Saját készítésû fotók, megragadott pillanatok / fotózás

Élet a Corollakon túl. Felhasználók hobbijai, egyéb érdeklődési körei.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

bepi81 írta:Jó akció van memória kártyára a Media Markt-ban:

Most vettem egy Maxel MAXimum Class6(!!!)-os 4Gb-os kártyát 2499Ft-ért, 2 év garival. Ha kártyában gondolkodtok, semmiképpen sem halaszátok el, mert ez igen jó árban van. Néztem a Class4-es Sony SDHC kártyát, abbó 4990Ft volt a 4Gb-s. :)
6800 Ft-ért lehet kapni 16 Gigás Kingston Class 10-est! Nem lesz kicsit karcsú a 4Gb?
Kb összesen 1 percnyi Full HD videóval és 450 RAW képpel 14 Gigát felemésztettem. Alig hittem el...

Emellett fontos az adatátviteli sebesség. A Class4 nem lassú picit. Végül 9-ért vettem olyan Class10-es 16Gb-ost, aminek a minimális garantált adatátviteli sebessége 20Mb/s. Persze élettartam garancia. 3 napig visszaveszi a Media, ha jól tudom :)
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Pacsker írta:
bepi81 írta:Jó akció van memória kártyára a Media Markt-ban:

Most vettem egy Maxel MAXimum Class6(!!!)-os 4Gb-os kártyát 2499Ft-ért, 2 év garival. Ha kártyában gondolkodtok, semmiképpen sem halaszátok el, mert ez igen jó árban van. Néztem a Class4-es Sony SDHC kártyát, abbó 4990Ft volt a 4Gb-s. :)
6800 Ft-ért lehet kapni 16 Gigás Kingston Class 10-est! Nem lesz kicsit karcsú a 4Gb?
Kb összesen 1 percnyi Full HD videóval és 450 RAW képpel 14 Gigát felemésztettem. Alig hittem el...

Emellett fontos az adatátviteli sebesség. A Class4 nem lassú picit. Végül 9-ért vettem olyan Class10-es 16Gb-ost, aminek a minimális garantált adatátviteli sebessége 20Mb/s. Persze élettartam garancia. 3 napig visszaveszi a Media, ha jól tudom :)
No, akkor válasszuk ketté a használatát:

1. Fotózás: NAGYON NEM ajánlott, hogy 1db nagy kapacitású kártyát használj(ak)! Miért? Hallottatok már olyanról, hogy hipp-hopp, nem olvasható a kártya, tönkrement (akár két ki-bekapcsolás között is)?
...mert én igen, tesóm járt így a legkirályabbak egyikének mondott Scandisk Extreme 16Gb-os kártyájával Horvátországban, nyaralás kellõs közepén.
Fikázom emiatt a gyártót? NEM! Az tényleg egy jó és megbízható kártya, de Murphey-törvénye attól még él... és mikor máskor adja meg magát a kártya? Hát, persze, hogy akkor, amikor szükség lenne rá...

Neeeeeeeeem. Ha csak fotózol, sokkal célszerûbb több, kisebb kapacitású kártyát tartani és, bizony, cserélgetni, hisz így, ha szívat a technológia, akkor kevesebb fájlt veszítesz el (tesóm búcsút intett az elsõ 400db nyaralós képnek...). :!: (már tesómnak is 2 kártyája van, az egyiket kint vette Ho.-ban jóáron, vmi 7000 Ft körül, turista helyen...)

2. Videózás: Itt igazad van. Nem lehet megkerülni a nagyobb kapacitást, kell a minimum 16, de inkább 32Gb-nyi tár. De ekkor is ajánlott az 1. pontban leírtak szerint eljárni, hiszen, ekkor is fogsz a videó mellett - valószínûleg - fotózni, így, a kockázat itt is adott, illetve a jó tanács a több darabos kártya állományra. :wink:

