Fogyasztás

Szükség esetén nyissatok bátran új témát, de csak akkor, ha máshova tényleg nem illik.
Danee21
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Danee21 »

Bohi írta:Érdekes ez a hidrogénes dolog. Ki kell próbálni én is azt mondom.

Viszont azt, hogy nem a mérnökök mondják meg mi legyen a piacon ez így szerintem igaz és nem a mérnök fogja eladni az autót. De az biztos, hogy egy külföldi iskolában a PHD elõtt álló diákok megkapnak mindent és a tézist egy új dologról kell írni. Na most rengeteg ember van, akinek a találmányát igencsak megfizeték és utána kezdte el forglamazni a cég. Ilyen is elõfordul. Mivel a hülye menedzserek nem is tudják "mit kéne feltalálni"...
De abban is egyetértek, amit PiciPeti írt, de nem minden esetben születnek meg így az újdonságok.
Mi használjuk, és nagyon bejött. Nem hokuszpokusz, itt áll kint a Prelude, én csak a törés miatt nem vettem még meg.
A Kedvezmények topicba meg is találjátok. De lényegében egy pici a hatásmechanizmusrol. Valaki itt kérdezte is hogy mifán terem ez. :

Így az az oxigénmennyiség, amelybõl egyébként ezek az oxidok keletkeznének, a hidrogénnel egyesül és a vízképzõdést növeli, ezzel egyúttal csökkenti a szén és a nitrogén oxidok (fõleg a CO2) kibocsátását. Így kevesebb energia megy el ezeknek a nagyobb vegyértékû oxidoknak a keletkezésére az égés tehát hatékonyabban megy végbe.
A fölös hidrogén – ionok igyekeznek újrakapcsolódni. Erre akkor van lehetõségük, ha égéstérben lerakódott szénrészecskékkel (korommal) találkoznak. A hatékonyabb égés magasabb üzemhõmérséklettel jár, ami a szénrészecskék egy részének a bomlását okozza. Ezáltal képessé válnak arra, hogy újraegyesüljenek a hidrogénnel, és növeljék a robbanás erejét. Így a szénlerakodás fokozatosan eltûnik. Ennek következtében javul a hõvezetés és a folyadékáramlás, a motorteljesítmény jobban megközelíteni a gyártó által megadott induló jellemzõket.

Tehát, nem változtattunk tényleg semmilyen üzemanyag beállításon ( se compi, se nyomás) és tényleg javult. egész pontosan 8.5röl 5.2-re. Természetesen ez az érték tartalmazza Pacsker által említett butaság adót is, ami a vezetés technika megváltozását foglalja magába ( be szerelsz egy ilyet és frankon hinni fogod hogy a kevesebb kevesebb és akaratlanul is odafigyelsz hogy az a k@va eco lámpa folyamatosan zöld legyen:DDD. Akit érdekel a sztori, vagy szeretné élõbe látni és tapasztalni, ugorjon be hozzánk, hesszölje meg, ha meg már erre járt ugyis megveszi. Viszont az ilyen %os javulásokat szerintem felejtsük el, mi pl, nem éreztük hogy hude 170 helyett 200 lo lett. De sokkal barátibb, kellemesebb lett a hangja az autónak, és most a 100as benzinbe nem kell oktánszámnövelõ, amit eddig literszám fröcsköltünk bele. Tehát összeségében megérte. A nagy csökkenést pedig én a vezetési stilus változásában is látom, no de akkor is kurvasok. 2400Ft 100as benzinböl 2012be, egy sport autóba 99kmre?

