Fogyasztás

Szükség esetén nyissatok bátran új témát, de csak akkor, ha máshova tényleg nem illik.
PiciPeti
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: PiciPeti »

bepi!

Milyen messze voltál a kamiontól? Mert olyan 1-1,5 méteren belül kellene lennie az autó orrának, hogy tényleg szélárnyékban legyél. Ha emögött vagy, akkor légörvényekben vagy. Ami (ha szerencséd van) még mindig jobb mintha simán mennél. Addig húzódj mögé, amíg nem érzed, hogy "megszívja" az autót. Bár ez szerintem életveszély... :?
'00 E11 4E-FE Harmony-Millenium
'07 E12 D-4D, Linea Luna
gecsa
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: gecsa »

PiciPeti írta:bepi!

Milyen messze voltál a kamiontól? Mert olyan 1-1,5 méteren belül kellene lennie az autó orrának, hogy tényleg szélárnyékban legyél. Ha emögött vagy, akkor légörvényekben vagy. Ami (ha szerencséd van) még mindig jobb mintha simán mennél. Addig húzódj mögé, amíg nem érzed, hogy "megszívja" az autót. Bár ez szerintem életveszély... :?
terepjárónál meg kb 0.5m...
Sancy
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Sancy »

A legjobb ha kilõsz rá egy csáklyát, és kiveszed üresbe,
így le lehetne vinni a fogyasztást 1 liter alá... :D
E11 G6 TTE Facelift 1.6 VVTI
E12 TS TTE Facelift 1.8 VVTL-i

E11 TS Facelift 1.8 VVTL-i pálya autó építes folyamatban
gecsa
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Sancy írta:A legjobb ha kilõsz rá egy csáklyát, és kiveszed üresbe,
dobd üresbe,állítsd le a motort (a kormányzárra figyelj,mert okozhat meglepetéseket),és élvezd a halk suhanást...fogyasztás 0/100km :D :lol:
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2007
Autód típusa (és generációja): Verso
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: MPV

Hozzászólás Szerző: bepi81 »

Sancy írta:A legjobb ha kilõsz rá egy csáklyát, és kiveszed üresbe,
És közben azt mondom: Szkorpion WINS...!!!! (Mortaal Kombaaaat!!!!!) :lol: :lol: :lol:

...simán, jó ötlet... :wink:
4 év E11 fl Corlla liftback 1,4 vvt-i
9 év T22 fl Avensis Wagon 1,8 vvt-i
Jelenleg 2007 COV 1,8 vvt-i
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Amit leírsz, az az idealizált elmélet, amitõl, mint szinte mindenben eltér a valóság... :wink: Érezhetõ szélárnyékot ad már 10m-re is a kamion...
montoya
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: montoya »

Furgonok mögé szoktam állni 120-130-nál 10-15m-re, érezhetõen "szívnak".
IS200 '01
:glcarina: Carina Coupe 1.8 XE - RIP :(
KépCarina Coupe 1.6 DX
Datsun Gloria Hardtop
Mazda 323 BF turbo 4wd
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

Mythbusters-ben volt errõl egy rész, ott messzebbrõl is lehetett már érezni az áldásos hatást :)
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
[Walaki]D`Lair
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1985
Autód típusa (és generációja): Corolla E8
Autód felszereltségi jelölése: GT
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (3 ajtós)

Hozzászólás Szerző: [Walaki]D`Lair »

Tegnap RX450h-val Pilisvörösvári tankolás után apámékig elérve, ürömi leágazó elõtt sokat-sokat araszolva 6.4-el értem haza :)
1985 - Toyota Corolla AE86 GT - SR20DET BlackTop //// Trackday beater
2006 - KTM 640 LC4 Supermoto /// :twisted: :twisted: :twisted:
gecsa
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

[Walaki]D`Lair írta:Tegnap RX450h-val Pilisvörösvári tankolás után apámékig elérve, ürömi leágazó elõtt sokat-sokat araszolva 6.4-el értem haza :)
az sok..:P
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

