Felni / Dísztárcsa

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
P@ti
Újonc
Újonc

Felni

Hozzászólás Szerző: P@ti »

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy E11 Corollám amin jelenleg egy 15" ET35-ös felni van, rajta a maga kis 190/50-es pacskerjaival. A gondom az hogy ha 2-en beülnek hátra, jön egy bukkanó a kaszni sárvédõ lemezét erõsen súrolja a kerék. Ez abból adódik, hogy a gyári ET mérete ennek a típusnak ET 38 vagy 39 ugye? Csak azért kérdezem mert mielõtt lecserélném a felnit, tudni kéne, hogy egy ET 38-as felnivel elvileg megszûnik a probléma nem?
Segítségeteket elõre is köszönöm!

üdv P@ti
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Re: Felni

Hozzászólás Szerző: montoya »

P@ti írta:Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy E11 Corollám amin jelenleg egy 15" ET35-ös felni van, rajta a maga kis 190/50-es pacskerjaival. A gondom az hogy ha 2-en beülnek hátra, jön egy bukkanó a kaszni sárvédõ lemezét erõsen súrolja a kerék. Ez abból adódik, hogy a gyári ET mérete ennek a típusnak ET 38 vagy 39 ugye? Csak azért kérdezem mert mielõtt lecserélném a felnit, tudni kéne, hogy egy ET 38-as felnivel elvileg megszûnik a probléma nem?

üdv P@ti
Nekem et38-as van talán, de ugyanúgy beleér néha. ET 42 vagy 45 a gyári méret, és az is keskenyebb gumival. Igaz, nekem csak akkor ér bele néha, ha rommá van terhelve az autó.
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

montoya írta:

üdv P@ti
Nekem et38-as van talán, de ugyanúgy beleér néha. ET 42 vagy 45 a gyári méret, és az is keskenyebb gumival. Igaz, nekem csak akkor ér bele néha, ha rommá van terhelve az autó.
Elõször is, ET39 a gyári méret, leszámítva az utsó évjáratot, akkor már ET45 volt. Ha maradsz a 15" átmérõnél, akkor 195/50 R15, vagy 185/55 R15 a jó gumi méret, csak utóbbi drágább, elõbbi, meg konfekció méret.

Amúgy az ET35 felni kijjebb van a kerékdobban, ezért súrol bele. Nekem is ET35, de csak 185/60 R14 méretben. Ezzel nincs gond, bátran ajánlom és nem is néz ki vele bután. Lásd a projektemben. :wink:
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
P@ti
Újonc
Újonc

Aha valóban pofásan néz ki vele....

akkor ET 39-es felnit kell beszereznem, köszi még1x

üdv P@ti
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

P@ti írta:Aha valóban pofásan néz ki vele....

akkor ET 39-es felnit kell beszereznem, köszi még1x

üdv P@ti
Az enyémben találsz fotót az et38-as 15-ös felnirõl, de ebbe 195-ös gumival beleér simán.
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
sede7
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: sede7 »

bepi81 írta:
montoya írta:
Nekem et38-as van talán, de ugyanúgy beleér néha. ET 42 vagy 45 a gyári méret, és az is keskenyebb gumival.
Elõször is, ET39 a gyári méret, leszámítva az utsó évjáratot, akkor már ET45 volt.
Na, ezt egyszer már leírtam valahol, de most nem találtam meg, úgyhogy még egyszer :):
A gyári ET nem az évjárattól függ (valószínûleg az enyém itt a legöregebb E11, és ET45), hanem a motormérettõl és a felszereltségtõl. A békalámpás sorozatnál az 1.6-os modelleket (sedan, hatchback, liftback) szerelték 175/65R14-es gumikkal*, elvileg ezekhez voltak ET45-ös lemezek. Az 1.3-asok (sedan, hatcback, liftback, wagon, G6) 165/70R14-gyel jöttek, feltételezem ET39-cel (akinek 1.3-asa van, az megnézné a saját gyári lemezeit, hogy valóban ET39-esek?).
Ami még fontosabb, ezek mind 5,5" széles felnik voltak.
Az opcionális alufelnik 6"-os szélességéhez szintén ET45 párosult.
A G6R gyári (15") alufelnije 6" széles és szintén ET45-ös, ellenben a TTE nagyon ritka 15"-osa 7" széles és ET35 - de ugyebár ehhez TTE sportfutómû is volt.

