai adottságom. A másik, hogy nem csak MP3 van a világon, hiszen vannak veszteségmentes tömörítések is (pl. FLAC - kb. felére lehet összenyomni a zenét, minőségromlás nincs, és tárolható pendrive-on, azaz nem karcolódik, nem érzékeny az ütődésre stb.) csak ezeket még nem támogatják a gyártók. Még annyit az MP3-ról, hogy a legnagyobb gyártók fejegységeiben is ugyanaz a filléres vacak MP3 dekódoló chip van, amit jómunkásemberek folyón úszó dzsunkában heggesztenek össze. A minőségromlás, amit tapasztalsz, szerintem 90%-ban ettől van.
E11 JT facelift 4ZZ-FE Sedan Harmony 2001... volt 11 évig
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Igen SIX egyetértek veled!

De vannak kivételek a közzéleti gyártók közül is.

Ahogy Lackó írta... Márkák.
Na itt már már nem tudom annyira különbséget tenni.

Az első dolog amit mindenképpen aláírok, hogy a CD nél nyilván azért a PIoneer az "nagyon jó" mert már jóformán ő fejlessz fizikailag CD mehanikát, az optikát meg ugye a NEC Optiarc legfőképpen.

Tehát nem csoda hogy a PIO fejek jó minőségűek, bár ott is van néha gagyizás, mint Matyi és Anzsi fejénél, hogy a nem gyári CD az megszorul a kiadásnál mert vastagabb picivel. Hát ez van.

Six. Az én fejegységembe konkrétan SD kártya megy bele az előlap mellett.
Nem USB drive. De a vége ugyanaz, hogy FLASH alapú cucc.

Az SSDt még hagyjuk mert irdatlan drága. Nem most fog az autókba bekerülni. Egy két-három év kell neki. Na persze ezt most mondom. Aztán három év múlva meg fél terrás tároló lessz egy gagyi fejegységben is.

pl nekem amik vannak SONY XPLOD hangszóróim, hát hagynak maguk után némi kívánnivalót. Ugyebár milyen jól hangzik az, hogy háromutas. Hát annyira nem :D Mert a két pici hangszóró a középmélynek maga a hangleadó felületéből azaz a membránból elvesz elég sokat.
Ezért egy nála olcsóbb SAL komponens set is oda tudja vágni :)

Még az elején elkezdtem mesléni, hogy a minőség igen.
Anno barátom, vett egy SONY Minidisc lejátszós fejegységet az autójába. Akkoriban az a Médiában került több mint 70 000 forintba.
Alig lehetett kapni és már nem is lehet sehol. Viszont nem egy gagyi hangprocesszora van a fejnek meg ilyesmi. Tehát elég jó minőséget produkál. Más kérdés, hogy a lüke nem nagyon szereti a magas hangerőt. Van négy kis gyári hangszóróhelyen Magnat hangszórója és kifújt. De a több mint 5 éves fejegység ugyanúgy néz ki és működik mint amikor megvette.

Azért ez sem egy utolsó szempont a kopás szerintem
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

A Márkákról egy-két szó....

Pár hete sétáltam a MediaMarkt házimozi részlegén, és nézegettem erősítőket, lejátszókat. Lesújtó, hogy olyan márkák is, mint pl. a Harman Kardon, vagy Marantz, Denon.....mind-mind Made in China. A belsejük pedig egy szerelő ismerősöm elmondása szerint - kivétel talán a milliós árkategóriát - "műanyag" bóvli. Fogyasztói társadalom, hajrá !
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Lackó írta:A Márkákról egy-két szó....

Pár hete sétáltam a MediaMarkt házimozi részlegén, és nézegettem erősítőket, lejátszókat. Lesújtó, hogy olyan márkák is, mint pl. a Harman Kardon, vagy Marantz, Denon.....mind-mind Made in China. A belsejük pedig egy szerelő ismerősöm elmondása szerint - kivétel talán a milliós árkategóriát - "műanyag" bóvli. Fogyasztói társadalom, hajrá !
Ez így van....

A hangfalaknál még kíváncsi lennék ugyanerre.

Pl az Angol Selection hangfalak hol készülnek.

