Futóműállítás
-
- Újonc
Futóműállítás
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni futómû beállítással kapcsolatban:
Toyota Corolla E11 Sedan kocsim van, 1998-as évjárat, (kereklámpás), 4 új téli gumit vettem, ezért is nézettem meg a futómûvet az egyik gumisnál.
A mérési jegyzõkönyv szerint Toyota Corolla AE101/CE100/EE10_ 05.1992-07.1998 elõírt futómûbeállításait vette alapul. Az én kocsim nem ez a típus, de állította, hogy ez tartalmazza az autóm elõírt értékeit.
Az így kapott eredmény szerint a futómûvet állítani kellene.
(van kép az eredményrõl, de nem sikerül csatolni)
Még nem állíttattam be nála, és keresem a típus futómûvének elõírt értékeit. (eddig eredménytelenül)
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, szerintetek igaza lehet a gumisnak? Rábízhatom a beállítást, vagy inkább forduljak olyan szakszervízhez, akik nap mint nap találkoznak ezzel a típussal?
Elõre is köszönöm a tippeket
A tanácsotokat szeretném kérni futómû beállítással kapcsolatban:
Toyota Corolla E11 Sedan kocsim van, 1998-as évjárat, (kereklámpás), 4 új téli gumit vettem, ezért is nézettem meg a futómûvet az egyik gumisnál.
A mérési jegyzõkönyv szerint Toyota Corolla AE101/CE100/EE10_ 05.1992-07.1998 elõírt futómûbeállításait vette alapul. Az én kocsim nem ez a típus, de állította, hogy ez tartalmazza az autóm elõírt értékeit.
Az így kapott eredmény szerint a futómûvet állítani kellene.
(van kép az eredményrõl, de nem sikerül csatolni)
Még nem állíttattam be nála, és keresem a típus futómûvének elõírt értékeit. (eddig eredménytelenül)
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, szerintetek igaza lehet a gumisnak? Rábízhatom a beállítást, vagy inkább forduljak olyan szakszervízhez, akik nap mint nap találkoznak ezzel a típussal?
Elõre is köszönöm a tippeket
- Jorn
- Fanatikus fórumozó
- Autód gyártási éve: 1998
- Autód típusa (és generációja): Corolla E11
- Autód felszereltségi jelölése: Terra
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Tudtommal nem nagyon lehet állítani a futómûvünket...
Nekem a korábbi tulajdonos valószínûleg belement egy gödörbe a bal elsõvel, mert futómûves megmérte, és az a kerék valamivel hátrébb van, ezért elengedett kormánnyal balra húz egy kicsit az autó. A futómûves is mondta, de szerintem máshol is olvastam, hogy nem lehet állítani (legalábbis ez a fajta hibát), tehát vagy csere, vagy a sérült elemet 'ki kell húzatni'.
Könyv szerint is csak a 'toe-in' állítható, ami a kerékösszetartást jelenti, ha jól tévedek...
Nekem a korábbi tulajdonos valószínûleg belement egy gödörbe a bal elsõvel, mert futómûves megmérte, és az a kerék valamivel hátrébb van, ezért elengedett kormánnyal balra húz egy kicsit az autó. A futómûves is mondta, de szerintem máshol is olvastam, hogy nem lehet állítani (legalábbis ez a fajta hibát), tehát vagy csere, vagy a sérült elemet 'ki kell húzatni'.
Könyv szerint is csak a 'toe-in' állítható, ami a kerékösszetartást jelenti, ha jól tévedek...
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
- Ghee
- Gyakori látogató
szia!danelosz írta:A mérés eredménye lemaradt.
Itt látható:
http://kepfeltoltes.hu/121222/DSC00001_ ... es.hu_.jpg
Nem ül be nagyon az autó eleje? Kilágyult rugó, elfáradt lengéscsillapító?
Nekem lengéscsillapító csere után emelkedett meg az eleje, de volt futómûállításon és nem mérték rossznak.
Ezt az értéket valóban nem lehet állítani, de vannak speciális excenteres csavarok amikkel kis mértékben lehetséges:
http://www.tenneco.de/cms/wp-content/ga ... mber_0.jpg
'00, EE111, 4E-FE, Harmony
- Pacsker
- Site Admin
- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Kapcsolat:
A témához érdemes elolvasni Szilentezõs topic-unkat is!
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

- Jorn
- Fanatikus fórumozó
Re: Futúmûállítás
Voltam egy másik futóművesnél, érdekes módon ők be tudták állítani (ellentétben a korábbi fickóval, aki csak megmérte, majd közölte, hogy sajnos nem állítható) 
Az első kerékösszetartást belőtték, és most már nem húz befelé az autó, elengedett kormánynál.
Öröm, boldogság.

