Muszaj leirnom...

Szükség esetén nyissatok bátran új témát, de csak akkor, ha máshova tényleg nem illik.
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

[Walaki]D`Lair írta:
Bohi írta:Én inkább Walaki véleményén vagyok, de azért nem annyira drasztikusan szar... :lol:
Sajnos tesztvezetésen egy Lexus után ültünk be aurisba meg priusba és tényleg majdnem hányinger volt! :lol:
Szerintem hogy hol rakják össze az meg pont nem mindegy, nem véletlenül mondja mindenki a JT-s alvázszámot nem? Vagy az új japánokra már nem igaz? Nem hinném, hogy minõségben annyira leadták volna, mint az eu-s gyárak... De ezt a szakik jobban tudják.
Számomra mondjuk lényegtelen, mert úgy sem fogok fiatal autót venni... :lol:
Állítólag mostanában a Török meg a Lengyel meg a mindenféle cigány szar Toyotáknak is JT-s alvázszáma van... :?
Kizárt, honnan veszed ezt? Az angol SB, a japán JT, a törökök sosem tudtam megjegyezni, mert számomra nem logikus a jelzése, lengyel Toyotáról még nem hallottam (de ez nem azt jelenti, hogy nincs), a Corollákat asszem Dél-Afrikában gyártják, meg Japánban. Nem akarom elhinni, hogy a jelöléseket is keverik... ez nekem már nagyon összeesküvés szagú...
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

[Walaki]D`Lair írta:
bepi81 írta:
[Walaki]D`Lair írta: Nem is csodálom, amekkora szarok a mostani nem japán Toyoták...múlt héten teszt vezettem egy vadiúj Aurist, hányinger szarrakás... :roll: :roll: :roll:
Azért én szívesen birtokolnám azt a szarrakást... :roll:
Én is vezettem az faceliftest, szerintem egyáltalán nem rossz autós, sõt, kifejezetten kellemes mind anyagra, mind viselkedésre, de a hacsival nem szabad összehasonlítani, mert nem arra szánták. Ez egy kényelmes, biztonságos, halk kompakt, amit agyon fojtottak az EU emissziós elõírásai.

Az, meg, hogy hol szerelik össze, manapság pont mindegy. Japánban is ugyanúgy tömeggyártás van, mint EU-ban. :wink:
Hacsihoz nem lehet hasonlítani. Focus 1-hez hasonlítva egy utolsó rakás szar. Kopogós geci szar anyagokból van a belseje, élettelen trágya kormány, mondjuk a váltó ugyanolyan szar, mint a Focusban, csak 6 sebességes. Az a 132 lovas 1.6 meg körülbelül 18-nak érzõdik. Ismétlem, egy 2004-es 100 lóerõs 1.6-os Focus 1-bõl átszállva.
Semmi szín alatt nem vennék nem Japán Toyotát. Olyanból meg jelenleg 3db van a boltokban, az iQ, és a két féle LandCruiser. Az összes többi kommersz fos.
...meg a PriusIII is japó... :)
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Objektíven nézni a dolgokat tudod te is, meg más máshogyan.
Mint írtad fogadjuk el, hogy ez a te véleményed.