Azért én a gyár helyében nem engedném meg, hogy egy pl Harman Kardon terméken Made in China felirat szerpeljen...
Valahogy ez így, lealacsonyító :S szerintem. Nem is arról van szó me a Kínaiak is fejlődnek, de nemár...
kis_andras
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kis_andras »

Hatalmas tévedésben él mindenki Kínával kapcsolatban...
Több közeli ismerősöm járt kint az utóbbi 3évben, és kivétel nélkül el vannak ájulva, hogy milyen fejlett a gyártás.... Mesterségesen van előidézve ez a Kínaellenes helyzet...Kína a világ egyik, hanem a legfejlettebb országa, nagyonsok jó szakemberrel, kiváló gazdasággal, sok gyárral...
A kínai meg tud csinálni akármit, de azért, mert az importőrök meg akarnak gazdagodni, így jóhogy az olcsóbbat hozzák be, amire nagyobb árrést tudnak rakni... Olyat csinálnak, amilyet akarsz/amilyet megfizetsz...

Az utcába lakik egy kínai fickó, többször beszélgettem vele, és le van akadva, hogy mindenki azt hiszi, hogy szar az országa... cca 3-4ezer fényképet láttam Kínáról, és csak annyit tudok mondani, hogy jobb lenne ott... iszonyatosan le vagyunk maradva :roll: :x

Ja, tavasszal elvégeztem egy mixertanfolyamot, és képzeljétek, létezik KÍNAI Whiskey! Felvásárolták a skót kifőzdéket, gyárakat, és megkeresték Kína szerte az ugyanolyan földrajzi fekvésű helyeket (tengerszintfeletti magasság, páratartalom, széljárás, légtisztaság......) és jobb minőségű scotch whiskyt tudnak csinálni, mint Skóciában, ez a nem mindegy :D
kisa.
E12 facelift
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Mondjuk Kína fejlettségéről csak annyit, hogy nézd meg az ő általuk gyártott kocsikat. Egy Auto Bildben láttam pár modellt....mint mindenben, az autóiparban is koppintanak nagyon keményen. :) Van kínai Hummer, kínai Ferrari....persze más néven. :)

Én azért maradok egyelőre fenntartással a kínai termékekkel kapcsolatban.
decaon16
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Autód gyártási éve: 1997
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: G6
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: decaon16 »

Bocs hogy beleszólok, de a kínaiakról inkább itt társalogjatok a továbbiaknan:

viewtopic.php?t=29&start=885
1997 E11 Liftback 1,3 G6
Misel (Volt adminisztrátor bácsi)

Kép
"Így vagy úgy, de a sors visszafizet mindenkinek mindent!"
konásandrás
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: konásandrás »

hol találok e11-es corolla rádióhoz kábelkiosztást?
csatlakozó nem stimmel, átalakítót nem tudtam venni hozzá, a színek pedig nem úgy vannak, ahogy az ISO csatlakozó kanócán...
neten van valahol ehhez ilyen táblázat, hogy melyik szín hova megy?
E11 facelift
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

konásandrás írta:hol találok e11-es corolla rádióhoz kábelkiosztást?
csatlakozó nem stimmel, átalakítót nem tudtam venni hozzá, a színek pedig nem úgy vannak, ahogy az ISO csatlakozó kanócán...
neten van valahol ehhez ilyen táblázat, hogy melyik szín hova megy?
Szerintem ezzel kapásból egy Toyota szervízben nyiss. Még a szervízkönyvben sincs benne. Szerintem....
konásandrás
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: konásandrás »

Layosh írta:Szerintem ezzel kapásból egy Toyota szervízben nyiss. Még a szervízkönyvben sincs benne. Szerintem....
áhh, keresgéltem, péntek estére már benn volt a rádió.
http://www.installdr.com/Harnesses/Toyota-Wiring.pdf

tökéletes lett.
most ovál hangszórót vadászok most a kalaptartóba

ezt néztem ki
http://www.vatera.hu/groundzero_gztf_69t_83801175.html
mit gondoltok róla?
E11 facelift
Layosh
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

konásandrás írta:
Layosh írta:Szerintem ezzel kapásból egy Toyota szervízben nyiss. Még a szervízkönyvben sincs benne. Szerintem....
áhh, keresgéltem, péntek estére már benn volt a rádió.
http://www.installdr.com/Harnesses/Toyota-Wiring.pdf

tökéletes lett.
most ovál hangszórót vadászok most a kalaptartóba

ezt néztem ki
http://www.vatera.hu/groundzero_gztf_69t_83801175.html
mit gondoltok róla?
Ground Zero az már bőven közép felső kategória....
Valszeg elég jó lehet...

Én Blau vagy Magnat vagy JBL párti vagyok igazság szerint.

Hát ki mit szeret....

Bár van hogy egy olcsóbb hangszóró lenyomja a sokkal drágábbat.
Válasz küldése