Íratlan szabályok, tippek, trükkök az autózásban

CCH tagok, leendő klubtag jelöltek, érdekességek...
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Igaz lehet egy ilyen olvasata is a dolognak. Csak félig illik ide, de ezt említettem is. A kapcsolódás ott van és szerintem nagyon fontos, hogy az emberek ne legyenek közönyösek, és ha van alkalmuk és módjuk jelezzenek vagy közöljék ha életveszélyes dolgot csinál a másik. Nem a kis figyelmetlenségekre gondolok, vagy kicsi de annál bosszantóbb dolgokra, hanem életveszélyt okozó dologokra. Ha szembe jönnek a Te sávodban az ügy! Mindenki ügye! Ha halkan tûröd, hogy letolnak az útról tegyed, de ne lepõdj meg ha nem változik semmi. Legalább ha egyszer adódik az életben lehetõséged, hogy kikérd magadnak az életveszélyes manõvereket (kultúrált keretek közt) akkor szerintem inkább tedd meg. Lehet, hogy tényleg sült bolond, mint az Én esetemben... de ha van egy kicsi halvány esély, hogy nem teszi meg többé, Te meg sem próbálod? A vélt/valós sérelem? Nincs miért kételkednünk. Miért tegyük?

Ha téma nem kapcsolódik a közlekedéshez és nincs ilyen jelledû tanulság, javaslat, üzenet benne akkor tényleg nem illik ide. Ezt 60%-ban úgy éreztem, hogy ide illik.
:roll:
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Ez a téma azért nyílt, hogy mindenki a saját nézetét megoszthassa a másikkal. Ha átolvassa valaki friss jogsis, vagy olyan, aki eddig nem értette miért villognak dudálnak rá, az lehet rádöbben, olyan szituációra, amiben esetenként õ volt a hibás és a legközelebbi alkalomnál már lehet orvosol rajta. Már ezért megéri!
Egyikünk sem tökéletes és nem vagyunk az utak királyai (ellenben Layosh! :) ). Szerintem nagyon sok hasznos és valóban fontos dolog hangzott már itt el, ahhoz képest minimális volt az off. Lehet, hogy valaki alapjában véve egy jó sofõr és az elhangzottak 90%-án mosolygott, hogy ki az a hülye, aki így vezet, de lehet, hogy 10%-ban újat hallott (még ha ennek hangott nem is adott). Már ezért is megérte!
Bubi is, Te is Én is, többiek is hibázunk. Ez így van rendjén. De ettõl függetlenül miért ne írjuk le, nyomatékosítsuk a dolgokat? Csak jobban belénk vésõdik és jobban figyelünk rájuk.
Itt nem akar senki Isten lenni, szerintem senki nem állítja, hogy õ nem hibázik soha. Hibáztam már sokszor én is, mégis írok ide. Szerintem nem baj.
A lényeg, hogy gyúrjunk egy olyan egyveleget, ami egy olyan közlekedési hozzáállást, gyakorlatot eredményez, amivel még itt Bp-en is biztonsággal, elõzékenyen és mások bosszantása nélkül tudjunk közlekedni.

Sajnálom, hogy nem értünk ebben egyet. Nem kukacoskodás, tényleg hasznosnak tartom ezt a topicot.
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Szerintem is menjen így tovább a dolog. Mindenki írjon le mindent bátran, így szélesítve a látókörünket. A hsz. közlekedéssel kapcsolatos legyen, és ne féljetek mások véleményétõl!
ex bubidisc felhasználó
RWD
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1981
Autód típusa (és generációja): Starlet
Autód felszereltségi jelölése: STD
Autód karosszéria variánsa: Liftback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: RWD »

Jó kis topik, majd írok egyet én is szerintem. :wink:
1981 - Toyota Starlet KP62
1983 - Toyota Corolla AE86
Frool
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Frool »

Nekem SEMMI bajom a topikkal, bocs ha félre érthetõ voltam.
CCH vezetőségi tag

Ajtóüvegen át figyelni a menetirányt
finoman adagolva gázt,ellenkormányt.
Szélvédõn keresztül nézni a tájat,
nincs szebb ami rám várhat!
Kilinccsel elõre!!!
AE86GT. 4AGE
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Újabb panasz. Gyalogosként egy bevásárlóközpont parkolójában osonok a bevásárlókocsival a kocsi felé az út szélén. Látom, hogy jön egy opeles figura és ahogy jön szemben ahol elvileg 2 kocsi el kéne, hogy férjen egymással szemben húzza rám ( hangsúlyozom szemben ) vagy 20-30 km/h-s tempóval a kormányt. Elsuhan tõlem 5 cm-re. Kicsit megtorpanok félre ugorva. Utánna ordítok:
-Ez egy kicsit közel volt!
A f@szi visszatolat letekert ablak. Értetlenkedik. Neki ez teljesen rendben volt. A távolság is teljesen elegendõ volt hiszen nem jött nekem. És nyugodtan rábízhatom az életem.
Mondtam neki, hogy köszi nem. Nagyjából ebben maradtunk.
Én nem tudom, hogy mi van az emberekkel? Értelmetlen kockázatot vállalnak és felháborodnak amikor valaki észreveszi és szól nekik. Ebben az esetben tényleg igaz volt, hogy Õ vezetõülésben elég távol ült tõlem, csak közben Õ körbe van véve 1,3 tonna karosszériával ami már nem volt távolabb 5 cm-nél.
Én ha tehetem 1 teljes autónyi szélességet hagyok gyalogosok, kerékpárosok, és minden puhatestû kikerülésénél. A bevásárlóközpontok parkolója úgy tudom 5 km/h-s korlátozás alá esik és ez abszolút nem értelmetlen. Az emberek, fejükben listákkal, vágyakkal gondolatokkal, és maguk elõtt egy bevásárlókocsival navigálnak egy parkoló autókkal, beláthatatlan holtterekkel teli helyen. Minden vagánykodás egy autós részérõl balesetveszélyt okozhat. Figyeljünk egymásra!
ex bubidisc felhasználó
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Más téma.

