Íratlan szabályok, tippek, trükkök az autózásban
- bepi81
- Fanatikus fórumozó

- Autód gyártási éve: 2007
- Autód típusa (és generációja): Verso
- Autód felszereltségi jelölése: Sol
- Autód karosszéria variánsa: MPV
Hogy ne rugaszkodjunk el nagyon a val élettõl, kleingy, ki kellene próbálnod egy OFF Golf VI-ot. Ember közei autó, semmi extra sportosság, hétköznapi használati cikk. Ennek ellenére hibátlanul beállított ABS-e van. ILYENNEL kellene megtanulni fékezni. A régi Omega valszeg közel elsõ gen.-es ABS-es volt, azok hagytak kívánnivalót maguk mögött valóban... Sokan egyszerûen betojnak, ha elkezdi visszarugdosni a lábukat a fékpedál...
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
ESP is jópofa, egyszer megfogott egy lejegesedett kanyarban, és visszatett az útra. Ott nagyon megérte, hogy volt. Állatkodni nem lehet vele, az nem tolerálja nyílván, viszont jeges szerpentinen is csoda dolgokat tud már-már ésszerû határokon túl is. Nyílván a fizikát nem tudja átbaxni, de oltári különbség van felszerelt és nélküli autóban.
- Pacsker
- Site Admin

- Autód gyártási éve: 1988
- Autód típusa (és generációja): Corolla E9
- Autód felszereltségi jelölése: GTi
- Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
- Kapcsolat:
Lehet elméletben okosnak lenni...PiciPeti írta:Még a végén meggyõztök..![]()
Én hálistennek eddig csak egyszer próbáltam ABS-t, és igenis nem tetszett, hogy nem az történik amire számítottam. Ahogy bepi mondta, meg kell tanulni....![]()
És az is igaz, hogy biztosan nem tudnék minden helyzetben úgy fékezni, hogy az pont tapadási határon legyen...
Mindenesetre nem hiányzik most, de lehet ha lenne, és azt szoktam volna meg, akkor le sem akarnék mondani róla...
tschangow!
Nem veszem személyeskedésnek, de hálistennek van annyi tapasztalatom ilyen téren, hogy nem nyúlok pánikból a fék után. Persze elõfordulhat bármikor...
Milyen versenysportokban használják?![]()
Eddig amit láttam, mindenhol volt elfékezés után füstölõ gumis becsúszás. (F1, WTCC, BTCC, DTM, rally...) Vagy azok másképp vannak hangolva? Vagy én ülök háttal a TV-nek?De mondjuk tereprallyban sem tudom elképzelni...
Az a biztos, hogy legtöbbször a vészfékezõs szituációkban az ember nem tud ésszerûen, átgondoltam gondolkozni, ráadásul még az idõ is kevés rá. Egyfajta reflexszerûen beleáll a fékbe és lesz ami lesz. Az agy és a tapasztalat azt az ingert küldi elõször, hogy csak fékezéssel kerülhetjük el a balesetet, MEG KELL ÁLLNUNK és így a lábunk már szakítja is a tûzfalat. Általában nem 100 métereket csúszunk, hogy legyen idõnk gondolkozni. Pár méterrõl, 10 méterrõl van szó és általában be se tartjuk a megfelelõ féktávot, sokszor még az útfelület is rátesz egy lapáttal (egyenetlenség, hiba, dõlés, hideg-meleg, csapadék...)
Pár rutinos sofõr annyit tud mérsékelni, hogy a fékezés elõtt irányba állítja az autót egy elkerülõ manõverre, majd utána fékez, vagy elsuhan a kényes szitu mellett. (de mi van, ha nem lehet kerülni?...)
Volt már rácsúszásos balesetem. Attól függetlenül, hogy nem lettem hibás, az ember utólag már levetíti a szituációt és tudja, hogy mérsékeltebb fékezéssel, vagy nagyobb féktávval elkerülhetõ lett volna a törés. És ekkor már egy ideje játszottam a hóba, esõbe.
Gyakorlatilag azt akarom írni, hogy a vészfékezés (satuzás) egy reflex, ami minél nagyobb tempónál egyre "erõsebbnek" mondható. Adott szituációban, izgalmi állapotban a normál sofõrök elenyészõ százaléka tudja felülbírálni ezt a cselekvést és gondolkozni úgy, ahogy írjátok itt többen.
