Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

[Walaki]D`Lair írta:Ha azt akarod, hogy 10 kilóméter alatt megegye, hát tedd bele... :lol:
0W-50-et miért enne meg? Ha azt megeszi, az már gáz... :roll:
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Nem vitatkozni szeretnék és amint írtam is, ezeknek a motoroknak nincsen túl nagy olajteljesítmény elvárása, de most komolyan elhiszitek hogy ez az olaj Japan-ból jön?
Senki nem gondolkodott még el rajta hogy mennyibe kerülne a vízi szállítás, a többszöri kikötõi rakodás,közúti szállítás és amint tudjuk a Japán nem olcsó munkaerõ.
A vámról már nem is beszélve, mivel nem uniós ország.
Szerintetek ilyen súlyú terméket ide importálnak? Kinek érné meg, ráadásul miért ilyen olcsó?
Nem itt gyártják?

Ismétlem nem háborút szeretnék kirobbantani, de gondolkodni kellene egy kicsit errõl az olajról.
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Mondtam :)

Szerintem közúti használatra egy 5W40 félszint, vagy fullszint a legtöbb Corolla-ba jó választás, szinte bármilyen márkából. Ami már nagyon csipegeti és nincs "kedv" szimmeringezni, gyûrûzni, ott 10W40 (Persze nem a 83 elõtti modellekrõl beszélek), csak a téli hidegindulásoknál óvatosan, amíg bemelegszik.
Ha már valaki erõsen autóbuzi, netán ki is jár nyílt napokra, akkor mehet a meleg oldali 50-55-60 és szerintem márkákból a sorrend: Motul, Liqui Molly, Mobil, Castrol
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

montoya írta:
[Walaki]D`Lair írta:Ha azt akarod, hogy 10 kilóméter alatt megegye, hát tedd bele... :lol:
mert a hideg oldala is nagyon híg már...én nem merném berakni a 20v-be az biztos...
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
Danee21
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Danee21 »

Toytib írta:Nem vitatkozni szeretnék és amint írtam is, ezeknek a motoroknak nincsen túl nagy olajteljesítmény elvárása, de most komolyan elhiszitek hogy ez az olaj Japan-ból jön?
Senki nem gondolkodott még el rajta hogy mennyibe kerülne a vízi szállítás, a többszöri kikötõi rakodás,közúti szállítás és amint tudjuk a Japán nem olcsó munkaerõ.
A vámról már nem is beszélve, mivel nem uniós ország.
Szerintetek ilyen súlyú terméket ide importálnak? Kinek érné meg, ráadásul miért ilyen olcsó?
Nem itt gyártják?

Ismétlem nem háborút szeretnék kirobbantani, de gondolkodni kellene egy kicsit errõl az olajról.

Köszönöm szépen a tájékoztatást, akkor most HIVATALOS álláspontot és tényeket közölnék. Akár át is lehet majd ezt tenni máshova. Elöszöris egy Logisztikai cégnél doglozom itt jön a csavar, az a cég hozza hollandiábol az olajat történetesen ahol dolgozom. Tehát akkor egy kis Eneos leirás. Az olaj Tankerrel érkezik Hollandiába, ahol a nyers olajat a megfelelõ adalékokkal látják el és csomagolják. Az egyetlen olajgyártó aki a kõolajtól a fullszintetikus olajig saját maga kezeli az olajat az Eneos. Én bízom a márkába, körülöttem minden autóba ez került és még soha nem volt panasz ( castrolra és motulra viszont igen). Remélem ezt tiztáztuk. Ami viszont tény hogy nem vagyok autószerelõ ( ellentétben veled), ezért azt viszont nem tudom hogy miért nincs alapjáratom.
Mondtam

