AutóHiFi szerelés, és minden ami hozzá tartozik

Technikai okfejtések, hasznos tippek, leírások. Önállóan megvalósítható kisebb-nagyobb szervizelések és átalakítások.
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Jorn »

bozsibob írta:Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni abban, hogy E12es corollának az ajtó kárpitját hogyan lehet leszedni, hangszóró beépítés céljából?
Gondolom, hasonlóan, mint az E11-ét...
E11-nél:
- belsõ kilincsnél fémcsavar ki, mûanyag keret kipattint
- kartámaszt felpattintani (tompa kés, a füleket ki lehet vele tapintani), alatta 2 nagy csavar ki, elektronikát szétcsatlakoztatni
- két kisebb, csavarnak látszó "bolha" is van még az ajtóban, ezeket is kiszedni
- utána tompa késsel szépen körbemenni, és a kárpitot lepattintgatni az ajtóról
- felfelé lemelni a kárpitot (az ajtózár pöckén és a belsõ kilincsnél trükkösen átemelni)
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Úgy, úgy. Annyi még, hogy a tükörháromszöget pattints ki elõtte. Csak megfogod és az utastér felé húzva lejön...
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

jaja, valamit éreztem, hogy kifelejtettem... :)

Egyébként, ha valaki nem akarja magát szívatni, akkor lapos mágneses hangszórót tesz be, kb. 40-45mm beépítési mélység, az még nem ér bele a lenyitott ablakba.
Kiemelõkerettel persze be lehet tenni mélyebbet is, két kerettel meg még mélyebbet is, közel 70mm-est is akár, de ebben az esetben a kárpit hangszórórácsa mögötti résznél a merevítõbordákat is ki kell vágni szikével, és egyéb okosságok...
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

E12-nél úgy van kialakítva az üveg, hogy elfér ott nagyobb mágnes is.

Ha a Predator befért nekem, akkor szinte minden bemegy... :D

Kép

(Mágnes átmérõ 100mm, beép mélység 80mm)
'07 E12 D-4D, Linea Luna
lallr360
Újonc
Újonc

Hangszóró méretek

Hozzászólás Szerző: lallr360 »

Sziasztok. Érdeklõdnék hogy E11 Sedanba mekkora a gyári hangszóró méret? Elõl az ajtókba és hátul a kalaptartóban, valamint ha tudtok olyan hangszórókat mondani ami jó is és faragás nélkül be lehet rakni a gyári helyére azt megköszönném!
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Re: Hangszóró méretek

lallr360 írta:Sziasztok. Érdeklõdnék hogy E11 Sedanba mekkora a gyári hangszóró méret? Elõl az ajtókba és hátul a kalaptartóban, valamint ha tudtok olyan hangszórókat mondani ami jó is és faragás nélkül be lehet rakni a gyári helyére azt megköszönném!
Nem szabványos méretûek, faragni kell.
Elõre 16-ost be lehet tenni (kerettel), a kalaptartóra pedig 13-ast alulról, esetleg 16-ost felülrõl.
Persze biztosan vannak kivételek, de nekem ilyeneket sikerült belerakni.
A gyári elsõkbõl lehet keretet faragni, hátulra pedig nem is kell keret.
lallr360
Újonc
Újonc

Jorn írta:
Elõre 16-ost be lehet tenni (kerettel), a kalaptartóra pedig 13-ast alulról, esetleg 16-ost felülrõl.
Köszönöm szépen! Tehát hátra ha felülrõl teszem akkor be lehet rakni a 16osat is keret nélkül? Valami útmutatást tudnál adni arról hogy hogy bontom ki a hangszórót onnan? Elõre pedig berakom a 16osat csak akkor kell másik keret nem? Te milyeneket tettél bele?
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

lallr360 írta:
Jorn írta:
Köszönöm szépen! Tehát hátra ha felülrõl teszem akkor be lehet rakni a 16osat is keret nélkül? Valami útmutatást tudnál adni arról hogy hogy bontom ki a hangszórót onnan? Elõre pedig berakom a 16osat csak akkor kell másik keret nem? Te milyeneket tettél bele?
Kicsit félrevezettelek, bocs :) Már úgy vettem a sedant, hogy nem a gyári hátsó hangszórók voltak benn, ezért lehet, hogy a leírtak nem mindig igazak.
Én persze cserélgettem hangszórókat idõközben, ez alapján írom, hogy a kalaptartóban volt nekem:
16-os, ez felülrõl fért bele, nekem volt ott egy mûanyag keret, ezt sajnos nem tudom hogy gyári vagy sem... de könnyen meg tudod nézni, neked van-e.
13-as, ezt a keret nélkül fel tudtam tenni a fémlemezre felülrõl, de akár alulról is mehetett volna...
pesze mindkét esetben kellett némi tömítõanyag.

