Szentes - Csongrád távolság a gáton közlekedve (van ám aszfaltozott bicikliút rajta

) biciklivel max. 20 perc, ha az ember nem egy rozzant kempinggel indul útnak. A 70 ccm-es robogómmal 28 perc volt, mert annyira pörgött a rossz szíj, és variátorgörgõk miatt, hogy néha az eldõléstõl féltem, olyan lassan mentem.
Kicseréltük a szíjat, mert a benne lévõbõl egyszerûen kihúztam az egyik vászondarabot, ami a korai halálát jelezte elõre. Amikor a szíj lekerült, akkor vettük észre, hogy a hátsó szíjtárcsa enyhén vakrozsdás; innentõl kezdve nem volt kérdés, hogy a 2000 km-t futott szíj mitõl néz ki úgy, mint egy macska a kilencedik életében, egy pitbull szájában.
Vakrozsdás tárcsa elhajít, komplett új, gyári kuplung ment a helyére tárcsástól. A kuplungcsere egyébként is ildomos volt, mert míg a régi 5mm-es úton mozgott alapállapottól-nyitásig, addig az új ezt 2mm-en megoldja. Rövidebb nyitás egyenlõ vastagabb kuplungpofa, egyenlõ hosszabb végáttétel, egyenlõ alacsonyabb motorfordulat. Az új szíj ezen még javított, mivel a régi keresztmetszete 2 mm-el kisebb volt a gyári értéknél, így a szíj nem az ideális tárcsapályán mozgott.
Mindenkinek fel szeretném hívni a figyelmét arra a tényre, hogy RMS görgõt soha senki ne vegyen! 200 km után el van lapolódva a rohadék, ami megint az ékszíjtárcsák mozgatását befolyásolta, hátrányosan.
Amikor összeállt a gép, a finomhangoláshoz beiktattunk a gyertyakábelbe egy fordulatszámmérõt. Nem is akármilyet: egy gyufásdoboz méretû Honda tachometert, ami anyira pontosan csinálta a dolgát, hogy nagyon. A precizitás ugye.
Még egy tévhitet szeretnék eloszlatni: nincs szabályzás a robogókban. A gyári ûrtartalmú, kissé kopott motorok azért forogna annyit amennyit, mert végáttételnél nem képesek már többet forogni, nincs bennük erõ. Nos az enyémben van, így büszkén tudatom a tisztelt olvasókkal, hogy 9540-nél nem mertem tovább forgatni, mert már rég felkoppant a mutató a mûszer házán, és még ment volna. 50-ig konszolidált halk jószág lett, utána meg elsazbadul a pokol.
Corollás mérés szerint kicsivel 90 felett van a sebesség, de csak egy pillanatra, mert még 150 km-et el kell hogy menjen enyhe forszírozással, és csak utána lesz jó.