zoli99 írta:
Kormos a kipu csõ nekem is belülrõl! Alapból persze nincs látható füst hidegindításnál sem.Az olajfogyást nézd inkább, az a mérvadó szerintem!
Persze az olajszintet nézem és legkésõbb a félénél utántöltöm (a váltó és motor között szivárog, a tipp fõtengely szimering, de akár szelepfedéltõl is lefolyhat vagy a gyújtás elosztó alól, nem nyomoztam), nem vészes, de azért évente 1 litert rá kell tölteni. Arra várok a javítással, hogy a kuplung elkopjon.
A kipufogóval nem foglalkozok sokat, csak a korom lerakódás miatt azt gondoltam, hogy valami nincs rendben, a fogyasztást is sokallom (város/vegyes nagypapisan 7.1l, normálisan 7.6l igaz ez kb 2-3km város aztán 6-7km M0, szóval épp csak bemelegszik), boyraceresen se megy 8l fölé, ami nem rossz, az a probléma inkább, hogy 7 alá nem megy sehogy! Csak országút 90-100-al sikerült ilyen 6.3 körülit csinálni és ez így összeségében az átlagnál rosszabb eredmény.
(10-15%-al több a kelleténél).
Konkrétabban arra is gondolok, hogy 1-2 injektor kevesebbet szállít, mint a többi, és a motor vezérlõ addig növeli a befecskendezett benzin mennyiségét, hogy ne maradjon elhasználatlan oxigén a kipuff. gázban, ez azt is eredményezi, hogy a többi injektor valamennyi fölös benzint szállít 10-20%, ami nem ég el tökéletesen, ebbõl lesz a korom a kipufogóban.
Aztán más miatt is lehet...
Füstöt eddig még nem láttam igaz nem is figyeltem amíg más beindítja meg ilyenek

a tükörben nem látszik semmi.
zoli99 írta:
Az alapjárat emelkedés természetes dolog fogyasztó bekapcsolásnál, a generátornak kell a fordulatszám, általában 700 alatt nem is termelnek normálisan úgy tudom... A szervó szivattyúnak is van egy visszacsatolása, ha csavargatod a kormányt alapjáratnál, mesterségesen megemeli a fordulatot
Ezen kívül még egy bimetálos szelep is van, azon át többlet levegõt kap a motor hidegen, a folytószelep utáni térbe vezetnek benzingõzös levegõt abból az aktívszenes "bödönbõl" (közvetetten a tankból). Ez is ötletes dolog.
Azt mondjuk 3 évvel ezelõtt lett volna jó tudni, hogy az alapjárat szabályzás úgy van, ahogy van miértvan és hogyvan, nagyon sok idõm elment vele, amíg ki tudtam deríteni...
Azt hittem, hogy az alapjáratnak 700rpm-nek kell lennie és a 850rpm hiba.
Ilyesmikre gondoltam:
-falsot szív valahol
-nem melegszik be a motor/rossz a vízhõmérséklet jeladó (két külön jeladó van, 1 a motor vezérlõnek, 1 a mûszer egységen a mutatónak)
-az alapjárati levegõ szelep áterszt
-a szervónak a levegõ szelepe átereszt
-az a bimetálos többlet levegõ szelep átereszt
Eltartott egy ideig, mire szépen minden csövet elszorítottam, kimértem, jeladót helyettesítettem ellenállással, stb. és beláttam, hogy minden jó.
Aztán akkortájt találtam valami irodalmat is errõl, meg az ECU bekötését, van neki a 3db "Electrical load idle up" bemenete
(Nem volt 4E-FE ECU bekötésem így 4A-FE-t tekintettem irányvonalnak, de ott ez kicsit másképp van megoldva.)
Na mindegy végülis úgy jó, ahogy van.

Neked honnan sikerült ezeket a dolgokat megtudni?
zoli99 írta:
Nekem nagyon szépen simán jár a blokk, van egy pici morcos hangja a motornak, gondolom az elékelésbõl adódó egyedi 4E hang

Szinte hallom milyen frankó lenne egy sportdobbal...
Ha rázkódik a kasztnid lehet, hogy rosszak a szilentek! Ebben valami folyadékos szilent van azt olvastam, a jobb vibrációmentesség miatt, lehet ,hogy valaki utángyártott sima gumira cserélte? Illetve nézd át az egész gyújtásrendszert (elosztó-kábelek, stb.) az elosztó például filléres tétel és hajlamos ám elkopni a nagyfesztõl.
Milyen elékelése van a 4E-nek?
Nekem pont az tetszik, hogy nem hallani a kipufogót!

Szép hangja van a motornak, és hallani is, mert nincs leszigetelve.
Szilent alatt a motortartó bakokat érted?
A felvetés nem rossz, de hogyan tudnám kideríteni, hogy gáz van vele. Drága alkatrész, és kiszerelni se két perc, a bontott meg lehet rosszabb mint a bentlévõ.
Rénézésre nem folyadékos, csak egy nagy db gumi.
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1994_T ... _1107.html
a jobb oldali és az elsõ amiket néztem, látszólag egyben van, de ezek sima gumis tipusnak tûnnek, mondjuk lehet hogy megkeményedett elöregedett már. Cserélni tuti nem cserélte senki utángyártottra, az elsõ tulaj "márkaszervizelte", én meg már így vettem és azóta ez nem változott.
Nagygáz és motorfék közti hirtelen terhelés váltásnál nem koppan (egy kollégám mesélte, neki volt dízel E10-e 10 évvel ezelõtt és már akkor tropa volt a motortartó bakja és neki koppant "váltáskor" gondolom csak sebességet váltott és már akkor is), rendelleneset nem érzek, de azt azért érezni, hogy a motor elmozdul, amíg a nyomaték + ból - ba átmegy, kis idõ eltelik, fõleg lassan gurulva 1.-ben érezhetõ.
Elosztónál mi a helyzet a kopó alkatrészekkel? Nekem gyári Denso van mindenbõl, ebbe pl a Bosch rotor-kalapács és fedél passzol vagy csak az eredeti? A rotor még hagyján, a 100 Eurós fedél viszont eléggé húzósan hangzik. Hozzá nem merek nyúlni nehogy szétrepedjen

Amúgy itt hézagot kell mérni a rotor és a fedél érintkezõje között?
Azon kívül, hogy leszedem és kitörlöm belõle a port amit a sok szíkra forgácsolt le az elektródákból sokat nem tudok tenni vele.
A gyújtást át akarom nézni, csak ellenõrzés, mert azt még nem tettem, eddig nem is gyanakodtam rá (kis és nagy terhelésen/fordulaton is húz hidegen melegen, nem hiszem, hogy baj van vele), gyertyát kb 4 éve cseréltem, amiket kiszedtem el is tettem, mert szépek "õzbarnák" és egyformák voltak, csak azért nem tettem vissza, mert akkor is megvolt ez a "remegõs alapjárat" és gondoltam megpróbálom... nem változott semmi. Az elosztófedélhez nem mertem nyúlni eddig "nem jó ha leszedem mert a régi tömítés még kevésbé fog zárni", de most már csak megkukkantom / kipucolom, a kábeleket végig áttörlöm és közben ellenõrzöm.
Gyertyából NGK vagy Denso az ajánlott?