No, akkor jőjjön egy kis csemege!
Pénteken eljutottam a Mazda múzeumba, kicsit felemás volt az élmény.
Az egyik oldalról tök jó, hogy ingyenes, és ebben benne van az, hogy ingyen bevisznek a főbejárattól a gyárterület belsején lévő múzeumhoz busszal ingyen. Továbbá tárlatvezetés is van, illetve fotózási titalom mellett lehet látni egy gyártósort, ahol készültek pl. NC-k. A probléma ott kezdődik, hogy az egész túra 90 perc, amiben benne van a gyáron belüli oda-vissza buszút, egy videó vetítése a Mazda történetéről és egy pár perc a souvenir shopnál, amiben viszont kb. semmi értelmes nincs.

Pedig vittem casht, bőven, de a tucat 1/43-as MX-5 NC-t viszonylag ismert gyártótól ebayről meg tudom venni olcsóbban is.
Mindezek miatt rohadt kevés az autók és motorok mellett töltött idő, nincs is annyira sok autó, a turnusok meg nagyok: rohadt nehéz jó fotókat lőni.
A fotók minőségért előre is elnézést, a spotlámpás megvilágítás makulátlan fényezésű autóknál a fényképezés halála. Rendkívül egyenletlenek a fények, az autó egyik fele világos, a másik meg tök sötét.
Kezdjük is az elején: A Mazda a 2. vh után 3 kerekű kisteherautók gyártásával kezdte. Ezekre azért a világháború után volt is igény. Eleinte kis, szinte motorra hasonlító szerkezetek voltak ezek:

De rövid időn belül készült belőle két tonna teherbírású változat is, a T2000 (ez nem saját fotó):

Szerintem rohadt jól néz ki.
'60 körül kezdtek el mai értelemben vett személyautókat gyártani, de még akkor is elég miniket:
Illetve rendes kisbuszt is. Itt ez a Bongo (nem saját fotó), amiből otthon is van egy eladó:
itt ni.
Aztán jöttek az igazi izgalmak. A wankel és a couepék.
Familia:
Luce Coupe (otthon pedig az
eladó sedean.):
Az egyik fő attrakció, a Cosmo:
818 Coupe, amit wankellel RX-3 vagy Savanna néven futott:
Első generációs RX-7 kurvajó zöld színben:
Kocka Cosmo:
323 BF cabrio(!):
Eunos Cosmo, 3 tárcsás (20B) wankellel (nem saját fotó):
Autozam (A Mazda belpiacos márkájai keicarokhoz) AZ-1, 660-as, 3 hengeres turbómotorral:
Utolsó széria RX-7:
Formás seggek:
787B versenyautó, amivel többek között Lemanban is nyertek. Gyakorlatilag megduplázták a kéttárcsás, 1300as wankelt.
Bizony az első generációs MX-5 is klasszikussá érett már:
Végül pedig némi wankel-lélek:
Őszintén szólva azért 1-2 autót még el tudtam volna képzelni itt. A teljesség igénye nélkül: bukólámpás 929 Coupe, 323 4wd turbo bármelyik szériája (ha már rallysportban jeleskedtek vele), valamelyik 626, xedos6-9 is elég koros már...
Ha valaki valamelyik képből szeretne eredeti méretűt, szóljon.