Na kérem, Visontán megtörtént életem első (és reméljük nem utolsó) pályázása.
Faluvégi Farolás a történet címe, 11 ezer forintért annyit megy az ember, amennyi csak jólesik. Kicsi, szűk, jópofa kis gokart pálya. Régóta szeretem, relatíve sokszor voltam már itt (Hacsitali még anno, Inital Drifters edzés, és hasonlók). Azonban pályázni még sosem pályáztam, gondoltam kár indokolnom hogy miért. De hát egye fene, itt nagy baj nem lehet, beneveztem. A nagy felkészülés ebből ált: 4 új NGK gyertya (a Densok már abszolút megtették a magukét, cirka 50 ezer kilométer lehetett bennük), egy új ékszíj, üzemanyagszűrő plusz tömítések a gyertyaperselyek köré. Magyarul egy szimpla karbantartás, ami amúgy is esedékes volt. Az autó ugyebár gyári, leszámítva az uretán szilenteket.
Anitával szokás szerint megkésve indultunk, Érden csatlakozott hozzánk Slmapix. Illetve, mielőtt elfelejtem...reggel, indulás előtt kötnénk be magunkat a biztonsági övvel. Hát merő víz mindkettő. Apró folyásokat láttam a jobb hátsó oldalablak tövében, lehet elfáradt a kéder. Megmondom őszintén, másra gondolok, holnap lebontom a műanyagokat, és okosabbak leszünk. Régebben is gyanúsan NYIRKOS volt az öv esős időben, szóval nem új keletű a dolog. Ez a beázás elég súlyos mértékben érint minket :\ .
Szóval! Szakadó eső végig, aggódtam is a pálya állapota miatt. Gyenge autónak nem árt egy kis csapadék, az igaz (mint utólag megbizonyosodhattam róla, csak így volt esélyem), de a hátsó gumijaim nincsenek a helyzet magaslatán, sajnos. A jókat levetette a rend éber őre, mondván túl keskenyek. Nem kommentálnám a dolgot, a kedvéért most jó vacak, ámbár megfelelő szélességű gumival járok. Ez van, jövőre kap egy friss 165 széles szettet, elegem van a dög nehéz, széles gumikból.
Tehát az eső. Ha esik, csúszik. Ez rendben van, de a pályázási tapasztalataim (TV közvetítés, +szimulátor

) alapján a felgumizott ív vizesen nem a legtutibb. Visonta szűk pálya, túl sok ív nem lehet ott. Mondom vagy az eleje csúszik majd, vagy a feneke, vagy mindene. Azért az elöl lévő Yokohamák is most 5 évesek. Bárki bármit mond, tapasztalatom szerint sokat romlik egy átlagosan tárolt (értsd: nyáron az autón, csillaggarázs, télen bent a garázsban) gumiabroncs. Amilyen magabiztos volt ez a gumi újonnan, ahhoz képes szerintem 20-30 % romlást simán tetten érhetnénk rajta.
Ánya kánya, ezen már nem múlik. 5 perc alatt regisztráltam, matrica a szélvédőre, irány a sor. Izgulás, kb mint szigorlat előtt

.
Megkaptam a "rajtjelet", usgyi. Először Anita ült mellettem. Szépen okosan kezdtük, szimatoltuk a tapadáshatárt. Hát kérem az a bizonyos határ nem volt túl magasan a hátsó fertályon, de őszintén megvallva SOKKAL jobb volt mint amire számítottam. Eleje meseszépen betapadt, a többi nem érdekelt. Hátul 1,6 bárral mentem, gondoltam mentem a menthetőt (Elöl 1,9 azt hiszem). Ha jól emlékszem már a második körben belekóstoltam a célegyenes végi bal-jobb kombóba. Pontosan nekünk az inkább csak bal és egy pici jobb volt, lévén az a jobbos egy hosszú nyújtott ív, amit ezzel a technikával jobb nem erőltetni. Ellenben a balos gyönyörűen megvolt, háromból heel'n toe kettőbe, japán mintás berángatás, libeg a kasztni, de már fordul is gyönyörűen. Egyébként ezt az első balos kanyart a későbbiekben próbáltam háromban is, óriási buli

. Összeszedettebb hátsó gumikkal, esetleg egy sperrel, jó futóművel még jobb lett volna. Tovább megyek. Egy nyamvadt sperrel végig lehetne fűzni, egy gyári KP-val, így esőben. Szóval a balos vicces mókás libegős buli, a nyújtott jobbos tördelős, darabos így. Dani kettőben tolta ott végig, Én javasoltam a hármast, de hát kívülről könnyen okoskodom. Plusz vannak rossz tapasztalatai abból a kanyarból

. Szóval nyújtott ív, a vége beszűkül. Gyönyörűen lehetett orra állítva, "lábfékkel" mini braking driftelni. Ez majdnem az összes kanyarra igaz volt a hátsó traktusban. Mondjuk meggyőződésem, hogy jó gumival nem vesztette volna el a hátsó tapadását ilyen mértékben, lévén kicsi a tempó, nincs orbitális súlypont áthelyezés. Következő balos szintén ezzel a technikával ment, vagy apró clutch kickkel (tényleg nem durván). És itt volt a kedvencem, kanyar közepénél, csúszás közben tolni neki egy hármast.

Óriási élmény, ezt eljátszottam anno Tökölön a BMW-vel is. Balos után jobb, ami elég csúszós volt, majd még egy ilyen kombó, melynek az uccsó jobbosa szerintem az egyik legcsúszósabb kanyar volt ma (plusz a "célegyenes" ráfordító). Innentől jön az uccsó szakasz, a másik kedvenc. Bal, kis jobb, kis bal majd a ráfordító. A KP végig tudta az egészet, igaz a ráfordítónál kb már tízzel estem be a retek gumival, de nem érdekelt

. Gáz, átlibbent (amennyire lehet nyilván), gáz, megfékez, orra áll, ráfordító. És utána minden elölről.
Tapasztalatok:
Minden aggodalomért kár volt. Az autó remek volt. Nem hajszoltam szét (max fordulat 5000 körül lehetett), mondjuk ebben a gumik is segítettek. Egyértelmű, hogy szárazon nem is erőltettem volna, akkor marad az íven autózás. Egy ilyen autó, jó futóművel, jó hajtással, kicsit erősebb motorral itt világbajnok lehet. Billegtünk, nyilván, de főleg az ülés becsapós. Majd kiesik az ember, kapaszkodik a kormányba mint egy majom

. 6x3 kör bőven elég volt (Anita-Slampi), amire kíváncsi voltam, megtudtam. Daninak köszönöm a karikát, élményszámba ment. AZ az autó úgy szól, ahogy kell. Szerintem a balansza is megvan, amennyit érezni jobb oldalról. TÖKÉLETES (mondjuk ezzel a settel csak az lehet). Dani remekül tereli, le a kalappal

(de azért hátul told már el háromban

).
Összességében óriási élmény volt. Nem egy ember aggódott, hogy húha, és ha baj lesz? Öreg autó, stb. Nem lett baj. Én is féltem. Attól, hogy a zsír új szíj megadja magát, így ott figyelt a csomagtartóban a régi darab

.
Egyre inkább arra tendálok most újfent, hogy marad gyári a KP. Viszont nagyon gyorsan fel kell építeni a biznict, mert legkésőbb két év múlva szeretnék már egy pálya kompatibilis autót. Én érzem, hogy jó lesz ez, más nem számít
Hajrá!
Képek. Elvileg videók is lesznek napokon belül (onboard, és külső egyaránt).