Nekem is van egy sajátom.
Egy új sima Auris nekem sem dobogtatja meg a szívem. Tényleg orbitálisan puritán a belseje és ha a "sportosságot, tökösséget" félretesszük, akkor sem tudom miért kellene nekem emellett letennem a voksom. Számomra egy Auris egy A-ból B-be relatív megbízhatóan elszállító eszköz, amibe minden zokszó nélkül beszállnék sáros lábbal, kutyaszõrös pulcsival. Valahogy olyan érzetem van mindig, hogy slaggal lehetne mosni belülrõl is. Nem nyújt semmi extra kényelmet, semmi pluszt, amitõl igazán lehetne szeretni, tutujgatni.
Walakivel is vitatkoznék, hogy a Mókus belül már sokkal kultúráltabb, hiszen annak is megvan a saját puritánsága, és kopogós mûanyagsága, máló gumírozása, de azért tényleg egy fokkal "melegebb", mint egy Auris beltér.
Félreértés ne essék, nem vagyok én annyira új autó ellenes. Akár még el is tudnék fogadni a seggem alá járkálósnak egy Prius III-at, annak ellenére, hogy kárpitok gyanánt az is elég buta. DE az legalább HSD, legalább tényleg egész gazdaságos, legalább HUD, legalább vicces ábrákkal teli a kijelzõ és sok, meg nagy rajta az üveg. Csak azt szeretném mondani, hogy van pár olyan apróság, ami mosolyt csal az arcomra és ez nem csak az az alkalom, hogy "hú látom a parkolóban és még nem lopták el". Ha az Aurisban, vagy új Golf-ban, vagy Astra-ban a hosszú órákat csak szürkén élem meg, akkor nincs meg a motíváció, hogy birtokoljak egyet.
Ismétlem, mindenféle sportosságtól és teljesítménytõl eltekintettünk! A futómû butább, a beltér butább, a külsõ nem mozgat meg és borzasztóan rossz befektetés. Horrbilisan esik az árából, kötelezõ szervíz, Casco...
Persze van elõnye, minthogy nem rohad és nagyon biztonságos, de számomra ezek miatt még nem billen a javára a mérleg.
Inkább legyen akkor egy 8-10 éves nagyobb Sedan, ami legalább kívülrõl vagy/és belülrõl pofás illetve kellemes.
Ez megint egy vélemény volt. Mindenki mást vár egy autótól. (Természetesen nem a levegõbe beszélek. Az összes példaként említett autót vezettem, akár hosszú idõn át is)

A piacos vitához meg annyit, hogy hagyjuk általánosságban a márkaszervízben dolgozókat (tisztelet a kivételnek), mert eddigi tapasztalataimat összegezve 70%-uk olyan hülye, hogy nem is értem hogy tudnak ott dolgozni.(kicsit erõs volt, csak nyomatékosítottam) Toyota ismeretük sokszor igen kevés (újakból is), ne is beszéljünk a komolyabb szervízelésekrõl. A fékbetét és olajcsere megy valahogy, de a többi sokszor telefonos segítséget igényel. Ha a kivétellel beszéltél Bepi, akkor elnézést kérek, de ha a többséggel, akkor nem adnék sokat a szavára.
Szerintem nem kérdés, hogy egy Bosch, Valeo vagy netán Denso (akár Spanyol) alkatrészekkel szerelt autó a befutó. És nem csak elektronika. Fék, futómû, lámpatest... de még talán a mûanyagok üléshuzatok alapanyagainak receptje is más.
Szerinted tényleg butaság, hogy sokan ragaszkodnak egy Japán Yarishoz és inkább vesznek 2-3 évvel idõsebbet a szériából, minthogy Angol legyen?
Félreértés ne essék, biztos jobb egy Angol, Török Toyota is egy Citromnál, Fiatnál, de ha már ugyanabból a pénzbõl választhatunk a jobb és kevésbé jobból, akkor miért legyünk saját magunk ellenségei?
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Bohi írta:
[Walaki]D`Lair írta:
Bohi írta:Én inkább Walaki véleményén vagyok, de azért nem annyira drasztikusan szar... :lol:
Sajnos tesztvezetésen egy Lexus után ültünk be aurisba meg priusba és tényleg majdnem hányinger volt! :lol:
Szerintem hogy hol rakják össze az meg pont nem mindegy, nem véletlenül mondja mindenki a JT-s alvázszámot nem? Vagy az új japánokra már nem igaz? Nem hinném, hogy minõségben annyira leadták volna, mint az eu-s gyárak... De ezt a szakik jobban tudják.
Számomra mondjuk lényegtelen, mert úgy sem fogok fiatal autót venni... :lol:
Állítólag mostanában a Török meg a Lengyel meg a mindenféle cigány szar Toyotáknak is JT-s alvázszáma van... :?
heheeee, na ezt még nem hallottam! :lol:
Istenited azt a fos fókát, de én soha nem vennék fordot. Nagybátyámnak volt egy mondeója, de inkább nem mondom mi minden baja volt, le se tudnám írni. Vezettem is sokszor, soha nem kéne. (2002-es 1.9 dízel)
Igaz fókát még nem vezettem, de akkor is tartok a fordtól, nem véletlenül van annak is "jó híre".
Magamnak sem vennék Fordot. Jó példaként hozta fel Bohi a korábbi Mondeo-kat. Nekem is borzasztó tapasztalataim vannak velük. (na most Tschangow kibelez :D A tied egyébként végtelenül kellemes csalódás, beltérre és hajtásra, de az nem is korábbi alap széria :D ...)
Azonban! Egy egyes Mókusban tényleg van egy kis szikrányi szerethetõség. Sokat császkeráltam egy 1.6-ossal. Kicsit sokat eszik, kicsit pusztul a bele, kicsit bajos a rádió, de mégis kényelmes, jó a hangja és annyira nem is néz ki rosszul. Kellemes az úttartása és vidám emlékek fûznek hozzá.
Persze nem vennék magamnak, de Walakit is meg tudom érteni picit.
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:Objektíven nézni a dolgokat tudod te is, meg más máshogyan.
Mint írtad fogadjuk el, hogy ez a te véleményed.