általában valamilyen fura okból kifolyólag szeret panaszkodni a magyar, és
ha valami jót tapasztal, hajlamos azt magától értetõdõnek venni.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én úgy látom, kezdünk elõzékenyebbek
lenni a gyalogosokkal. Egyre több olyat látok, hogy megáll mindkét kocsisor
ha gyalogos van a járda szélén.
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Lackó írta:Más téma.

általában valamilyen fura okból kifolyólag szeret panaszkodni a magyar, és
ha valami jót tapasztal, hajlamos azt magától értetõdõnek venni.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én úgy látom, kezdünk elõzékenyebbek
Az elsõ állítás teljesen igaz, azzal a kitétellel, hogy valaki észreveszi és elismerõen biccent villant. Én még azt is meg szoktam köszönni ha az áéruházban szépen rakják a zacskóba a dolgaimat. Nem keverik pl. a nyers húst a túrorudival meg ilyenek.

A második dologhoz meg kell egy olyan forgalmi környezet ami ezt lehetõvé teszi. A pl. éppen le akarnak tolni a gyalogosátkelõ elõtt akkor necces arra számítani, hogy mögöttem jövõ majd meg fog állni. Ilyenkor mérlegelni kell. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy véletlenül se teremtsünk életveszélyes helyzetet udvariasságból ( másik elé csalogatni a gyalogost, stb. ) Egyébként tényleg egyre többen figyelnek és lassítanak gyalogosátkelõk környékén. :)
ex bubidisc felhasználó
Birka
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Birka »

Lackó írta: Nem tudom, ki hogy van vele, de én úgy látom, kezdünk elõzékenyebbek
Ez csak és kizárólag a médiában a kresz változáskora figyelmet felhívó kampány miatt tudható be. Szvsz.
Végre valamire jó a nagy testvér és az agymosás! :wink: :P
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

El kell, hogy mondjam, nem vagyok az az agresszív vezetõ a közúton. Ma mégis belerángattak egy szituációba amiben úgy tûnhetett, elszakadt a cérna. Egy tipikus ki ha Én nem típus, 10 milliós autóban, gyerek gyerekülésben hátul. A lendületemet megtartva a jobbról kerültem ki az ácsorgókat a lámpaváltásnál. Viszont ez a harmadik surranó sáv gyorsan elfogy azon a szakaszon és éppen tértem volna úgy 40-50 km/h-vel a tötymörgõk elé amikor balról a kihaénnem durván sávot váltva majdnem átgázolt rajtam. Én egy dudával adtam tudtára, hogy ott vagyok, nehogy nekem jöjjön. Ezt Õ egy ráfékezéssel honorálta. Én nem tudom mit akart. Amikor megpróbáltam mellé menni elgyorsított majd késõbb belassított elõttem. Láthatóan kommentálni akarta az eseményeket. Még mielõtt megszólalhattam volna, elhallgattatott. Valamit zagyvált a kreszrõl és, hogy jobbra tarts van. Én az oktatást megköszönve felhívtam a figyelmét arra a picurka tényre, hogy azért dudáltam rá mert nyilván nem látta, hogy ott vagyok. Így elkerültük a karambolt. Ezt Õ közúti veszélyeztetéssel honorálta és ezek után még elkezd nekem papolni a kreszrõl. Azt meg, hogy milyen ember fékezget rá a forgalom résztvevõire úgy, hogy egy karon ülõ van a fedélzeten azt inkább hagyjuk is, mert belegondolni is szörnyû! Milyen gyerek lesz abból?

