Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Gaál Tibi írta:A segítségeteket szeretném kérni: minél többet olvasok az olajról, annál tanácstalanabb vagyok. 1.4 Corolla kombihoz, 2001-es évjárat, 170 000 km, E 12-es, kellene olaj. Évente 4-4500 km megyek csak. 5w-30 a gépkönyv szerint, de idõsebb autóhoz írnak sûrûbbet is. Te milyet tennél bele? Ha csak ennyit megyek, akkor is lecseréljem évente?
Még egy kérdés: olvastam, hogy érdemes motortisztítót tenni bele olajcsere elõtt. Tényleg érdemes, és pontosan mit keressek?
Nagyon köszönöm a segítséget! :rizspekta:
Szia,

1. nem írtad, hogy jellemzõen hogyan használod (milyen körülmények között) az autódat.
2. a motorod már vvt-i, ha jól gondolom, mégpedig a némileg kockázatosabbnak mondott "elõszériás" sorozatból. Ez esetenként hajlamosabb az olajfogyasztásra. Ha eddig nem ette az olajat a motorod, akkor talán érdemesebb maradni a bevált olaj mellett (remélhetõleg az egy jó minõségû termék és nem noname).

Az éves futása az autódnak elenyészõ, ezért, ha általánosan jó állapotban van én a teljesen szintetikus 0W-s olajok között nézelõdnék. (Sõt, csak zárójelben jegyzem meg, hogy ilyen alacsony futás mellett nem is biztos, hogy évente cserélnék...)
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

bepi81 írta:
Gaál Tibi írta:A segítségeteket szeretném kérni: minél többet olvasok az olajról, annál tanácstalanabb vagyok. 1.4 Corolla kombihoz, 2001-es évjárat, 170 000 km, E 12-es, kellene olaj. Évente 4-4500 km megyek csak. 5w-30 a gépkönyv szerint, de idõsebb autóhoz írnak sûrûbbet is. Te milyet tennél bele? Ha csak ennyit megyek, akkor is lecseréljem évente?
Még egy kérdés: olvastam, hogy érdemes motortisztítót tenni bele olajcsere elõtt. Tényleg érdemes, és pontosan mit keressek?
Nagyon köszönöm a segítséget! :rizspekta:
Szia,

1. nem írtad, hogy jellemzõen hogyan használod (milyen körülmények között) az autódat.
2. a motorod már vvt-i, ha jól gondolom, mégpedig a némileg kockázatosabbnak mondott "elõszériás" sorozatból. Ez esetenként hajlamosabb az olajfogyasztásra. Ha eddig nem ette az olajat a motorod, akkor talán érdemesebb maradni a bevált olaj mellett (remélhetõleg az egy jó minõségû termék és nem noname).

Az éves futása az autódnak elenyészõ, ezért, ha általánosan jó állapotban van én a teljesen szintetikus 0W-s olajok között nézelõdnék. (Sõt, csak zárójelben jegyzem meg, hogy ilyen alacsony futás mellett nem is biztos, hogy évente cserélnék...)
Nagyon egyszerû, 5W-30 olaj kell bele... :roll: :roll:
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
Gaál Tibi
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Gaál Tibi »

Köszia Választ! jellemzõen többet megyek városban, meg rövidebb utakon. Igen, VVTi motor van benne. Az mit jelent, hogy elõszériás, és van némi kockázata, mi a gond vele amúgy? Kellene tudnom errõl valami lényegeset? Azt észrevettem, hogy az 5000 km alatt feléig leette az olajat, tehát fogyasztja. Ennyi gondolom nem vészes mennyiség, vagy igen?
Tibcsi, Corollával
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

A nívópálca feléig lemegy a szint? Az semmi. Csak mindig legyen az alsó és a felsõ jelzés között a szint. Ha évente egyszer lecseréled, gyári ajánlású olajjal, az egyéb karbantartásokat is elvégzed, elvégezteted, akkor nem lesz semmi bajod vele ebben az életben már hiszen 10 év alatt mész 50.000-et. Az egy corollának semmi. :wink:
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Egyetértek bubival. A nívó pálca min-max jelzése között kb 1,3 liter van. Ha ennek a fele 5000km-en elfogy, az kb 1-1,5 deci 1000km-ként. Emiatt nem kell aggódnod, de mindenképpen ajánlott jó minõségû, márkás olajat használnod (csak példák: LM Top Tec 4200, Mobil1 ESP 5W-30, Eneos Premium Hyper 5W-30, stb) és sûrûbben ellenõrizve a szintet, lehetõleg a max közelében tartani azt utántöltésekkel. Magasabb viszkozitású olajjal egy ideig csökkenhet az olajfogyás, de szinte biztos, hogy csak átmeneti ez a csökkenés.

