Corolla 4WD

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Még egy kis monoton infóhalmaz :)

E10-bõl is létezett összkerék, de inkább Diesel Wagonok (sedanok) voltak és nem terjedtek el annyira.
Az E11 után pedig jött JBJ által linkeltt Fielder / Corolla Wagon.

E11-rõl kevés adatot találtam, de feltételezem, hogy a hajtás ugyanaz maradt mindegyikben.
Állandó összkerékhajtás!!! és opcióként zárható elsõ-hátsó hajtás. Hátul merevhidas, "vastagféltengelyes". A híd 6,7"-os diffiházat rejt, amibe tökéletesen belemegy az AE86-okból ismert Sperrdiffi. Terepen biztos sokat segít, bár videókon középsõ diffizárral kijöttek mindenhonnan. Szerintem Japánban létezhetett Sperrel.
A hajtás arányt nem tudom pontosan (segítsen valaki!), de elõl több van. 70:30-ra tippelném.

Az injektoros motorok 4A, 5A, 7A-F(H)E-k voltak /1.6-1.5-1.8. A tiedben az utóbbi lehet. Alapjában véve egy nagyon gazdaságos motor elsõkerekes szériában (6-7 liter vegyes), picit nagyobb nyomatékkal, mint az 1.6-os. Megbízható, tartós és kiforrott technika. 1990-tõl gyártották.

Hajtás, váltók

Elõször is figyelmedbe ajánlanám ezt a topicot:
viewtopic.php?t=1319

Szerintem le tudjuk modellezni a te leendõbeli 6-osodat is, kérdés megéri-e majd átalakítani.
Természetesen mindent lehet, csak pénz kérdése.

Vegyük figyelembe, hogy az összkerekes hajtáslánc többletenergiát veszel. Hogy a lehetõ legoptimálisabb legyen a fogyasztás, azaz ne erõlködjön a "kis" 1.8-as a 4 kerék folyamatos hajtásában. Ezért forog többet, mint az elsõkerekesek.
Sokkal bonyolultabb a helyzet, az elsõkerekeseknél. Hátsó végáttételrõl is beszélünk. Nem értek hozzá, de lehet van elsõ és hátsó is. Szerintem hátul 4.1-es lehet, vagy 3.9-es vagy mégrövidebb. Írnak 2.92-t, de nem feltétlenül hiteles a honlap. Tudnál nekünk értékeket modnani a megfelelõ topicban, hogy mennyit forog 60nál 4-be 100nál 5-be... ?
Szó mi szó a 7A-FE blokkra ugyan lenne egy az egyben 6-os váltó, azonban nem rakhatjuk fel, mivel nincs rajta osztómû kiállás :)
Ha mindenképp 6-os váltót szeretnél, akkor egy C16x váltó végét kéne rárakni a te váltódra, hogy elférjen az utolsó fokozat és a támasztócsapágy, majd a tiednek a belsejébe a 6-os belsejét. Szerintem max 1-200-at nyernél (majd modellezzük!), így ha már úgyis szét van szedve, inkább végáttételt is kéne variálni. Szó mi szó, ha a belsejük egyezik, megoldható az átalakítás. Ha 5-ös maradna és azt variálnád hosszabra, akkor szerintem lehet venni 40-50-ért már egy jó C50-est és utána egy 100-150-ért beszerelik, esetleg szinkrongyûrût, szimmeringeket cserélnek, diffit elõfeszítenek. Ha 6-ost szeretnél, akkor annak csak a beszerzési ára legalább egy százas plusz az elõzõ költségek.
Megoldható mind, csak nagyobb kiadás, de lehet megéri.
A 6 sebességgel lenne értelme, mert egyes fokozatokba nem erõlködne jobban, csupán lenne egy utazó, ami a fogyazstás kismértékû csökkenéséhez vezethetne.

(Bandagoose a tied 1.3-as. Mi 1.6 G6-okról beszéltünk a topicban. Egyébként felettébb meglepõ a 2750. Nekünk legalább 100-al több. Nézd meg újra!)