MOD: De Februárba eljön remélem az idõ hogy berakhatom saját autóba, és tervezek egy elõ és utó mérést is mint CO, mint LE mérést, és akkor konkrétumokat tudok mondani, nem a levegõbe beszélni. Viszont az tuti hogy Kedden szerelik be a cégnél ahol dolgozom egy Fiat ducatoba, a soffõr nem fog róla tudni, én viszem el az autót beszereltetni, aztán mivel õ se tudja mi a pálya, így látszódni fog a javulás mértéke.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Én csak azon mosolygok hogy valaki itt említette a versenysportokat.
Ha ezek a dolgok tényleg annyira tuti és használható termékek lennének,
akkor miért nem használják sehol, annak ellenére hogy sok autóversenyen fontos a fogyasztás is és még a teljesítmény növekedése sem elhanyagolandó :)
Itt tuti nem a marketing van a háttérben :)
Sõt ha valamelyik versenyautóban itthon lenne ilyen cucc, ami ha nem is fogyasztáscsökkenéssel, de teljesítménynövekedéssel jár, mindenki azzal reklámozná magát :)
Esetleg tud valaki ilyenrõl?
Szívesen végignéznék egy olyan interjút ahol mondjuk Érdi Tibi nyilatkozik hogy az Octavia WRC-ben mekkora hatékonysággal használnak ilyen cuccot.
Sõt nem kell megvenniük az 1200Ft/l árú versenybenzint, mert 95-öst használnak bele :)
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Danee21
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Toytib írta:Én csak azon mosolygok hogy valaki itt említette a versenysportokat.
akkor miért nem használják sehol, annak ellenére hogy sok autóversenyen fontos a fogyasztás is és még a teljesítmény növekedése sem elhanyagolandó :)
Sõt ha valamelyik versenyautóban itthon lenne ilyen cucc, ami ha nem is fogyasztáscsökkenéssel, de teljesítménynövekedéssel jár, mindenki azzal reklámozná magát :)
Szívesen végignéznék egy olyan interjút ahol mondjuk Érdi Tibi nyilatkozik hogy az Octavia WRC-ben mekkora hatékonysággal használnak ilyen cuccot.
Sõt nem kell megvenniük az 1200Ft/l árú versenybenzint, mert 95-öst használnak bele :)
Természetesen igazad van, de sarkítasz. Egyfelöl a mi általunk használt autó nem WRC, azért láttam egy-s mást és tudom milyen komoly meló volt még ezt a ~30 lovat is összekaparni a prelude alatt, a 4age picivel egyszerübb, de ez itt off. Nem is állítottam hogy erõsebb, sõt, én ezt egyértelmûen le is tagadnám:DDDEgyébként magyar találmány, és befog futni, erre mérget vehetsz.
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Danee21,

Írtad, hogy nagyobb hõmérsékleten történik az égés. Ennek következtében vajon milyen hatással lehet ez a módszer a motorolaj élettartamára, kenõképességére, befolyásolja-e a motor hûtésigényét, mondjuk nyáron, 35-40 fokban?

Én használtam 2010 nyarán 4 hónapon keresztül (kb 5-6 tanknyi benzin) E85-öt a sima 95-ös benzinhez kb 20-25%-ban keverve, de azt tapasztaltam, hogy a szintén nagyobb hõmérsékletû égés hatására az olajfogyasztásom kb 2x-esére ugrott. Emiatt le is álltam az E85-rõl, holot, tapasztaltam jótékony hatását mind a motor hangjára, mind a menetteljesítményére.
Továbbá, a magasabb belsõ hõmérséklet, ami elégeti a lerakódott kormot, vajon mennyire "piszkálja" meg a gyári tömítéseket? Ez sem mindegy...
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
Danee21
Gyakori látogató
Gyakori látogató

bepi81 írta:Danee21,

Írtad, hogy nagyobb hõmérsékleten történik az égés. Ennek következtében vajon milyen hatással lehet ez a módszer a motorolaj élettartamára, kenõképességére, befolyásolja-e a motor hûtésigényét, mondjuk nyáron, 35-40 fokban?

