Minden ami feltöltés (Turbo, Kompresszor)

Technikai okfejtések, hasznos tippek, leírások. Önállóan megvalósítható kisebb-nagyobb szervizelések és átalakítások.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy sokkal olcsóbban lehet normális teljesítményt kinyerni egy feltöltõs motorból, mint ugyanazt egy szívó motorból.

Nem kell egybõl kovácsolt verseny alkatrészekben gondolkodni, szerintem itt nem sokan használják verseny célokra az autóikat.

A legnagyobb baj hogy sokan hajlamosak egybõl szélsõségekben gondolkodni :roll:
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Gugyor
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Gugyor »

Az a baj hogy akinek turbós autója van.és már azon gondolkozik hogy húz rajta egy kicsit,az mindig húz még egy kicsit és a végén meglesz a baj.nem sokan állják meg.magamból indulok ki meg az ismerõseimbõl
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

A helyzet az hogy ha már TOYOTA, akkor én még nem találkoztam olyan típusával ami nem tilt bele egy agresszívebb beavatkozásba.

Azt is ésszel kell és lehet is csinálni hogy ne tiltson bele túltöltésre,túlzott levegõáramlásra a szívócsõben, esetleg üzemanyag szegénységre, vagy detonációs égésre.

Ha meg ezeket a határokat nem lépjük túl, akkor is nyerünk hipp-hopp 15-20% teljesítmény és nyomaték növekedést, amit egy szívó motornál több százezer forintból tudunk elérni :)
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Azt viszont sosem értettem, hogy a VW (bocsánat az off témáért) bizonyos évjáratu 1,9 TDI (nem a PD-re gondolok) motorjaiból hogy a túróba lehet 200 feletti lóerõket kihozni, úgy, hogy nem lesz belõle üzemórás motor? Sokáig jól viselik ezt a + terhelést. Tudom, hogy egyenesen fordulhatnék a VW klub hungaryhoz ezzel a kérdéssel de valahogy nem az õ véleményükre vagyok kíváncsi.
A diesel motorok tervezésénél több "ráhagyással" masszívabb anyagokkal dolgoznak? Annyira nem számít a súly mint az amúgy sportosabb célokra szánt benzines turbóknál? Ez lehet az egyik válasz?
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

"Sokáig jól viselik ezt a + terhelést"

Ez vicc volt ugye :lol:

A nem piszkáltak is hullanak szét 8)
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Toytib írta:"Sokáig jól viselik ezt a + terhelést"

Ez vicc volt ugye :lol:

A nem piszkáltak is hullanak szét 8)
Oké! Lehet. Én csak 1-2 pozitv példát hallottam, nem VW buzi embertõl. Én valamiért abban a tudatban voltam, hogy bírják.
ex bubidisc felhasználó
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Sajnos, vagy némi kárörömmel hála istennek, azok sem bírják.
Illetve bírják annyira hogy lehet megmutatni hogy milyen jól megy, de a fosvágen fanok is örülnek, amikor nem könyököl ki, vagy legalább nem lesz csapágyas, esetleg nem törik el a fõtengely 10e km alatt és hozzáteszem nem versenyautóként használva.

Van több ilyen ismerõsöm is (nem vagyok rá büszke) aki vévé ás ajudi istenben hisz, de max egy 10est mernek menni velük és akkor is csak hébe-hóba hajkurászva, mert utána jönnek a bajok.
Ekkor visszaállítják gyárira és megy piacra.
Kikímélt,garázsban tartott,nõi tulaj stb...

A festõmnek vévé szaranja van, okés hogy trélerezik, de nagyon boldog amikor egy évig nincsen baj a motorral.
Amúgy nincsen ideje belerohadni a motortartó bak csavaroknak a helyükre :)
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Gugyor
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

mindig vannak kivételek.szerintem az összes típusnál.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Gugyor írta:mindig vannak kivételek.szerintem az összes típusnál.
Ez így van, de ha mindig a kivételeket helyeznénk elõtérbe, akkor erõsen eltorzulna az emberek látószöge.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Gugyor
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

igaz
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Toytib írta:
Gugyor írta:mindig vannak kivételek.szerintem az összes típusnál.
Ez így van, de ha mindig a kivételeket helyeznénk elõtérbe, akkor erõsen eltorzulna az emberek látószöge.
Nálam ez történt! :oops:
ex bubidisc felhasználó
Birka
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Birka »

