Persze, az L-esek azok tök más kategória már, ezeket nemhiába nem említettem.tschangow írta:L-esekre nem igazbepi81 írta:Több helyen olvastam, azonban, hogy a Canon tele objektívek minõségben elsõsorban 200-300mm közötti tartományban elmaradnak az elvárható szinttõl, amit fõleg a többivel (Sigma, Tamron) összehasonlítva vesz észre az ember. Úgy rémlik, többet lágyít, mint kéne a képen a Canon obi. Láttam, hogy linkeltél be képeket, azokat még nem néztem meg.Csak azt Pacsker titkolja, hogy van neki
Saját készítésû fotók, megragadott pillanatok / fotózás
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2007
- Autód típusa (és generációja): Verso
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: MPV
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

Bár nem kérted, de, mint lelkes amatõr és fotózás után érdeklõdõ ember van néhány észrevételem. Ezeket még véletlenül se kritikának vedd, tényleg csak észrevételek.Pacsker írta:Borzasztóan kevés szín volt, de rakok pár képet a 70-300-tól. (teljesen nyersek, csak kicsinyítettem õket, hogy fel tudjam tölteni):
1. A kutyás képeket falni tudnám minden mennyiségben a téma szeretete miatt is. Én talán úgy komponáltam volna, hogy kicsit srégebben szembõl, hogy teret tudjak adni a tyutyák mozgásának (jobbról balra, vagy fordítva, attól függõen, hogy a kutya hogyan és merre mozog). Az expozíció szerintem helyes, nincsenek kiégve, illetve bebukva a részletek, bár az én monitorom nem igazán partner ennek megállapításában.
2. A repülõs képeknél, mivel mozgásról van szó és nagyon fontosnak találom, hogy lehetõleg a harmadolási szabály szerint legyen a kép komponálva. Tudom, hogy említetted, hogy csak kicsinyítve vannak a képek, de a kevesebb utómunka érdekében ez viszonylag könnyen elvégezhetõ a kép készítésekor is. Ez azért fontos, hogy a gép haladási irányába - ahogy az elõzõ pontban is írtam - teret adjunk a mozgásnak. Így hatásosabb lesz a kép. Én csak az Office Picture Manager-t tudom itt használni, de kb ilyenre gondolok.

Sõt, vízszintes mozgásokat hatásosan megörökíteni kiváló módszer a 16:9-es képarány! Ezeket csak szemre lõttem be, nem 16:9-esek.
A repülõs képeknél még érdekes lehetne, ha a fénymérést spotra állítanád és a gépre mérnéd, mert így most erõsen alulexponált (sötét) lett, holott szépen nézne ki, ha a felhõk fölött-elõtt jól kivehetõ lenne részleteiben is. Persze, ezeket viszonylag egyszerûen lehet PS-sel kiigazítani, én is bõszen szoktam ezt mûvelni, de megéri. Egyébként ellenfényben lévõ téma fotózása igen sok gyakorlást igényel.
3. A "focilabdás" képek jók, ahhoz nem tudok, mit hozzáfûzni...
4. Az erdõsáv nekem kifejezetten tetszik, ott pl. már jó a kompozíció (téma elhelyezése), szinte harmadban van mindenfelé.
5. A felhõkép készítésekor, bõven elhagyható a fák teteje, engem ezek zavartak, ezért vágtam le. S, hogy egy kicsit drámaibb hatású legyen a kép, huzigáltam pár csúszkát az Office Picture Managerben, bár a kép jobb oldalán erõsen kiégett az égbolt, ilyenkor kiváló eredményt hoz egy jó minõségû polárszûrõ és és itt is a nagyon világos részre mérnék fényt, hogy az ne égjen ki. Persze, megvan az esélye, hogy ekkor, meg a sötét felhõk "buknak be", de akkor készítenék egy képet középre súlyozott átlaggal és mátrix méréssel is. Valamelyik csak sikerülne.
Mivel a fotózás számomra erõsen szubjektív mûvészet, ezért véletlenül sem hibaként jegyeztem meg ezeket, inkább arra próbáltam rámutatni, hogy ÉN hogyan és mit csinálnék másképpen.
A kutyás képekre visszatérve: követõ fókusz be volt kapcsolva a gépen?
Volt még egy repülõs kép, amit kifelejtettem, amikor a kép bal sarkában van a piros oszlop... No, engem az oszlop borzasztóan zavar. Az oda nem kell.
- Pacsker
- Site Admin

- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
- Kapcsolat:
Köszönöm a megjegyzéseket. Többé-kevésbé csak kattogtattam, hiszen a tájfunba majd befagyott a s..em. Van amiben egyetértek veled és van, amiben nem, de mindenképpen köszönöm, hogy megosztottad a te nézeteidet is 
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
ezeket nem csak képminõségtesztre tetted fel? Én azt hittemPacsker írta:Köszönöm a megjegyzéseket. Többé-kevésbé csak kattogtattam, hiszen a tájfunba majd befagyott a s..em. Van amiben egyetértek veled és van, amiben nem, de mindenképpen köszönöm, hogy megosztottad a te nézeteidet is
A beltéri képek is rendben voltak. Szerintem nagy ennek az obinak a minõségi szórása, a tied szerintem simán a legjobbak között van. Messze nem látszanak a tesztképek életlen kontúrjai.
A bigmát buktuk most Matty
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

Tegnap a jégbordákon bebicskázott a cégünk épülete elõtt egy MAN csuklós busz. Buta hajtása van, mert csak a csukló utáni rész dupla kerekei hajtottak, így, ha bebicskázik, vége van.
Ekkor lépett közbe az L200
Képek: ITT
Ekkor lépett közbe az L200
Képek: ITT
- Pacsker
- Site Admin

- Kapcsolat:
Jó buli lehetett 
Vannak terepjárósok, akik nagy hóban azért elindulnak autóval, hogy cibálják ki a bajban jutottakat. Mindkét félnek jó
Tegnap vártam egy tárgyalásra, látom, hogy szenved nyitott géptetõvel egy f astra kombi. Miért ne segítenék? Mondom akksi? Igen. Hozzál kábelt és bebikázzuk. Olyan neki nincs, húzzam be. Mondom a fasza széles nyári gumijaid nem fognak megtapadni az óriási hóban (kis utca). Hát hogy én nem értek hozzá és 3-asba simán menni fog. Végül a fõútig kacsázott mögöttem az egész autó
Jó volt nézni a tükörben 
Aztán mikor sikerült azt se mondta köszi. Suttyó paraszt
Vannak terepjárósok, akik nagy hóban azért elindulnak autóval, hogy cibálják ki a bajban jutottakat. Mindkét félnek jó
Tegnap vártam egy tárgyalásra, látom, hogy szenved nyitott géptetõvel egy f astra kombi. Miért ne segítenék? Mondom akksi? Igen. Hozzál kábelt és bebikázzuk. Olyan neki nincs, húzzam be. Mondom a fasza széles nyári gumijaid nem fognak megtapadni az óriási hóban (kis utca). Hát hogy én nem értek hozzá és 3-asba simán menni fog. Végül a fõútig kacsázott mögöttem az egész autó
Klubelnök

- bepi81
- Fanatikus fórumozó

Van itt Csabán egy régebbi Land Cruiser, hivatalos autómentõként, szoktuk is ajánlani az érdeklõdõknek, pl. közúti balesethez. Van egy trélere, vmi 5t körülig tud cipelni. A jófajta bivaj 4,2 TD motorral, méregzöld, matt fekete felnikkel. Ultra jól néz ki, majd csinálok róla egy fotót...Pacsker írta:Jó buli lehetett
Tegnap vártam egy tárgyalásra, látom, hogy szenved nyitott géptetõvel egy f astra kombi. Miért ne segítenék? Mondom akksi? Igen. Hozzál kábelt és bebikázzuk. Olyan neki nincs, húzzam be. Mondom a fasza széles nyári gumijaid nem fognak megtapadni az óriási hóban (kis utca). Hát hogy én nem értek hozzá és 3-asba simán menni fog. Végül a fõútig kacsázott mögöttem az egész autóJó volt nézni a tükörben
- montoya
- Fanatikus fórumozó

Dobott orso oldalan megtartva.bepi81 írta:Csendélet BMW-vel, nyárigumival...
IS200 '01
Carina Coupe 1.8 XE - RIP 
Carina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Carina Coupe 1.6 DXDatsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

