Elkedztem írni, de elbénáztam és elveszett az egészgasztroterrorista írta:Sajnos csak most lett idõm cserélni a hûtõfolyadékot. Szeretném átöblíteni a rendszert is, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem a szakavatott kollégákhoz, mivel átolvastam a topicot, de pár dolog nem egyértelmû számomra.
A helyes sorrende ez-e?:
1: hûtõsapka le, alján víz leenged
2: blokk oldalán leengedõcsavar kiteker, maradék víz leenged
3: slag a hûtõbe, öblítés
4: hûtõfolyadékkal feltölt
És a kérdések:
- a hûtõ alján a leeresztõcsappal engedjem le a folyadékot, vagy húzzam le az alsó vízcsövet?
- ki kell szerelni a termosztátot az öblítés alatt?
- járassam a motort az öblítés alatt?
- a tágulási tartályt kiszereljem és mossam ki, vagy öblítsem át? Ha öblítés, akkor hogyan?
- az öblítéshez savas vagy lúgos kémhatású legyen az öblítõfolyadék?
- savas öblítõnek jó-e az ecet, lúgosnak a hypo?
És az utolsó:
2E-E motornál a képen látható anya (14-es) a blokk vízleengedõ nyílását fedi?
Eléggé be van rohadva, nehéz hozzáféni is, nem nagyon merem feszegetni
http://img580.imageshack.us/img580/8499 ... 175028.jpg
Elõre is köszi a segítséget!
Többször írtam róla már a porjektemben (E9) és itt is. Olvasd el õket.
Mindenképp mosd át, a leeresztõ csövet vedd le, úgy engedd. Tölcsérrel tûzforró vízzel direktbe a felsõ vízcsövön a blokkba öntve öblítsd át, amíg tiszta nem jön ki. Utána a hûtõt kapd ki (2 csavar és kádba tûz forró vízzel lötyköld oda-vissza. Aztán jöhet a mosás.
Fontos, hogy milyen szennyezõdés van benne! Ha zsíros, olajos trutyis, akkor jó a nem habosodó, lúgos (nem túl magas PH-jú!) tisztító, de ha csak rozsdás, vízköves, akkor felesleges. Vegyszeres mosás után többször mosd át sima vízzel. Ne okozzon kárt. Termot kiveheted, nagyobb az áramlás már az elejétõl is.
A leeresztõ CSAVAR szerintem is az lesz. Mivel "kúpos", azért nehéz megindítani. A lényeg, hogy teljesen rajta lévõ, jó szerszámmal, jó szögbõl, még ha nehéz is. Lazítóval lehet elõtte fújkálni, ahogy írták itt többen.
Túlfolyót nem is fogja csavar. Akksit arréb tolod és már kint is van.
Tróger meló, ha jól csinálod el is ázol
Hajrá!

KE11 Sedan