Egy darabig dolgoztam egy fauvés átépítõs csapatnál. Pd, meg sima td átépítéseket csináltak-nak.
Egy kolega 2-es Golf pd-s átépítésébe 2,5 millót ölt bele a gyermekbetegségek kiküszöbölése végett. Került rá sok minden egyéb ami nem motorral kapcsolatos(4x4), pl megevett 3 turbót... :D ja most olyan 700-ére árolja, vett inkább egy ignicst...szívjuk a vérét rendesen. :twisted:
Szóval én az elellenkezõjérõl tudok beszámolni, az ott átalakított, beépített motorokhoz nem nyúltak a srácok. És így simán ment a 400-450 nm-es nyomaték, összkerékkel, összkomforttal stb.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Birka írta:Egy darabig dolgoztam egy fauvés átépítõs csapatnál. Pd, meg sima td átépítéseket csináltak-nak.
Egy kolega 2-es Golf pd-s átépítésébe 2,5 millót ölt bele a gyermekbetegségek kiküszöbölése végett. Került rá sok minden egyéb ami nem motorral kapcsolatos(4x4), pl megevett 3 turbót... :D ja most olyan 700-ére árolja, vett inkább egy ignicst...szívjuk a vérét rendesen. :twisted:
Szóval én az elellenkezõjérõl tudok beszámolni, az ott átalakított, beépített motorokhoz nem nyúltak a srácok. És így simán ment a 400-450 nm-es nyomaték, összkerékkel, összkomforttal stb.
Nem egészen érem azt amit írtál.
Egyszer azt írod hogy "2,5 millót ölt bele a gyermekbetegségek kiküszöbölése végett"
Utána meg "beépített motorokhoz nem nyúltak a srácok"

Hogyan evett meg 3 turbót? Biztosan ki volt éheztetve :)

Akkor biztosan ez csak Délmagyarországi betegségük a magas német mérnöki precizitású pumpendûze motoroknak hogy törik a fõtengelyt, meg csapágyasak lesznek :roll:

Nyílt napokon, ahol azért van igénybevétel, miért nem jönnek az ilyenek?
Nem az az igénybevétel egy motorban hogy lámpától-lámpáig mit tud, hanem ha huzamosabb ideig van terhelve a motor.
A legutolsó Hungaroring nyílt napon épp egy csodás A6 dízel dobta le magáról a hengerfejet :)

Ezek is biztosan véletlenek, de ismétlem nem ebbe az egy jelenségbe kapaszkodom, mivel kivételek mindig vannak :)

(amúgy csak halkan megjegyzem, hogy annyit az ilyen teljesítmény adatokról, hogy jár ki egy ismerõsöm fábia RS-el, amirõl elõadták hogy bõven 200paci felett és vagy 400Nm nyomatékkal rendelkezik és a célegyenesben fej-fej mellett haladtunk az én max 140lovas autómmal úgy hogy mellettem még ültek is, õ meg egyedül volt)
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

Toytib írta:(amúgy csak halkan megjegyzem, hogy annyit az ilyen teljesítmény adatokról, hogy jár ki egy ismerõsöm fábia RS-el, amirõl elõadták hogy bõven 200paci felett és vagy 400Nm nyomatékkal rendelkezik és a célegyenesben fej-fej mellett haladtunk az én max 140lovas autómmal úgy hogy mellettem még ültek is, õ meg egyedül volt)
Jó magyar szokás ám a verbális tuning. :lol:
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
GabSep-TSR
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: GabSep-TSR »

Sziasztok egy kicsit otthonosabban érzem magam ebben a témában...

4A-FE turbósítása halom pénz és határos sajnos nagyon...

Én esetleg javallanék egy olcsóbb megoldást kicsit öszvér a dolog de szerintem alkalmas egy olyan 200 lóig és egész szép pénzbõl megépíthetõ a dolog...

