Egyetértek bubival. A nívó pálca min-max jelzése között kb 1,3 liter van. Ha ennek a fele 5000km-en elfogy, az kb 1-1,5 deci 1000km-ként. Emiatt nem kell aggódnod, de mindenképpen ajánlott jó minõségû, márkás olajat használnod (csak példák: LM Top Tec 4200, Mobil1 ESP 5W-30, Eneos Premium Hyper 5W-30, stb) és sûrûbben ellenõrizve a szintet, lehetõleg a max közelében tartani azt utántöltésekkel. Magasabb viszkozitású olajjal egy ideig csökkenhet az olajfogyás, de szinte biztos, hogy csak átmeneti ez a csökkenés.
Az "elõszériás" vvt-i azt jelenti, hogy 2000-tõl kb 2004. szept.-ig gyártott 1,4-1,6-1,8-as vvt-i motoroknál részben beszállítói (gyengébb minõségû gyûrûk), részben tervezési hibák (kevés és szûk furatok a dugattyún, a kelleténél durvább hónolás), részben pedig a tulajok figyelmetlensége (olajNEMcsere, illetve azok kihúzása és olcsó, gagyi olaj használata) miatt számos vvt-i motor vált olajzabálóvá. Ennek mértéke változó (akár 1-2l/1000km!), és nem is az összes ilyen motort érintette.
Ezt a Toyota elismerte, és 7 év/180.000km futásig garanciális motorcserét hajtott végre a szakszervizekben. Ekkor kiszerelték a hibás blokkokat, visszaküldték a gyárba, ahol kijavították, és módosított alkatrészekkel látták el és 0,5 literrel több motorolajat töltöttek bele (3,7l -> 4,3l). A motorszámot is kiütötték belõlük, és csak motorkód maradt azonosítónak. Ezek kerültek újra beépítésre és meg is szûnt a probléma. 2004. végétõl (egyes források szerint 2005-tõl) már a gyárilag módosított blokkal jöttek ki az autók, azoknál nem is jelentkezett már ez a gond.
Nagyjából ennyi a történet, remélem, jól írtam le, én így tudom (szakszervizes infó).
Én azt javaslom, ne legyél hipochonder a leírtak miatt. Nekem 2 vvt-i motoros autóm van, egy E11 Corolla 1,4vvt-i és az Avensis. A Cori motorja nem egészen 150.000km-rel 7000km-ként igényel 1 liter olajat, de a kevés használat miatt évente (kb 8-10.000km) cserélek olajat, ezzel késleltetem a valós probléma kialakulását. Évente, tehát 1 liter olaj árával költök többet az autóra... Ez nekem semmi...
Az Avensisben 205.000km van, Németországban használták pályán 203.000km-en keresztül és jelenleg nem kimutatható az olajfogyása, de azért rendszeresen figyelemmel kísérem a biztonság kedvéért.
Nem aggódom egyik miatt sem, nagyon jó és szerethetõ motorok ezek, csak oda kell rájuk figyelni.
Mivel írtad, hogy arányaiban többet mész városban és rövidebb utakon, ezért javasoltam a 0W-s olajokat az elõzõ hozzászólásomban. ezek hidegoldali viszkozitása alacsonyabb, teljesen szintetikus olajak. Ez azért jó, mert hamarabb felépül az olajnyomás, jobban, gyorsabban áramlik a kenést igénylõ helyekre, ezáltal jobban csökkenti a hidegindítás és használat közbeni motorkopást. Jellemzõen nem olcsó olajakról van szó, a 0W-30-asok nagyjából 14-15.000Ft-ba kerülnek 4-5 literes kiszerelésben. Elsõ hallásra soknak tûnhet, de egy teljes motorfelújítás jó minõségû alkatrészekkel 200e-bõl nem jön ki. Persze, az 5W-30 is jó, én mindössze a rövid utak miatt gondoltam a 0W-re.
Ha érdekel, itt egy táblázat, amiben meglehetõsen alaposan össze lett szedve számos olaj és jellemzõi...
Olajok Jellemzõi