Nekem is van egy sajátom.
Örülök, hogy ezt így hosszasan leírtad, mert egyrészt sok mindenben igazad van és amit nem úgy gondolok, azt is elfogadom, hogy Te máshogy látod. Értem a mondandód lényegét, Neked minden bizonnyal elsõsorban az érzelem számít egy autó esetében, amit kivált, ki kell hogy váltson belõled ahhoz, hogy szerethesd.
Bennem is megvan ugyanez, de akkor én már egy második autóról, egy hobbi autóról beszélek.
Így, családdal mögöttem baromira nem az számít, hogy belõlem milyen érzéseket vált ki (a mostani Corollám konkrétan objektíve semmit, mégis rajongok érte), hanem, hogy legyen megbízható, biztonságos és alacsony fenntartású (és akkor jellemeztem is, hogy mire gyûjtök: PIII :lol: ).
De mindez életciklusonként változik az emberben, asszony és gyerek (no, meg lakáshitel) elõtt én is a tökös autókat részesítettem elõnyben. :)

Az biztos, hogy legalább olyan büszke lennék egy hacsival a seggem alatt, mint Walaki, Frool, toytib, és a többiek és úgy is használnám, de jelenleg egyrészt nem tehetem ezt meg, másrészt más a fontossági sorrend. Mindazonáltal azért gürcölök, hogy egyszer legyen nekem is egy játszós autóm :lol:

A gyártás földrajzi helyeit továbbra is túlmisztifikáltnak tartom.

A szervizesek közül 2 olyan emberrel tartom a kapcsolatot, akik több, mint 10 éve Toyotáznak, rendszeres (külföldi) továbbképzésre viszik õket, nem az a kategória, akik csak a computerbõl olvassák ki a hibákat. :wink:
Õk ketten azok, akiket vakon és bárkinek, bármikor ajánlanék, mint szerelõk. 8) (az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nap, mint nap az újabb típusokkal foglalkoznak, azt nem tudom, hogy egy 20-30 éves autóval mit tudnak kezdeni).

