Szia!
Ahogy ígértem megpróbálom összeszedni minden megszerzett információmat a témával kapcsolatban.
Tavalyi saját lakat elõtt nagyon komolyan beleugrottam a zajcsillapítás témába nagyon sok oldalt át tanulmányoztam, sok helyen kérdezõsködtem és akivel errõl tudtam beszéltem.
Ami a legfontosabb, hogy nagyon sok cég és fajta zajszigetelõ kapható Magyarországon is, de internetrõl is nagyon-nagyon sok rendelhetõ. Egy komolyabb zajszigetelés a kocsiban sok-sok plusz kilót eredményez, akár elérheti a + 30 kg-ot is.
Két nagyobb típust tudunk megkülönböztetni zajszigetelõk szempontjából. Öntapadós és folyékony szigetelõ anyagok.
Öntapadós rezgéscsillapító lapokat több gyártó is kínál különbözõ minõségben, vastagságban és felülettel, hogy minden területen maximálisan kihasználhassuk a lehetõségeket. Felszerelésük egyszerû, de kíván némi körültekintést és precizitást, hogy késõbb gondtalanul élvezhessük jótékony hatásait.
A rezgéscsillapítás legfontosabb területe a hangszórók környezete, hiszen ezek mozgása, rezgése „kelti életre” a fémfelületeket és a kárpitokat, sok bosszúságot okozva a gondtalan zenehallgatásra vágyóknak - így célszerû erre a területre fokozott figyelmet összpontosítani. A hangszóró felfogatásánál és közvetlenül mögötte érdemes a leginkább odafigyelni, hogy minél nagyobb felületet tudjunk beborítani rezgéscsillapítóval. Ha a hangszóró az ajtóban helyezkedik el, legcélszerûbb az ajtó külsõ lemezfelületét belülrõl teljesen beburkolni, a belsõ lemezfelületet pedig amennyire csak lehetséges, a legjobb, ha csak a hangszóró nyílása marad szabadon. Így az ajtónk egy hangszóró-dobozt képez, ezzel jelentõsen javítva a hangzáson.
További javulást a jármû egyéb lemezfelületeinek minél nagyobb arányban történõ beburkolásával érhetünk el, ezáltal csökkentjük a rezgésre hajlamos felületeket. Fontos a legnagyobb rezgõ lemezfelület, a tetõ csillapítása is. A padlólemezt és a kerékjárati íveket is ajánlott csillapítani, ez jelentõsen megnöveli a komfortérzetet akár hifi nélküli autóban is, mivel a kerekek által felvert kövek, esõ, stb. zaja mellett a gördülési zaj is jelentõsen mérséklõdik. A motorháztetõ belsejének és a tûzfalnak a burkolásával is jelentõsen csökkenthetõek a motor által keltett és az utastérbe jutó zajok. Egyes speciálisan motorháztetõ burkolására kifejlesztett anyagok segítségével a zajok mellett a motortérbõl kisugárzott hõt is csökkenthetjük ezzel kímélve a fényezést. Ha a lemezfelületekkel végeztünk, a kárpitok rezgéseire is fordítsunk idõt. A levehetõ kárpitelemek (oldal, ajtó, tetõ, stb.) esetleg a mûszerfal is produkálhat nem kívánt rezgéseket. Ezek hátoldalát is burkolhatjuk öntapadós, szivacsos lemezekkel, vagy használhatunk kenhetõ, szórható rezgéscsillapító anyagot is.
Folyékony szigetelõ anyagot alkalmazhatunk lemezfelületen is, bár ott önmagukban nem elég hatékonyak. Kezelésük kicsit körülményesebb, mint az öntapadós lapoké. Ecsettel, vagy szórópisztollyal történt felhordás után a sûrû bevonat megszilárdul, így csillapítva a felületek rezgését. A kárpitok és a fémfelület közé szivacsos zajcsillapító anyagok használata javasolt, ez még jobban fokozza a már felszerelt rezgéscsillapító anyagok hatékonyságát.
Véleményem szerint akkor van értelme egy zajcsillapításnak, ha szinte az egész autóra kiterjed, habár az én esetembe is csak a csomagtér van még egyenlõre leszigetelve (pótkeréknél is) + belsõ doblemez és hátsó sárvédõ kompletten, de pozít véleménnyel és tapasztalatokkal rendelkezem, hisz már ez is nagyon sokat számít(ot).
viewtopic.php?t=791&postdays=0&postorder=asc&start=255
Az általános tájokoztatás után a termékekre is kitérnék, habár nem szeretek ingyen reklámozni semmit hisz ahány ember annyi ízlés és nézet, termék, de...
A piacon kapható legjobb márka Dynamit zajcsillapító család. Sajnos aranyárban árulják (kb. egy liftback csomagtér és ajtó szigetelésére alkalmas csomag) ~35 e Ft körül mozog. Dynamit zajcsillapító lapok fajtái: Dynamat Hoodliner – motortér, Dynamat Original – ajtó, Dynamat Dynaliner – utastér, Dynamat Tac Mat – utastér, Dynamat Trunk Kit – csomagtartó, Dynamat DynaXorb - hangszóró mögé, Dynamat DynaPad - autó belsejébe, szõnyeg alá, Dynamat Dynashield – folyékony.
http://grandvoice.hu/autohifi/autohifi- ... alogus.pdf
Ez a termék család számomra nem volt anyagilag elérhetõ, így egy kicsit jobban körül ugráltam a hazai piacot ár, érték, minõség szempontjából. pl. ez is:
http://www.pyrmo.hu/Htm/hangszigetelo.htm
A választásom végül (kövezzetek meg) a homasitából került a kocsiba. Tulajdonságai: öntapadós bitumen lapok, 90 C fokig ellenálló, magas hatásfokú, könnyen felhasználható, ajánlott felhasználása 18 fokon. Vegyesen vettem aluminium és sima bitumen lapokat. Az aluminiumos az kerékjárat, sárvédõ és hátfal belsõ részeire kerültek fel, míg a sima bitumenlapk a fenéklemez belsõ felére kerültek, mert az aluminiumosnak nagyobb a hõtûrõ képessége.
Hirtelen ennyit mondanék elsõ körben a szigetelõ lapokról és tulajdonságaikról.
A felhelyezés elõtti tippjeim lennének még. Mindenképpen ép nem korrodált felületekre helyezzük fel, mert nem rozsdák elfedésére találták ki én is lakat után álltam neki üregvédelem és belsõ korrodálás elleni védelem után. Zsírtalanított felület szükséges a felhelyezésre és kell egy két alapszerszám is. Hõlégfúvó, sniccer, nagy hatásfokú olló, érzékeny kezûeknek vastag viaszos kesztyû, mert a felhevített lapok tudnak igazán forró élményt nyújtani

, ill. rongy vagy prés henger a levegõtlen felhelyezés érdekében.
Sorry, ha egy kicsit hosszúra nyúlt, de igyekeztem mindent leírni amit tudok.
Üdv:
Baigio