Sok sok évnyi keresztbemenés, téli játszadozás és havas megcsúszott szituációk elkerülése (feltétlenül ajánlom mindenkinek, vagy egy komoly vezetéstechnikai oktatást!) kellett ahhoz, hogy ezt egyszer Kerepes környékén a forgalomban is érvényesítsem az E7-el! Vén mami rezzenéstelenül kilépett Bohi elé, én jöttem mögötte, mindenki elrántotta a kormányt és fékezett, azonban szerencsétlenségemre Bohi árnyékából kikerülve egy úttesten parkoló autó felé csúsztam. Láttam, hogy kemény csatt lesz, majd ráhúztam óvatosan a kézire is, apró kormánymozdulat, 4 féknyom, lassítás, ameddig lehet, majd fék felenged, hogy a megtapadás után ne riszáljon be. Így sikerült kikerülni. Gyorsabban is mentünk, mint kellett volna igaz! Még magam is meglepõdtem, hogy sikerült így lekezelnem a szitut.
Gyakorolni kell az autó fura mozgását és kezelését. Csak ekkor lehet az, hogy a reflex helyett már a betanult kezelések lépnek érvénybe. (de még így sem mindig)
Ettõl függetlenül a mai napig félek a városi hirtelen fékezésektõl. Egy dolog a jó gumi, meg a jó és nagy fék. Ha megcsúszik, rohamosan nõ a fékút.
Magyarul! Nagyon kevés az az ember, aki baleset közeli zaklatott állapotban tudna arra figyelni, hogy adagolja/felengedje a féket, netán kormányozzon is, esetleg rásegítsen kézivel. Lehet támadni...
Ezért az az én véleményem, hogy az ilyen esetek 90%-ban hatásos az ABS, hisz azon túl, hogy akár drasztikusan rövidíti a féktávot, még irányitható is marad valamelyest az autó. (sokan csúsznak egyenesen kitekert kormánnyal!)
Klubelnök
Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi
KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
- montoya
- Fanatikus fórumozó

Bubival Szekesfehervaron lattuk is a szep peldat (bar O elfordult
), vasaggyal 60 kilos 18 eves meno srac GolfI vagy GolfII-vel probalt vizes uton fekezve kikerulni valakit, eltekert kormannyal nyil egyenesen szallt bele hatulrol blokkolo kerekekkel...
IS200 '01
Carina Coupe 1.8 XE - RIP 
Carina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
Carina Coupe 1.6 DXDatsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
- PiciPeti
- Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:
"Lehet elméletben okosnak lenni... "
Nem igazán értem ezt, nem érzem okoskodásnak amit írtam. Azt hiszem a pályamotorozásból elég sok tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy megoldjak, és megértsek ilyen problémákat.. És lehet kicsit gyorsabban átfut az agyamon, hogy kerüljek, fékezzek, vagy készüljek a csattra, mint egy "képzetlen" sofõrnek. Mivel versenyhelyzetekben 1 perc alatt többször kell ilyen döntéseket hozni mint utcán hónapok,évek alatt...Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Sajnos autóval még nem volt lehetõségem erre, de a reflexek, és a beidegzõdések szerintem átültethetõek.
Nem akarok személyeskedni, sem magamat fényezni, de ezt már személyeskedésnek éreztem. Nem szeretném ha félreértés lenne.... Vitát sem akarok belõle. Peace!
"Lehet elméletben okosnak lenni... "
Nem igazán értem ezt, nem érzem okoskodásnak amit írtam. Azt hiszem a pályamotorozásból elég sok tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy megoldjak, és megértsek ilyen problémákat.. És lehet kicsit gyorsabban átfut az agyamon, hogy kerüljek, fékezzek, vagy készüljek a csattra, mint egy "képzetlen" sofõrnek. Mivel versenyhelyzetekben 1 perc alatt többször kell ilyen döntéseket hozni mint utcán hónapok,évek alatt...Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Sajnos autóval még nem volt lehetõségem erre, de a reflexek, és a beidegzõdések szerintem átültethetõek.
