Hölgyeim és Uraim!
Lehet megvan a megoldás az olcsó utángyártott, azonban rossz minõségû és a nagyon drága, ellenben masszív gyári termosztátok kérdésére.
Azt ugye sulykoljuk mindenkibe, hogy utángyártott termosztátot NE vegyen az autójába! Sokan megfizettük érte a tanulópénzt. Próbáltuk a legrosszabbtól a legjobb minõségûig, volt ami pár hónapot is kibírt, de volt, ami a berakás pillanatában már rossz volt. Ezek 1000Ft-tól a 3-4000 Ft ig terjednek, ami ugyan nagyon csábító, ámbár nem szabad engedni a kísértésnek. (csak kidobott pénz).
Ha a vízhõfok mutatónk már kókad lefelé, netán télen alig éri el a megszokott üzemi hõfokot, vagy még csak a kezdõ jelei vannak, miszerint nagyobb sebességnél lejjebb ereszkedik a mutatónk, télen alig van fûtésünk, akkor bizony nagy valószínûséggel haldoklik a termosztát.
Ne hagyjuk figyelmen kívül és ne halogassuk! Jobb esetben részben vagy egészben "nyitva marad", így a komfort tényezõn kívül (nincs fûtés), magas lesz az alapjárat, nagy mértékben növekedhet a fogyasztás, sõt mûszakilag is romlik az autó állapota. A motor folyamatosan az üzemi hõmérséklete alatt dolgozik, nem kap megfelelõ kenést és gyorsabban elkopnak a forgó/mozgó alkatrészek. Rosszabb esetben zárt állapotában "ragad meg" a termosztát, a motor hûtõfolyadékjának megszûnik a keringése és pillanatok alatt felforrhat a víz. Ha az ember nem veszi észre, sec-perc alatt hengerfejes lesz, sõt a túlhevülés következtében még komolyabb problémák is adódhatnak.
Az utóbbi érvek miatt mindenkinek tanácsoltuk a gyári Toyota dobozos termosztátok beszerzését. Ezzel nem is volt gond, hisz ha azt néztük, hogy normál esetben átlagosan 150-200 ezer km-t/ 10-15 évet kibírnak, akkor az az 5000 Ft-os vételár egyáltalán nem tûnt soknak. 2 évvel ezelõtt még nekem is ennyiért sikerült hoznom pár klubtagunk autójához, azonban annyira "elromlott a forint", hogy mára nagyon megnõtt az áruk. Mai nap érkezett meg 3 termosztátom a Tsusho-tól: 1 Sancynak, 1 Frool-nak és 1 magamnak. Bruttó áruk 8821 Ft volt és attól tartok ez csak rosszabb lesz. Sajnos a kereseteink nem követik a dráguló valutát, ami ugye szinte mindenre hatással van, így egyre nehezebb a zsebünkbe nyúlni és kiadni egyszerre ekkora összegeket.
Frool AE86-jába egy ici-picit más termosztát kellett, mint az E9-ekbe, ami nagy szerencse volt. Kibontottam a dobozt és láttam, hogy a peremébe nem csak a TEQ logó és a 82°C-os nyitási hõmérséklet volt beleütve, hanem egy "Kuzeh" logó/felirat is. Eddig még egy fiatalabb Toyotáén sem láttam és azt hittem, hogy tényleg Toyota gyártmányok a termosztátok. Azonban ez a véletlen szerencse miatt kiderült, hogy egy gyári beszállító, vagy egy elismert utángyártó (pl Optifit, Mitsuboshi, Koyo...)
Rákerestem a neten és megtaláltam:
http://frugalmechanic.com/auto-part/kuz ... thermostat
Képrõl egy az egybe ugyanígy néz ki a Toyota dobozos termoztát is és ahogy nézem közel harmad áron megvásárolhatóak.
Kuzeh termosztátot mindenkinek!
Hasonló szempontok miatt jó utána érdeklõdni egyéb alkatrészek gyári beszállítója vagy hivatalosan elfogadott utángyártója gyanánt. Sokszor 80%-al olcsóbban meg tudjuk vásárolni a gyári minõségû termékeket, ha használjuk az eszünket és utánajárunk a dolgoknak!