Elöljáróban elmondanám, hogy soha életemben nem festettem szinte semmit, de mivel annyira leharcoltak voltak a dísztárcsák, arra gondoltam hogy, ennél rosszabbak már nem lehetnek.
Sajnos a dísztárcsákat valamelyik extulaj már lefestette valamikor a múltban, sok helyen megfolyt a festés, és telibe durrantotta az egészet ezüsttel, eltüntetve ezzel a króm hatású “csavarokat” valamint a körbefutó fémkávát.
Az egészet egy alapos tisztítással indítottam, és mivel nincs se telkem, se garázsom, kénytelen voltam ezt a fürdőszobában elkövetni. Itt majdnem el is bukott a projekt, amikor a feleségem benézett a fürdőbe, hogy tulajdonképpen mit is csinálok.
Miután sikerült alaposan letisztítani a tárcsákat,3 különböző finomságú csiszolópapírral vizesen szépen átcsiszoltam őket. 150,400, majd a végén 800-assal mindenből egy ívet vettem, bőven elég volt mind a négyre és nem kerültek többe 400 forintnál. Ez a munka legkeményebb része, az hogy milyen minőségben végezzük ezt el, nagy hatással lesz a végeredményre.
Amikor kész voltam a tárcsákkal neki is álltam a “csavaroknak”,ahogy a képen is látjátok, egy élmény volt ….
Mivel a felni és a dísztárcsák nagyon okosan lettek megtervezve, ha meg is padkázzuk a kocsit a sérülés csak a dísztárcsa fémkávájára korlátozódik, így szerencsére nem kellett a felületen semmiféle sérülést javítani rajtuk. Ellenkező esetben időigényes glettelés és csiszolás várna még ránk. Mivel viszont a fémkáva kapta az összes ütést jó pár helyen rendesen megsérült, eldeformálódott, fogóval csavarhúzóval próbáltam visszafeszegetni-görbítgetni a helyére több kevesebb sikerrel.
Csiszolókoronggal kicsit megkínáltam, de mivel viszonylag vékony az anyag és iszonyat erős is, elég nehéz volt alakítgatni. Sajnos ide komolyabb türelem és tudás kellett volna, itt döntöttem úgy, hogy az eredeti tervel ellentétben kénytelen leszek lefújni ezeket is.
Volt itthon egy alig használt iszonyat márkás “Rally” keréktárcsa ezüst sprém amivel kellő távolságból nagyon óvatosan lefújtam őket.A festék meglepően gyorsan száradt, rétegről rétegre haladva,mindig forgatva őket, egyre jobban néztek ki, amíg egynél nem voltam elég óvatos és megfolyt a festék. Megvártam amíg megszárad majd vizesen szépen kicsiszoltam.Nem kell kétségbe esni, szépen helyre lehet hozni. A végén kb. 5 - 6 rétegben sikerült lefújnom az összeset mire a spré végleg kiürült.
Végeredményben elégedett vagyok a munkával, a következő már jobban fog sikerülni.Viszonylag olcsón és gyorsan sikerült megcsinálnom. Kb 900Ft(festék)+400(csiszolópapír) és 5-7 munkaóra van benne.
Minden véleményt, ötletet, tanácsot szívesen veszek, kíváncsian várom, ti mit gondoltok.

KE11 Sedan