Én használtam 2010 nyarán 4 hónapon keresztül (kb 5-6 tanknyi benzin) E85-öt a sima 95-ös benzinhez kb 20-25%-ban keverve, de azt tapasztaltam, hogy a szintén nagyobb hõmérsékletû égés hatására az olajfogyasztásom kb 2x-esére ugrott. Emiatt le is álltam az E85-rõl, holot, tapasztaltam jótékony hatását mind a motor hangjára, mind a menetteljesítményére.
Továbbá, a magasabb belsõ hõmérséklet, ami elégeti a lerakódott kormot, vajon mennyire "piszkálja" meg a gyári tömítéseket? Ez sem mindegy...
Ez már hülyeség amit írsz, az etanol alacsonyabb höméréskleten ég. Más baj volt ott. Azt kell megérteni, hogy ez csak optimalizál, nem csinál semmi mást, nem módosít semmi mást. De az etanol tuti nem ég magasabb hömérsékleten, sõtkisebb a hõterhelése a motornak, csak épp annyival kisebb hogy az már káros.

Az olaj élettartam és kenõképesség meg nálam nem szempont ( lévén jo olajat használok, és nem félek bármilyen minõségb béli romlástól, nyáron pedig jön a susitna:), de a sima eneos 5-30 amit használunk sem fogy, normál felhasználásnak pedig nem nevezném igyhát 6000km-nél többet soha nem volt és soha nem is lesz olaj a kocsimba.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Danee21 írta:
Toytib írta:Én csak azon mosolygok hogy valaki itt említette a versenysportokat.
Természetesen igazad van, de sarkítasz. Egyfelöl a mi általunk használt autó nem WRC, azért láttam egy-s mást és tudom milyen komoly meló volt még ezt a ~30 lovat is összekaparni a prelude alatt, a 4age picivel egyszerübb, de ez itt off. Nem is állítottam hogy erõsebb, sõt, én ezt egyértelmûen le is tagadnám:DDDEgyébként magyar találmány, és befog futni, erre mérget vehetsz.
Megmondom õszintén hogy én igen boldog lennék ha egy Magyar találmány váltaná meg a világot, bár hozzáteszem nem vagyok egy Magyarkodós fajta.
10-15% lóerõ növekedésrõl és 8-12%-os üzemanyag megtakarításról írnak.
A gond az hogy a mostani igen megkeseredett világunkban próbál mindent elhinni az ember hogy jusson valamire.
Láttam én már falon pókot és igen sok egyéb Magyar és külföldi találmányt, mindenféle jobbnál jobb tulajdonságokkal, amikrõl rövid idõn belül bebizonyosodott hogy értéktelen kacat.

Ismétlem, váljon be a dolog, de sajnos a csodák eddig is elkerültek minket és nem nagyon látok rá reális esélyt hogy épp most jött el a megváltás ideje.
Én ezt a témát lezárom részemrõl egészen addig amíg itt valaki hitelt érdemlõen dokumentumokkal tudja alátámasztani a jótékony hatását ennek a cuccnak és nem internetrõl beszerzett anyagból, hanem tényleges, saját tapasztalatok alapján.
Tehát nem arra kell támaszkodni hogy a Kovács István taxis mit nyilatkozik x pénzért és hogy a haverom ismerõse mit mondott.

Várom a fejleményeket felhasználás terén.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Szerintem a legtöbb versenysportban meg van határozva, hogy milyen üzemanyag, és milyen befecskendezési formában használható. :roll:
Ha nem lenne, mindenki nitróval járna... :lol:
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

PiciPeti: azt ugye érzed, hogy a hidrogénes kérdéssel épp nekem adtál igazat? :)

Mi a túrósbatyunak költenének dollármilliókat a hidrogén megfelelõ tárolására, ha CsingJung 3000ft-os cucca elõállítja helyben, vízbõl? :)
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Köszönöm a hozzászólásokat. Most tényleg nincs más hátra, mint elõre. ;) 70%, hogy beszereltetem. Nemsokára úgy is jön a 5. CCH szülinap, ott majd megtekinthetõ és kipróbálható lesz. :D
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Montoya!

Ez a cucc max 5%-át teszi ki az üzemanyag fogyasztásnak. Ahhoz, hogy teljes mértékben ezzel üzemeltethetõ legyen az autó, kb 30x-os teljesítményre lenne szükség. Elég bután mutatna egy autón egy 10-15KW-os generátor.... :D Nem beszélve róla, hogy nagyobb teljesítményre lenne szükség a generátor hajtásához, mint az autó mozgatásához. :D És akkor a nagyfeszültség veszélyeirõl nem beszéltünk....