Az "elõszériás" vvt-i azt jelenti, hogy 2000-tõl kb 2004. szept.-ig gyártott 1,4-1,6-1,8-as vvt-i motoroknál részben beszállítói (gyengébb minõségû gyûrûk), részben tervezési hibák (kevés és szûk furatok a dugattyún, a kelleténél durvább hónolás), részben pedig a tulajok figyelmetlensége (olajNEMcsere, illetve azok kihúzása és olcsó, gagyi olaj használata) miatt számos vvt-i motor vált olajzabálóvá. Ennek mértéke változó (akár 1-2l/1000km!), és nem is az összes ilyen motort érintette.
Ezt a Toyota elismerte, és 7 év/180.000km futásig garanciális motorcserét hajtott végre a szakszervizekben. Ekkor kiszerelték a hibás blokkokat, visszaküldték a gyárba, ahol kijavították, és módosított alkatrészekkel látták el és 0,5 literrel több motorolajat töltöttek bele (3,7l -> 4,3l). A motorszámot is kiütötték belõlük, és csak motorkód maradt azonosítónak. Ezek kerültek újra beépítésre és meg is szûnt a probléma. 2004. végétõl (egyes források szerint 2005-tõl) már a gyárilag módosított blokkal jöttek ki az autók, azoknál nem is jelentkezett már ez a gond.
Nagyjából ennyi a történet, remélem, jól írtam le, én így tudom (szakszervizes infó).

Én azt javaslom, ne legyél hipochonder a leírtak miatt. Nekem 2 vvt-i motoros autóm van, egy E11 Corolla 1,4vvt-i és az Avensis. A Cori motorja nem egészen 150.000km-rel 7000km-ként igényel 1 liter olajat, de a kevés használat miatt évente (kb 8-10.000km) cserélek olajat, ezzel késleltetem a valós probléma kialakulását. Évente, tehát 1 liter olaj árával költök többet az autóra... Ez nekem semmi...
Az Avensisben 205.000km van, Németországban használták pályán 203.000km-en keresztül és jelenleg nem kimutatható az olajfogyása, de azért rendszeresen figyelemmel kísérem a biztonság kedvéért.
Nem aggódom egyik miatt sem, nagyon jó és szerethetõ motorok ezek, csak oda kell rájuk figyelni. :wink:

Mivel írtad, hogy arányaiban többet mész városban és rövidebb utakon, ezért javasoltam a 0W-s olajokat az elõzõ hozzászólásomban. ezek hidegoldali viszkozitása alacsonyabb, teljesen szintetikus olajak. Ez azért jó, mert hamarabb felépül az olajnyomás, jobban, gyorsabban áramlik a kenést igénylõ helyekre, ezáltal jobban csökkenti a hidegindítás és használat közbeni motorkopást. Jellemzõen nem olcsó olajakról van szó, a 0W-30-asok nagyjából 14-15.000Ft-ba kerülnek 4-5 literes kiszerelésben. Elsõ hallásra soknak tûnhet, de egy teljes motorfelújítás jó minõségû alkatrészekkel 200e-bõl nem jön ki. Persze, az 5W-30 is jó, én mindössze a rövid utak miatt gondoltam a 0W-re.

Ha érdekel, itt egy táblázat, amiben meglehetõsen alaposan össze lett szedve számos olaj és jellemzõi...
Olajok Jellemzõi
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Ezzel hülyítik az embereket. Már reklámok is vannak, hogy tegyél minél alacsonyabb hideg oldali viszkozitású olajat a motorba. A kocsiba bármikor tehetsz is. A csomagtartóba!
Nem csak felesleges, de árthatsz is vele. Lehet, hogy azonnal felépül az olajnyomás de nem ken aztán megfelelõen ott ahol kéne. Ott a gyári ajánlás, attól eltérni butaság!
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

Mitõl ne kenne rendesen? Viszkozitás nem feltétlenül egyenlõ az olajfilm felszakításához szükséges erõvel...

A technika fejlõdik, az olajok elõállításában is. Keress egy akkori olaj adatlapot, meg egy mostanit. Hõtûrõ képességben is rengeteget fejlõdtek a szintetikus cuccok.

Egy könnyebben szivattyúzható olajjal, ami hozza, sõt sok esetben túlteljesíti a gyári ajánlást, miért ártanánk? :roll:
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Tényleg meg kell nézni az adatlapokat és összehasonlítani az értékeket. Nemhiába linkeltem ide be a táblázatot.
Gyakori rövid távokra, amikor a motor szinte az üzemi hõfokát sem tudja elérni, abszolút jó döntés 0W-hidegoldalra váltani egy vvt-i esetén. Üzemanyagtakarékosság szempontjából is célszerû.

