zoli99 írta:hahó!
személyes véleményem, hogy kb hasonló cipõben jártam mint te, éreztem affinitást, hogy nekifogjak, de sok volt a kockázati tényezõ

Inkább ismerõs szerelõhöz elmentem, aknára állva kényelmesen lecserélte a vezérlést és nem elõször csinálta életében mint nekem kellett volna
Ha meg elmész szerelõhöz a szimmeringet is pikk-pakk kicseréli ha kell, nem szívsz az út szélén... Másrészt a vezérléshiba komplett motorkatasztrófát idézhet elõ
Hali!
Igazad van. kényelmesebb és megnyugtatóbb lenne. Egy szerelõnek könnyebb, légkulcs, meg mindenféle szerszám, akna/emelõ + a tapasztalat... (termosztátot már gyorsabban cserélek, mint egy általános szerelõ... (3.-ra vettem csak gyárit)) nyilván elõször szétszedni valamit más, mint ha már van gyakorlat.
Sajnos nem ismerek szerelõt.
Ha lenne szerelõm akkor is ott kéne lennem

A szíj viszont nem lehet nagy kaland vagyis el tudom képzelni, mondjuk meglepõdtem, hogy a görgõk is kb 3x akkorák mint aminek elképzeltem a rajzok alapján.
A szimeringek miatt vagyok bizonytalan, a kiszedése közben nehogy megkarcolódjon a tengely, aztán meg nehogy úgy járjak, hogy az új nem megy a helyére... vagy megsérüljön közben, az még rosszabb. ááá, nem is gondolok ilyenekre.
látatlanban nem tudom mire számítsak. Pl a PCV szelep tömítésének a kiszedése is hatalmas szenvedés volt pedig milyen egyszerûnek tûnt... kb apró morzsákban jött ki a felsõ fele az alsó meg beszakadt, csipesszel kellett kiszedni a lyukból. annyira meg volt keményedve. Mondjuk jó lett, azon az egy helyen nem szivárog azóta az olaj, csak mindenött máshol! (szelepfedél csavarok, szelepfedél tömítés, fõtengely szimeringek)
Nem is nagyon nyúlnék hozzá ha nem muszáj. Sajnos sanszos, hogy folyik a vezérlés oldali szimering is. A szelepfedélnél a motor vezérlés oldali hátsó sarkánál, nem tudni, hogy onnan folyik le a motor aljáig, vagy valamelyik szimeringbõl, vagy mindenbõl együtt.
Van gyári vízpumpám is (adták a kocsihoz sok más alkatrésszel együtt), szíjtárcsával, tömítés szettel, azt is most lenne célszerû beszerelni. De jobb nem piszkálni azt, ami nem romlott el.
A szerelõ érzésre fel tudja mérni a vízpumpa állapotát is, legalábbis jobban, mint én, bár az újjal én is össze tudom hasonlítani.
Nem féltem a motort az elrakott vezérléstõl, úgy tudom nem sérülhet a motor. Könnyen ellenõrizhetõ a jelek állása. Az más kérdés, hogyha nem cserélem le a szíjat és elszakad, akkor szétveri a mûanyag burkolatot, ami drága, vagy ha megszorul a görgõ akkor letörik az olajpumpa sarka, komolyabb károsodás akkor éri a motorblokkot, ha elõzés közben történik az eset, és egy kamion lezúzza a kocsival együtt.