Szerintem közúti használatra egy 5W40 félszint, vagy fullszint a legtöbb Corolla-ba jó választás, szinte bármilyen márkából. Ami már nagyon csipegeti és nincs "kedv" szimmeringezni, gyûrûzni, ott 10W40 (Persze nem a 83 elõtti modellekrõl beszélek), csak a téli hidegindulásoknál óvatosan, amíg bemelegszik.
Ha már valaki erõsen autóbuzi, netán ki is jár nyílt napokra, akkor mehet a meleg oldali 50-55-60 és szerintem márkákból a sorrend: Motul, Liqui Molly, Mobil, Castrol
Nem az SN minõsítésért akarok ilyet használni hanem pl a hideg indításkori 5%os viszkozitási tényezõ változás miatt ami egyedülálló a piacon. Meg a hozzáadott adalékok, amik gátolják a koromképzõdést, és minden egyéb furmányos okosságért. Olvassatok picit utána a sustinának. Tényleg nem hepciáskodás meg 'jajdejanpán és ez a legdrágább" elven akarom használni. Ész érvek vannak mellette. Amivel meggyõzhetsz hogy elég az 5w30 ( most is ilyen van csak sima). Egyébként respekt a sorrendért, végre nem a castrollal kezdi valaki ( ez a legtöbbet hamisított legkókányabb olaj ma Magyarországon, az eredeti természetesen jó), a Motul irreálisan drágán kapható, LM és a Mobil viszont tényleg jó választás, bár Eneos mellett szólhat az ára.

Én sem szeretnék vitát elindítani, és tudom hogy sokan szkeptikusak vagytok az Eneos márka és a Made in Japan / No.1 in Japan felirat elemzésétõl, stb. De ha már leírtam a tényeket, akkor ezzel szeretném ha többet senki nem kérkedne, ismerem az árképzést is, de ez szakmai titok, elhihetitek nem olyan drága az a szállítás mint elsõre tûnik, fõleg ha nem vagytok ezekben jártassak, nagyon kedvezõen meglehet oldani.
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

[Walaki]D`Lair írta:
montoya írta:
mert a hideg oldala is nagyon híg már...én nem merném berakni a 20v-be az biztos...
Tovabbra is feltennem a kerdest: es?!

A hideg oldali "nagyon hig" meg mindig sokkal surubb, mint egy xw-40 meleg oldala, tehat ha az egyik nem fogy, akkor a masiknak sem nagyon kellene.

Toytib, erdekelne a velemenyed a kerdesrol. Pusztan a technikai adatokra tamaszkodva 0W-s olaj minden esetben jobb, mint az azonos meleg oldali viszkozitassal rendelkezo 5W vagy 10W.

Danee21: a Sustinaval kapcsolatban nekem csak az a furcsa, hogy ugye pont azzal reklamozzak, hogy a viszkozitasa lenyegesen kisebbet valtozik egysegnyi homersekletvaltozas hatasara. Akkor viszont miert is nem 0W-30? :roll:
IS200 '01
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

"Toytib, erdekelne a velemenyed a kerdesrol. Pusztan a technikai adatokra tamaszkodva 0W-s olaj minden esetben jobb, mint az azonos meleg oldali viszkozitassal rendelkezo 5W vagy 10W. "

Szerintem ennek a kérdésnek egy olajos topikban a helye, de majd valaki átrakja :)

Én azt vallom hogy ezekbe az öreg motorokba nem való a 0w, sõt még az 5w-vel is vitatkoznék de az már reálisabb.
Én személy szerint fullsynth 10w40-et használok saját autóimba, Panolin márkájút amit Svájcból a gyárból hoz egy Liechtensteini barátom aki üzleti kapcsolatban van a gyárral.
Hozzáteszem ha már olajnál tartunk, ezt a márkát is forgalmazták nálunk, de semmi köze nem volt ahhoz, amit a gyárból kapok. Sem szaglásra, sem színre. :(
De végül is mindenki abban hisz, amiben akar.
A Biblia is le van írva és mégsem hiszem hogy úgy történt, viszont hiszek az UFO-kban :)
Az viszont tény hogy van egy cég akinek én javítom a Toyotáit és van egy Carina E közel 500e Km-el.
Én szervizelem úgy 8éve és olajcserétõl olajcseréig szinte nem lehetett látni a nívópálcán fogyást.
Szerzõdtek valamelyik alkatrészes céggel és onnantól õk hozták az olajat.
Én a LM-ban hiszek és azt is forgalmazom. Elõtte 10-40-et használtam úgy 100e Km-en keresztül gond nélkül.
Miután õk hozták az olajat és jót akartak, hoztak LM TopTec 5w-30-at és 5000alatt minimumra ment a szint.
A következõn már azt hozták amit én elõtte használtam és lám azóta megjavult a motor :)
Hozzáteszem az autó mindig ugyanúgy van használva, napi 120-130Km ami belemegy ugyanazzal a sofõrrel.
Tehát ha egy motor nem VVTI akkor én nem raknék mást mint 10-40-et.
Esetleg ha folyamatosan -20fok körül lenne a hõmérséklet, akkor lenne értelme a meleg oldali 5,esetleg0w-nek.
Szerencsére ez nem az az éghajlat :)

