kori írta:
Tény hogy egy kopott motor zabálja a hig olajat. Ez sok éves tapasztalat.
Látod, ezzel én is maximálisan egyet értek. A varázs szó a KOPOTT. Ez elsõsorban km futás ÉS használati/karbantartási mód kérdése, nem szabadna - szerintem - alapból azt mondani, hogy egy x km-t futott motorba csak és kizárólag sûrûbb olajat szabad rakni. Ez nem ennyire

egyértelmû. Ha kopott az a motor, akkor oké, ha nem, akkor én nem raknék bele sûrûbb olajat, az biztos.
Sõt, egy picit tovább boncolgatva ezt a kérdést, pl. az elõszériás vvt-i motorok között is volt olyan, ami már 100.000km után (olyan is elõfordult, hogy 60.000km megtétele után) jelentõs olajfogyasztással bírt (1L/1000km). Emiatt lett végül meghirdetve a garanciális blokkcsere (fûzött blokk). Az okok között egyáltalán nem a karbantartási hiányokkal magyarázták, noha, ezzel gyorsítani lehetett a konstrukciós hibás motorok olajfogyasztási hajlamát.
A másik fórumon (TKH) világosan látható egy motorfelújítás keretében készített fotó sorozat egy felújítás alatt lévõ 1ZZ (1,8L) Celica motorról és alkatrészeirõl.
A fotókon látható a régi dugattyú oldalán az olaj visszaeresztõ furat (2db), amin annyi koksz és lerakódás volt, feltételezhetõen, részben a nem megfelelõ minõségû olajnak, részben a gyenge olajlehúzó gyûrûknek (a használati és karbantartási módról nem volt infó), hogy ezek a furatok egyszerûen eldugultak és képtelen volt a feladatát ellátni. Emiatt az olaj bent maradt az égéstérben beégve, tovább tetézve a lerakódásokat és az alkatrészek kopását (gyûrûlágyulás).
A gyári új dugattyúkon 2 helyett 4db olaj visszavezetõ furat található és erõsebbek a gyûrûk is, viszont ezután fokozottan csak 5W-30 (és lehetõleg full szint.) olajat követelt meg a motor és ezt le is írták a gépkönyvben is (mint ahogy az olajszükségletet is 3,7L-rõl 4,3L-re emelték).
Mindezt csak arra írtam, hogy egy olajfogyasztós motor esetében sem mindegy, hogy mitõl zabálja az olajat a motor? A használat miatt, vagy a konstrukciós hiba miatt.
Igazából majdnem mindegy, mert az olajfogyást hosszú távon a motor generál tudja megoldani, az, hogy sûrûbb olajat tölt bele az ember csak valameddig orvosolja a problémát (példa: ég a ház, szól a tûzjelzõ riasztó. Kijön a tûzoltó és nem a tüzet kezdi oltani, hanem a riasztó hangszórójának vezetékét vágja el... eloltotta ezzel a tüzet?

).
Célszerûbb - szerintem - megelõzni az ehhez hasonló problémát (motorkopás), ehhez pedig célszerû a motor számára lehetõ legjobb olajat használni (nyilván függ a motor korától és technikájától is a viszkozitás), az pedig - szerintem - semmiképpen sem baj, ha az ember olyan olajat használ, ami túlteljesíti a gyári megadott jellemzõket.
Mindezt sokan tudtátok eddig is, mégis fontosnak tartom leírni, hogy aki esetleg errõl nem tudott, az is könnyebben megértse, vagy legalább elgondolkodjon rajta, hogy milyen jellemzõjû olajat használjon az autójában, használati módjának függvényében.
Ha valamit nem jól írtam, korrigáljátok nyugodtan.