Nagyon csúnyán begyûrte a kis Corolla elejét. Nem is magamat néztem az ütközéskor hanem az autót.
Pff. a motorháztetõ össze gyûrõdött mint a harmonika, mikor meg láttam azt hittem elájulok nem ismertem rá.
Nem lett komolyabb bajunk szerencsére. Mondtuk a rendõrnek, hogy mi történ nem küldött ki senkit 1000szer telefonáltunk, majd bele fáradtunk és (5órával késõbb) traileren haza hozattam. ... és elkezdtem megcsinálgatni magam, mert tudtam hogy a rendõrök nem fognak csinálni semmit és pár hónap múlva úgyis kapok egy papírt hogy befejezik ezt az eljárást..
Lassan helyre rázom én, nem hagyom el lustulni az autót.
Szívbõl köszönöm mindenkinek aki segíteni próbál!!
--
Jenny
- a balesetet okozó nõvel és a biztosítóval szemben polgári jogi igényed van, amely - hacsak a biztosító esetében nincsenek erre vonatkozóan más szabályok megállapítva - 5 év alatt évül el, addig tudod velük szemben érvényesíteni. Tehát én nem hagynám annyiban a dolgot, mindenképpen megpróbálnám érvényesíteni a követelést a balesetet okozóval szemben. Ezt - ha a rendes kárrendezéshez szükséges állapot (azaz a baleset nyomai) nem lettek biztosítós kárszakértõ által rögzítve - polgári peres úton tudod megtenni. Javaslom a fizetési meghagyásos eljárást (közjegyzõ elõtt indítható), mert olcsóbb és sokszor belebukik a meghagyással támadott fél abba, hogy nem mond idõben (15 nap alatt) ellen a meghagyásra. Onnantól a F.M. végrehajtható. De, ha ellentmond és perré alakul az eljárás, fényképekkel, számlákkal, egyebekkel úgy is jó esélyed van. Elõfeltétel persze továbbra is, hogy a biztosítóval szemben már ne tudd érvényesíteni az igényt. Hû, azért jól körbe kell járni a témát, de a lényeg, hogy a követelésed fennáll és adott esetben érvényesíthetõ.
Aztán:
- amennyiben a balesetet okozó - anélkül, hogy meggyõzõdött volna, hogy segítségnyújtásra szorultok-e (márpedig, ha még bódult állapotban voltatok, amikor lelépett, akkor ez fennáll, akármit is mondtatok ott neki esetleg, hogy menjen a fenébe) - a baleset helyszínérõl eltávozott, úgy bûncselekményt követett el. A "cserbenhagyás" (Btk. 190.§) vétsége a minimum azok alapján, amit leírtál, amiért legfeljebb 1 év szabadságvesztés jár. A körülmények pontos ismeretében tehát akár fel is jelenthetõ a balesetet okozó.
Fentiek alapján én bíztatnálak arra, hogy a jogos igényedet ne hagyd veszni a balesetet okozóval szemben. Tudom, hogy sokan kételkednek az ilyen eljárások sikerében, akár rendõrségrõl, akár bíróságról van szó, de tanulóként valószínûleg még a költségek nagy része alól is mentességet kaphatnál (lévén, tanulóként nem lehet igazán jövedelmed), másrészt pedig annyit megér a dolog, hogy összeszedsz minden információt az ügyrõl (fénykép, jegyzõkönyv, etc.) és kiértékelteted egy hozzáértõvel.
Bagoly: ez mind igaz, csak sajnos ismeretlen tettesrõl van szó, tehát ameddig a rendõrség nem találja meg az elkövetõt (azt írta, ott van az ügy), addig sokra nem megy vele...
IS200 '01 Carina Coupe 1.8 XE - RIP Carina Coupe 1.6 DX Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
montoya írta:Bagoly: ez mind igaz, csak sajnos ismeretlen tettesrõl van szó, tehát ameddig a rendõrség nem találja meg az elkövetõt (azt írta, ott van az ügy), addig sokra nem megy vele...
Ezért elsõ lépés a feljelentés pl. a cserbenhagyás vétségének megalapozott gyanúja miatt. Nem olyan nehéz kideríteni aztán szervízadatokból, egyebekbõl, hogy ki is az az "ismeretlen tettes". Azonkívül pedig a rendõröket is lehet tisztán jogi úton (tehát NEM esztergomi látképpel) motiválni, rámutatva egyes vétkes kötelességszegésre a nyomozás kapcsán (mivel jellemzõen tényleg nem csinálnak semmit), etc. Engem rohadtul bosszantana és tuti, hogy a fánkzabálók nyakára járnék. Büntetõügyszámot ki kell deríteni (sima telefonra bemondják), elõadót ki kell deríteni (ezt is), sértettként az iratokba be lehet tekinteni, aztán csak a megfelelõ fórumot kell megtalálni, ahol lehet egy kicsit mószerolni az esetlegesen lustálkodó "nyomozót".
