bubidisc írta:Nem valami kifejtős magyarázat de fogadjuk el. Azt mondják, hogy "kicsit szebben szólna ha". Na ezt nem fogja soha senki nem megtudni mert olyan motor nem lesz és nem is volt. 30 évvel korábbi motorokat összehasonlítani a mostaniakkal baromira tudományos.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy a turbo motoroknak nem lehet szívó motorhangot csinálni. Az meg nem az én elméletem, hogy a turbonál több gáz keletkezik hanem tény az meg, hogy halkabb az azért van mert az máshogy áramlik. Ha mondjuk gyakran fütyörészel rájössz magadtól. Ugyanúgy csücsöríted a szád és 5x annyi levegőt akarsz rajta átpréselni nem jön ki rajta hang csak ennyi, hogy ffffffffffff.
És ki mondta, hogy 'szívó hangot" lehet rá "generálni"? Egy szóval sem említettem.

Hangra pedig szerintem továbbra is a gáz sebessége hat inkább, mintsem a mennyisége. Most az mindegy, több vagy kevesebb van-e, kérdés hogy HAT-e a hangzásra. Nem vagyok mérnök, hülye vagyok, józan paraszti ésszel próbálom végiggondolni. Valahol még a kipufogógáz hőmérsékletét is említették, mint befolyásoló tényezőt.
"As the turbo essentially chops up the air from the exhaust plus removes some heat it also reduces the sound. Its basically because it has removed some of the kinetic energy from the exhaust gas.
N/A's are louder because the gas is not as restricted and is hotter."
Nem szentírás, de logikusnak tűnik.