E11 - (1997-2002)

Karosszéria variánsok, motorfajták, egyéb típusok. Toyotainkról szakmai beszélgetések, tudnivalók, érdekességek...
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Jorn »

A 200E km felett futott 4A-FE motoroknál szerintetek már 'normális' hogy a szelepfedél tömítésnél picit szivárog az olaj ?
(konkrétan szembõl a 4A-FE feliratos oldalon, illetve jobb oldalt is, ahol a hûtõcsövek kimennek a motorból)
Nem csöpög, pár csepp lehet összesen, szépen a tömítés mentén körben eloszolva, rajta a por...

A csavarok utánhúzása vajon segíthet rajta ? (mert az egyik felsõ csavar környéke is olajos picit... lehet, hogy lelazultak ?)

Illetve, elképzelhetõ, hogy a vezérmûszíj felé is jut némi olaj, ha a szelepfedél tömítés nem az igazi ? És ha csak pár csepp, az mekkora baj ?

elõre is köszi a válaszokat :)
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

Ha az olajszinten nem latod a fogyast, akkor nem nagy gond. Az viszont nem mindegy, hogy merre folyik, a szijat eleg konnyen szetb... az olaj. Csavar meghuzasa nem hiszem, hogy sokat erne, ujra kell tomiteni, de azt olcson megcsinalja normalis szerelo...
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

4EFE-n a szelepfedéltömítés cseréje nem volt egy nagy mutatvány sem nehézségben, sem idõben. :) Ötezer volt a készlet.
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Szerintem teljesen természetes jelenség.

Ha jót szeretnél magadnak és még egy jó ideig tervezel a kocsival, akkor a következõket kicseréled gyárira!:
Szelepfedél tömítés, szelepfedél leszorító csavarok alatti speckó gumi-fém alátét, szelepfedél kartergáz kivezetésénél levõ gumi betét (ott is tuti ereszt már).
Ezen felül vezérmû és fõtengely szimmering. Valószínû itt is szivárog már bõven, ha gyári és ha ide folyik, akár a szelepfedél tömítés alól, akkor a szíj és a feszítõ görgõ élettartamát csökkentheti, ami bajhoz is vezethet. A szimmeringeket érdemes a vezérléssel együtt (fõleg, ha vásárlás óta még nem tetted meg)!
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

montoya írta:Ha az olajszinten nem latod a fogyast, akkor nem nagy gond. Az viszont nem mindegy, hogy merre folyik, a szijat eleg konnyen szetb... az olaj. Csavar meghuzasa nem hiszem, hogy sokat erne, ujra kell tomiteni, de azt olcson megcsinalja normalis szerelo...
Az olajfogyása kb. 3dl / 1000 km, tehát egy kannát beletöltögetek a 15000km között. (Castrol Magnatec 10W-40)
Ez a fogyasztás kb. a 190000. km óta ennyi, azóta nem változik nagyon, most 243000km van benne.

Eddig szembõl láttam a minimális folyást, szerelõ szerint 1-2 csepp, nem gond. De most megnéztem oldalt is (vezetõoldalon) és ott azért alaposabban folyhat, mert csupa kosz az alatta levõ alkatrészek, pedig motormosáson is volt fél éve...
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:Szerintem teljesen természetes jelenség.

Ha jót szeretnél magadnak és még egy jó ideig tervezel a kocsival, akkor a következõket kicseréled gyárira!:
Szelepfedél tömítés, szelepfedél leszorító csavarok alatti speckó gumi-fém alátét, szelepfedél kartergáz kivezetésénél levõ gumi betét (ott is tuti ereszt már).
Ezen felül vezérmû és fõtengely szimmering. Valószínû itt is szivárog már bõven, ha gyári és ha ide folyik, akár a szelepfedél tömítés alól, akkor a szíj és a feszítõ görgõ élettartamát csökkentheti, ami bajhoz is vezethet. A szimmeringeket érdemes a vezérléssel együtt (fõleg, ha vásárlás óta még nem tetted meg)!
Persze, mindenképpen hosszútávra tervezek az autóval :)
A vezérlés és az olaj is mindig idõben volt cserélve. Olajcsere 1500km-el ezelõtt volt, a legutóbbi vezérlés csere pedig 195 ezernél, tehát még egyik sem aktuális (243e most).

