Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
MFerenc
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: MFerenc »

kori írta:Nekem diesel e10-em van,abban kell olajat cserélni a váltóban?
Bár én nem értek hozzá, szerintem nyugodtan cserél(tes)d le, ha úgy érzed. Nem kerül egy marék gyémántporba, adott esetben még a kapcsolhatóság is jobb lesz. Én Corollámban határozott javulás volt megfigyelhetõ anno, bár elõtte se volt vele bajom.
Itt a revans :lol: :kocc:
http://www.mazda-auto.hu/motorolaj-1-4- ... ruseg.html
http://www.mazda-auto.hu/motorolaj-oil- ... w-10w.html

OFF Legutóbb Nissanomba pl. egy olyan szerelõ akart 10W 40 olajat tölteni, aki évezredek óta az egyik legismertebb x márka szerelõ; megkértem rá, töltsön inkább "hígabbat", mondta, akkor majd figyelni kell nagyon az olajfogyasztást; nem gond, ha nem tudja, milyen kell az enyémbe, csak kérdezzen. Ne engem. A gépkönyvet. ON
1993 1,3 Corolla xli 16V hatchback volt, E11 Corolla kombi '98 volt
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Köszönöm Frool!
Fogadjátok meg a tanácsát, ha lehet!

Montoya, értem én, hogy ez a topic sokszor véleménykülönbségeket eredményez, de egy "ártatlan" kérdésre lehet normálisan is felelni. Nem arról szól ez a fórum, hogy a regisztrálás alapfeltétele 3 év szakmai tapasztalat autószerelõként. Azért is vagyunk, hogy segítsünk. Azt kérheted, hogy valaki olvasson vissza, de ne förmedjünk rá a másikra, fõleg ne lekezelõen.
Gondolj csak bele... Hány olyan dolog volt (és még mindig van), amirõl fogalmad nem volt, mikor csatlakoztál. Neked se esett volna jól, ha akkor válasz helyett kacajt kapsz :)
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
kori
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: kori »

montoya írta:
kori írta:
montoya írta: Nem b..meg, nem, örökké elmegy vele, 1M km. után a fogaskerekek kopásánál keletkezõ izzadtság keni. Igaz, ilyenkor egy picit büdös.
Csak azért kérdeztem,mert vannak olyan autok aminek a váltójában soha nem kell olajat cserélni.
De bocsi hogy megkérdeztem.
Amúgy jelenleg a váltóm nagyon jó,csupán csak kérdezni szerettem volna,erre egy bunkótól bunkó választ kaptam.
Ez van, bunkó vagyok. 8) Tibcsi, ha ezt olvasod, kérlek, próbáld meg nem felvágni az ereidet! :lol: Szóval a "soha nem kell cserélni" egyrészt olyan, mint a 30.000-es motorolajcsere periódus: be lehet tartani, csak nem érdemes... Másrészt: a teve akár élete végéig is kibírja víz nélkül, továbbá hasonló logikával minden váltó kibírja élete végéig friss olaj nélkül. :wink:
Ha nem hiszed járj utána hogy vannak olyanok hogy nem kell bennük olajat cserélni.
Mellesleg én mezõgazdasági gépekkel foglalkozom,és sokkal komolyabbak mint a kocsik,és arra lettem volna kiváncsi hogy oké hogy akkor cserélni kell de mennyi kilóméterenként?
kori
Visszajáró
Visszajáró

MFerenc írta:
kori írta:Nekem diesel e10-em van,abban kell olajat cserélni a váltóban?
Bár én nem értek hozzá, szerintem nyugodtan cserél(tes)d le, ha úgy érzed. Nem kerül egy marék gyémántporba, adott esetben még a kapcsolhatóság is jobb lesz. Én Corollámban határozott javulás volt megfigyelhetõ anno, bár elõtte se volt vele bajom.
Itt a revans :lol: :kocc:
http://www.mazda-auto.hu/motorolaj-1-4- ... ruseg.html
http://www.mazda-auto.hu/motorolaj-oil- ... w-10w.html

OFF Legutóbb Nissanomba pl. egy olyan szerelõ akart 10W 40 olajat tölteni, aki évezredek óta az egyik legismertebb x márka szerelõ; megkértem rá, töltsön inkább "hígabbat", mondta, akkor majd figyelni kell nagyon az olajfogyasztást; nem gond, ha nem tudja, milyen kell az enyémbe, csak kérdezzen. Ne engem. A gépkönyvet. ON
Na ezek akik irnak az olajokrók akkor mindig meghazudtolják magukat.
Most megint betehetnék egy linket,hogy ennek az ellenkezõjét bizonyítsam,de nem foglalkozom már vele.
Tény hogy egy kopott motor zabálja a hig olajat.
Ez sok éves tapasztalat.
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

kori írta:Na ezek akik irnak az olajokrók akkor mindig meghazudtolják magukat.
Most megint betehetnék egy linket,hogy ennek az ellenkezõjét bizonyítsam,de nem foglalkozom már vele.
Tény hogy egy kopott motor zabálja a hig olajat. Ez sok éves tapasztalat.
Tényleg nem kötekedés, de még egy szakértõ véleményre kíváncsi lennék (komolyan): 202 ezer km, 4EFE vs 5W30 Castrol Edge? :)
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
toytomi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1989

Hozzászólás Szerző: toytomi »

A Micsu is csinált olyan váltót, aminek nincs leeresztõ csavarja, csak egy nívó.
:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport - R.I.P.

:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport

CE90 XL Liftback - Kouki, 1C
kori
Visszajáró
Visszajáró

kleingy írta:
Tényleg nem kötekedés, de még egy szakértõ véleményre kíváncsi lennék (komolyan): 202 ezer km, 4EFE vs 5W30 Castrol Edge? :)
Látom nem érted.
A te kocsid ennyi kilóméterrel valószínû még közel sem kopott.
Az enyémben 330.000van és nem eszi az olajat az sem.
De egy német foss olajkályha az már ennyi kilóméterrel biztos zabálná.
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

kori írta:Látom nem érted. A te kocsid ennyi kilóméterrel valószínû még közel sem kopott.
Az enyémben 330.000 van és nem eszi az olajat az sem.
Köszönöm kori! :) 8)
:D Igen, magyar embernek a 200 ezer km már ördögtõl való és "csak-10W40-mehet-bele-mert-kopott-öreg-fúj".
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kleingy 2012 ápr. 17, 07:31 am-kor.
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

kori írta:
kleingy írta:
Látom nem érted.
Kori!

Azért óvatosan a merész kijelentésekkel :)
Van olyan Corolla, ami már 150 ezer km-es korában erõsen falatozza az olajat és van olyan, aminek 250-nél is elenyészõ az olajfogyasztása. Kérdés cseréltek-e bennük rendszeresen olajat, milyet, szûrõkre odafigyeltek vagy sem stb...
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Lackó írta:Azt az egyet megfigyeltem már, hogy a legtöbb "hozzáértõ", aki itt a fórumon írogat, sosincs ott egyetlen talin sem.....
És az feltétel ahhoz, hogy ide lehessen írogatni?
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

kori írta: Ha nem hiszed járj utána hogy vannak olyanok hogy nem kell bennük olajat cserélni.
Mellesleg én mezõgazdasági gépekkel foglalkozom,és sokkal komolyabbak mint a kocsik,és arra lettem volna kiváncsi hogy oké hogy akkor cserélni kell de mennyi kilóméterenként?
Ha megvan még az autód gépkönyve, akkor az abban leírtak szerint célszerû eljárni.
Az én E11 vvt-i -mben ELVILEG nem kell, de a szervizben megkérdeztem, õk azt javasolták/tanácsolták/ajánlották (de semmiképpen sem elõírás), hogy 10 évente cseréljem le a váltó olajat. :wink:
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

kori írta: Tény hogy egy kopott motor zabálja a hig olajat. Ez sok éves tapasztalat.
Látod, ezzel én is maximálisan egyet értek. A varázs szó a KOPOTT. Ez elsõsorban km futás ÉS használati/karbantartási mód kérdése, nem szabadna - szerintem - alapból azt mondani, hogy egy x km-t futott motorba csak és kizárólag sûrûbb olajat szabad rakni. Ez nem ennyire :) egyértelmû. Ha kopott az a motor, akkor oké, ha nem, akkor én nem raknék bele sûrûbb olajat, az biztos. :)

Sõt, egy picit tovább boncolgatva ezt a kérdést, pl. az elõszériás vvt-i motorok között is volt olyan, ami már 100.000km után (olyan is elõfordult, hogy 60.000km megtétele után) jelentõs olajfogyasztással bírt (1L/1000km). Emiatt lett végül meghirdetve a garanciális blokkcsere (fûzött blokk). Az okok között egyáltalán nem a karbantartási hiányokkal magyarázták, noha, ezzel gyorsítani lehetett a konstrukciós hibás motorok olajfogyasztási hajlamát.
A másik fórumon (TKH) világosan látható egy motorfelújítás keretében készített fotó sorozat egy felújítás alatt lévõ 1ZZ (1,8L) Celica motorról és alkatrészeirõl.
A fotókon látható a régi dugattyú oldalán az olaj visszaeresztõ furat (2db), amin annyi koksz és lerakódás volt, feltételezhetõen, részben a nem megfelelõ minõségû olajnak, részben a gyenge olajlehúzó gyûrûknek (a használati és karbantartási módról nem volt infó), hogy ezek a furatok egyszerûen eldugultak és képtelen volt a feladatát ellátni. Emiatt az olaj bent maradt az égéstérben beégve, tovább tetézve a lerakódásokat és az alkatrészek kopását (gyûrûlágyulás).
A gyári új dugattyúkon 2 helyett 4db olaj visszavezetõ furat található és erõsebbek a gyûrûk is, viszont ezután fokozottan csak 5W-30 (és lehetõleg full szint.) olajat követelt meg a motor és ezt le is írták a gépkönyvben is (mint ahogy az olajszükségletet is 3,7L-rõl 4,3L-re emelték).

