Ma délelőtt beszereltem a (kölcsön [kösz Matyi

] ) rádiót a kocsiba. Volt közben egy két meglepi. Volt egy elég kemény meglepi is. A Rádió szerencsére megfelelően működik.
Szépen bontom le a műszerfal műanyagokat, egyesével, óvatosan.
Közben hesszelgetem a középkonzolban és a műszerfal alatt lévő kábelrengeteget. Nem nagyon van elrendezve, lóg, zavaros, csúnya...
Ahogy egyre mélyebbre jutok, látom, hogy nincsenek is szigetelve... Le kéne húzni az akksit. Á csaknem. Ami fontos, arra csak tett egy szigetelőszalagot vagy valamit az előző tulaj. Aha...
Pár percre rá, hallok egy koppanást, gondolom a műanyagok rendeződnek.
Aztán pár pillanatra rá, égett szag, aztán meg látom, hogy az egyik kábel elkezd füstté vállni.
Egyből nyúlok a motorháztető nyitóhoz, és segítségért kiabálok. Eddigre már a kormányig állt a sűrű füst. Közben sikerült rájönnöm, hogy a motorháztatőnyitó fül a leszerelt műanyagon van, a pedáloknál. Kinyitom, ekkora már nem lehetett levegőt venni. Kiugrok, nyitom fel a motorházat, egyből csavarom ki az akksi csatlakozot, közben segítségért óbégatok... (Apámmal együtt bütyköltünk, csak ő pont bement valami kütyüért.)
Ahogy leszedtem a sarzut, rohanok vissza, látom, hogy nem nő a füst, mondom jólvan, elkezdem legyezni, fújkálni.
A mindezért felelős kábel közben zöldre oxidálódott, és beleolbvadt a műanyagba pár helyen...
Kicibáltam, és megpróbáltam megállapítani honnan ered.
Ezt figyeljétek, mert űberparaszt, nagyondúrva sztármegoldás:
a biztosítéktáblába volt bedugva, a BIZTOSÍTÉK ÉS AZ AKKUMULÁTO KÖZTI OLDALRAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ezek után minden kétszer átnéztam a műszerfalon alatt, mellet, környékén, és találtam is pár kósza kábelt, melyeknek értelmére nem jöttem ár. Ezeket mindent leszigeteltem.
Óriási szerencse, hogy ez a vacak kábel, valamikor nem került olyan pozícióba, hogy felgyújtsa az egész autómat. Most se kellett volna sok hozzá, pedig most a közelben voltam. El se merem képzelni más helyzetben mi lett volna...
Tapasztalat: ha valami hülye parassztól vesz az ember autót, minden nézzen át rajta kívűl belül.
Kiváncsian "várom" a következő meglepetést...
A riasztóm meg valahogy nem jól működik. Egy funkciójá ki kellett iktatni. Majd valaki élőben kiokíthatna, hogy hogyan kellene szabályosan, értelmesen bekötni egy olyat. Mert ezekután joggal feltételezem, hogy az sem teljesen 100as.