Forró pályanapokra meg csakis MOTUL 300V LE MANS 20W-60 amit el tudok képzelni egy nagy teljesítményû motorba.
A nagy teljesítményû motorral nem a 150lovas nagy köbcentis autókra gondoltam, hanem természetesen egyenes arányosságban :)

(igaz hogy ez nem techikai megközelítés, de mivel nem vagyok vegyész és a szakirodalom meg azt ír amit akar, mivel úgy sem tudjuk alátámasztani, vagy cáfolni a képleteket, így inkább 20éves tapasztalatból beszélek)
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Danee21!

Nagyon örülök, hogy kiállsz a nézõpontod mellett és próbálsz érvelni is mellette. Ne vedd a mi irományainkat támadásnak. Pont azért is van a fórum, hogy leírják különbözõ tapasztalt emberek a véleményeiket és ezek alapján a kevésbé rutinosak ki tudják választani maguknak a lehetõ legmegfelelõbb anyagokat/alkatrészeket.

Említed, hogy tények, így, tények úgy. Nem akarok mélyen belemenni, de sajnos manapság tényleg oda jutott a világ, hogy több a hazugság, mint a valós közlés. Ahogy Tibcsi is utalt rá, gyökereiben más a világ, mint amiben az emberek 95%-a hisz és meg van gyõzõdve róla. Sajnos :(
Saját szemszögembõl hiszek abban, ha valami Japánban, Japán munkaerõvel készül. Nem azért mert sok ott a Toyota, hanem azért, mert szállodáztam is és láttam a Japán emberek mentalitását, életfelfogását stb. Ebbõl adódóan tudom, hogy büszkék a munkájukra és a lehetõ legjobban végzik el azt. Ez vezet a precizitáshoz és a kiváló minõségû termékeikhez. (többnyire) Kivételes társadalom az ottani.
Mindezt azért mondom, mert ha tényleg még ide is hajóztatják a nyersanyagot :roll: , akkor Hollandiába tuti hétszentség, hogy nem Japánok adalékolják, de még azon is elgondolkoznék, hogy Hollandok. Ebben az esetben meg meg van az esélye az emberi gyarlóságnak, bizniszelgetésnek, hanyagságnak...
Megint csak egy szerény vélemény és egyáltalán nem biztos, amit fent írtam, csak vegyük bele ezt is a kalapba. Ha Japánban megvennénk és összehasonlítanánk a két Origi flakonból kicsorduló löttyöt, akkor nem kizárt, hogy lenne a különbség.

Emellett egy szóval nem írtam és Tibcsi sem, hogy szar olaj az Eneos! Rosszat még nem hallottam róla (bár olyan kevés ideje van itthon, hogy még érdembeni tapasztalat nem is annyira lehet)
Szerintem akár még jó választás is lehet, fõleg, hogy igen olcsó olaj, én csupán annyit írtam, hogy maradok a már kitaposott úton és veszem a megszokott minõségi márkákat. 5 év múlva térjünk vissza erre és ha versenyzõk is Istenítik, akkor akár abba a bûvös 4-es listába be is veszem az én részemrõl.
Õszinte leszek: az általatok sokat emlegetett Castrol hamisítástól kicsit beparáztam. Eddig csak azt kapott az autóm, mert egy jó ár/érték arányú olajnak gondoltam. Mindig Bárdi központban veszem, nem is nagyon hiszem, hogy ott ahol ennyi fogy, hamisított érkezne és soha semmi bajom nem volt a minõségével. Talán hozzátett még a kíváncsiság és tegnapelõtt vettem 18 liter full szintetikus LM LC7-et. Mivel 5+1-es kiszerelésû, a literára még olcsóbbra jön ki, mint a komoly vetélytársainak. Szerintem a tél további részére tökéletes lesz, meglátjuk.

