Autó HiFi

Szükség esetén nyissatok bátran új témát, de csak akkor, ha máshova tényleg nem illik.
yvsmad
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: yvsmad »

PiciPeti írta:Kicsit lapozz vissza. :wink:
Úgy van értelme hangszigetelni (zenéhez), ahogy leírtad. Illusztráltam képekkel is...
Értem én a fémlemezek tömegnövelésének a lényegét, de miért nem igaz ez a zörgõ mûanyag deklikre?
Elég csak megkopogtatni egyet, jobban kong, mint az ajtólemez.
Corolla E15 Sedan Luna 1.6 Valvematic
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Pont hogy igaz. :)

De ha "csak" menetkomfort miatt szigetelnek, akkor elég a zajos környezettel határos felületet szigetelni. Mivel akkor belülre lényegesebb rezgés jut, ergo a mûanyag sem fog rezonálni már.

De ha zenére szigetelsz, akkor rezeg minden. Mivel az utastéren belül hozod létre a "zajt". Ezért mindent szigetelni kell/kellene. Tetõtõl, a csomagtartóig. De ami a leglényegesebb, hogy az ajtók meg legyenek csinálva.

Ha 2 oldalt visszalapozol láthatod.
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
yvsmad
Visszajáró
Visszajáró

Megtaláltam, valóban a kárpit belsõ oldalát is kibitumenezted.
Majd megnézem az enyémet is, hogy hogy néz ki belülrõl, de addig nem szedem szét, amíg nem jött meg az elsõ hangszóró szett.
Addig is videókat nézek, amin a szerelést mutatják be. Az elsõ hangszórók mintha szegeccsel lennének rögzítve, amiket elõször le kell fúrni... kicsit nehezebb lesz a hangszórócsere, mit elsõre gondolná az ember.

A kalaptartó alatti részt szivaccsal fogom kitömni, az egy kicsit feszíteni is fogja, hogy ne rezegjen. A két elsõ ajtóra van 1-1 bitumenlapom, amit valszeg a lemezekre fogok tenni, lehet, hogy a kárpit mögé is szivacsot teszek feszítésnek a rezgés ellen. A hátsó hangszóró adapterek már megjöttek, érdekes módon félpuha mûanyag, nem kemény zörgõs, de 6 mm vastagságban megvan a maga merevsége is. Az elsõ hangszórók adaptereit tegnap megrendeltem.

Még azt nem tudom, hogy a gyári hangváltó hol van elrejtve, azt is le kellene cserélni a mac Audio szett váltójára. Az újon lehet majd magas jelszintet és fázist is állítani, a jelet fülre szerintem meg tudom csinálni, de a fázis nehezebb lesz. Van valami ötlet erre?
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hangszóró lefúrós sajnos...

A szivacsozásnál arra figyelj, hogy zárt cellás szivacsot használj, ami nem tudja magába szívni a nedvességet, párát, stb...

Hangváltót meg ne keress. A magas elõtt van egy kis kondi, az szûri a mély frekvenciát. Nem egy bonyolult szerkezet :D

Fázisállítás meg csak annyi, hogy polaritáshelyesen van bekötve, vagy fordítva. Ha úgy érzed túl sok a magas, akkor az egyiket elfordítod 180 fokkal, és így "kioltják" egymást. Magyarul amikor az egyik hangszóró kifelé mozdul, akkor a másik befelé.

Érdemes egyébként alapból egymással szembefordítani a két magasat. Mind térérzet, mind hangszín/hangerõ szempontjából. Sajnos ezek a kis dómok hajlamosak túlzóak lenni. Gondolom nálad is a tükörháromszögben vannak gyárilag. Ha oda teszed, az valószínû jó lesz, csak ne legyen feléd fordítva nagyon.
'07 E12 D-4D, Linea Luna
yvsmad
Visszajáró
Visszajáró

A zárt cellás szivacs megvan.
A magasak kb. egymással szembe vannak fordítva a gyári foglalatban, azokon már nem nagyon lehet forgatni szerintem.
A fázist valahogy mérni kellene, mint a házimozi erõsítõknél a mikrofonos bemérést. Hogy egy 10 kHz-es és egy 50 Hz-es hullám különbözõ irányból és távolságból hol esik egy fázisba, kiszámolni is nehéz.
Néztem hangszórócserés képeket és az okos emberek az ajtóba a lábukhoz kétutas hangszórókat raktak be. Hogy az irányított magasakból mit hallanak a lábukkal, nem tudom, hacsak nem tücskök vagy szöcskék vezetnek autót arrafelé, hogy a lábukon van a fülük. :D
Ilyen fotókkal van tele a net mindenféle márkájú hangszórókról, csak nem akartam ide nagy képeket betenni:
Kép
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Csak a színpadkép kedvéért. :D