Hasmagasság

Sajnos az E11-ek hasa tényleg nagyon alacsony. A kipu nem tudom, hogy a 4WD-nél is a hátsó híd alatt megy-e. Nagy butaság lenne.
A legegyszerûbb megoldás magasabb (progressive) rugó berakása. Szerintem 5-7 cm-ig, ha kicsit keményebb a rugó, akkor a lengéscsillapítókkal nem kell foglalkozni, ha ennél többet emelsz, vagy sokat keményít a rugó, akkor értelemszerûen "hosszabb" szárú hátló kell.
Hogy milyen rugót? Vagy fogunk egy elsõ és egy hátsó rugót és járjuk a bontókat alsó és felsõ tányéregyezést keresve, azonban keményebbet/magasabbat nézve, vagy gáyrtatsz egyedit. Az elõbbi szett szerintem megáll 30 ezerbõl (kérdés, nem változik-e meg az elsõ hátsó eltéréstõl nagyon az autó karakterisztikája), az utóbbi 40-50bõl (tudok ajánlani!). Ha a gátlókhoz is hozzá kell nyúlni az súlyos tízezrekkel emeli a költséget.

Remélem mindenre válaszoltam.
Ha van kérdés tedd fel nyugodtan! Várjuk a képeket a hátsó futómûrõl is. Nyiss bátran projektet, elvégre már most két komoly terved van vele :)
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
E11-1.8 i 16V 4WD
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: E11-1.8 i 16V 4WD »

Huhh!

Köszi az infókat, sokkal többet tudtam meg itt, most, mint amit elõtte összesen. :-)

Szép kis történeti áttekintést láttam feljebb képekkel illusztrálva, hiánypótló darab. ;-)

Semmi olyan gombot, tekerentyût, kapcsolót nem találtam az autón, ami a 4WD kapcsolására utalna, alá még nem másztam. Ha alá néztem további infó morzsákat is elszórok a beazonosítás érdekében. ;-)

Az emelés így elsõre nem is tûnik olyan Földtõl elrugaszkodottnak, az olvasottak alapján, a váltóbuhera viszont kissé ördögtõl valónak tûnik ahhoz képest, amit nyerni lehet vele.

Pacsernek hála, már képet is tudok beszúrni, így megmutatom, hogy hogy is pillantottam meg õt elõször. Íme:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Gyönyörû darab! És már összevont lámpás :)
Kis tetõspoiler, gyári tetõcsomi, alufelni! :luv: Nagyon szép!
Lehet benéztem és neked már 1ZZFE VVt-i motorod van? Ahhoz talán több a 6-os váltó (Celica Corolla MR2...), de ugyanazt az átalakítást igényli.

Nagyon figyelj ennél a motornál a folyadékok és szûrõk cseréjére. Tudom én leszek a mumus, de most vásárlás után rögtön cserélnék Motor, váltó és diffi olajat, vezérlést, ha nincs hangja nem kell, ékszíjakat, ha cserés, légszûrõt, olajszûrõt, POLLENSZÛRÕT, gyertyákat! Megéri! Utána tiszta lappal indulsz ;)

Nagyon tetszik a képek alapján. A hátsó lökös is nagyon egyedi a prizmákkal. Valószínû vagy nincs középsõ diffi zár, vagy automatikus, mert vagy a középkonzolban (CD játszó környéke), vagy a kézifék környékén kéne lennie a kapcoslónak.

Utóbbi ilyesmi:

Kép

Azt mindenképp nézd meg majd, hogy emrevhidas vagy függetlenfelfüggesztéses-e!
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
E11-1.8 i 16V 4WD
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: E11-1.8 i 16V 4WD »

A mindenféle lötty, szûrõ, vezérlés cserére már be van jelentve az autó, csak meg kell várni, míg a másik csataló elkészüljön (immo probléma, nem nagyon akar indulni), hogy ne kelljen 2 autó mellett gyalogolni.