Gondolj bele, ha ez lenne a munkád, és meló közben száll el az egyetlen kártyád... :idea: :roll: :shock:

ui.: A Class4-et sem érzem lassúnak fényképezéshez. A Class6 ennél jobb, de videóhoz kell a még ennél is gyorsabb, elvégre nagy állományok születnek fullHD-ben. :)
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Biztonság tekintetésében jogos a felvetésed. Szerencsére nekem eddig memória kártya gondom sose volt. kopkopkop
Ettõl függetlenül ár/érték arányban nem tartom jónak. Fõleg, hogy a Nikonod is zabálja már a kártyákat videó nélkül is.
Nekem egy kép full felbontáson RAW-ban 25-30 mega. Ez 4 GB-os kártyánál videó nélkül 150 kép. Azért hamar elkattogtatható :)
Persze ha van 4-5 ilyen kártyád, akkor visszaszívom :)

Ettõl függetlenül nem bántam meg az én vételemet. Van mellé kisebb is (1-2Gb), de lehet veszek mellé még egy ugyanilyet MAJD. Addig meg reménykedem, hogy ne hibásodjon meg :lol:
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

nem kívánom, hogy tönkre menjen a nagy ártyád, de azért én nyugodtabb vagyok a 2db 4Gb-al. Helyileg így elég, nem videózok, és amikor fotózom, a képeket feltöltöm a gépre. Csak néhányat hagyok a kártyán, szeretem azt sûrûn formattálni.

Nyaraláson, fine jpeg-et fotózok, abból 700db körül fér erre a kártyára. Naponta gépre töltöm, így nem kevés a 4gb.

Nem akarlak semmire sem rábeszélni, csak leírtam, én hogy szoktam.
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Panszkodik PZ 20 (nem lényeg) a fotó azért nem rossz. Bár félelmetes ahogy játszanak, soha nem sebesítik meg egymást. Ez a napi játék! :wink:

Kép
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

:lol: :lol: :lol:
Édes pofák, jóhogy játszanak, ezt nem is kellett volna mondanod. Én a kutyámmal szoktam ilyet (pontosan ilyet!) játszani, képzelheted, ha még fénykép is készülne ilyenkor rólunk...

Amúgy ennek a titka a nagyon rövid záridõ, hogy gyakorlatilag pause-old a pillanatot... :wink: (Jó kép!)
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Ha már beszélünk róla és érdekel valakit, akkor leírom mi lett végül a vásárlási mizériából. Akarom mondani lelki és pszichikai gyötrõdésbõl. Minél többet tanultam, olvastam, annál jobban zavarodott a kép és annál feszültebb lettem. Nagy összegekrõl volt szó, nagyon ritkán van ennyi, csóró vagyok és nem akartam mellé trafálni.
Olvasgattam magyar és külföldi fórumokat, teszteket. Járkáltam Canon bemutatókra, fotós boltokba, nagykereskedésbe. Telefonon zaklattam a nálam tapasztaltabbakat... :) Megtettem mindent és remélem végül jól döntöttem.
Köszönöm mindenkinek innen is a segítségeket!

Váz:
60D és 600D közt volt a finishben a nagy dilemma. Elõbbi fõ vonzereje a fogása volt. A nagy mancsom könnyebben elfért és komolyabb hatást keltett. Emellett picit hosszabb idõre lettek tervezve a fõ alkatrészei (pl zárszerkezet). Ennek ellenére pl a markolata hamar mállott :( Talán még a kezelõ gombok voltak picit praktikusabbak. Ennyi. Tudásban mindkettõ több, mint kellene kategória és nagy különbség nincs is köztük, sõt a 600D a fiatalsága miatt még pár dologban többet is tudott. Egy 600D 18-55 IS II KIT és egy 60D 18-55 IS I (öregebb) KIT közt 80 ezer Ft árkülönbség volt. Úgy döntöttem ennyit nem ér és inkább obira + a kiegészítõkre költök.
600D alap KIT lett végül. Az Importos mizériát hagyjuk. Naponta hívogattam az összes Saturn-t Media Markt-ot, Euronics-et, hisz egyedi akcióik vannak és egy azonos tétel közt akár 60 ezer Ft árkülönbség is lehet! Az Árkádba naponta jártam, tapiztam, próbáltam és követtem az árakat :) Persze emellett Árgép, Árukeresõ, Depo, Olcsóbbat... A 3-4 hónappal ezelõtti fellángolás óta a 600D kit 68 ezer Ft-ot esett, így ez a nyûglõdés elõnyére vált.
Nagyon fontos, hogy végül nem a legolcsóbbat vettem, hanem 3 ezer Ft-al többet, ami ugyanúgy EWS kártyával volt és!! nem 1 év, hanem 2 év garival. Szinte csak itt adták 2-vel. Az 1 év hivatalos után átvállalja az Electro Store a garit és rajtuk keresztül lehet ovábbá is javíttatni. Nekem ez megért ennyi pénzt :)

