E11 - (1997-2002)

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Bandagoose »

Az biztos hogy az olajon nem látszik semmi, mivel azok a lerakódások, amelyekrõl írtam, azok az égéstérben vannak (hengerfej, dugattyúfenék), másrészt egy jó olaj már 1000 kilométer után is olyan fekete, akár a pakura...

Én már a második autómmal tettem meg lassan 10.000 km-t etanollal, mindenféle arányban tankolva, és még sosem kellett üzemanyagszûrõt cserélnem (persze meg fogom tenni, mert ajánlott volna).

Mikor kezdõdtek a gondok?
A tied is olyan kb. 3000-es fordulaton produkálja?

A szelepeket mindenképp nézesd meg. Mennyi km van az autóban?

amúgy nem kell annyira kétségbeesni szerintem, tipikusan ezek azok a hangok, amelyek miatt nem kell azonnal nekiesni a motornak...ismerõsömnek lassan két éve hallatja, és semmi gondja nincsen vele.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Enyém is csinálja, ugyanúgy 4E FE. Nagy terhelésnél, emelkedõn vagy hirtelen gázadásnál. 98-as benzinnel és/vagy 20-30% E85-el ritkábban ( vagy inkább kevésbé hallhatóan).
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Ghee
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Ghee »

Jaja 3000 környékén cicereg kicsit - nagyobb gázadásnál, emelkedõn, ahogy írtátok.

120000km van benne (de lehet több, használtan vettem anno). Ha nem egy nagyobb probléma kezdete, akkor nem is nagyon foglalkoznék vele - addig jó míg nem kell megbontani a motort komolyabban. A szelepeket mindenképp megnézetem legközelebb.
'00, EE111, 4E-FE, Harmony
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Istenõrizz hogy megbonts egy japán motrot... :)

fõleg, amíg azt sem tudod, mi baja.

Inkább kérdezd meg bubidiscet, az övé mióta csinálja, lett-e valami romlás, vagy következmény...de én lerakódásra gyanakszom, ezt alátámasztja, hogy E85-tel enyhébbek a tünetek (az etanol hidegebben ég, így kevéssé tudnak beizzani a lerakódások) és a 98-as benzinnek, valamint az etanolnak is nagyobb az oktánszáma, tehát kevésbé hajlamos a detonációs égésre, amit a felforrósodott lerakódások okoznak (ezek a lerakódások rontják a hengerfej hõátadását, hûtését, nagyobb lesz a hengerfej hõmérséklete)

Persze ez csak egy elmélet, de én mindenképp kipróbálnék valami bevált tisztítóadalékot (nézelõdj utána a neten).
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Mióta megvan. Kb. 3 éve.
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Megint csak azt mondom, próbáld ki az E85-öt is, felesbe (így a 98 benzin tankolása viszont már felesleges luxus). Én is úgy közlekedem. Baja nem lesz tõle, spórolsz is valamennyit, ha nem is sokat, a motort pedig garantáltan tisztán tartja, ráadásul ezekszerint a csörgést is csillapítja.

Valamikor, néhány ezer km után ki kell majd cserélned a benzinszûrõt, de egy ennyi idõs autónál ez már úgyis ajánlott. Nem nagy tétel, néhány ezer forint, bár a cseréje kissé macerás lehet.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Bandagoose írta:Na várj.

De mit mit állítasz? Hol? Min?
Gyújtást, motoron, elosztófejnél. (E10-nél lehet tekergetni az osztófejet).
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Adalékokat, ráolvasást, Woodoo átkokat hagyjuk....népbutítás. Ha gond van,
meg kell keresni az okot, és megszüntetni. Ennyi.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Attól tartok, tévedsz...gondoltam, hogy az E10 kavarhat be, mert ott még olyan elosztós gyújtásrendszer van, mint a 2E-E-n, 4A-FE-n stb...
Az E11 4E-FE gyújtásrendszere ettõl eltérõ, "distributorless" vagyis elosztó nélküli. A régi elosztó helyére van felcsavarozva a gyújtásegység, de a vezérmûtengely le van dugózva, nem tudsz állítani semmit, a teljes gyújtásszabályozást az ECU végzi, a lendkerékrõl kapja a felsõholtpont jelet.