Persze azért van baja is. Enyhén húz jobbra (gondolom egy futómû állítás megoldja), macskakövön valami kotyog, lötyög, amit a kormányon érezni (ezt nem tudom mi okozza), meg talán egy féktárcsa szabályozás is ráférne, mert érzésre olyan, mintha nem lenne egyenletes a fogáspontja.

Elolvastam a váltós topicot. Nem veszitek fél vállról. Hazafelé szépen dokumentálom a sebesség és fordulat arányokat. :-)

Nomeg mostmár alánézek, nem élhetek tovább kételyek közt. ;-)
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

:)

Kokcakövön sanszos, hogy kormáynmû persely. Bár lehet sokminden. Még toronycsapágy szokott elhalálozni E11-nél. Ez meg offród gép, mit várunk :)
Klubelnök

Kép
Bruce E9
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bruce E9 »

1.8-as Avensis Toyci motorról én azt hallottam, hogy szereti az olajat. Akár 100 000 km-es normál futásteljesítmény után is.

Ha ez a motor egyezik az Avensisek I. 1.8-asával (1998-2002) Állítólag ennél a mocinál ez széria jelenség, mert olajlehúzó gyûrû anyagproblémásak. Erre figyelj oda majd.
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

E11-1.8 i 16V 4WD írta:A mindenféle lötty, szûrõ, vezérlés cserére már be van jelentve az autó, csak meg kell várni, míg a másik csataló elkészüljön (immo probléma, nem nagyon akar indulni), hogy ne kelljen 2 autó mellett gyalogolni.

Persze azért van baja is. Enyhén húz jobbra (gondolom egy futómû állítás megoldja), macskakövön valami kotyog, lötyög, amit a kormányon érezni (ezt nem tudom mi okozza), meg talán egy féktárcsa szabályozás is ráférne, mert érzésre olyan, mintha nem lenne egyenletes a fogáspontja.

Elolvastam a váltós topicot. Nem veszitek fél vállról. Hazafelé szépen dokumentálom a sebesség és fordulat arányokat. :-)

Nomeg mostmár alánézek, nem élhetek tovább kételyek közt. ;-)
A macskakövet érezni a kormányon. A legolcsóbbal kezd. Menj oda az elsõ kerekekhez és ütögesd meg õket ököllel. Elösször mind a négyet. Ha egyiknek is ilyen fémes kongó hangja van akkor lehet, hogy csak a rezgéscsillapító lemezt kell megigazítani a fékbetéten vagy megnézni, hogy egyáltalán van e rajta. Futómûállítást csak is gumicsere után, ha úgy is lenne téligumi csere. Ha nem lenne akkor "parasztba" a kopott gumikkal. Figyelj oda, hogy hátul is állítsanak rajta. Sokan nem vállalják. Ha jössz a pilisbe ( repülni ) szólj! :wink:
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Pár 4WD spec beltér:
(fõként E9)

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Nálunk ilyen az összes

Kép

Kép

Kép
Klubelnök

Kép
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Ennél több extra talán a mai csúcshiperszuper autókban sincs. Amikkel a gazdák nem mernek terepre menni mert félnek, hogy tönkremegy.
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Bandagoose »

Többször is megnéztem, és ennyi a fordulat...egyébként csak egy feltételezésre reagáltam, miszerint a hatos váltó "vagy annyit megy ötödikbe, mint a sima ötös váltó, és arra jön még egy hatodik, vagy az öt sebességfokozat van elosztva hat felé" - valami ilyesmi volt.
Erre írtam, hogy egyik sem, mert ötödikben egy kicsit többet, hatodikban pedig kicsit kevesebb pörög, mint az ötös váltó ötödikben.