Az első kerékösszetartást belőtték, és most már nem húz befelé az autó, elengedett kormánynál.
Öröm, boldogság.
- Jorn
- Fanatikus fórumozó
Hirtelen felindulásból első lengéscsillapítókat cseréltem asszony E11 sedanján. (Denckermann)
Az autó eleje megemelkedett rendesen, de ami inkább zavar, hogy a kormánykerék állása is elmászott.
Nem húz semerre sem az autó (pár hónapja volt futóművesnél, minden oké), csak az "egyenes" kb. -10-15 fokos kormányállást jelent, a lengéscsillapító csere óta.
Be lehet ezt házilag állítani ?
Az autó eleje megemelkedett rendesen, de ami inkább zavar, hogy a kormánykerék állása is elmászott.
Nem húz semerre sem az autó (pár hónapja volt futóművesnél, minden oké), csak az "egyenes" kb. -10-15 fokos kormányállást jelent, a lengéscsillapító csere óta.
Be lehet ezt házilag állítani ?
- toytomi
- Fanatikus fórumozó
- Autód gyártási éve: 1989
Ha nagyon van türelmed, meg találsz hozzá irodalmat, akkor igen. De amúgy a dőlést a lengéscsillapítóval lehet állítani, úgyhogy azért ment el a kormányközeped.
Úgyhogy sajnos újra kell állítani a futóművedet. Először hátsó összetartás, aztán elől a dőlés, majd első összetartás lesz a sorrend.
Úgyhogy sajnos újra kell állítani a futóművedet. Először hátsó összetartás, aztán elől a dőlés, majd első összetartás lesz a sorrend.

CE90 XL Liftback - Kouki, 1C
- Jorn
- Fanatikus fórumozó
Ok, köszitoytomi írta:Ha nagyon van türelmed, meg találsz hozzá irodalmat, akkor igen. De amúgy a dőlést a lengéscsillapítóval lehet állítani, úgyhogy azért ment el a kormányközeped.