Azért nem Tadzsikisztánban élünk (még), ahol lehetetlen megtalálni egy törött autó tulajdonosát vagy vezetõjét. Az egy akkora ordas nyom, amit nem szoktak elvéteni még hazánk tehetséges kékruhásai sem.
jenny200 írta:
gecsa - Igen visszaolvastam, köszönöm megtaláltam. Valószínûleg szükségem lesz rá, de most jelenleg elég nagy kiadásban vagyok azokkal kapcsolatban amiket írtam, hogy csináltatok rajta. Amint tudok jelentkezek. Köszönöm
montoya írta:Bagoly: ez mind igaz, csak sajnos ismeretlen tettesrõl van szó, tehát ameddig a rendõrség nem találja meg az elkövetõt (azt írta, ott van az ügy), addig sokra nem megy vele...
Ezért elsõ lépés a feljelentés pl. a cserbenhagyás vétségének megalapozott gyanúja miatt. Nem olyan nehéz kideríteni aztán szervízadatokból, egyebekbõl, hogy ki is az az "ismeretlen tettes". Azonkívül pedig a rendõröket is lehet tisztán jogi úton (tehát NEM esztergomi látképpel) motiválni, rámutatva egyes vétkes kötelességszegésre a nyomozás kapcsán (mivel jellemzõen tényleg nem csinálnak semmit), etc. Engem rohadtul bosszantana és tuti, hogy a fánkzabálók nyakára járnék. Büntetõügyszámot ki kell deríteni (sima telefonra bemondják), elõadót ki kell deríteni (ezt is), sértettként az iratokba be lehet tekinteni, aztán csak a megfelelõ fórumot kell megtalálni, ahol lehet egy kicsit mószerolni az esetlegesen lustálkodó "nyomozót".
Azért nem Tadzsikisztánban élünk (még), ahol lehetetlen megtalálni egy törött autó tulajdonosát vagy vezetõjét. Az egy akkora ordas nyom, amit nem szoktak elvéteni még hazánk tehetséges kékruhásai sem.
Van igazsag abban, amit irsz, de hazank kekruhasai egy olyan autot sem kepesek megtalalni, amibol nem nagyon fut az uton masik az orszagban. Ugy, hogy tele van kamerazva a fel orszag. Ez utobbi segithetne megtalalni ugye a torott autot, csak novemberi felvetelek sehol nincsennek mar meg.
Mazda 323 BF turbo 4wd
Üdv Jenny.
Szomorú a történet, de meglátod, happy end lesz a vége!!:)
Alkatrész ügyben szerintem jobban jársz velünk, mint a bontókkal, nem is értelek Montoya...a bontós is egy külön állatfaj, kb mint a szervizes....
Komolyan te szereled az autódat? (Soha nem vonom kétségbe a gyengébbik(?) nem képességeit.)
Dícséretes. Sok sikert az összerakáshoz.
Bontott E9 Liftback gyári hûtõmaszkot nem tud senki?
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki) TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki) KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki) KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)
Sancy írta:
Alkatrész ügyben szerintem jobban jársz velünk, mint a bontókkal, nem is értelek Montoya...a bontós is egy külön állatfaj, kb mint a szervizes....
Pont ezt mondtam, hogy a legtöbb cuccot innen is megkapja, jobb áron. (Sok alkatrész ugyanakkor itt klubbon belül is fellelhetõ, esélyes, hogy a bontóknál jobb ajánlatokat fogsz itt kapni rá. )
Mazda 323 BF turbo 4wd
Örülök, hogy nem tolod be a bontóba. Az injektoros 1.3-as verzió igen ritka és tényleg meglepõen erõs és gazdaságos lehet. Ne hagyd veszni, jó kis autó!
Amiben tudok segíteni:
- Szélvédõ mosó tartály + motor
- Ablak emelõ szerkezetek (gondolom manuális)
- Hûtõ
- Motortér alsó burkolat (elsõ kép)
- Esetleg hûtõmaszk, ha elég a hiányzó csíkot pótolni rajta
- Talán van duda és bontott, de hibátlan szélvédõ is
Ezen felül Budapesti vagyok és szívesen átnézem a kocsit, netán meg is csinálom rajta a szükségeseket, hogy ne húzzon le a szervíz. Tudom, hogy nehéz egyetemista létedre autót fenntartani.
Ha komolyan érdekel, akkor ezeket az alkatrészeket félrerakjuk neked, amíg meglesz rá a keret.
Az elkészülési határidõ legyen mondjuk a Királyréti találkozónk Hozhatsz barátot, kutyát és megmutathatod a kicsikédet is
Jó böngészést a fórumon!
Sajnálom az esetet és egyben örülök, hogy a rendbehozatal mellett döntöttél!
Kiegészítem Pacskert!
Van két elsõ kilincs is, igaz mindkettõ sarka egy picit hiányzik, de nem vészesen, megpróbálom ügyesen kiszedni. Motortér alatti mûanyag burkolat mellé ajándékba kapsz ha kell elsõ kerékjárati mûanyag burkolatokat is. Duda/kürt is biztosan van.
Üdv, Bruce
---------------------------------- Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6