Igazából nem tudom biztosra mondani, hogy a Spuri miatt alacsony a fogyasztásom két okból sem:
1. Te nem használsz Spurit (legalábbis az autódba

), mégis szinte ugyanannyi a fogyid, mint nekem.
2. Tavaly óta elég sok minden változott az autómon ahhoz, hogy objektíven a Spuri legyen az oka a fogyasztáscsökkenésnek: Jobban figyelek a stílusomra, 205/45 R16 kerekek helyett csak 185/60R14 gyári méret, nincs E85 a benzinben (nem is lesz!).
Elvileg az "alap" piros Spuri is elég hétköznapi használatra, a "kék" színû a verseny Spuri, utóbbival még nincs tapasztalatom. Bubi jelezte, hogy a kék nem igazán megfelelõ, ennek még utána olvasok azért.
Lényege, hogy egy tank (50L) benzinhez kell 100ml Spuri. Ez tisztítja a rendszert javítja a benzin égését, simábban jár tõle a motor, kevésbé kopik, ezáltal csendesebb és elvileg jobban megy, de én utóbbit nem teszteltem, nem is nagyon érdekel. Szagra igen szúrós szagú lötty, leginkább a kerozinhoz hasonlít - szerintem -.
A leírás szerint nem szükséges minden tankoláshoz adagolni, tesóm kb 2-3 tankonként keveri a gázolajhoz a Sharanba.
Igazából az összetétele is tök egyszerû, nincs benne ezerféle cucc, csak a megfelelõ mértékû, ezért én nyugodtan rakom az autóba. Ráadásul már vagy 10 éve gyártják itthon, emiatt úgy gondolom, hogy már kiforrott adalék, nem holmi új, világot megváltó.
Az biztos, hogy a motorom nagyon csendben jár és egyenletesen, de ezt akkor tudnám valamelyest hihetõbben megítélni, ha meghallgatnék egy másik 1,4 vvt-i-t üzemmelegen, amiben nincs Spuri...
A Spuri honlapján az alábbi összegzés olvasható a kék Spuriról (egyébként igen terjedelmes és részletes írás alján): Összegzõ tapasztalatok:
Teszteléseinket megerõsítették a versenysportban használt jármûvek extrém körülményei, valamint széria autók és motorok használatánál a lakosság és a vállalkozói szféra visszajelzései is.
A leglátványosabb, folyamatos vélemények az alábbiak:
- Könnyebb indíthatóság, még téli zord idõben is.
- Egyenletesebb alapjárat.
- Nyomatékosabb, nagyobb teljesítmény, különösen alsó és a legmagasabb fordulat tartományban.
- Nagyobb végsebesség.
- Kedvezõ CO tartalom a füstgázban (néha nulla).
- Alacsony CH tartalom.
- Fokozott motorolaj védelem, késõbbi elhasználódás.
- Javítás nélküli, különlegesen sok futásteljesítmény.
- Igen jelentõs fogyasztás csökkenés (hasonló üzemmódnál).
- Benzines jármûvek kopogás megszûnése.
- "EGR" szelep késõbbi tönkremenetele (néha megjavulása, tisztulása).
- Gázolajnál dermedésgátló hatása kiemelkedõ.
- Nyári - kánikulai idõben kimagaslóan hûtött motormûködés, hõsokk gél mûködésének visszaigazolása.
- Odafigyelést igényel: a régebbi, vagy a sok lerakódást tartalmazó jármûtankokból, az oldhatatlan fém és por részeket szûrõbe távolítja el, melyeket cserélni kell.
Nekem az a szimpi benne, hogy éveken át tartó tesztek, mérések alapján finomítják a terméket, így gyakorlatilag nincs kockázata a használatnak.