Minõség: A mai új Auris alap kivitelben valóban túlságosan ingerszegény, de ez vonatkozik bármelyik kompaktra. Ahhoz, hogy a szemnek és ujjnak kellemesebb legyen, egy középsõ felszereltségi szintet illik választani. Ebben már a kárpitok is finomabb tapintásúak és a közérzet is jobb bennük.
Amennyiben Neked/Nektek alapból a régebbi autók dobogtatják meg a szíveteket, nincs értelme ezen beszélgetni, csak akkor azt sem illik írni, hogy az új autók hányingerek, meg ilyen, meg olyan szarok, mert más számára, meg (nem nekem) a Ti autótok lehet ócska... meg az enyém is, de az újkora óta csótány... :lol: :lol:
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

Nem tudom miért nem érted, hogy nem a Hacsihoz képest szarok az új Toyoták...a Hacsihoz képest nekem MINDEN szar...A jelenleg kapható új autókhoz képest is szarok. Sokkal hamarabb vennék egy Kiát vagy Hyundai-t, mint egy Aurist vagy Corollát...Fordról nem is beszélve (pedig a Focusunk sem a megbízhatóság mintapéldánya, de annyira élvezetes vezetni, mint semmi más családi utcai vackot, pláne nem Toyotákat)

Lelketlen, szürke, semmilyen autó mind az Auris, mint a Corolla (Yaris 2, Yaris 3, Urban Cruiser, Rav 4...tetszõlegesen helyettesíthetõ). Nem olcsóbb, mint a konkurencia, nem megbízhatóbb, mint a konkurencia és SEMMIFÉLE pluszt nem nyújt. Akkor nem értem miért istenítjük ezeket...TALÁN most majd, hogy a válság lecsengõben van a világban, megint elkezd gyártani "izgalmasabb" modelleket a Toyota és akkor talán csinálhatnak egy olyan pálfordulatot, mint a Cadillac néhány éve, amikor rájöttek, hogy a vásárlóik 90%-a Miami nyugdíjasokból tevõdik ki és elkezdtek "frissíteni". Addig konkrétan szarba se nézem õket...sokszor kijelentettem már, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy átálltak az elsõkerék hajtásra egy értelmes modellt nem adott ki a Toyota...(talán még a Celica vonal volt valamennyire izgi) És itt nem a sportosság a lényeg. Design, minõség, "érzés"....ezekben csillagos 1-es jelenleg a gyár európai modellpalettája.
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
bagoly
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Autód gyártási éve: 1991
Autód felszereltségi jelölése: GLi

Hozzászólás Szerző: bagoly »

Félig-meddig ide tartozik és le akartam írni, hát le is írom:

Tegnap vidéki tárgyalásról jöttem vissza Bp-re céges Avensis-szel (II fészlift, Sol anyámkínja különkiadás, nepperesen mondva: bõrülés és automata váltó kivételével "fullextra"). Útközben felvettem barátnõmet Vác mellett és átvittem Gödre a szüleihez. Megyünk szépen okosba', gördülünk békében, nyugalomban, távolról dobbangat a futómû a szar váci utakon, kényelem van és zen, minden mennyiségben. Barátnõm körbenézeget, tapogatja az autót, állítgat ezt-azt (kétzónás klímával jétszik egy kicsit), aztán rámnéz és megosztja velem a tanulságot:
"Ha ilyen autód lenne, asszem megunnálak."

Egyelõre nem cserélek autót. :D

(Rövid kifejtést fûzött hozzá aztán, de kevésbé élezhetõ így ki csattanóra a "sztori". A lényeg: unalmas autó unalmas emberé, aki ráadásul a "betonbunkerbiztonságból" nagyrészt arrogánssá is válik a közlekedésben. Márpedig nincs lohasztóbb, mint egy unalmas ember, aki arroganciával próbálja kifejezni önmagát.)
'91 E9 Liftback 1.6 (4AFE) GLi
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

:)
Klubelnök

Kép
Bohi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bohi »

Bagoly ez nagyon tetszett!!! :lol: :lol: :lol:

Más, Walaki azért egy E8 HB-val is lehet majdnem olyan jót pályázni és drift kivételével játszani valamint a celicák sem rosszak. B@..zottul elfogult vagy de ezt te is tudod és mindenki más is! :lol:
Viszont ha belevágnék egy játszós autós projectbe, akkor már lehet azért sem választanám a hacsit, mert olyan felkapott autó lett.... ( meg ennek köszönhetõen az ára miatt is meg ugye nem lehet találni már kb sehol...)
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

Pályázni mindennel lehet baromi jót, én is rohadtul élveztem a Smartot a ringen :D
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

bagoly írta:Félig-meddig ide tartozik és le akartam írni, hát le is írom:

Tegnap vidéki tárgyalásról jöttem vissza Bp-re céges Avensis-szel (II fészlift, Sol anyámkínja különkiadás, nepperesen mondva: bõrülés és automata váltó kivételével "fullextra"). Útközben felvettem barátnõmet Vác mellett és átvittem Gödre a szüleihez. Megyünk szépen okosba', gördülünk békében, nyugalomban, távolról dobbangat a futómû a szar váci utakon, kényelem van és zen, minden mennyiségben. Barátnõm körbenézeget, tapogatja az autót, állítgat ezt-azt (kétzónás klímával jétszik egy kicsit), aztán rámnéz és megosztja velem a tanulságot:
"Ha ilyen autód lenne, asszem megunnálak."

Egyelõre nem cserélek autót. :D

(Rövid kifejtést fûzött hozzá aztán, de kevésbé élezhetõ így ki csattanóra a "sztori". A lényeg: unalmas autó unalmas emberé, aki ráadásul a "betonbunkerbiztonságból" nagyrészt arrogánssá is válik a közlekedésben. Márpedig nincs lohasztóbb, mint egy unalmas ember, aki arroganciával próbálja kifejezni önmagát.)
A csattanó tényleg jó, amolyan gonosz vigyor illik hozzá. :-D
De ha az asszony az autodidakta miatt hagyna el, gondolom, tudod, hogy valamit nagyon benéztél vele kapcsolatban... XDXDXD
Amúgy tökéletesen leírtad, hogy mire szánta a Toyota az Avensist. És arra pont kiváló. ;-)
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Neeem is meeeert az én autooom a legjoobb!!!!! :twisted:

Hogy hol gyártják tökmindegy... Röviden tömören. A minõségbiztosítás, és a beszállítók felé támasztott követelmény számít.
Ez nem egy rolls, hogy kézzel rakják össze manufaktúrákban. Megy a szalag, és betanított munkások 1-2 csavart meghúznak. Kétlem, hogy a kis japó minden csavar fejét megpuszilja, és megkéri maradjon ott... Az, hogy milyen az a csavar, meg a furat, az már számít.... Kétlem, hogy lennének nagy minõségbeli eltérések a beszállítók között.
Ha nem jó minõséget szállít, a Toyota megbíz egy másikat...
A gépek, tervek, összeállítási folyamatok ugyanazok a világon mindenhol.

Régen (20-30 éve), ez nem így volt. Innen a japó gyártás über alles.
Sajnos a minõségi változás valós. Csak így tud a gyár talpon maradni. A modellpaletta meg az igényeket tükrözi. Szerintem jobban tudja egy gyár, hogy mit éri meg gyártani, mint mi. :wink:

Az, hogy a 20 évvel ezelõtti autónak jobb a futómûve, mint a mainak, Ti se gondoltátok komolyan ugye? A kasztnik kb 3x olyan merevek ma, mint akkor... Alut használnak, gázos, neadjisten mágneses lengéscsillapítót, 5x olyan hatékony fékrendszert, stb...

langlovagok.hu-t is érdemes megnézegetni, a legszembetûnõbb dolog ott lesz.

Abban viszont egyetértek, hogy a mai jármûvek sokkal puhábbak, sterilebbek, kevésbé gépszerûek mint anno. Engem is kevésbé hoz lázba. Élvezkedni, vigyorogva átmenni egy szerpentinen, én is egy karbis, ordító kipuffos verdával mennék. De ha 2-3000km-t kell letudnom, akkor inkább egy csendes, tempomatos, klímással....