Ha, mint én is, legtöbbször városon kívülre veszem elõ az autót, akkor elég az 5W is. Üzemmeleg állapotban úgyis a meleg oldali viszkozitás a lényeg. Ha azt hagyjuk 30-on, nem lehet baj.
Ráadásul az összes 0W-s olaj full szintetikus, nem HC olajok...
Gaál Tibi
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Gaál Tibi »

Köszönöm a hozzá szólásokat! A neten találtam 13200 ft-ért Mobil1 ESP 5W-30 olajat 5 literes kiszerelésben,szállítással együtt, szerintem jó ár. Vagy tudtok olcsóbban? Olajszûrõ: milyet nézzek, vagy mire kell figyelni? Valami jó márka, amit keressek?
Tibcsi, Corollával
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Jorn »

Gaál Tibi írta:Köszönöm a hozzá szólásokat! A neten találtam 13200 ft-ért Mobil1 ESP 5W-30 olajat 5 literes kiszerelésben,szállítással együtt, szerintem jó ár. Vagy tudtok olcsóbban? Olajszûrõ: milyet nézzek, vagy mire kell figyelni? Valami jó márka, amit keressek?
Olajszûrõ: legyen visszacsapószelep és megkerülõszelep is benne. Tudtommal ilyen pl. a Mann, a Filtron, de biztosan vannak még mások is... Mivel nincsenek igazán nagy árkülönbségek a mezei szûrõkhöz képest, ezért érdemes a jobbakat megvenni. A Mann sokaknak bevált, azzal biztos nem lõsz mellé.
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Én a Mann W68/3 jelû szûrõt használom, immár 4 éve nagy megelégedettségemre és ajánlom is. Nem olyan drága, ha van kedvezményed, 1500Ft-ért megkapod. Ellenben kiváló minõségû termék.
syab19
Visszajáró
Visszajáró
Autód gyártási éve: 1994
Autód típusa (és generációja): Corolla E10
Autód felszereltségi jelölése: XLi

Hozzászólás Szerző: syab19 »

Sziasztok!
Életem elsõ olajcseréje elõtt állok és gondoltam magam megcsinálom, vagy beszerzem az olajat, mert talán olcsóbban hozzájutok és tutira az megy bele amit én veszek és nem vmi gagyi.
Mit tudnátok ajánlani és milyen árban mozognak? Kb. 3.5L kell a kocsiba ('94es, 1.3as - 4e-fe LB)

Elõre is nagyon köszönöm a segítségetek!
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra

Hozzászólás Szerző: Jorn »

syab19 írta:Sziasztok!
Életem elsõ olajcseréje elõtt állok és gondoltam magam megcsinálom, vagy beszerzem az olajat, mert talán olcsóbban hozzájutok és tutira az megy bele amit én veszek és nem vmi gagyi.
Mit tudnátok ajánlani és milyen árban mozognak? Kb. 3.5L kell a kocsiba ('94es, 1.3as - 4e-fe LB)

Szerintem olvasd végig ezt a topikot, de a konkrét márkák és típusok ajánlgatását nem érdemes feszegetni, mert mindenkinek megvannak a maga bevált kedvencei és ez a téma csak "olaj a tûzre" :)
A nagy nevekkel nemigen lehet mellélõni... De ha esetleg kiszemeltél magadnak egy ismeretlenebb márkát, arról talán érdemes lehet kérdést feltenni, hátha van valakinek tapasztalata vele.
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Jorn írta:

Szerintem olvasd végig ezt a topikot, de a konkrét márkák és típusok ajánlgatását nem érdemes feszegetni, mert mindenkinek megvannak a maga bevált kedvencei és ez a téma csak "olaj a tûzre" :)
A nagy nevekkel nemigen lehet mellélõni... De ha esetleg kiszemeltél magadnak egy ismeretlenebb márkát, arról talán érdemes lehet kérdést feltenni, hátha van valakinek tapasztalata vele.
Szerintem meg csak összezavarodik, ha végig olvassa a topikot, annyi észosztó van itt .... :?
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Egy jófajta 5W-40-es olajjal nem nyúlsz mellé. Érdemes a minél jobb minõségûeket választani. Egy 4 literes flakonnal kell venned, 10.000 Ft körül (ha hajlandó vagy rá ennyit szánni) nagyon jó olajakat kapsz.
Válasz küldése