A projektemben említettem a tippeket, amiket Zénóka és leszilaci osztott meg velem.
Bubidisc említette, hogy Ti haraptok az emelt guminyomásra tippként, de én szigorúan a gyári maximális értékre gondoltam. Ezzel is teljesen komfortos a rugózás, nem teszi tönkre a futómûvet hosszú távon sem, viszont érezhetõen tovább gurul üresben az autó.
Városi használat mellett (Békéscsaba) feleslegesnek tartom 2000 fordulat fölé pörgetni a motort. Minek, sok a zebra, lámpa stb. Én kényelmesen elgurgulázok 4.-ben 40-el a külsõ sávban, cserébe városban sem megy 7 liter fölé az átlagom.
Ha egy tank mennyiségre nézem az átlagot, pusztán ennek a kettõ tippnek a betartása mellett sem fog 6,5 liternél többet enni az autóm némi lakott területen kívüli etappal (100-110km/h óra szerint).
Ha még hozzá veszem azt is, hogy megtanultam a zöldhullámot, hogy mikor meddig van, akkor még elõrébb vagyok.
Ja, hogy közben a traffipax-szal sem fog piszkálni a rendõr, csak hab a tortán, további nyugalomra ad okot.
Anyukám szavait most kezdem megérteni: Nem út közben kell rohanni, hanem annyival hamarabb elkészülni indulás elõtt.
Ez igaz akkor is, ha a baleseti kockázatot veszem figyelembe, de akkor is, ha a 380 Ft-os benzinárat, vagy az stresszt, hogy "vazze, ma mindenki ENGEM akar feltartani?!", nem beszélve a kátyút közötti szlalomozásról, és még ki tudja mi mindent nem említettem.
A magam részérõl valahol egy egészséges arany középutat keresek, amiben a lehetõ legalacsonyabb fogyasztás, a lehetõ legmagasabb átlagsebességgel és legrövidebb utazási idõvel párosul, hogy ne kelljen fél életünket utazással tölteni.
Amúgy érdekes volt ez a Románia, mert a 20-25cm mély ütõkátyúkkal sûrûn tarkított úton 120km után a fed comp. 5,5 l/100km átlagfogyit és 55km/h átlagsebességet mutatott úgy, hogy 80-nál talán 2-szer mentem gyorsabban (kb 100-al).