Köszönöm. Országút 90-100 km/h, többel ezen a részen nem is érdemes, mert elég hullámos-kátyús a burkolat. Igazából azt mondhatom, hogy, ha betartom mindenhol a megengedett legnagyobb sebességet, akkor kvés várossal 5,4-5,5, kb fele-fele arányban (50% város, 50% országút), pedig ez az 5,8 körüli érték jön ki tartósan.
Nyílván azt gondolhatod, hogy 750km-en keresztül én sem bírnám cérnával, ebbe az átlagfogyasztásban igenis belefér még 3-4 padlógázas elõzés (5-6000-ig forgatva).
Megtéveszthet némileg ez az országúti 90-100-as tempó, mert lassúnak tûnik, de egy 50-100km-es folyamatos távon kb ugyanaz az átlagsebesség jön ki ezzel a viszonylag egyenletes tempóval, mint, ha 120-130-ra gyorsítanék, aztán, mikor utolérek pár lassú kocsit, akkor visszalassítok, majd újra gyorsítok. Utóbbi esetben, ugyan örül az ember az érzésnek, hogy "most jól lenyomtam valakit", de nem fog jelentõsen gyorsabban a célhoz érni, csak felesleges üzemanyag mennyiséget éget el. A kulcs a jól megválasztott
egyenletes sebességen van, nem a nagy sebességen. Ja, és persze a sok motorfék, ami több decit hoz egy egész tanknyi átlagfogyasztáson, ezt megfelelõen használni csak elõrelátó vezetéssel lehet.
Én ezt tartom szem elõtt, mikor vezetek, és nem a pillanatnyi érzelmeket. Abból már kinõttem egy ideje, de nyugi, átestem rajta én is!
OFF: Anno, mikor a vasútépítésen dolgoztam, volt egy céges Ford Ranger-öm, 2,5 tdci 143LE. A normája 10 liter volt, alattam 8,0-8,2-nél nem evett többet, igaz sokat mentem vele országút hosszútávon (Dinnyés állomást építettük át, így onnan haza Csabára és vissza jártam vele). Pedig folyamatosan 100-110-zel utaztam óra szerint, és igen ritkán elõztek meg. Az egész fogyasztás mizériának az a titka, hogy kitapasztalja az ember, hogy mikor mennyi gázzal lehet a leggazdaságosabban gyorsítani pl. elõzésnél, hogy kellõen dinamikus legyen, de ne fogyasszon aránytalanul sokat + a motorfék használata + az említett egyenletes sebesség. Pont. ON