Csak amolyan félve-óvatosan merem nektek megmutatni a kis Makró Kezdeményeimet, amiket makró objektív nélkül, csak makró elõtétlencsékkel készítettem az ominózus 7végén, amikor az állványomat utoljára használtam.
A körülmények közel sem voltak ideálisak, mert még a fék között is fújt a szél, és már igencsak 10-11 óra volt délelõtt, tehát, a fények a kelleténél jóval keményebbek.
...és látszik is a makróobjektív hiánya, bár, azért még mindig nincs elég tapasztalatom ezekkel a lencsékkel.
+10-es lencse volt a 18-55 obimra feltekerve és igyekeztem tele állásban fotózni mindig, de maga az objektív is kevés ilyen célra. Egy 55-200-zal már sokkal jobb lehetne, de, mivel idén muszáj állványt vennem, a teleobi vásárlás - anyagi okok miatt - csak jövõ évi projektelem lehet.
Ellenben igyekszem a jó oldalát nézni a dolgoknak: Ha ezekbõl az egyszerû lencsékbõl ki tudom (majd) hozni a maximumot, akkor a teleobjektívvel már könnyebben fogok boldogulni.
A képek természetesen kiigazításra kerültek Camera RAW 6.7 segítségével, kicsi kontraszt-elvonás és élesítés tekintetében, valamint, természetesen körbe vágtam a gesztenyefás kép kivételével mindet. Ezeken kívül semmilyen effektelés nincs a képeken, sem színek sem egyéb tekintetében.
Azért, remélem, egyszer jószívvel átlapozzátok.
kieg.:
1. A gesztenyefás képet Hoya Pro1 Digital CPL szûrõvel lõttem, a többi képhez nem használtam polárszûrõt.
Látható, milyen csodásan kékíti az eget...
2. Ki kellene próbálnom makrózáshoz makró közgyûrûsort is, mert abban nincs lencse, ami torzítana a képen és rontaná a fényerõt, pusztán az alapobi gyújtótávolságát növeli meg 2x-ezve (az 1,4x-es makróhoz szerintem kevés, viszont olcsóbb is)
A körülmények közel sem voltak ideálisak, mert még a fék között is fújt a szél, és már igencsak 10-11 óra volt délelõtt, tehát, a fények a kelleténél jóval keményebbek.
...és látszik is a makróobjektív hiánya, bár, azért még mindig nincs elég tapasztalatom ezekkel a lencsékkel.
+10-es lencse volt a 18-55 obimra feltekerve és igyekeztem tele állásban fotózni mindig, de maga az objektív is kevés ilyen célra. Egy 55-200-zal már sokkal jobb lehetne, de, mivel idén muszáj állványt vennem, a teleobi vásárlás - anyagi okok miatt - csak jövõ évi projektelem lehet.
Ellenben igyekszem a jó oldalát nézni a dolgoknak: Ha ezekbõl az egyszerû lencsékbõl ki tudom (majd) hozni a maximumot, akkor a teleobjektívvel már könnyebben fogok boldogulni.
A képek természetesen kiigazításra kerültek Camera RAW 6.7 segítségével, kicsi kontraszt-elvonás és élesítés tekintetében, valamint, természetesen körbe vágtam a gesztenyefás kép kivételével mindet. Ezeken kívül semmilyen effektelés nincs a képeken, sem színek sem egyéb tekintetében.
Azért, remélem, egyszer jószívvel átlapozzátok.
kieg.:
1. A gesztenyefás képet Hoya Pro1 Digital CPL szûrõvel lõttem, a többi képhez nem használtam polárszûrõt.
Látható, milyen csodásan kékíti az eget...
2. Ki kellene próbálnom makrózáshoz makró közgyûrûsort is, mert abban nincs lencse, ami torzítana a képen és rontaná a fényerõt, pusztán az alapobi gyújtótávolságát növeli meg 2x-ezve (az 1,4x-es makróhoz szerintem kevés, viszont olcsóbb is)
- Pacsker
- Site Admin

- Kapcsolat:
Köszi!
Jó képek, tetszenek!
A Hoya polárod hány mm-es? Ha 58-as nem hoznád el Királyrétre? Nekem van egy Zeiss és nagy felbontásban részletezve nagyon sokat ront az élességen. Ilyen méretekben persze az is szép. Nem tekerhetném fel a tiedet egy próba erejéig? (hogy fogadjam el az enyém, vagy cseréljem le)
Most, hogy már burjánzik a természet én is szeretnék ücsörögni a fûben és lövöldözni az állványról, de még nem volt rá idõm. Az elõzõ (idei legnagyobb és legfényesebb) teliholdat fotózta valaki? Én sajnos csak kézbõl tudtam. 300-al már szépen látszanak a kráterek.
Jó képek, tetszenek!
A Hoya polárod hány mm-es? Ha 58-as nem hoznád el Királyrétre? Nekem van egy Zeiss és nagy felbontásban részletezve nagyon sokat ront az élességen. Ilyen méretekben persze az is szép. Nem tekerhetném fel a tiedet egy próba erejéig? (hogy fogadjam el az enyém, vagy cseréljem le)
Most, hogy már burjánzik a természet én is szeretnék ücsörögni a fûben és lövöldözni az állványról, de még nem volt rá idõm. Az elõzõ (idei legnagyobb és legfényesebb) teliholdat fotózta valaki? Én sajnos csak kézbõl tudtam. 300-al már szépen látszanak a kráterek.
Klubelnök