Az viszont nekem is újdonság, hogy a régi 4E-FE processzora is végez alapelõgyújtás-szabályozást. Ez biztos egyébként?

Az adalékokról annyit, hogy én sem használom, de nyilván nem teljesen hatástalanok, legalábbis a jobb márkák.
A "megszüntetni az okot" ez esetben azt jelentené, hogy szét kell szedni a motort, és mechanikusan eltávolítani a szennyezõdéseket...persze, még az sem biztos, hogy ez a hiba forrása.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Bandagoose írta:

Az adalékokról annyit, hogy én sem használom, de nyilván nem teljesen hatástalanok, legalábbis a jobb márkák.
A "megszüntetni az okot" ez esetben azt jelentené, hogy szét kell szedni a motort, és mechanikusan eltávolítani a szennyezõdéseket...persze, még az sem biztos, hogy ez a hiba forrása.
Csak a halál biztos.

Meg kell elõször vizsgálni, mi adja a hangot....ez a becsörgés amúgy általá-
ban jól megfigyelhetõ olajfogyasztással párosul, amikor kezd "fáradni" a motor.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Ilyen:

Kép

Ez így egyébként nem feltétlenül igaz, mert az enyém rettenetesen fogyasztja az olajat, és mégse csörög. Lehet benne már vagy 250-300 ezer...haveromé, amelyik pedig sokkal megkíméltebb, csörög, épp az itt leírt módon.

A probléma ott van, hogy csak menet közben vagy terhelés alatt produkálják, így a megfigyelés bajos...hacsak nem egy próbapadon.

más: esetleg nem lehet a kopogásszenzor hibája?
Hol van egyébként a kopogásszenzor a 4E-FE-n? Egyszer már kérdeztem, de senki nem reagált rá...
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Úgy tudom, hogy a blokk elején van. Középvonaltól jobbra, kicsit eldugva.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Úgy érted, ha szembenállunk a vele, akkor jobbra?

Ott van valami úgy emlékszem, eddig azt hittem az hõfokjeladó.

Egyénként az E10 4E-FE motorján, meg a 4A-FE motorokon is van kopogásszenzor?
Mert akkor minden bizonnyal az ECU is korrigálja az elõgyújtást.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Ghee
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Ghee »

Szullosz pedig még rajzot is tett fel, hogy mit, hol kell mérni a kopogás-szenzoron: viewtopic.php?t=1181

Ezt pl. meg tudom mérni, de ha ez lenne hibás, azt nem csak kihegyezett fülekkel hallanám, hanem nagyon - valamint rosszul gyorsulna. Vagy rosszul tévedek? :)

Én is halgattam már nyitott motorháztetõvel "kézigázzal", de a terhelést nem tudom emulálni, csak próbapadon menne.

Kár hogy nincs most több idõm, mert akkor rég elvittem volna Lackóhoz egy fülelésre...

Azért az vicc, hogy ilyen problémák zavarnak és a céges OFF Fabia II ON tipusú gépjármûbõl mindig felüdülés átülni a Corollába - az elõbbinél meg sem hallanám az efféle hangokat, mert elnyomja a motorzaj (dízeles hang, miközben 1.4 benzines), a rezonancia az utastérben a gyanús hangokat. :D
'00, EE111, 4E-FE, Harmony
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Na igen. Amit viszont Szullosz feltett, az a VVTI kopogásszenzora, ha nem tévedek.

Hagyd a méricskélést. Az volna a biztos, ha kicserélnéd ideiglenesen egy olyanra, ami tutira jó.
Corolla E11 G6 HB 4E-FE
Válasz küldése