Ez volt egy nyugis, vasárnap délután.
ex bubidisc felhasználó
Biagio
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Biagio »

Sajnos nagyon rossz tapasztalatokkal bõvült a hazafele utam a balcsiról. Este 8kor indultunk hazafele gondolva, hogy idõbe érjünk haza (sejteni lehetett, hogy sokan lesznek a pályán), DE... Székesfehérvártól Pest fele 3 sávos az autópálya, de nincs kihasználva. :evil:
A sok nyomorult nem ismeri azt az írott szabályt, hogy jobbra tartás. Nagyon sokszor, már-már szinte folyamatosan üres volt a külsõ sáv, mert mindenkinek középsõ sávba volt bérlete. Könyörgöm hol van megírva, hogy nem mehetsz 120-130-at a külsõ sávban, mikor az üres? Miért kell hátráltatni azokat akik mennének. Így az a helyzet áll elõ sokszor, hogy épphogy cipõskanállal a belsõ sávba be kell sorolni és onnan túrnak le, de Te nem tudsz lehúzodni a középsõbe, mert a sok láma ott szüttyög 120-al. :evil:
Gondolom nem csak én vettem észre, de természetesen ebbõl adódoan voltak helyezkedések, közel baleset közeli hirtelen sávváltások, fékezések.
Könyörgöm miért kell ezt csinálni?
Vissza kettõ, padló, vagy nagy gáz, kis kuplung.
No injektor No ABS No Computer No problem :e9bia:
Kép
AndrewGL
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: AndrewGL »

Biagio írta:Sajnos nagyon rossz tapasztalatokkal bõvült a hazafele utam a balcsiról. Este 8kor indultunk hazafele gondolva, hogy idõbe érjünk haza (sejteni lehetett, hogy sokan lesznek a pályán), DE... Székesfehérvártól Pest fele 3 sávos az autópálya, de nincs kihasználva. :evil:
A sok nyomorult nem ismeri azt az írott szabályt, hogy jobbra tartás. Nagyon sokszor, már-már szinte folyamatosan üres volt a külsõ sáv, mert mindenkinek középsõ sávba volt bérlete. Könyörgöm hol van megírva, hogy nem mehetsz 120-130-at a külsõ sávban, mikor az üres? Miért kell hátráltatni azokat akik mennének. Így az a helyzet áll elõ sokszor, hogy épphogy cipõskanállal a belsõ sávba be kell sorolni és onnan túrnak le, de Te nem tudsz lehúzodni a középsõbe, mert a sok láma ott szüttyög 120-al. :evil:
Gondolom nem csak én vettem észre, de természetesen ebbõl adódoan voltak helyezkedések, közel baleset közeli hirtelen sávváltások, fékezések.
Könyörgöm miért kell ezt csinálni?
Én az M7-est nyáron nagy íveben kerülöm, ha csak tehetem.
Tipikusan az a hely, ahol az emberek azt hiszik, hogy 120-al már kötelezõ a belsõ sávban menni és maradni. Nem mernek kisorolni a külsõbe, mert majd "nem tudnak visszamenni". LOL.

Az M5-ön kb. kéthetente megyek Kiskunfélegyházára, minden évszakban. Ég és föld a különbség. Pedig ott is szokott komoly forgalom lenni.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Hasonlókat éltünk meg mis is hazafele. És ahogy Andrew is mondja, jellemzõ az M7-esen.
Nagyon sok az az önzõ makacs ember, aki azt mondja, hogy én 130-al megyek, annyi a megengedett maximum, beállok a leggyorsabba úgyse mehet senki többel. Ha valaki utolér, az meg lassítson csak úgyis szabályt sért...
A középsõbe meg gyakorlatilag mindenki ott megy. "nehogymár a jobb szélsõbe menjek, mert az a kamionoké, meg a trabiké".

Így meg sajnos engem belekényszerítenek a szabálytalanságba. Nem vagyok a nagy nevelõ típus, de 4-5 km/h különbséggel szépen megelõzöm jobbról, hogy vegye már észre magát. Az esetek 15 %-ba bejön, és kimennek utána jobbra, a többibe nem. Nagyon elszomorítónak tartom. Ha netán hátulról rávillogsz, még ki is kéri magának. Nem folytatom, idegelem magam. Nagyon önzõek az emberek és nem tudnak a pályán közlekedni egyáltalán.

Megint más kérdés, hogy éjszaka országúton, ha ÜRES, akkor az út közepe fele tartok és ott megyek, mert rettegek a vadaktól és így nagyobb esélyem van az észlelésre.
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:
Megint más kérdés, hogy éjszaka országúton, ha ÜRES, akkor az út közepe fele tartok és ott megyek, mert rettegek a vadaktól és így nagyobb esélyem van az észlelésre.
Akkor van a legnagyobb esélyed az észlelésre ha lassan mész. Egyébként nem az a lényeg, hogy Te észleled-e. Általában akkor már késõ. Ha lassan mész akkor viszont Õk idõben észlelnek és van esélyük elkullogni. Ezt úgy veszed észre, hogy nem találkozol velük, de ez ne bátorítson arra hogy gyorsabban menj. Ahol vadveszély van ott általában vad is van!

A témát egyébként érintettem már az elsõ oldalon. Ha van igény rá tovább boncolgathatjuk.
ex bubidisc felhasználó
Biagio
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Biagio »

Tudom nem esztétikus, de 400 Ft tétel a vadriasztó. Nálam játszik és eddig kopp-kopp-kopp.

Bár elég vad az autó hangja is, így az is riasztó lehet szegényeknek. :)
Vissza kettõ, padló, vagy nagy gáz, kis kuplung.
No injektor No ABS No Computer No problem :e9bia:
Kép
Válasz küldése