Van egy átlagos 4A-GE motorod ami bírja is, pl redtop! Csökkented benne a kompressziót hengernyomást legalább 14 bárig de a 13 sem rossz az alá nem nagyon érdemes menni...

Dugattyúk úgymond bírják a terhelést hisz magas kompressziós dugók, de simán egy 100 asba cserélsz egy turbós dugót bele.. majd fogod az egész szívó kábelcsoportot ECU-t és minden kavarékát és kidobod a kukába vagy valami jó ismerõsödnek elpasszolod és a motor köré beépíted a st165ös celica cuccai-t igniter injektorok egyedi üzemanyag sínt kell hozzá építeni stb.

ECU-ja AFM-je és maga a komplett kábelezése, gyújtása stb.. ha elektronikusan meg fellel a celica cuccainak akkor elméletben kész a turbós motorod és magad választasz rá hogy milyen turbót építesz rá...( elektronikusan persze )

Sajnos a ct26osok amik vannak gyárilag a celicának hatalmas katyvaszok nem ajánlom rá, nagyok nagy a turbó lyuk fent meg egyszerûen elfogynak és csak légszállítása van...

Toyota CT20 turbót, nem a CT20b-ét!! Hanem a sima CT20 turbót ajánlom az a 3T-GTE motoron volt rajta ha emlékeim nem csalnak...

Sokkal olcsóbban tudsz 1 turbós motort építeni de sajnos 200 ló felé nem lehet húzni a motort az ECU miatt de azok cserélhetõek bármelyik Celciának(turbós) nak az ECU-jára de a motorod is bírja fizikálisan persze... ( ST205 ös ECU hoz már injektorok is kellenek és 2 plusz hõfok szenzor valamint AFM-et ki kell belõle dobálni )

Fizikálisan mi kell a motorba?

-Csapágyak semmi fõtengely köszörülés, mert ha elkezdted ott egye meg a fene ahol van már alkalmatlan bármire is a fõtengely...
-dugattyú ha 0,5 bár felé mész ha alacsony nyomáson használod 0,3 akkor gyáriak bírni fogják valameddig, persze ez a lábadtól is függ a turbós dugók sem bírják sokáig ha széttaposod a malacot...
-hajtókar ( a gyáriakat szépen polírozd ki és grammoltasd ki!
-HF megmunkálás, szelepek becsiszolása apró portolások, semmi extra a SÍKOLÁST elfelejteni hozzá nem szabad nyúlni
-HF tömítés Cometic vagy bármilyen más hengerfej tömítés gyártó cég ami teljesen fémbõl készíti, a gyári 1,2mm vastag tömítés helyett mondjuk 1,5 és 2mm között érdemes berakni
-ARP tõcsavarok ajánlott nagyon is!
-Injektorok 440ccm bõven elég a 165 és 185 celica ECU-jának
-Fuel Rail ( üzemanyag sin) ezt sajna építened kell de a 165ös sine eléggé építhetõ alapanyagnak felhasználható javallott még a sin felfúrása is!
-Üzemanyag nyomás szabályzó Fix 2,7 bár de maximum 3,2 bár felette teljesítmény csökkenés érhetõ el
-Celica ECU 165 v 185 ECU
-Blockból olajozás a turbónak fõkörbõl!
-nagyobb pillangó szelep legalább 60mm-esek és turbós alapjárati motor!Celica szintén
-turbó ( CT20, CT12A, CT9 ezek karakterisztikáját ajánlom vagy ennek megfelelõt pl Garrett T25 200SX gyári turbója )
-üzemanyag pumpa

legutóbb volt eladó turbóm elektornikám injektorom meg minden amit ide leírtam 90 ezer FT ért, bár már elvitték tehát annyira nem sok pénz!

De a legolcsóbb az tény és való ha nem utólagosan turbósítasz veszel egy gyári turbós motort és azt szépen beépíted az autódba!

E11 es Corolla WRC re való átalakítását pedig megtudom csinálni és ha kell el is tudom vállalni persze jó pénzért! Mit takar a WRC hát nem csak optikailag fog kinézni úgy hanem eredeti 3S-GTE motor 4wd hajtáslánc meg minden épített motorral....

Remélem nem felejtettem ki semmit sem...
Válasz küldése