Tudom, hogy a drága terepjárókban voltak egyéb megoldások is az összkerékhajtásra, de végül is a Corolla nem egy drága terepjáró. Az viszont igaz, hogy ha konstrukció olyan aminek leírtátok, akkor eléggé komoly szerkezet.

mindenesetre amit írtam, az igaz, az olcsó, osztómû nélküli összkerékhajtások mindig kapcsolhatóak, különben normál útviszonyok között használhatatlanok volnának (mint pl. a régi Vitarák, vagy régi kishaszongépjármûvek). Többnyire onnan ismerszik meg az effajta kialakítás, hogy az elsõ kerékagy közepén kapcsológyûrû van, ami a féltengelyt oldotta, hogy RWD üzemmódban a kerék ne forgassa feleslegesen a féltengelyt.
Ergo, az olyan összkerékhajtás, ami nem kapcsolható, biztos hogy "komolyabb" szerkezet, és vagy központi differenciálmû, vagy azzal egyenértékû egyéb kialakítás (pl. viszkókuplung, mint a Toyotákban) van beépítve.
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Van még egyébként egy megoldás a magasításra, évekkel ezelõtt a Keresztúri úton foglalkozott egy kovácsmûhely rugóedzéssel, ha jól emlékszem 4.000 Ft/db áron. Megfelelõ méretûre széthúzták / összenyomták a rugót, majd úgy edzették újra. Minõségrõl, tartósságról nem tudok nyilatkozni.
Persze nehéz kiszámítani hogy az így újraméretezett rugó mennyivel lesz hosszabb terhelten, de a három különbözõ rugószettem méreteit terheletlenül is megmértem, ha kell megadom az adatokat, ebbõl hozzávetõlegesen lehet következtetni.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Olvasd át a váltók topicot. Direkt hangsúlyoztam, hogy nem 5+1 és nem is 5/6. Gyakorlatilag lényegtelen. Félreolvasás volt.

Rugóedzés nekem is eszembe jutott, de nekem nincsenek jó tapasztalataim. Az árak már egyre drágábbak. Láttam már 15/db áron is, ami nonszensz... Emellett több helyrõl hallottam, hogy utána jobban törnek (nagyon kevés az a mûhely, ahol szakszerûen edzenek, kemencében, adott hõfokon, és fagyasztókamrában adott idõben stb) Emellett sokat vesztenek az élettartamukból. Hamarabb felpuhulnak.

Mivel merevhidas, ezért teljesen más a hátsó rugója. Nehogy a tied alapján nézzetek adatokat :)
Klubelnök

Kép
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Elnézést kérek!
Utánanéztem és variáltak a csonkálványon! Itt már egyben van a rugó és a gátló, tehát van esély, hogy ugyanaz.
Ettõl függetlenül sanszos, hogy keményített. Több 2WD Wagonba is volt erõsített rugó gyárilag.
Klubelnök

Kép
Frool
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Frool »

Bandagoose írta:Van még egyébként egy megoldás a magasításra, évekkel ezelõtt a Keresztúri úton foglalkozott egy kovácsmûhely rugóedzéssel, ha jól emlékszem 4.000 Ft/db áron. Megfelelõ méretûre széthúzták / összenyomták a rugót, majd úgy edzették újra. Minõségrõl, tartósságról nem tudok nyilatkozni.
Persze nehéz kiszámítani hogy az így újraméretezett rugó mennyivel lesz hosszabb terhelten, de a három különbözõ rugószettem méreteit terheletlenül is megmértem, ha kell megadom az adatokat, ebbõl hozzávetõlegesen lehet következtetni.
Bár nem saját tapasztalat de én is Pacsker véleményét hallottam mástól,
más helyrõl mégis gyakorlatilag ugyanezt.
Egyébként 4wd kombi szerintem 90%, hogy keményebb rugóval lett
gyárilag szerelve mint pl. egy liftback.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Frool 2010 okt. 21, 10:07 pm-kor.
CCH vezetőségi tag

Ajtóüvegen át figyelni a menetirányt
finoman adagolva gázt,ellenkormányt.
Szélvédõn keresztül nézni a tájat,
nincs szebb ami rám várhat!
Kilinccsel elõre!!!
AE86GT. 4AGE
Bandagoose
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Sebaj.
Lemértem az én rugóim anyagvastagságát is tolómérõvel.
Úgyhogy mérj csak, hajrá! :D
Válasz küldése