Így van, csatlakozom tschangow, és Picipeti által leírtakhoz.
Abból kiindulva, amit zénóka (Yaris) nekem elmondott, ez a szerkezet egy 400W-os "merülõforraló", amit a blokk fagyszelepébe lehet gyári menettel mindnféle buhera nélkül illeszteni. A kb 60 fokot (ez csak sacc, hogy 60 fok, a Yarisban ugye hõfokmérõ nincs, csak egy kék piktogram világít, amíg hideg a víz, és ez rendszerint olyan 60 fok körül szokott kialudni) 3/4 - 1 óra alatt éri el a melegítõvel. Persze, rajta lehet hagyni akár jóval tovább is, végsõ soron kb 80 fok lesz a max, amire a vizet melegíteni tudja.
Ahogy írták is elõttem, a fogyasztásbeli spóroláson kívül hozzáadódik a dologhoz egy kényelmi faktor is, hiszen, még a 60 fokos vízzel is már simán langyos levegõt tud fújni az utastérbe a ventilátor, kiváltképpen a szélvédõre, amit egyébként is utálok - nem is szoktam egyáltalán - kapargatni jégkaparóval. És nem, nem fog megrepedni sem, hiszen a langyos levegõ nem forró levegõ, amit a szélvédõre irányítok.
Egyébként megkérdeztem a hétvégén a szervizben, 33.000Ft-ért meg lehetne a cucc, plusz pár ezres a beszerelés. Én utóbbit nem végzem el egyedül, mert akkor nem mondhatom, hogy a gyári cuccot a márkaszerviz szerelte be.... (szakszerûség, garancia)
ahogy számolgattam, 1 literes üzemanyag megtakarítás esetén 400Ft-os benzinárral kalkulálva kb 50.60.000 km alatt hozza vissza az árát 0-ra, ami talán sok idõ, de, nekem számít az is, hogy közben minimálisra csökkentem a - fõleg téli, de a nyári - motorkopást azzal, hogy szinte mindig üzem meleg állapot közelébõl, de semmiképpen nem hideg motorral indulok, valamint, "kinti" autó révén télen azonnal langyos-meleg levegõt fúj az áthûlt utastérbe.
Az autót reálisan nézve - hacsak addig a lottón nem nyerek -, az elkövetkezõ minimum 3-4 évben nem adom el, így, ha idõ közben a mostaninál (8-10.000km/év) többet kell majd valami miatt menjek, akkor a megtérülés is hamarabb fog bekövetkezni.
Persze, ezek fényében is mondhatja bárki, hogy neki nem éri meg ez a "befektetés", de ezt én máshogy látom...legalábbis saját magam számára...
ui.: A téli fogyasztáson biztos jelentés csökkenés érhetõ el, mert a tavalyi adataim 8 liter körüliek voltak +- fél liter... A nyári adatok ennél értelemszerûen kevesebb diffit hoznak, ott pár decit lehet lefaragni teljesen változatlan használat mellett.