Ha már beszélünk róla és érdekel valakit, akkor leírom mi lett végül a vásárlási mizériából. Akarom mondani lelki és pszichikai gyötrõdésbõl. Minél többet tanultam, olvastam, annál jobban zavarodott a kép és annál feszültebb lettem. Nagy összegekrõl volt szó, nagyon ritkán van ennyi, csóró vagyok és nem akartam mellé trafálni.
Olvasgattam magyar és külföldi fórumokat, teszteket. Járkáltam Canon bemutatókra, fotós boltokba, nagykereskedésbe. Telefonon zaklattam a nálam tapasztaltabbakat...

Megtettem mindent és remélem végül jól döntöttem.
Köszönöm mindenkinek innen is a segítségeket!
Váz:
60D és 600D közt volt a finishben a nagy dilemma. Elõbbi fõ vonzereje a fogása volt. A nagy mancsom könnyebben elfért és komolyabb hatást keltett. Emellett picit hosszabb idõre lettek tervezve a fõ alkatrészei (pl zárszerkezet). Ennek ellenére pl a markolata hamar mállott

Talán még a kezelõ gombok voltak picit praktikusabbak. Ennyi. Tudásban mindkettõ több, mint kellene kategória és nagy különbség nincs is köztük, sõt a 600D a fiatalsága miatt még pár dologban többet is tudott. Egy 600D 18-55 IS II KIT és egy 60D 18-55 IS I (öregebb) KIT közt 80 ezer Ft árkülönbség volt. Úgy döntöttem ennyit nem ér és inkább obira + a kiegészítõkre költök.
600D alap KIT lett végül. Az Importos mizériát hagyjuk. Naponta hívogattam az összes Saturn-t Media Markt-ot, Euronics-et, hisz egyedi akcióik vannak és egy azonos tétel közt akár 60 ezer Ft árkülönbség is lehet! Az Árkádba naponta jártam, tapiztam, próbáltam és követtem az árakat

Persze emellett Árgép, Árukeresõ, Depo, Olcsóbbat... A 3-4 hónappal ezelõtti fellángolás óta a 600D kit 68 ezer Ft-ot esett, így ez a nyûglõdés elõnyére vált.
Nagyon fontos, hogy végül nem a legolcsóbbat vettem, hanem 3 ezer Ft-al többet, ami ugyanúgy EWS kártyával volt és!! nem 1 év, hanem 2 év garival. Szinte csak itt adták 2-vel. Az 1 év hivatalos után átvállalja az Electro Store a garit és rajtuk keresztül lehet ovábbá is javíttatni. Nekem ez megért ennyi pénzt
Kiegészítõk:
- A szûkös fogás (annyira azért nem vészes

) kiküszöbölésére veszek egy Meike utánygáyrtott portrémarkolatot, amibe!! vane gy plusz kezdetleges LCD programozható funkciókkal, plusz gombokkal. Pl Time lapse (gyorsított videó képekbõl. gyors felhõmozgás

), vagy Astrofoto (amikor mászik az éjszakai égbolt)... A 600D alap menüjében nincs. Ha külön a vezetékes expo idõzítõt venném meg gyáriba, 40-50 ezer, plusz még ugyanennyi a sima markolat. Ez meg 17 úgy, hogy kapok még hozzá egy infrás távkioldót is, ami pedig szerintem kincs! (pl: nagy gyújtónál éjszaka)
Markolat
- Állványból sokat megnéztem. Pofára estem, hogy mennyire gagyik... A Velbon Sherpa-tól kezdõdött a kültúrált fej, ami nem mûanyag, és nem akadozva mozgatható. Persze a Sherpa túl nehéz, robosztus, rögzítettek a lábak... Csak olyat szerettem volna venni, amit meg is foghatok, kipróbálhatok. Maradt még márkából a Giottos, Dörr és a Cullmann. Manfrotto nem játszik

Próbáltam Dörr-t és Cullmann-t. Végül nyeltem egy nagyot és Cullmann Magnesit 525 lett. Volt egy M-es verzió is, aminek a középoszlopa Monopod (joggal kérdezhetjük, miért nem ilyen az összes?...), de az is alap fejjel volt. Minõségi magnézium-aluminíum ötvözetbõl az is, de nem lehetett finoman adagolni. Végül az M nélküli lett egy igen komoly fejjel (CW30), ami csak magába 19-tõl indul. Iszonyat minõségi az egész. Nem csavarodik, nem nyeklik, gyári közlés szerint 6kg-t bír! Örök életû darab 10!! év teljes körû garival. Nagyker ár alatt vettem végül, aminek nagyon megörültem.
Állvány
A hazai forgalmazó raktárában sikerült kialkudni egy kis kedveséget és vettem hozzá egy Dörr táskát is. (sokkal jobb volt, mint a Cullmann és olcsóbb is)
- Obi tisztításra beszereztem egy aktív szenes Lenspen-t. Jópofa

- A már említett 16gb-os Class10-es memóriakártyát.
- Volt már egy kisebb táska, egy Edixa vaku és pár apróság.
Jött az obi kérdés.
Alapvetõen van a 18-55 és a filmesrõl egy egyszerû 28-90. Ahhoz képest, milyen bóvlik, igen jó képeket lehet velük lõni. A 28-90 egyszerûen beszarás

Ahhoz képest, hogy 8 éves és mûanyag, sima AF-el, lazán kezeli a 600D és 1-2 tényleg gyönyörû képet produkált!
Kell egy tele. Végül a 70-300 IS USM mellett tettem le a voksom. A két extra sokat jelenthet gondoltam én. Vettem egyet használtam és azt hittem behányok a végeredménytõl. Klasszisokkal szarabb, mint a sima kit. Elvezhetetlen! képeket csinált

Nem az élesség a gond, hanem egyfajta ködösítés mosódás az éleknél. Úgymondván kotúrtalan.
Ezzel a kérdéssel és a további obikkal kapcsolatban itt írok:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9078351
Ha van valami hozzászólni valótok kérlek írjátok meg itt! Köszi!
Emellett lesz még egy Fix 50-es 1.8-as. Nagyon olcsó és azt mondják szép a rajza.
Próbáltam polárt

Egyszerûen hihetetlen milyen szuper! Mindenképpen lesz egy Hoya, vagy BW.
késõbbi tervek egy makro közgyûrû és egy telekonverter.
Meg még ezer bizbasz és obi, de a következõ projekt az E9 telilakat telifénye

Most tanulok, gyakorolog és végre kiélvezem a munka gyümölcsét. Arra nagyon büszke vagyok, hogy se munkáltatói kölcsönt, se 0% THM-et nem kellett felvennem. Hónapokig dolgoztam éjjel-nappal (szó szerint) még hétvégén is, de megérte! Szuper érzés!