Kiegészítõk:
- A szûkös fogás (annyira azért nem vészes :) ) kiküszöbölésére veszek egy Meike utánygáyrtott portrémarkolatot, amibe!! vane gy plusz kezdetleges LCD programozható funkciókkal, plusz gombokkal. Pl Time lapse (gyorsított videó képekbõl. gyors felhõmozgás :) ), vagy Astrofoto (amikor mászik az éjszakai égbolt)... A 600D alap menüjében nincs. Ha külön a vezetékes expo idõzítõt venném meg gyáriba, 40-50 ezer, plusz még ugyanennyi a sima markolat. Ez meg 17 úgy, hogy kapok még hozzá egy infrás távkioldót is, ami pedig szerintem kincs! (pl: nagy gyújtónál éjszaka)
Markolat

- Állványból sokat megnéztem. Pofára estem, hogy mennyire gagyik... A Velbon Sherpa-tól kezdõdött a kültúrált fej, ami nem mûanyag, és nem akadozva mozgatható. Persze a Sherpa túl nehéz, robosztus, rögzítettek a lábak... Csak olyat szerettem volna venni, amit meg is foghatok, kipróbálhatok. Maradt még márkából a Giottos, Dörr és a Cullmann. Manfrotto nem játszik :) Próbáltam Dörr-t és Cullmann-t. Végül nyeltem egy nagyot és Cullmann Magnesit 525 lett. Volt egy M-es verzió is, aminek a középoszlopa Monopod (joggal kérdezhetjük, miért nem ilyen az összes?...), de az is alap fejjel volt. Minõségi magnézium-aluminíum ötvözetbõl az is, de nem lehetett finoman adagolni. Végül az M nélküli lett egy igen komoly fejjel (CW30), ami csak magába 19-tõl indul. Iszonyat minõségi az egész. Nem csavarodik, nem nyeklik, gyári közlés szerint 6kg-t bír! Örök életû darab 10!! év teljes körû garival. Nagyker ár alatt vettem végül, aminek nagyon megörültem. Állvány
A hazai forgalmazó raktárában sikerült kialkudni egy kis kedveséget és vettem hozzá egy Dörr táskát is. (sokkal jobb volt, mint a Cullmann és olcsóbb is)

- Obi tisztításra beszereztem egy aktív szenes Lenspen-t. Jópofa :)
- A már említett 16gb-os Class10-es memóriakártyát.
- Volt már egy kisebb táska, egy Edixa vaku és pár apróság.

Jött az obi kérdés.
Alapvetõen van a 18-55 és a filmesrõl egy egyszerû 28-90. Ahhoz képest, milyen bóvlik, igen jó képeket lehet velük lõni. A 28-90 egyszerûen beszarás :) Ahhoz képest, hogy 8 éves és mûanyag, sima AF-el, lazán kezeli a 600D és 1-2 tényleg gyönyörû képet produkált! :shock:
Kell egy tele. Végül a 70-300 IS USM mellett tettem le a voksom. A két extra sokat jelenthet gondoltam én. Vettem egyet használtam és azt hittem behányok a végeredménytõl. Klasszisokkal szarabb, mint a sima kit. Elvezhetetlen! képeket csinált :( Nem az élesség a gond, hanem egyfajta ködösítés mosódás az éleknél. Úgymondván kotúrtalan.
Ezzel a kérdéssel és a további obikkal kapcsolatban itt írok:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9078351
Ha van valami hozzászólni valótok kérlek írjátok meg itt! Köszi!

