Tudom vétek, amit teszek, hisz Szabi most is gépeli a topic folytatását, de gondoltam megosztok veletek egy kis kiegészítést.
Gépjármű TÖMEGEK
Mint tudjuk a forgalmi engedélyekben sokszor hatalmas butaságok szerepelnek, legyen szó teljesítményről, felszereltségről, ajtók/szállítható személyek számáról, vagy éppen a tömegekről.
Főleg régebben egy dologra próbáltak nagyon odafigyelni: - Jó legyen a motor és alvázszám és az autó típusa.
Ha ez megvolt, akkor túl nagy problémát nem okozott a továbbiakban, ha 1-2 paraméter "el lett írva", így hol figyelmetlenségből, hol hozzá nem értésből, hol információ hiányából adódóan (-régen honosított autóknál) elő is fordultak ezek az eltérések.
Gondolom
teljesen véletlenül volt, aki jobban járt annó a súlyadóból, vagy mostanában a teljesítmény adóból kalkulált befizetéseknél. Szerencsés emberek

...
Végül így kerekedtek gyönyörű forgalmi engedélyek... Nekem így volt 5 ajtós kombi (VAN) a TE71 Coupe-m és így lett 137 lovas GT-im még ha csak szeretnék is olyan erőset...
Okmányiroda és módosítandó rublika függő, de lehet ezeket az elírásokat javíttatni. Nyilván bemondásra nem, tehát vagy műszaki adatlapra feltűntetve, vagy okmányirodában kikeresve vagy igazolással bizonyítva lehet indítani az eljárást, aminek minden esetben velejárója egy új forgalmi+törzskönyv páros kiállítás. Készüljünk fel, hogy saját zsebből kell finanszírozni (12000Ft, -érdemes autó átíráshoz, forgalmi beteléshez igazítai), de találkoztam már olyannal is, hogyha bizonyítva volt, hogy az okmányiroda/más hatóság tévedett, akkor állták ők a költségét.
Javasolt márkaképviselettől szerzett igazolással érkezni, hisz ha okmányirodában vagy műszaki vizsgánál kell keresgélni a BM / NKH nyilvántartásban, ott is vannak szép számmal totális értelmetlenségek. (pl: Toyota Corolla GTD, GTL és társai...) Ezek nagyon hasonlóak a mostani használtautó.hu-s feltöltési rendszerhez, így ha kiválasztjuk a típust - és a nevébe már szereplő felszereltséget - , akkor kitölti az összes autóra vonatkozó adatot. Így megint téves lehet 1-1 paraméter.
Ahogy telt az idő, egyre több hazai márkaképviselet lett, akik új és behozott autók forgalomba helyezésénél egyre pontosabb adatokat szolgáltattak, ezért az újabb autóknál kisebb a katyvasz. (DE VAN!)
A tömegeket illetően két kérdés is felmerült bennem, így gondoltam utánajárok.
- KP60 Starlet forgalmi szerint 697kg. Csak kíváncsiságból valójában mennyi lehet?
- 2005-ös, benzines, szélesített RAV4 mekkora önsúlyú lehet? Vontatás miatt volt rá szükségem.
A fentiek miatt a forgalmi engedély számomra hiteltelen a régi autóknál. Azonban RAV4 önsúlyára is 1270kg volt írva, ami barátok közt szólva is lehetetlen kategória... (batár nagy szélesített doboz, 235-ös kerekekkel, 5 nagy alufelnivel, összkerékhajtással... röhej)
Első gondolatom az autó adattáblája volt, amit Szullosz gyönyörűen vázolt, hátha ebből ténylegesen megtudható, hisz mégiscsak az adott motorizáltságú és felszereltségű autóra vonatkozik, nem pedig egy általános valami.
Íme a Starleté:
Rögtön 4 nagy, szembetűnő tömeg.
Nagy volt a fejvakarás és telefonálgatás, de senki nem tudta a biztosat, csak tippelni tudtunk.
Végül felhívtam a TCE-t és meglett a megfejtés.
1140kg - Műszakilag megengedett legnagyobb össztömeg
1840kg - Szerelvény megengedett legnagyobb össztömege (vontatmány + maga)
1- 555kg - Első tengely megengedett legnagyobb tengelyterhelése
2- 640kg - Hátsó tengely megengedett legnagyobb tengelyterhelése
Ebből ugye pluszban kiderülhet nekünk, hogy 700kg-t vontathat összesen (vagy többet, ha nincs tele a vonó jármű), azonban az Önsúlyt még mindig nem tudjuk.
Második ötletként típusbizonyítványokat / homológ lapokat kezdtem el keresni a neten.
Starletet majd írom, ha meglesz, RAV4 miatt felhívtam a Toyota Central Europe-ot.
Megkerestük a RAV4-et a modellkódja alapján és az alábbi szerepelt rajta:
Műszakilag megengedett össztömeg - 1825kg
Szerelvény megengedett össztömege - 3190kg
Azt mondta az úr, hogy a megengedett össztömeg nem a megengedett legnagyobb össztömeg (de akkor miért megengedet??

) és az 1825kg feltöltött folyadékokkal és sofőrrel számolandó. Ha a sofőrt (szabvány 75kg) levonjuk, akkor meglesz a jármű Önsúlya, azaz 1750kg.
Nyilván sokkal közelebb áll a valósághoz, mint az 1270

, de ezt a megfogalmazást még sosem hallottam ÉS a forgalmiban 1825kg szerepel megengedett legnagyobb össztömegként...
Magyarul totál káosz az egész. Meg kell néznem a a RAV4 típustábláját és a forgalmiját. Ha ezek megvannak, írom a fejleményeket.
Érdekesség..
Ha Magyar üzembe helyezésű a Toyotánk, akkor a TCE ingyen ad egy igazolást a típusbizonyítványból kinézett korrekt adatokról, amivel lehet módosítani a nyilvántartásban, forgalmiban és törzskönyvben szereplő butaságokat.
Ha külföldről behozott, akkor 16000Ft + ÁFA.
Valakinek ötlete, hogy (mérlegelésen kívül) honnan lehetne megtudni az autónk hivatalos Önsúlyát?

HÁNY KÍLÓÓ AZ AÚTÓÓM?

(sokan meglepődnétek, hogy egy E9 is mennyi..)