Nem akarok személyeskedni, sem magamat fényezni, de ezt már személyeskedésnek éreztem. Nem szeretném ha félreértés lenne.... Vitát sem akarok belõle. Peace!
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
'07 E12 D-4D, Linea Luna
- Bubi
- Fanatikus fórumozó

II-es golf volt és tipikus, elõre elkerülhetõ szituáció.
Matyi nagyjából jól leírta a dolgot. Azt viszont hozzá tenném, hogy a reflex szerû fékretaposásnál a tapasztalat szerint nem szokták az emberek kifejteni vészfékezéshez szükséges erõt (!). Az emberek frankón félnek, hogy letörik a fékpedál. Azt hiszik, hogy ha keményen beleugranak a fékbe az rosszat tesz az autónak, pedig minnél elõbb ugranak bele és minnél nagyobb erõvel, annál elõbb áll meg az autó. Hangsúlyozottan vészfékezésrõl beszélek. Minden vezetõnek tudnia kell, vészfékezni. ABS-nél meg nem szabad megijedni attól, hogy visszarúg a fékpedál. Olyan érzés mintha hirtelen sóderen kezdenénk csúszni. És persze, hogy könnyû elméletbõl 5-ösre elmondani, hogy kerüljünk el egy balestet. A pillanatnyi hidegvér nélkül hiába tudjuk, hogy mit kéne/kellett volna csinálnunk. Viszont elárulom, hogy erre is tudja trenírozni magát bárki. A reflexek javíthatók, a gyors helyzetfelismerésre és cselekvésre is meg tudjuk tanítani magunkat. Viszont az elsõ lépést ehhez mindenki meg kell, hogy tegye. Kell egy általános érdekldés, rá kell jönnünk mit nem tudunk,(kicsit meg kell hozzá ijedni) lehetõleg csak elméletben vagy tesztpályán, tanpályán és utánna el kell kezdeni építkezni. Általában az általános érdeklõdés teljes hiánya a legnehezebb akadály. Amíg abban a tudatban fekszünk le, hogy a vezetés az nem más mint haladni A és B között, néha nyûg, unalom, bosszúság, addig nem igazán van esélyünk megtenni az elsõ lépést, az úton annak irányába, hogy egy vészhelyzetben ne a rossz reflexek irányítsanak minket.
Matyi nagyjából jól leírta a dolgot. Azt viszont hozzá tenném, hogy a reflex szerû fékretaposásnál a tapasztalat szerint nem szokták az emberek kifejteni vészfékezéshez szükséges erõt (!). Az emberek frankón félnek, hogy letörik a fékpedál. Azt hiszik, hogy ha keményen beleugranak a fékbe az rosszat tesz az autónak, pedig minnél elõbb ugranak bele és minnél nagyobb erõvel, annál elõbb áll meg az autó. Hangsúlyozottan vészfékezésrõl beszélek. Minden vezetõnek tudnia kell, vészfékezni. ABS-nél meg nem szabad megijedni attól, hogy visszarúg a fékpedál. Olyan érzés mintha hirtelen sóderen kezdenénk csúszni. És persze, hogy könnyû elméletbõl 5-ösre elmondani, hogy kerüljünk el egy balestet. A pillanatnyi hidegvér nélkül hiába tudjuk, hogy mit kéne/kellett volna csinálnunk. Viszont elárulom, hogy erre is tudja trenírozni magát bárki. A reflexek javíthatók, a gyors helyzetfelismerésre és cselekvésre is meg tudjuk tanítani magunkat. Viszont az elsõ lépést ehhez mindenki meg kell, hogy tegye. Kell egy általános érdekldés, rá kell jönnünk mit nem tudunk,(kicsit meg kell hozzá ijedni) lehetõleg csak elméletben vagy tesztpályán, tanpályán és utánna el kell kezdeni építkezni. Általában az általános érdeklõdés teljes hiánya a legnehezebb akadály. Amíg abban a tudatban fekszünk le, hogy a vezetés az nem más mint haladni A és B között, néha nyûg, unalom, bosszúság, addig nem igazán van esélyünk megtenni az elsõ lépést, az úton annak irányába, hogy egy vészhelyzetben ne a rossz reflexek irányítsanak minket.
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.