Mindezt csak arra írtam, hogy egy olajfogyasztós motor esetében sem mindegy, hogy mitõl zabálja az olajat a motor? A használat miatt, vagy a konstrukciós hiba miatt.
Igazából majdnem mindegy, mert az olajfogyást hosszú távon a motor generál tudja megoldani, az, hogy sûrûbb olajat tölt bele az ember csak valameddig orvosolja a problémát (példa: ég a ház, szól a tûzjelzõ riasztó. Kijön a tûzoltó és nem a tüzet kezdi oltani, hanem a riasztó hangszórójának vezetékét vágja el... eloltotta ezzel a tüzet? :lol: ).
Célszerûbb - szerintem - megelõzni az ehhez hasonló problémát (motorkopás), ehhez pedig célszerû a motor számára lehetõ legjobb olajat használni (nyilván függ a motor korától és technikájától is a viszkozitás), az pedig - szerintem - semmiképpen sem baj, ha az ember olyan olajat használ, ami túlteljesíti a gyári megadott jellemzõket.

Mindezt sokan tudtátok eddig is, mégis fontosnak tartom leírni, hogy aki esetleg errõl nem tudott, az is könnyebben megértse, vagy legalább elgondolkodjon rajta, hogy milyen jellemzõjû olajat használjon az autójában, használati módjának függvényében.

Ha valamit nem jól írtam, korrigáljátok nyugodtan. :wink:
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára bepi81 2012 ápr. 17, 11:47 am-kor.
kori
Visszajáró
Visszajáró

Pacsker írta:
kori írta:
kleingy írta:Tényleg nem kötekedés, de még egy szakértõ véleményre kíváncsi lennék (komolyan): 202 ezer km, 4EFE vs 5W30 Castrol Edge? :)
Látom nem érted.
Kori!

Azért óvatosan a merész kijelentésekkel :)
Van olyan Corolla, ami már 150 ezer km-es korában erõsen falatozza az olajat és van olyan, aminek 250-nél is elenyészõ az olajfogyasztása. Kérdés cseréltek-e bennük rendszeresen olajat, milyet, szûrõkre odafigyeltek vagy sem stb...
Arra gondolok ilyenkor mindig hogy normális körülmények között használták.
Egy toyota motor elmegy 1 milliót is,de ugyanolyan használat mellett megnéznék még egy olyan motort.
Van olyan persze ami már eszi hamar az olajat annak nem is volt gazdája,de egy kevés kilóméteres autót is elég elég egyszer jól megfõzni,pl hengerfej tömités vagy akármi miatt a gyûrûk kilágyulnak és egybõl eszi az olajat,és igy tovább.
kori
Visszajáró
Visszajáró

bepi81 írta:
kori írta: Tény hogy egy kopott motor zabálja a hig olajat. Ez sok éves tapasztalat.
Látod, ezzel én is maximálisan egyet értek. A varázs szó a KOPOTT. Ez elsõsorban km futás ÉS használati/karbantartási mód kérdése, nem szabadna - szerintem - alapból azt mondani, hogy egy x km-t futott motorba csak és kizárólag sûrûbb olajat szabad rakni. Ez nem ennyire :) egyértelmû. Ha kopott az a motor, akkor oké, ha nem, akkor én nem raknék bele sûrûbb olajat, az biztos. :)

Így van.
Pepe
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Pepe »

Kori

Nekem is E10 dieselem van. Én is keresgéltem több helyen, hogy milyen olaj kell a váltóba és milyen gyakran kell cserélni.
Volt olyan 'szakember' aki azt mondta, hogy az ebbe való váltóolaj annyira szintetikus, hogy soha nem kell kicserélni.
Valahol a neten viszont azt olvastam, hogy 60 ezer km-ként kell cserélni. Nekem hamarosan lejár a 60 ezer km, szóval lecserélem.

Valaki kérdezte a Xado revitalizálót.
Nekem nem a revitalizáló paszta van a Corollában, hanem maga a Xado olaj.
Nekem pozitívak a tapasztalataim vele. Csendesebb lett a motor és szinte semmit nem eszik meg az olajból.
Elõtte 10000 km alatt 1,2 litert megevett más olajjal (Castrol diesel) most kb 0,3-0,4 dl. De persze a belinkelt leírások és tanulmányok alapján nem biztos, hogy
jót is tesz a motornak, nem tudom.
Olyanokat viszont nem tapasztaltam mint amik a Xado hivatalos honlapján vannak példaként felhozva, hogy a 600 ezer km futott vito egy
bizonyos emelkedõn csak 2-ben tudott felmenni és a Xadoval simán felmegy 4-ben. Szóval szerintem azok csak dumák.
De én nem vagyok szakértõ, ezek simán tapasztalatok.
MR2 - 2001
Válasz küldése