Nekem is 7" széles ET35 195/50R15 kombóm van, és szintén beleér, ha ülnek hátul és jön a bukkanó. 6,5" széles ET35-össel is kipróbáltuk, azonos gumiméret mellett szintén beleér, ha úgy van.

Egyébként egy picit gondolkodóba ejtett egy OFF-os cimborám a minap: nem lehet, hogy nem is a kerékívbe ér bele, hanem a belsõ oldalon? Ami érdekesség, hogy többnyire csak a jobboldalról hallom a hangot - attól függetlenül, hogy épp hol ül(nek) a hátsó(k), márpedig eltérés csak belül van. Sajnos még nem tudom, vezetés közben hogy kell kiszállni mellé... :)

A lényeg p@eti, hogy próbáld ki megvétel elõtt, menj vele egy kört, tekerd ki a kormányt balra, jobbra, rükvercben is, plusz kérj meg egy cimborát, hogy üljetek a csomagtartóba, és rugóztassátok (álló helyzetben).

* E11 brossúra adatlapja (lásd: fajták, típusok, kivitelek > brossúrák)
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

sede7: A faceliftes E11 1,4 vvt-i-nél biztosan ET39 a felni gyárilag. (Mi ketten beszéltük kb 2-3 hónapja) P@ti ha jól emlékszem, nem írta az évjáratot, így ez az infó még hiányzik a korrekt válaszhoz. A legegyszerûbb az lenne, ha p@ti megnézné a kocsija manualjában - ha megvan hozzá -, hogy a konkrét típushoz mit írnak.

Hogy melyik oldalon ér bele a kerék az ívbe egyszerû megnézni: ahol látszik a gumin. Nekem anno a 7x16-os ET40 205/45 R16 gumival a külsõ oldalon ért bele mindkét oldalt (hátul).
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Keresek egy szett látszós 195/50 R15 -ös felnit gumival kölcsönbe 1 napra. Ha kell fizetek érte valami jelképeset vagy cserébe Én is segítek valamiben amiben tudok.

Felajánlásokat privátban kérem! ( a véleményeket is, ha kérhetem) Ne szennyezzük ezt a topicot! :wink:
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
P@ti
Újonc
Újonc

Felni

Helló!

Akkor amit még nem modtam '99-es évjárat, 4A-FE motorkód Linea Terra felszereltséggel (1,6 V16 81KW)
Nekem tuti hogy a kaszni lemezébe ér bele, mert a festéket csinosan szedi lefele a lemezrõl...majd szét vet az ideg ha hallom azt a súrlódó hangot. Komolyan arra szoktam várni, hogy mikor lesz egy bukkanó után durrdefekt...de akkor nem csak én vagyok ebben a cipõben. Elviszem egy felnishez aztán megmondom neki hogy csináljon vele valamit csak jó legyen...na mind1 azért köszi a segítséget.