Emellett lesz még egy Fix 50-es 1.8-as. Nagyon olcsó és azt mondják szép a rajza.
Próbáltam polárt :) Egyszerûen hihetetlen milyen szuper! Mindenképpen lesz egy Hoya, vagy BW.
késõbbi tervek egy makro közgyûrû és egy telekonverter.
Meg még ezer bizbasz és obi, de a következõ projekt az E9 telilakat telifénye :)
Most tanulok, gyakorolog és végre kiélvezem a munka gyümölcsét. Arra nagyon büszke vagyok, hogy se munkáltatói kölcsönt, se 0% THM-et nem kellett felvennem. Hónapokig dolgoztam éjjel-nappal (szó szerint) még hétvégén is, de megérte! Szuper érzés!
Klubelnök

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

WOW!

Elõször is gratula a cucchoz, legyen benne minél több örömöd és tégy fel ide is képeket, ha vmi érdekeset sikerül elkapnod! :wink:

Jól döntöttél, ami a vázat illeti. Egyszerûen túl nagy a különbség a 60d esetében. Pont. Így ésszerû, ahogy csináltad.

A kitobi szerintem a lehetõ legjobb döntés szintén, no, nem azért, mert én is így vettem az enyémet, vagy, mert annyira jó obi. Nem. Ellenben szükséges ahhoz, hogy megtanuljuk a DSLR-t használni, és nem mellesleg, használtan az új árak töredékéért lehet venni kiváló obikat, amik jóval komolyabbak.

Az az érzésem, hogy a használtan vett HSM-es telével vmi bibi van (gombásodás, az szokott a leírások alapján egyfajta ködös-lágyítós bevonatot képezni a lencsén, maga a típus biztosan nem rossz).

A markolattal bazi jó biznisszt csináltál, irigyellek is miatta! Kigúvvadt a szemem, mennyi funkció van rajta... A Nikonhoz járó markolaton max egy tekerõ tárcsa van, kijelzõset még nem is láttam belõle, pedig a Meike gyárt "ide" is.

Állvány: Ezt a típust nem ismerem. Nem tudom mennyit adtál ki rá, nekem eléggé csalódás volt haverom újonnan vett Cullmann magnezit állványa (3D fejjel, 28.000Ft - Extrém Dig.). A sztori az, hogy kinézte a Nanomax 260-as állványt. Rendelni kellett, de mikor meglátta azzal a lendülettel vissza is adta, hogy akkor az elõbb említett drágább és komolyabb típust kéri... Elhozta 3 hete hozzánk megmutatni. Szép, igényes kinézetû, tetszik a lábakat bevonó szivacs, de! Nincs hozzá egy rendes táska?! Majd' 30e-ért??? Továbbá mellé állítottuk az én gagyi Hama Gamma 74-esemet, amirõl már írtam, hogy idén töltötte 7. évét nálam. Én hagytam, hadd teszteljen a gyerek, nehogy részrehajlással vádoljon. Lényeg, hogy tovább remegett a 30e-s Cullmann szemmel láthatóan, mint az én 13.000-es HAMA-m... Nem sztárolom az enyémet, csak csalódást keltett bennem az, hogy amit több, mint 2x-es áron adnak, mindössze a kinézetével "nyújt többet", de kevesebb anyag van benne, hiába magnezit, kevésbé stabil. A fej az biztos jobb, mint az enyémen. Szóval, picit szkeptikus lettem állvány ügyben...

Polárszûrõbõl szigorúan Hoya HMC, vagy PRO1 (ez van nekem is), de csak akkor, ha már megvan hozzá az obi. A komolyabb obik nem olyan átmérõjûek, mint a kitobik (Canon - 58mm). Egy kitobival nem fotózol komolyat, így ehhez a szûrõ sem feltétlen kell, ezt én is beláttam... :wink:

A Lenspen-t még várom, nem érkezett meg, tisztításra ez a legjobb eszköz. Én 1369Ft-ért vettem házhoz szállítva, szemben az itthoni 3600Ft-os árral.

A fix obik közül én a Nikkor 35mm/1,8-ast próbáltam, szuper, de meg kell tanulni használni, nem olyan magátólérthetõdõen jönnek vele a jobbnál jobb képek, mint az t az ember gondolja. A Canonnál az elõny ezügyben, mert 30000-ért adja újonnan az 50/1,8 típust, szuper ár/érték arány. Ez a Nikonnál 50.000, a 35mm/1,8 39000.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Köszi, köszi!

