E9 gyári váltómérete:
1.3/1.6/4X4/1.8D
1987-92
175/70R13T
5X13
4X100X (54=agyközép)
ET45
1.6GTi
1987-92
185/60R14H
5.5X14
4X100X54
ET39
Nos 578mm a gyári váltómérete az E9 tíousoknak, függetlenül attól, hogy 14"-os Gti-ről vagy összes többi 13"-osról beszélünk.
16"-ban a 195/45 4mm-el nagyobb, de ez még benne van a tűréshatárban, a 215/40 a tökéletes váltómérete és van még a 225/40, ez 8mm-el magasabb, de még ez is épp, hogy belefér. Az utóbbi kettőről felesleges is beszélni, mivel a kerékjáratunk miatt nem férnek el.
Ha jól vettem ki a szavaidból, neked 195/45R16-od van. Ez majdnemhogy tökéletes váltóméret, a km órád szemszögéből semmi gond.
Hogy mi lehet a probléma? Mint ahogy kénytelen voltál észrevenni "rángatja a legkisebb nyomvájó is ki a kezedből a kormányt". Ez azzal magyarázható, hogy a gumi kis magassága miatt kevésbé tud idomulni az út egyenetlenségeihez és így az úton a magasabb kitüremkedés fele húzza az autót. (ott tapad a gumi, sokszor levegőben van a többi résznél). Nos ezt nem csak a kezeden érzed, hanem a futóművet is rángatja rendesen! szét-össze. Többek közt gömbfejek kopásának is ez az okozója.
Ez az egyik fele.
A másik, hogy a kis profil miatt nem csak oldalra nem tud idomulni a gumi, hanem sugár irányba sem (felni közepe fele). Magyarul nem rugózik annyit, mint egy 70-es. Egyszerű. Kevésbé nyeli el az út egyenetlenségeit és több marad a futóműre. Ez bizony gyilkolja a szilenteket, a gátlót, a gömbfejeket.
Magyarul! Azt kell, hogy mindjam többé kevésbé lényegtelen a felni mérete futómű gyilkolás szempontjából. (a súlyt kivéve). A gumi peressége viszont annál inkább fontos! Egyszerű. Ha a 16os felnidre raknál 195/70-es gumit, alig lenne rosszabb, mint a gyári kerekek, az már más kérdés, hogy össze-vissza mutatna a km óra, nem férne el a kerékjáratban és még csúnyán is nézne ki.
Hogy még mi lehet befolyásoló tényező. A súly, mint ahogy valaki már említette előttem. Óriási tévhit, hogy a kereskedelemben szereplő alufelnik 90%-a könnyebb, mint a lemez. Sokszor az embereknek egyet jelent a könnyűfémfelni az aluval. Butaság. Van, hogy kétszer olyan nehéz egy darab alufelni, mint a gyári lemez! És ez bizony nagyon sokat számít. Nem hiába használnak sokszor zsengébb autó tuningnál 15-16-os csúnya lemezfelniket. Jóval könnyebb és ugye olcsóbb, mint egy komolyabb és könnyebb alu ötvözet, vagy akár egy magnézium garnitúra.
Tegyük fel egy gyári kerék (175/70R13) gumistul mindenestül 7kg (csak tipp!!) Ha azt lecseréled 16-ra. Közel csak a felni lesz ennyi, plusz add hozzá a szélesebb profilú 195/205-ös gumikat. Mert ugye azok is nehezebbek a 13-asnál kicsit. Simán ott vagy a 9kg nál (ha nem több). És az a kb két kiló viszont nem kevés kerekenként. Ne menjünk bele a fizikába, de a centripetális és a centrifugális erők miatt forgás közben ez a különbség többszörösére emelkedik és azt a futóműnek meg kell tartania, sőt menet közben kanyarodnia is kell. Legjobb példa: Ki csinált már olyat, hogy a kivett bicikli kereket megpörgette, majd csak az egyik oldalán az agyat fogva meg tudta tartani és nem borult le. Iszonyat erők kellenek a síkjából való kimozdításához.
Emellett szerintem még a felni ET-je is sokat számít. (minél kijjebb van a kerék (kevesebb az ET), annál jobban amortizál) Tudom, hogy egy pontban van rögzítve az agyhoz, legyen az ET-20 vagy ET50, de szerintem a bódé máshogy viselkedik kanyarban, így a futómű jobban terhelődik.
Amiket most felsoroltam, mind az én szerény véleményem (az adatok egyáltalán nem biztosak, csak példa jellegűek). Na és emellett egyáltalán nem ilyen drasztikus a helyzet. Nem fog 2 hónap alatt minden kikopni, no meg nem is fog kettérörni egy stabilizátor sem. Természetesen gyorsabban fog amortizálódni, ráncigálni fogja a kezedből a kormányt, a motorodat is gyilkolod elindulásnál a széles gumik miatt (ezt az 1.3-nál főként érzed), na és a komfortból is vesztesz jócskán.
Ezért szoktam én mondani viccesen, hogy mindent a látványért

Persze az esztétikán kívül nagyon sokat segít stabilitásban és tapadásban is. Valamit-valamiért.
Én sem úgy osztom neked az észt, hogy a gyári 13-as kerekeken gurulok nyáron. Nagy szerencsénk van a típusainkkal, mert relatíve kicsik a kerékjárati ívek és már egy 15-ös felni is igen babásan tud kinézni benne. Mint egy új autón a 17-es. Én megelégszem a 15-el, 195/50-es Toyo gumikkal. Nekem sokat számít az ET. Akkor szép, ha pont síkban van az autó vonalával. Imádom a felnijeim, illenek az autóhoz és most hogy írok, már kezdek is megkattanni, hogy most az óvodás kerekek vannak fent
Nem hiszem, hogy a te 16-os garnitúrád sokkal nehezebb lenne, szélességük uaz, perességük viszont kisebb és abban biztos vagyok, hogy neked főleg szervó nélkül küzdeni kell az elemekkel és komfortra se a legjobb. De szerintem nem kell félned, hogy évente kell mindent cserélni a futóműben. (egyébként nem írtam én, hogy szar a kereked, mert nagyon nagy kárt tesz a kocsiban)
Remélem mindenre kimerítően válaszoltam magamhoz képest

Mondom tájékoztató jellegű minden! Hallgasd meg a nálam okosabb embereket is! Többen járnak a klubból 16-os felnikkel (Tibcsi, Totya) és nem hallottam még panaszkodást!
Ja és a GT-inek az első kanyarstabilizátorán és a hátsó picit erősebb közepén kívül nincs különbség a futóműjében. Ugyanazok a szilentek, ugyanazok a gömbfejek. Magyarul hülyeség most ezért kajtatni és horror pénzért venni egy komplett futóművet. (bár kanyarban jó az első stab

)