- bepi81
- Fanatikus fórumozó

Két okból is sajnost kell mondjak:
1. Az alap Nikon objektívek (18-55 és 55-200 is) csak 52mm lencseátmérõjûek, így a Canon obikhoz "természetesen" (
) nem jók. Egyébként minden további nélkül odaadnám...
2. A mostani Királyrétet nagy bánatomra ki kell hagyjam (pedig, ahogy elnézem a létszámot és a felhozatalt...
) , vendégek jönnek hozzánk...
A Zeiss-nél is függ a minõségétõl, hogy mennyit ront a kép élességén. Ez a Hoya elvileg egy ajánlott kategóriájú (én ebay-en Angliából rendeltem 10800Ft-ért, itthon 20+ ezerért adják több helyen, de láttam már 16-ért is). Az abszolút legjobb a Hoya HD (fekete-sárga tokos) CPL lencse, ez gyakorlatilag veri az összes többi gyártó CPL lencséjét, de ez már 30.000Ft körüli, ebay-en is 17-20.000Ft-os lencse.
Az én Pro1 Digitalom is azért már több oldalról bevonatozott (multi coated) mindenféle tükrözõdésmentesítõ réteggel, ami, ha jól tudom, nem ragasztva van, hanem anyagában kezelve. Amennyiben a Zeiss-ed is hasonlóan igényes megoldású, úgy szerintem elfogadhatod, ugye, minden objektív elé rakott lencse ront a fényerõn és az élességen, ez tény... Amit még próbálj ki, az az állvány. Lehet, hogy az élességet nem a lencse rontja láthatóan, hanem a Te kezed (meg bárkié...) Az állvány nagyon fontos, amikor csak tudod, érdemes használni, stabilizátort kikapcsolni, elõzetes tükörfelcsapást beállítani... ha ekkor is életlen, akkor az lencse hiba lesz (vagy rosszabb esetben objektív, bár ehhez lencsével és nélküle is lõni kell képet összehasonlítás miatt).
1. Az alap Nikon objektívek (18-55 és 55-200 is) csak 52mm lencseátmérõjûek, így a Canon obikhoz "természetesen" (
2. A mostani Királyrétet nagy bánatomra ki kell hagyjam (pedig, ahogy elnézem a létszámot és a felhozatalt...
A Zeiss-nél is függ a minõségétõl, hogy mennyit ront a kép élességén. Ez a Hoya elvileg egy ajánlott kategóriájú (én ebay-en Angliából rendeltem 10800Ft-ért, itthon 20+ ezerért adják több helyen, de láttam már 16-ért is). Az abszolút legjobb a Hoya HD (fekete-sárga tokos) CPL lencse, ez gyakorlatilag veri az összes többi gyártó CPL lencséjét, de ez már 30.000Ft körüli, ebay-en is 17-20.000Ft-os lencse.
Az én Pro1 Digitalom is azért már több oldalról bevonatozott (multi coated) mindenféle tükrözõdésmentesítõ réteggel, ami, ha jól tudom, nem ragasztva van, hanem anyagában kezelve. Amennyiben a Zeiss-ed is hasonlóan igényes megoldású, úgy szerintem elfogadhatod, ugye, minden objektív elé rakott lencse ront a fényerõn és az élességen, ez tény... Amit még próbálj ki, az az állvány. Lehet, hogy az élességet nem a lencse rontja láthatóan, hanem a Te kezed (meg bárkié...) Az állvány nagyon fontos, amikor csak tudod, érdemes használni, stabilizátort kikapcsolni, elõzetes tükörfelcsapást beállítani... ha ekkor is életlen, akkor az lencse hiba lesz (vagy rosszabb esetben objektív, bár ehhez lencsével és nélküle is lõni kell képet összehasonlítás miatt).