Az állvánnyal játszadoztam. Pont azért vettem ezt, mert a Magnesit alatti kategória (lehet az is az, csak más számjeggyel), tényleg nagyon labilis és virsli lábú. Szerintem arról beszélsz. Ezért döntöttem e mellett. Szívesen megmutatom majd. Tényleg minõségi darab. Próbálgattam és már most imádom! :)

Képeket igyekszem felrakni, de most semmi téma, csak az eszeveszett tesztelés és kiismerés. Inkább a kép minõségét nézem egyelõre, mint azt, amit ábrázol.
Érdekesség képpen a 28-90-es Filmes obiról :) :

Kép
Klubelnök

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Mos, mint az állat! :D

Oksi, az állvánnyal kapcsiban azért írtam hangsúlyozva a saját szememmel látott példát, nehogy azt gondold, hogy az egész márkát fikázom. Neeem.
Csak eléggé biztosnak látszik az a tény, hogy 60.000Ft alatt nincs tényleg minõségi állvány, fejjel együtt.

Amit kihagytam: a távkioldó. A markolat hátulján (amit használat közben magad felé tartasz) van IR érzékelõ? MErt egyébiránt csak elõlrõl lehet a távkioldót használni... Én ezért vettem a vezetékest, hiszen, idõzítõ (2-5-10-20mp) van a vázba beépítve is. 1088Ft volt házhoz szállítva Hong-Kongból, kiválóan mûködik. :lol:

Bakker, amúgy piszok sok idõ, mire kitapasztalod a géped tudását. Én ma jöttem rá, hogyan lehet ún. HDR képeket készíteni. Eddig azt hittem, hogy automatikusan csinál a gép exponáláskor 3db képet (1. az én értékemmel, 2. egy blendével kidebb, 3. képet egy blendével nagyobb értékkel), amit majd a photoshop összerak. De nem, nekem kell 3x exponálni minél kisebb idõközökkel, hogy a környezet változatlan maradjon... ááááááá, ez most este fürdés közben esett le, pedig kattintottam kb 60-70 képet ma... semmi gond, így tanul a gyerek.

Az biztos, hogy a vázzal elégedett leszel.

A markolat málása miatt ne aggódj, a Nikonnál is jelen van ez a fajta idegesítõ "igénytelenség". A markolat felsõ részén vízszintesen fut egy piros gumi csík, na, az még a 6-700.000-es D700-D3s-stb-n is ellágyul és lifegni kezd. Szerinted?????? :evil: Rá se ránts az ilyenekre, ettõl a gép belseje még nagyon sok ideig kiszolgál majd.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Talán a 600D-n is van érzékelõ, meg a markolaton is. Hogy melyik irányba azt nem tudom.
Attól tartok azért ilyen nagy a mélységélesség a 28-90-en, mert csak az AF-et vezérli a 600D és folyton nyitva van a rekesz.

Egy kép a 18-55 IS II-es KIT obival:
(kicsinyített, de nyers képek RAW-ról konvertálva)

Kép
Klubelnök

Kép
toytomi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1989

Hozzászólás Szerző: toytomi »

Ez egy nagyon szép kép lett amúgy :wink:
:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport - R.I.P.

:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport

CE90 XL Liftback - Kouki, 1C
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Csak pont nem húzza ki magát :)
Engem szugerált, hogy hogyan vadásszon le :lol:
Klubelnök

Kép
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:Egy kép a 18-55 IS II-es KIT obival:
(kicsinyített, de nyers képek RAW-ról konvertálva)
Én ilyenkor nem veszek el a részletekig menõ elemzésben: jó ránézni a képre, jó az összhatás. Minden szín megvan rajta. Jó, és kész. Egy kitobitól kiváló! :wink:

Én éppen most csináltam ezt:
http://kepfeltoltes.hu/111219/Rail_Jet2 ... es.hu_.jpg

Kis játék, hátha egyszer felénk is lesz 160+-os pálya és vonat... :lol:
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Pacsker írta:Csak pont nem húzza ki magát :)
Engem szugerált, hogy hogyan vadásszon le :lol:
És közben mozgatta fel-le a farkincája végét, mi? Ehhez értnek...szemetek! :lol:
Válasz küldése