A hidrogén elõállítása nagy méretekben csak atomerõmûvekben lehetséges. Legalábbis ott éri meg...
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Sancy
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Sancy »

Egy kérdés: Haverom autójába beszereltünk egy Nitro szettet.
Gondolom mindenki ismeri a mûködését, van ugye két mágnesszelepünk, az egyik padlógázon gombnyomásra adagolja a nitrót,
a másik a többlet üzemanyagot. Ezek a pillangószelep elé vannak bekötve, a szívócsatornába.
Amikor elzárt palackkal megy az autó gáz nélkül, de megkapja a több benzint akkor érezhetõen jobban megy. (a többlet levegõ is megvan a turbó által)
Szívó motornál is mûködhet ez? Vagy levegõ híjján nem tudná elégetni?
E11 G6 TTE Facelift 1.6 VVTI
E12 TS TTE Facelift 1.8 VVTL-i

E11 TS Facelift 1.8 VVTL-i pálya autó építes folyamatban
gecsa
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: gecsa »

és mi adja a többletlevegõt?
szerintem azt magától nem szívja be,és így nem ég el a többlet üzemanyag..
de mi van,ha egy szívó motorra teszünk intercoolert?esetleg az dobhat valamit?
és a kettõ együtt? ugye a hidegebb levegõnek kisebb a sûrûsége,ergo több jut az égéstérbe...
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Itt valami sántít a dologban.
Ha a többlet benzintõl sokkal jobban megy, az azt jelenti hogy nélküle elszegényedik a keverék és az egy feltöltõs motorban igen nagy károkat tud okozni pillanatok alatt.
Elsõsorban be kellene építeni neki egy AFR mérõt, az üzemag-levegõ keverék arány méréséhez.
Bár én úgy gondolom hogy minden teljesítmény növelés azzal kezdõdik hogy tájékozódunk a motorban zajló folyamatokról.
Ez után lehet valamit hozzátenni vagy elvenni.

A szívómotornál ez a többlet benzin nem mûködik az biztos, hiszen úgy felborul a keverékarány, hogy csökken a teljesítmény.
Pont ezzel szokták elszúrni a híres chip tuningosok a teljesítményt.
Nem hogy javítanak rajta, hanem sokszor rontanak a teljesítményen :)

Nem véletlen vannak mérnök csoportok akik beállítják ezeket a paramétereket egy adott motorhoz.
Azért hozzáteszem hogy egy utcai motornál a teljesítménycsúcs és az ideális fogyasztás szinte ugyanabban a beállításban rejlik.
A maximális teljesítményt jelentõ lambda-érték 0.86, míg a minimális fogyasztás 1.05-os érték mellett biztosított. A teljesítmény és a fogyasztás közti optimumot 1.00-os lambda-nál találjuk.
Ezek igen minimális eltérések és nem is nagyon érdemes vele foglalkozni.
0.86 alá dúsítva újra romlik a teljesítmény és növekszik a fogyasztás.
Ez természetesen feltöltõs motorokra máshogyan hat.
Ott akár 0.82-ig el lehet menni, ami ugyan csökkenõ teljesítménnyel jár, viszont igen jótékony hatással van a belsõ szerkezeti részekre, mivel hût a felesleges üzemanyag.
Ennek természetesen erõsen emelt turbónyomásnál van értelme, tehát 1bar felett.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

gecsa, a külsõ levegõtõl hogyan lehet elõállítani hidegebb levegõt?
A turbós motorokon nem azért van inrcooler, mert amúgy is a külsõ levegõ jutna a szívótorokba, ha nem a turbó hidegoldali részénél is 100fok körüli a hõmérséklet és nem azt kellene betolni az égéstérbe, ha elõbb vissza kell hûteni amennyire csak lehetséges.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
gecsa
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: gecsa »

és,ha feltételezzük,hogy valamilyen szerkezettel lehûtjük a levegõt?
Válasz küldése