Az elsõ ajtó a problémásabb, mert azt szét kell szedni, megmérni, belepróbálni. Na, ilyet már én magam is csináltam, azaz lecseréltem le a gyárit.
Az elsõ ajtóban lehet úgy, hogy a gyári hangszóróból kitöröd, kifûrészeled a belsejét, csak a karima marad, és ezt keretnek használod fel az új hangszóróhoz.
Itt a hangszóró mélysége számít, mert ha túl mély, akkor az üveggel ütközhet, ekkor kellhet plusz kiemelõkeret.
Mindent be lehet barkácsolni, csak idõ és pénz kérdése :)
De ha az egyszerûségre törekszel, akkor ne túl mély hangszórókat tegyél elõlre, és akkor nem kell plusz keret. (kb. 40mm mély még talán belemehet keret nélkül elõre, és vannak ilyen "lapos mágneses" hangszórók, kimondottan ilyen célra)
lallr360
Újonc
Újonc

Jorn írta:...
Ha nem fér be kalaptartóba a 16os akkor csak egy ilyen kell a hangszóró és a kalaptartó közé nem?

Kép

Kalaptartóból hogy tudom kiszedni a hangszórót? Ahogy néztem fõképp azok adják a mélyet így lehet csak azt cserélem le végül.
MDaemon
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Autód gyártási éve: 2001
Autód felszereltségi jelölése: Harmony
Autód karosszéria variánsa: Sedan (4 ajtós)

Hozzászólás Szerző: MDaemon »

Hátul nekem még gyári hangszóró volt, és annak a keretére pont rá lehetett tenni a 16-os hangszórót.
Elõre 13-ast tettem be, ahhoz fából csináltam egy kiemelõ keretet. A projektemben itt talász róla képeket:
viewtopic.php?p=82603#82603
A kiemelõhöz eltettem a sablont, azt a napokban megpróbálhatom bescannelni ha szükség van rá.

Hátsó hangszóró cseréhez itt szedtem össze hogy mi kell (dönthetõ hátsó ülésnél is gondolom hasonló):
viewtopic.php?p=78960#78960
2001 Toyota Corolla Sedan, 1,4 VVT-i Harmony :)
lallr360
Újonc
Újonc

MDaemon írta:Hátul nekem még gyári hangszóró volt, és annak a keretére pont rá lehetett tenni a 16-os hangszórót.
Elõre 13-ast tettem be, ahhoz fából csináltam egy kiemelõ keretet. A projektemben itt talász róla képeket:
viewtopic.php?p=82603#82603
A kiemelõhöz eltettem a sablont, azt a napokban megpróbálhatom bescannelni ha szükség van rá.

Hátsó hangszóró cseréhez itt szedtem össze hogy mi kell (dönthetõ hátsó ülésnél is gondolom hasonló):
viewtopic.php?p=78960#78960
Köszönöm a választ, holnap után jön meg ez :Hifonics TX62 Akkor ez bele fog férni?
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

62mm beép. mélység, ehhez már biztosan kell beépítõkeret elõre, vagy kis szerencsével a gyári hangszóró "keretének" a felhasználásával megoldható...
(általában van a hangszórókon egy gumiperem, ami levehetõ, ha mögérakod az is emelhet néhány mm-t...)
lallr360
Újonc
Újonc

Jorn írta:62mm beép. mélység, ehhez már biztosan kell beépítõkeret elõre, vagy kis szerencsével a gyári hangszóró "keretének" a felhasználásával megoldható...
(általában van a hangszórókon egy gumiperem, ami levehetõ, ha mögérakod az is emelhet néhány mm-t...)
Mostmár végeztem, le van bontva, holnap jön a hangszóró, viszont azon csodálkoztam hogy a kalaptartó gyárilag okádék módon van kivágva? Nem faragta senki sem, újkora óta a miénk az autó...
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hifo-nak inkább fából csinálnék/tatnék beép keretet.... Viszonylag jó minõségû a hangszóró, ne rontsd el beépítéssel...
Ez megy az ajtóba ugye?

Hátsó szett árából, inkább erõsítõt vennék hozzá a helyedben... :roll:
'07 E12 D-4D, Linea Luna
lallr360
Újonc
Újonc

PiciPeti írta:Hifo-nak inkább fából csinálnék/tatnék beép keretet.... Viszonylag jó minõségû a hangszóró, ne rontsd el beépítéssel...
Ez megy az ajtóba ugye?

Hátsó szett árából, inkább erõsítõt vennék hozzá a helyedben... :roll:
Hátulra megy, sikerült jó áron (7e forint) megcsípnem, már a bontás megvolt, de beépítõ keret mindenképpen kell hozzá mert más különben nem fog sikerülni, ahogy számoltam olyan gyûrû kellene nekem ami 3.5cm magas, 14.5cm belsõ és 17cm külsõ átmérõvel rendelkezik.
Válasz küldése