- Ghee
- Gyakori látogató
Re: Futóműállítás
nekem eddig mindig elmászott, amikor hozzányúltunk a gátlókhoz. simán megoldotta a futóműállítás. a megemelkedett eleje egy kicsit a kormányzási karakterisztikán is változtatott, de ez alig volt érezhető.
nekem még a téli/nyári gumik cseréje után is elmászott a kormányközép kb. 5fokot (szerelt kerekek cseréjénél).
nekem még a téli/nyári gumik cseréje után is elmászott a kormányközép kb. 5fokot (szerelt kerekek cseréjénél).
'00, EE111, 4E-FE, Harmony
- Jorn
- Fanatikus fórumozó
Igen, egy futóműállítás helyrehozta.
- TiBiGee
- Visszajáró
- Autód gyártási éve: 2000
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: Wagon (5 ajtós)
Sziasztok,
itt a futóműállításom eredménye, 2000.08-ban gyártott japán E11-hez (lengéscsillapító cserét követően kellett állítani, balra állt a kormány egyenesen haladva).
http://imgur.com/a/LReyq
Az egyenes futás helyreállt, de talán még nehezebb, kelletlen a kormányzás. Igaz, korábban sem volt egyujjas. Ha csak pár fokot fordítom el a kormányt, nem is nagyon akar visszaállni középre magától. Egy-két kátyú aztán helyreteszi középre.
Tudtok véleményt mondani az értékek alapján? Mérési hiba előfordulhat?
A futóműállításon felül, lehet hogy csak rozsdás vagy kopott valami a kormányműben, ezért nem könnyed a mozgása?
Köszönöm szépen
itt a futóműállításom eredménye, 2000.08-ban gyártott japán E11-hez (lengéscsillapító cserét követően kellett állítani, balra állt a kormány egyenesen haladva).
Az egyenes futás helyreállt, de talán még nehezebb, kelletlen a kormányzás. Igaz, korábban sem volt egyujjas. Ha csak pár fokot fordítom el a kormányt, nem is nagyon akar visszaállni középre magától. Egy-két kátyú aztán helyreteszi középre.
Tudtok véleményt mondani az értékek alapján? Mérési hiba előfordulhat?
A futóműállításon felül, lehet hogy csak rozsdás vagy kopott valami a kormányműben, ezért nem könnyed a mozgása?
Köszönöm szépen
1.4 vvti wagon weselámpás (2001)
- toytomi
- Fanatikus fórumozó
Össze kell hasonlítani a gyári értékekkel, akkor kiderül.
Nagyon szépen látszik, hogy elől, hátul állítottak összetartást és kész. A dőlés közel fél fokkal több a tűrésnél. Ha megnézed az előtte-utána értékeket látszik, hogy csak összetertást állítottak. Nem ártana visszavinni gariba, hogy állítsanak rajta.
Olyan, hogy berozsdásodna valami az kizárt. Itt leírtam pár dolgot a futómű állítás műveletéről: viewtopic.php?f=17&t=1623&start=90
Nagyon szépen látszik, hogy elől, hátul állítottak összetartást és kész. A dőlés közel fél fokkal több a tűrésnél. Ha megnézed az előtte-utána értékeket látszik, hogy csak összetertást állítottak. Nem ártana visszavinni gariba, hogy állítsanak rajta.
Olyan, hogy berozsdásodna valami az kizárt. Itt leírtam pár dolgot a futómű állítás műveletéről: viewtopic.php?f=17&t=1623&start=90

- TiBiGee
- Visszajáró
- Autód gyártási éve: 2000
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: Wagon (5 ajtós)
Szia toytomi!
Köszönöm szépen a választ. Kell némi szellemi muníció, mert az autószerelési táplálékláncban csak kevéssel vagyok a szőke nő felett. Azzal önmagában hiába megyek vissza, hogy szerintem nem jó, mert a klasszikus lepattintás, hogy: 'Kedves uram, ez ilyen, nem lehet jobb.' (jelen esetben: 'ezen a típuson nem állítható a kerékdőlés').
Azt írod, hogy:
Köszönöm szépen a választ. Kell némi szellemi muníció, mert az autószerelési táplálékláncban csak kevéssel vagyok a szőke nő felett. Azzal önmagában hiába megyek vissza, hogy szerintem nem jó, mert a klasszikus lepattintás, hogy: 'Kedves uram, ez ilyen, nem lehet jobb.' (jelen esetben: 'ezen a típuson nem állítható a kerékdőlés').
Azt írod, hogy:
E11-em van, erről az ovális furatról vagy egyáltalán nem tudtak, vagy nem akartak szórakozni vele. Mindig felmerül bennem a kérdés, hogy érdemes-e náluk reklamálnom (mint ahogy a pincérnek sem biztos, hogy mer reklamálgatni az ember, mielőtt az összes fogást kihozták), vagy talán a következő hely profibb lesz...Dõlés: nem láttam állítási módot. Csak a bölcsõ mozgatása, de azt meg kihagytam most. Ilyenkor fel kell lazítani az összes bölcsõ csavart, és egy nagy pajszerrel el lehet feszítgetni. Az újabb Corolláknál pl: E11-nél a lengéscsillapítónak a csonkállványba befogott helyén lévõ ovális furatokkal oldották meg. A csavarokat fel kell lazítani feszíteni kézzel a kereket, majd visszahúzni. Ez is idõigényes tud lenni.
1.4 vvti wagon weselámpás (2001)
- toytomi
- Fanatikus fórumozó
Pedig ott állítasz kerékdőlést elől. Vidd vissza nyugodtan reklamálni, hogy nem csináltak vele semmit. Ott van bizonyítéknak a mérési lap.