Találtam megoldást elsõ tárcsafék "sípolására", leírom hátha mást is érdekel.
Az alapprobléma az lehetett, hogy hiányoztak a gyári rezgéscsillapító lemezek a fékbetétek hátáról, de ezek ugye nem olcsók...
Három oldalról támadtam. (Sumitomo fékrendszerrõl van szó)
1. új fékbetétrögzítõ-lemezek és -rugók (8db lemezke, 4db rugó). Ezek cseréje amúgy is aktuális volt, de nem hiszem, hogy ez oldotta volna meg... (a liftback Lucas fékrendszerénél pl. nincsenek is rugók, és öregebbek a lemezek, az mégsem sípol...)
A lemezkéknél viszont észrevettem, hogy van kinyúló fülük, és eltérõ hosszban, ezért úgy variáltam õket, hogy egy betétre ne essen egyforma hosszú fül (mivel a sípolás egy konkrét frekvencián szólt, tehát valami rezonancia - gondoltam talán így kevésbé rezonálnak majd...
2. Textar CeraTec: kerámia alapú, kimondottan fékcsikorgás elleni fékpaszta, mindenhova ez ment, lemezkék alá-fölé, nyereg, fékbetétek háta stb. 1000 forint se, és sokáig elég, jópár autóra való adag maradt még
3. 3M öntapadós, gumiszerû fóliák a fékbetétek hátuljára (a gyári rezgéscsillapító lemezek helyett), Mintex forgalmazza, Bárdinál kapható, kb. 1500Ft a 4db-os szett
Már 2 hete egy nyikkanás sincs, szóval bevált
Lehet, hogy elég lett volna a CeraTec meg a Mintex, és a gyári betétrögzítõ lemezeket csak átrendezni, szóval talán 2500Ft-ból is kijöhet a megoldás.