Vajon anélkül is meg lehet csinálni az általad felsoroltakat, hogy olaj és vezérlés csere lenne ?
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Természetesen meglehet.
Olajra nem gondoltál, hogy sûrûbben cseréled? :roll: Értem én, hogy utántöltessz sokat, de akkoris
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:Természetesen meglehet.
Olajra nem gondoltál, hogy sûrûbben cseréled? :roll: Értem én, hogy utántöltessz sokat, de akkoris
Valószínûleg a gyakoribb olajcsere megoldódik, mert eddig évente 40 ezer km-t mentem (évi 2-3 olajcsere), most már csak 10 ezret fogok, ezért évente 1 csere lesz gyakorlatilag ötezerrel 'hamarabb' :)

Nézem Unix-nál van 'szelepfedél tömítés készlet' de nincs infóm, mi van benne... lehet azok, amiket felsoroltál... Szerinted ? (Elwis, Ajusa, Reinz készletek)
Danee21
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: Danee21 »

Jorn írta:
Valószínûleg a gyakoribb olajcsere megoldódik, mert eddig évente 40 ezer km-t mentem (évi 2-3 olajcsere), most már csak 10 ezret fogok, ezért évente 1 csere lesz gyakorlatilag ötezerrel 'hamarabb' :)

Nézem Unix-nál van 'szelepfedél tömítés készlet' de nincs infóm, mi van benne... lehet azok, amiket felsoroltál... Szerinted ? (Elwis, Ajusa, Reinz készletek)
ezeket a készleteket ne, ajusa még a legjobb de az összes kotvány:D
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Danee21 írta:
Jorn írta:

ezeket a készleteket ne, ajusa még a legjobb de az összes kotvány:D
Mit ajánlasz és azt hol lehet kapni ? :)
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Ha rám hallgatsz legalább a leszorító alátéteket megrendeled gyáriban 90210‑06010, 4db kell belõle 270Ft/db
Tömítésbõl azt mondom hogy szintén gyári 11213‑15070, de az kicsit drága 5500Ft
Szerintem nyugodtan helyettesítheted ELRING márkájúval 828.211, ez a Láng-nál 2900Ft és szerintem jó minõség.

Azt még hozzátenném hogy ha veszed le a szelepfedelet, elõször nézz bele a gyertyák furataiba, oda is van hogy beszivárog az olaj, a 11193‑15010 3200Ft/db és 4db kell belõle. Ezek elég drágák és nincs is utángyártottban.
Tehát ha nem muszáj, akkor nem kell bántani :)
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Toytib írta:Ha rám hallgatsz legalább a leszorító alátéteket megrendeled gyáriban 90210‑06010, 4db kell belõle 270Ft/db
Tömítésbõl azt mondom hogy szintén gyári 11213‑15070, de az kicsit drága 5500Ft
Szerintem nyugodtan helyettesítheted ELRING márkájúval 828.211, ez a Láng-nál 2900Ft és szerintem jó minõség.

Azt még hozzátenném hogy ha veszed le a szelepfedelet, elõször nézz bele a gyertyák furataiba, oda is van hogy beszivárog az olaj, a 11193‑15010 3200Ft/db és 4db kell belõle. Ezek elég drágák és nincs is utángyártottban.
Tehát ha nem muszáj, akkor nem kell bántani :)
Köszönöm :)
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Kicsit más téma, nem saját autó...

Ismerõsnek van E11 facelift, 5dl/1000km olajfogyasztással. El akarják adni, gondolták az olajfogyasztást megcsináltatják. A szervizben (nem Toyota) tudták meg, hogy ez típusjellegzetesség, és annakidején ugye garanciában cserélték (vagy javították) ezeket a motorokat. Namármost, õk elsõ tulajdonosok, de eddig nem is hallottak az esetrõl, nem kaptak értesítést annakidején a visszahívásról, tényleg most hallottak elõször errõl az egészrõl.

Szerintetek van esélyük, hogy mégis, így 10 év után megcsinálják a motort (ingyen...) ? Ha nem értesítették õket anno, akkor a forgalmazó részérõl történt a mulasztás, én így gondolnám...
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Van rá esély. Ezt a hibát javították garancián túl is, csak nagyon nem mindegy, melyik márkaszervizbe viszik. Az egyiknél megcsinálják korrekten, a másiknál elhajtják az ügyfelet. Érdemes megkérdezni a Mayer-ban, vagy a kiskõrösi Toyota szervizben, ezekrõl jókat lehet hallani ilyen téren.

Elvileg nem volt elõírás a szervizkönyv vezetése, de ismerõsödék hol szervizeltették, és vezették-e a szervizkönyvet? Azért gondolom, hogy van esély a dologra, mert 1. tulajok... érdemes futni ez ügyben pár kört...
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

Jorn írta:Kicsit más téma, nem saját autó...

Ismerõsnek van E11 facelift, 5dl/1000km olajfogyasztással. El akarják adni, gondolták az olajfogyasztást megcsináltatják. A szervizben (nem Toyota) tudták meg, hogy ez típusjellegzetesség, és annakidején ugye garanciában cserélték (vagy javították) ezeket a motorokat. Namármost, õk elsõ tulajdonosok, de eddig nem is hallottak az esetrõl, nem kaptak értesítést annakidején a visszahívásról, tényleg most hallottak elõször errõl az egészrõl.

Szerintetek van esélyük, hogy mégis, így 10 év után megcsinálják a motort (ingyen...) ? Ha nem értesítették õket anno, akkor a forgalmazó részérõl történt a mulasztás, én így gondolnám...
Jó kérdés. A hivatalos közlemény szerint 7 évig vagy 180 ezer km-ig cserélték ingyen, gariban. A javítása 2-300 ezer forint.
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
Válasz küldése