Peace! :wink:
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

A futómûvet komolyan gondoltam.
Természetesen egy új Corolla kontra régi Corolla közt, mert az Aurisról beszéltünk. Hátsó futómû mélyrepülés:

Kép

Elsõ meg "lényegében" ugyanaz 1983 óta.
Ballonosabb kerekek, lágyabb szilentek, jobb zajcsillapítás, hangelnyelés és máris azt hisszük, de modern...

A kaszni merevségérõl szó se volt.
Vagyis említettem, hogy sokkal biztonságosabbak.
Klubelnök

Kép
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Jó ez tényleg szar... :lol: E11-E12 kapcsán már én is leírtam.
De én nem csak a corollára gondoltam spec.

A kasztni merevség meg annyit számít, hogy azon lóg az összes futómû elem. Ha csavarodik, akkor minden elmegy. Persze a szilentekkel ezt is el lehet "csalni".
E12 érezhetõen merevebb mint az E11 pl.
Ugyanakkor nem fogadnék, hogy egy gyári E9-el gyorsabban körbeérnél pl kakucson, mint egy Aurissal. Tudom, hogy összehasonlíthatatlan, súly, erõ, tengelytáv stb...
De azért egy rövid, szûk pályán az erõ, súly különbség annyira nem üt ki.
És most a stopper által mutatott értékre gondolok, nem az érzésre...
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra

Hozzászólás Szerző: Jorn »

Két dolgot szeretnék hozzáfûzni:

- van két azonos évjáratú E11-ünk, az egyik angol, a másik japán. Lényeges minõségi különbség nincs közöttük, de ez lehet, hogy betudható annak, hogy az angol is elég nagy részben ugyanazokból a japán alkatrészekbõl épült. Mindenesetre, apróságok vannak csak, némelyik a japánban, némelyik az angolban tetszik inkább. Az évszám 1998 persze hozzá tartozik a képhez, azóta lehet (biztos) hogy változtak a dolgok.

- volt szerencsém elég sok külföldi autóelektronikai gyártót, beszállítót megismerni közvetlen közelrõl, tehát a gyártásból. Azt kell, hogy mondjam, a fizikailag is japánban levõ cégek, ahol persze japán munkások dolgoznak, ott olyan technológia fegyelem és kultúra uralkodik, ami európai fejjel megdöbbentõ. Mindez igaz a beszállítóikra is, tehát nem fogadnak el mindenféle gagyit, sõt, folyamatosan fejlesztik a beszállítójukat is, önmagukon kívül. Mikor egy európai gyártócsarnokba belépek, akkor 'természetes', hogy emberek mászkálnak erre-arra, beszélgetnek, itt-ott kosz is elõfordul stb. Egy japánjapán gyártócsarnokba belépve egybõl homlokon vág a nagy tisztaság, a dolgozók maximálisan koncentrálnak, nem beszélgetnek. Minden egyes darabot úgy készítenek el, mintha maguknak készülne. Hibásat készíteni (hibát elkövetni) szégyen, ez persze társadalmilag van beléjük nevelve. Elsõ a vállalat érdeke, és csak utána jön a magánérdek stb. Nyilván a fiatalok már lazábban gondolkodnak, de az általam leírtak azért jellemzõek. Mindezt japánban, testközelbõl láttam, emellett természetesen maga az ország is olyan jól szervezett, ami innen nézve felfoghatatlan, látni kell, mert nem hiszi el az ember. Sok kicsi sokra megy alapon azért ezek a dolgok beépülnek a termék (pl. az autó) minõségébe is, persze én sem állítom, hogy drasztikusan, de ez inkább a tervezés, a dizájn érdeme, mármint az, hogy a japánon kívüli gyártás minõsége mégsem annyira rossz, mint amilyen az ottani munkamorálból következõen lehetne... :)
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
Válasz küldése