E10 - (1992-1997)

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Próbáld meg valami 100+-os oktánszámú üzemanyaggal. Kopogásos égésnek tûnik a leírtak alapján.
Persze lehet a kipu lamellája is, de csak sikerül megkülönböztetni, hogy a motorból, vagy a kipuból jön a hang.
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Kalmi »

Nekem is tetszik a hangja. :lol: A hangosságot úgy értem, hogy nulla hangszigetelés van a motorháztetõn tûzfalon és behallatszik a motor ennyi.
Szerintem is kezdetnek 100-as benzin, aztán elõgyújtás ellenõrzése.
E10 Hatchback 1994 4E-FE Kép
Cutter
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: Cutter »

Meglássuk, mit ad a 100+ benya, egyelõre kifogyasztom amit az elõzõ tulaj beletett.

Egyébként csak én hallom a motor egy ilyen magas frekvenciás, tulajdonképpen fütyülõ hangját? (Talán nem is fütyülõ, inkább mint mint két fogaskerék nagy sebességû forgása közben keletkezõ hang) Fõleg motorféknél hallatszik amikor szépen lecsökken a fordulat. Azt a hangot pl kifejezettem szeressem benne.
Lehet csinálok majd róla videót, az a legegyszerûbb.

Másrészt a cicergés, tegnap próbáltam figyelgetni, de egyértelmût még mindig nem tudok mondani. :D
Indulásnál most nem hallottam, 3.-ban 1500 fordulatról gyorsításnál viszont igen egészen kb 2200 -ig.

Mint említettem nem vagyok egy gépész zseni, viszont érdekel a dolog. Esetleg ha úgy adódik látom hogy vagyunk jó páran a fõvárosból, és van rá lehetõség egy kis okulásra szívesen elnéznék! :)
EE101 '96 sedan
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Fogaskerék hang: az a váltó lesz, ha hallani erõs motorfékkor, kis gázt adva elhalkul nagy gázt adva esetleg újra elõjön. Kicsit olyan "villanyautós" hangja van, ha hangosabb a váltó, mint a motor.

Cicergés, gyorsításnál 2000 fordulatig: nekem csak hidegen csinálta, a generátor ékszíj volt.
Gabes
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: Gabes »

Sziasztok!

Van egy hordó benzinem: 35l amibe kb 3-5l gázolaj van. Ha apránként belepótolom a tiszta benzines tankba lehet vmi baja a 4E-FE-nek? Nem gondoltam egybe beletölteni.

köszi, Gábor
'95 E10 Hatchback 1.3 XLi 4E-FE
Medw
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: Medw »

Üdv! Lehet rossz helyre írok, de próba-szerencse. Van egy 96-os E10-esem (1.3 XLI, hatchback). A problémám az lenne, hogy 3500 - 4500 fordulaton valami ciripelést vagy rezonálást hallok a motorból. Fontos, hogy kizárólag sebességben, fõleg 3-as, 4-es, 5-ös fokozatokban hozható elõ a jelenség. Állás közben üresben nem, vagy menet közben benyomott kuplunggal sem hozható elõ. Nem olyan hangos a jelenség, de én azért simán ki tudom szúrni. A minap megmutattam szerelõnek, nagy nehezen meghallotta, hogy mirõl is lenne szó. Õ azt gondolja, hogy valamelyik motortartó bak a ludas, és csereberélni kéne egyiket, csak hát ugye nem tudni, hogy pontosan melyiket is, és hát ettõl válik a dolog kissé kacifántossá. Ti mit gondoltok errõl? Tényleg lehet a motortartó gumibak vagy valami más a probléma forrása?
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

gázolaj a benzinben: ismerõs egy korabeli F astrával 1:20-as arányban megetette, meglátszott a kipuff gázon de mást nem vett észre belõle, nem lett baja tõle.

rezonancia: a jelenség ismerõs, inkább olyan "üveghang" szerû, 3500 fordulat körül. Alapjáraton vagy akörül nem rezonál a kasztni? A motortartó bak drága és az is nehezíti a dolgot, hogy nem látni rajta, hogy rossz, általában csak megkeményedik. Valahol azt olvastam, hogy elsõ körben a jobb oldali spéci folyadék töltésõ darab (legdrágább) és az elülsõ cseréje, nagy javulást hoz.