Összegzésképpen: Lehet, hogy tök jó olaj az Eneos, de egyelõre itthon olyan gyerekcipõben jár, hogy nem tudunk róla 100 ezer km-es tapasztalatokat gyûjteni. Egyelõre úgy érzem több a piár és a marketing körülötte, mint a valódi alátámasztott érték. Elõbbivel egyébként semmi gond, mert autós berkekben is szájról szájra terjed és ez okozza az igazi bevételt, nyereséget a gyártónak. Ráadásul még egész olcsó is, így jogosan viszik, mint a cukrot.

Kíváncsi vagyok az elfogulatlan véleményetekre, akik majd Corollakban is kipróbáljátok, bár nem hiszem, hogy érdemben tudnánk az olajakról tapasztalatokat mondani azon kívül, hogy mennyire fogy az elõzõ olajhoz képest, vagy olajcsere után csendesebben jár a motor :lol: Mondjuk a ringen egy komoly olajhõfok és valódi olajnyomás mérõ órából lehetne következtetni, de az kevés embernek adatik meg :)

(Egy egészséges pro-kontra még élvezetes is lehet :) Figyellek titeket és nem makogok többet! Peace! )
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
Danee21
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Danee21 »

Nem tudom mi van a háttérmunkában ( hazudnék ha ezt mondanám). De tény hogy a sustina japán mérnökök által készül hollandiába és felmerik vállalni a made in japan címkét is ( való igaz és támadható hogy a sima eneoson ez nem mindig megtalálható). Csak a saját ismeretségi körömben több olyan autó is van ami közelít a 100.000km-hez, meg olyan is amiben csak eneos volt, ezért nem tudok összehasonlítási alapot mondani.
Pl édesjóanyám Honda Cityjébe 57.000km alatt kizrálóag eneos került 5w30, soha nem ette, fogyasztás is korrekt. Báttyám Honda Civicje 2008 óta 135k km, és eleinte mobil1 azóta csak eneos 5w30 amit szintén nem eszik, persze megint nem tudok konkrét javulást mondani. Szétreszelt Honda Prelude lakûtársamnak amirõl szintén nem tudok tapasztalatot mondani azon kivûl hogy q8al bejárattuk, utána Xado ment bele ( aki ismeri a márkát az tudja mirõl van szó), majd ebbe is csak eneos ment. Ezek olyan példák amiket legalább 57.000km után tudok és látok, de nem érzékelek már más különséget, pontosan azért mert ezt használom. De ha tudsz bármilyen általatok elfogadott és "hivatalosnak" vélt tesztelési módszert akkor én állok elébe. Sõt.

Ilyen lehetne pl elsõ körben az olaj nyomás és hõfok mérése, mondj olyan megfelelõ mûszert és módot amivel beépíthetem, benne vagyok. Józsival úgyis beszéltem hogy új olajhûtõt érdemes lenne beszereznem és akkor már csövezést is megejtem meg ezt is.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Kellene egy normális kis léptékû (a legjobb ha digitális) olajnyomás és olajhõfok mérõ. Aztán Ring. Az Eneossal és egy másik konkurenssel. Ott feljegyezni minden adatot és egy sima grafikonra levetítve lehetne látni, hogymelyik olaj hol "dobja el magát". Ha vállalkozó szellemû vagy örülünk, de ez azért komoly költség.