üdv P@ti
sede7
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: sede7 »

P@ti írta:Elviszem egy felnishez aztán megmondom neki hogy csináljon vele valamit csak jó legyen...
A felnivel semmiképp ne machinálj!! Ahhoz, hogy beljebb legyen, "faragni" kéne belõle, ami fokozottan balesetveszélyes lehet!
Vagy cserélj felnit, vagy pedig a kasztni peremét - ami nem látszik, csak alulról - hajtasd vissza (vagy vágass ki belõle), hogy ne érjen bele a kerékbe. Nekem is ezt kéne már...
(Fontos utána valamilyen festés, de ott szerencsére a szín másodlagos.)
P@ti
Újonc
Újonc

Ja igen persze, mindenképpen erre gondoltam én is. :) felnicsere lesz...nem vagyok a kókány melók híve...kicsit gyûjtök többet kicsit tartson tovább de az olyan legyen amilyet én szeretnék. Addig legfeljebb 2en utazunk a többi meg jön busszal vagy amivel akar... le.zarom :D
Taki
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Taki »

Sárvédõ perem visszahajtásához, és kiszélesítéséhez van egy kerékagyra szerelhetõ görgõs célszerszám! Akár 2-3cm-t is tud szélesíteni!(valahol a vaterán láttam?35e körül?) Csak van valahol,valakinek. Gugli sárvédõszélesítés. Remélhetõleg van kishazánkban aki már vett ilyet. Szerintem ha ezzel megcsinálják, még festeni sem kell!
Csak az az igazán bátor, aki be meri venni a hashajtóra az altatót!
1988 E9 Liftback 1.8D
1988 E9 Hachback 1.6Gti
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

P@ti írta:Ja igen persze, mindenképpen erre gondoltam én is. :) felnicsere lesz...nem vagyok a kókány melók híve...kicsit gyûjtök többet kicsit tartson tovább de az olyan legyen amilyet én szeretnék. Addig legfeljebb 2en utazunk a többi meg jön busszal vagy amivel akar... le.zarom :D
Ezt már többször említettem. Van erre egy nagyon olcsó megoldás. Kókánynak tûnik de mûködik. 600 -800 FT-ért lehet kapni gumibakokat a rugó közé ( ezeket átfúrva ) kötegelõvel rá kell fogantni a rugóra. Ez már olyan ami követni a rugó ívét és így egyenletesen tartja, nem ferdén mint a régi "kockáknál". Lényeg, hogy nem tud annyira összeülni a rugó, hogy beleérjen az ívbe és a hátsó traktus is feszesebb stabilabb lesz.
ex bubidisc felhasználó
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Én azért átgondolnám még egyszer. Ugyan költséges egy új szett felni vásárlása gummákkal, de legalább egy hozzáértõ gumisnál számítógép programból ki lehet nézni típus/évjárat/motorszám/alvázszám alapján, hogy milyen ET szám kell az adott autóhoz. Ezután, ha jól emlékszem, még a felni méreteket is le lehet ellenõrizni, hogy megfelelõ méret-e az adott autóhoz.

Nekem Gyulán, ahova járok gumisnál (Gumiklinika Bt.) így mutatta meg a hölgy (nagyon penge szakmailag, meg is lepett!), hogy az én autóm alá 6J, vagy max 6,5Jx15" ET39 mérettel fér be farigcsálás és bármily nemû utólagos rugóokosítás nélkül gyári futómû esetén. A 7J már túl széles, vagy itt, vagy ott bele fog érni gumival a dobba. A 6,5Jx15" ET39 felnire rámegy egy 195/50 R15 gumi és kész a gyári váltóméretû, de tökéletesen passzoló párosítás, ami nem mellesleg bitang jól néz ki. :wink:
Amúgy ajánlotta a DEZENT RB DARK 15" típust akciósan 20.000Ft/db áron, hozzá az Uniroyal Rainexpert gumit az említett 195-ös méretben 12-13.000Ft/db áron. El lehet képzelni, mekkorát mutatna a fekete fóliázott E11-emen... :roll:
Csak sajna nem volt rá keret, azóta is fáj a szívem ezért a szettért... :cry:
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

7J minden további nélkül befért ET39-el. Igazából mindent meg lehet oldani pénzbõl. Unásig lehet cserélgeni a felniket, ahhoz még szakértelem sem kell. Én egy olcsó és relatíve egyszerû megoldást javasoltam. :wink:
ex bubidisc felhasználó
Válasz küldése