Engem a 3500 körüli tartomány nem izgat, olyankor már úgyis olyan hangos a motor... :lol: Alapjáraton a motor áll egy helyben, de a kasztnit úgy rázza, hogy a kédergumik 1cm-t kilengenek, a hátsó rendszámtábla hangosan verõdik az ajtóhoz, és olyan "sub-bass" lengi körül a kocsit, hogy szétmegy az ember feje tõle. Bekapcsolom a ventilátort vagy lámpát, ettõl emelkedik a fordulat 100rpm-et és az egész rezonancia eltûnik.
Bohi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bohi »

Kalmi írta:gázolaj a benzinben: ismerõs egy korabeli F astrával 1:20-as arányban megetette, meglátszott a kipuff gázon de mást nem vett észre belõle, nem lett baja tõle.

rezonancia: a jelenség ismerõs, inkább olyan "üveghang" szerû, 3500 fordulat körül. Alapjáraton vagy akörül nem rezonál a kasztni? A motortartó bak drága és az is nehezíti a dolgot, hogy nem látni rajta, hogy rossz, általában csak megkeményedik. Valahol azt olvastam, hogy elsõ körben a jobb oldali spéci folyadék töltésõ darab (legdrágább) és az elülsõ cseréje, nagy javulást hoz.

Engem a 3500 körüli tartomány nem izgat, olyankor már úgyis olyan hangos a motor... :lol: Alapjáraton a motor áll egy helyben, de a kasztnit úgy rázza, hogy a kédergumik 1cm-t kilengenek, a hátsó rendszámtábla hangosan verõdik az ajtóhoz, és olyan "sub-bass" lengi körül a kocsit, hogy szétmegy az ember feje tõle. Bekapcsolom a ventilátort vagy lámpát, ettõl emelkedik a fordulat 100rpm-et és az egész rezonancia eltûnik.
Mennyi az alapjárat amúgy?
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
Medw
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: Medw »

Kalmi írta:gázolaj a benzinben: ismerõs egy korabeli F astrával 1:20-as arányban megetette, meglátszott a kipuff gázon de mást nem vett észre belõle, nem lett baja tõle.

Alapjáraton nem rezonál, legalábbis úgy nem, ahogy te írtad. Az utastérben van néha minimális nyöszörgés, de amúgy semmi.
3500-tõl kb. 4500-5000-ig jelentkezik menet közben az a fura nem túl hangos ciripelõ/nyöszörgõ hang, egyértelmûen nem az utastérbõl jön.
A motortartó bakok sajnos tényleg drágák, ezért is szeretném elkerülni a cseréjüket. Nomeg, érzésem szerint egy fáradt motortartó nem is ilyen ciripelõ/nyöszörgõ hangot hallatna, hanem inkább kopogást.
Kaptam két fülest ami idézheti esetleg (kipu elõl a flexibilis szakasznál vagy generátor ékszíj), azokat csekkoljuk aztán hátha okosabb leszek.
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Bohi írta: Mennyi az alapjárat amúgy?
Üzemmelegen: 700 rpm stabilan
Lámpa/ventilátor/hátsó ablak fûtés bekapcsolásakor: 800rpm stabilan
A rezonancia akkor is megszûnik, ha egész kis gáz adással növelem meg a fordulatot.
Bohi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Kalmi írta:
Bohi írta: Mennyi az alapjárat amúgy?
Üzemmelegen: 700 rpm stabilan
Lámpa/ventilátor/hátsó ablak fûtés bekapcsolásakor: 800rpm stabilan
A rezonancia akkor is megszûnik, ha egész kis gáz adással növelem meg a fordulatot.
Nem tudom mennyi a gyári alapjárat, de nekem ez alacsonynak tûnik. Többiek? Lehet hülye kérdés, de nem lehet simán emelni az alajáraton 800-ra, mint pl a miénknél?
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

650-700 a gyári alapjárat. Nem tudsz rajta emelni, mert az ECU korrekciózza... :?
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
TRD
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TRD »

PiciPeti írta:650-700 a gyári alapjárat. Nem tudsz rajta emelni, mert az ECU korrekciózza... :?
Enyémen is beszabályozza az ECU...és elég alacsonynak tûnik,de nincs gond vele,mert az olajnyomás hibátlan így is...
AE92 2.0 GT hatchback (3SGE) :TRD:
KE70 ??? Coupe
Kalmi
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Az ECU stabilizálja az alapjáratot. Annyit tudok tenni, hogy ahol a lámpát, ventilátort, ablakfûtést stb. figyeli az ECU (3db elektromos terhelés figyelõ bemeneten) az egyikre fix 12v-t adok és akkor fixen 800 lesz az alapjárat. Úgyis szinte mindig kell a lámpa vagy télen a fûtés, akkor meg nem zavaró a rezonancia, jó az ahogy van. Motortartó bakot majd akkor cserélek ha gázadásra / motorfékre koppan.
Elõször mondjuk én is megijedtem, hogy baja van a motornak kihagy egy henger vagy mifene, de az elsõ mérésen tisztázódott, hogy minden tökéletes, a motor nem is rázkódik, csak a kasztni körülötte. :lol:
Bohi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

PiciPeti írta:650-700 a gyári alapjárat. Nem tudsz rajta emelni, mert az ECU korrekciózza... :?
Igen, volt egy erõs tippem, mert már olvastam, hogy e10-nél így van... bocsi, egy ötlet volt! :wink:
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
Válasz küldése