Apuval egyébként csináltunk egy LCD kijelzõs mûszert, ami tud pillanatnyi feszültséget, pontos fordulatszámot, 2 vízhõfokot (hengerfejnél és pl hûtõ környékén), sok olajhõfokot (váltó, diffi, motorolaj, 2db hûtõnél és a blokknál), külsõ és belsõ levegõ hõmérõt. Ezekbõl a feszültségen kívül 7-et vagy 8-at választhatsz egyénileg. Be tudsz állítani mindegyikhez riasztási értéket (pl kint fagyos út, olaj 115°C felett riasszon, Víz, ha 65°C alatt van a motor beindítása után 10-15 perc múlva is, fordszám tiltási érték...). Ha riaszt, kiírja, hogy miért, odaugrik, a riasztási értékre, villog a háttérvilágítás és egy piros led és csipog is.
Egész jó menüje lett. Minden határértéket magadnak beállíthatsz, háttérvilágítás fényerõt, kontrasztot, alapértelmezett képernyõt...
A jelek vétele szigorúan réz becsavarható szondákból áll. Ezt oda helyezi el az ember, ahova akarja. Minden szonda gyári tûréshatára +/- 1 vagy 2°C, de egyesével kalibráljuk õket, hogy egyáltalán ne legyen szórásuk. -60 és 140 vagy 180 Fok közt mérnek ha jól emlékszem.
Mindezt azért mondom, mert lehet, hogyha hozol egy olajnyomás szenzort és ismerjük a paramétereit, akkor meg lehetne fejleszteni, hogy azt is tudja.
Klubelnök

Kép
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra

Hozzászólás Szerző: Jorn »

Nem egyszerû ez az olaj dolog... :)

Engem rábeszélt a szerelõ olyan 180000km-nél, hogy mégiscsak öreg autó, a Castrol 10W-40 helyett kapjon Valvoline Maxlife 10W-40-et. Hát, azt sokkal jobban ette :) Persze nem feltétlenül az a legjobb olaj, amit nem eszik az autó, de a Valvoline ugye pont azzal reklámozta magát, hogy kevésbé fogy...

Érdekelne, mi a véleményetek az OMV Bixxol 10W-40-rõl ? (azzal vettük nemrég a 2. E11-et, legalábbis adtak hozzá egy litert, hogy ezzel töltögessük utána... :) Az ára miatt nem tervezem, hogy ilyet fog kapni a következõ olajcserekor, de ha esetleg nagyon gáz az OMV, szóljatok, és akkor hamarabb lesz a csere...
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

De miért 10w? Legalább a hidegoldal maradjon 5W, ha már mindenképp 40-est használtok, nem? :roll:
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

kleingy írta:De miért 10w? Legalább a hidegoldal maradjon 5W, ha már mindenképp 40-est használtok, nem? :roll:
En is azt latom amugy a Corollaban, hogy minel higabb az olaj, annal kevesebb fogy belole... Persze ez valoszinuleg vvti specifikus jelenseg, de elgondolkodtato.
IS200 '01
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Ez azért nagy átlagban nem biztos, hogy így is van. De már láttam hasonlót én is.
Klubelnök

Kép
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

montoya írta:
kleingy írta:De miért 10w? Legalább a hidegoldal maradjon 5W, ha már mindenképp 40-est használtok, nem? :roll:
En is azt latom amugy a Corollaban, hogy minel higabb az olaj, annal kevesebb fogy belole... Persze ez valoszinuleg vvti specifikus jelenseg, de elgondolkodtato.
Mérve lett a hígsága?
Mert nagyon nem mindegy ám az olaj minõsége és adalékolása sem.
Rém egyszerûen, lehet hogy beleteszel egy 5w30 Mobilt és nem esik az olaj szerkezete 100fokon, ezáltal nem eszi, mert nincsen kipárolgás.
De ha beleteszel egy frankó Magnatec 10w40-et és elfogy, az nem minden esetben azért van mert felszivárog a gyûrûknél, meg a szimeringeknél, hanem egyszerûen szerkezetileg szétesik magasabb hõmérsékleten és elkezd kipárologni, amit a motor szépen a kartergázcsövön keresztül beszipkázza az égéstérbe és elégeti.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Válasz küldése