Fázist meg hiába méred. Egy idõkorros, aktív fejnél, demóautóban lenne értelme. De egyszerû halandók hifijébe fölösleges sztem. A hangszórók távolsága adott, vágást se tudsz állítani, se késleltetést. Ergo korrigálni nem tudsz rajta.
'07 E12 D-4D, Linea Luna
yvsmad
Visszajáró
Visszajáró

Nem véletlen, hogy egyetlen gyártó sem rak a komponens szettjébe kétutas hangszórót, a magasak fülmagasság környékén érvényesülnek a legjobban, két magas egy oldalra meg tök felesleges, a motor- és menetzaj a mélyeket nyomja el és ezzel a magasakat relatíve kiemeli.
A júzerek talán úgy gondolták, hogy a kétutasok jobb minõségûek, mint a szettben lévõ egyutasok? Azt a többlet pénzt inkább jobb minõségû egyutasra költötték volna.
Látszik, hogy pénzük van, de maguktól nem értenek ahhoz, amit csinálnak.
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Akinek csak az kell, hogy kicsit jobban szóljon, mint a gyári cucc, és nem akar szerelgetni sokat, annak ez a legegyszerûbb megoldás. Nincs hangváltó, nincs magas, amiknek helyet kell találni, meg bekábelezni.
'07 E12 D-4D, Linea Luna
yvsmad
Visszajáró
Visszajáró

Ezek a gyári 16,5 cm-es komponens helyére rakták a kétutast. Onnan lentrõl semmi magasat nem hallanak majd, a magas komponens meg megvan fent.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Összeállt :)

Ez lesz valószínûleg az E9-ben

A video from YouTube usually appears here. Please contact an administrator.
A video from YouTube usually appears here. Please contact an administrator.

http://www.youtube.com/watch?v=xVNTnjWJ ... e=youtu.be
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Nagyon zsír! :oo

Azért a maga idejében ez a motoros elõlap mekkora királyság lehetett... Kár hogy befordulni nem tud... :cry:
Meg azért az nem semmi, hogy ehhez lehet bluetooth modult csatlakoztatni...
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Köszönöm! Azért vágási, hogy minõségben sem utolsó? Újonnan 2-400 ezer Ft közt volt a fejegység ára! A legeslegeslegcsúcsabb Pioneer fejegység volt akkoriban. Még ma is 60-120 ezer Ft közt mennek el!
Kár, hogy nem tetszik, még így se nagyon, hogy átfestettem az elõlapot. Nem illik az E9-be, de a tudása miatt mégis belerakom.
Átfordulni a Kenwood tud. Ez legalább levehetõ. Video végén látszik, hogy kedvesen kihajtja magát, majd ha leveszem, automatikusan visszacsukódik :)

Még autoriasztó is van a fejegységben :D Igen beteg szerkezet. Ha berakod norm és pro jumper. Felhasználó függvényében :) Pro állásban letiltja a belsõ erõsítõt és csak a 4 pár RCA kimenetet használja.

A Bluetooth-ot nem értem.
Bármihez lehet csatlakoztatni, aminek van CD-tár vagy AUX bemenete. (vagy akármilyen hangfrekis bemenete)
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pro-ban gondolom tud idõkorrekciót, meg vágási frekit RCA páronként. Szóval aktív fej. Hát erre fájna a fogam nekem is :roll: :D

Bluetooth, meg ahogy látom, úgy van bekötve, hogy a CD-tár bemenet van "átverve" egy aux átalakítóval. Vagy egybõl auxon van?
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

IPBUS - os CD tárhoz van egy un. CD-RB20-as átalakító. Ez csinál 1 pár RCA bemenetet, de megmarad a CD tár is. A fej külön tudja, ha a távirányítón kétszer nyomod a magnó gombot, akkor AUX-ra vált. Elõtte engedéjezni kell rejtett menüben. A videón látni.

Tud idõkorrekciót ("Stereo késleltetés") hangszórók egyenkénti hangerõ beállítását, freki vágását, cm-ben megadott távolság beállítását. Van benne még annyi finomság, hogy leírni sem tudnám. Ha érdekel, guglizd.
Klubelnök

Kép
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Úúúú.... :shock:

Tegyél rá lakatot... :roll: :twisted:
'07 E12 D-4D, Linea Luna
Válasz küldése