[Walaki]D`Lair írta:Tegnap RX450h-val Pilisvörösvári tankolás után apámékig elérve, ürömi leágazó elõtt sokat-sokat araszolva 6.4-el értem haza :)
Kafa. :wink: Beülnék egyszer melléd, hogy lássam, ehhez mit kell tenni egy ilyen batár troliban, mert az autónavigátoron volt egy használtteszt RX400h-val és ott azt mondták, hogy 9-10 liter az átlag. Ellenben ugyanezzel a típussal Mickey (TCH elnök) 7 liter elejét fut teljes tankra vetítve nem hipermilling-al... :)

Pont láttam azt a részt a Mythbustersbõl 8) Egybõl lecövekeltem a TV elé... asszony rikácsolását meg sem hallottam... :lol:
Valahogy úgy alakul a kamion mögött, hogy közvetlenül mögötte alig van ellenállása a kocsinak (ez nem alkalmazható élõben, mert tényleg nagyon vaszélyes!), aztán, a kamion által keltett örvények összekuszálódnak, annak a hatásfoka gyengébb szélárnyék szempontjából, majd, ahogy írtad is, 10-15m-rel mögötte (ez már úgy, ahogy elviselhetõ, ha az ember elég türelmes a hosszú távú 90-es tempóhoz) ismét "szív" a kamion.

Erre legegyszerûbb, ha esõben megnézünk egy elõttünk kereszteben elhaladó kamion által húzott vízfüggönyt... A víznél a levegõ, ugye, sóval kisebb sûrûségû, így a vízpermet hamarabb megszûnik, pedig az van több méter hosszú a kamion mögött.
Országúton sajna kockázatos ez a módszer, rendszerint a nagyobb forgalom miatt (pályához képest) kevesebbet is használják a kamionok a tempomatot, ezáltal lassítanak, gyorsítanak... És még szembe jövõ forgalom is van... viszont autópályán jól mûködik a módszer. Egyik fórumtársunk a céges Hastra 1,7 cdti-vel (ami köztudottal nem a legalacsonyabb fogyasztású viszonylag kis köbcentis dízel manapság) BP-Szeged vonalon bõven 4 liter alatti átlagot hozott (talán 3,5-3,6, nem emlékszem pontosan) úgy, hogy az átlagsebesége 78(!) km/h lett.
Azért, azt is figyelembe tanácsos venni, hogy egy sima kamionról adott esetben le is pottyanhat vmi, míg egy tartálykocsiról igen ritka ez, tehát utóbbi mögé célszerûbb szegõdni... :wink:
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

montoya írta:Furgonok mögé szoktam állni 120-130-nál 10-15m-re, érezhetõen "szívnak".
Igen, így van. És a pillanatnyi fogyid ilyenkor 5 liter alatt van... 8) Én meglepõdtem a Terrano-n is, de az is mûködött. Óra szerinti 100-nál 4,0-4,3 liter között ugrált...
Bruce E9
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Bruce E9 »

bepi81 írta:
montoya írta:Furgonok mögé szoktam állni 120-130-nál 10-15m-re, érezhetõen "szívnak".
Igen, így van. És a pillanatnyi fogyid ilyenkor 5 liter alatt van... 8) Én meglepõdtem a Terrano-n is, de az is mûködött. Óra szerinti 100-nál 4,0-4,3 liter között ugrált...
A szélárnyékban való autózásról kb. egy éve én is írtam ide, de sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban. Örülök, hogy más is megerõsíti. Igaz én mindig olyan kocsit követtem, amelyen át lehetett látni. Elismerem ez is külön élményforrás tud lenni az autózásban, hogy az átlagfogyit lefelé tornázzuk. Anno off-os kombi focusban (1.6 benzin) rendszeresen 6.0 fogyikkal jártam átlagosan vidéki utakon és elõszeretettel nézegettem a pillanatnyi fogyasztó értékeit. Örömömet láttam, ha az átlagfogyi 1 tizedet csökkent. Tartós 90-nél amúgy a fóka 4.7-4.9 -et evett, nem szélárnyékban!
Ez már a múlt, amióta a Gt-i-vel járok, örülök, ha becsusszan egy 7.2-es átlagfogyasztás. Cserébe más élményeket élek át, és elkoptak egy év alatt az elsõ gumik :lol: :lol:

Ha már a spórolásról esik szó, akkor beülök a 2.0 szívódízelbe és könnyedén lendületes autózással vagyok 5.0 fogyinál. Az 1.8 D pedig átlagban tudta a 4.7-t. :wink:
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
bepi81
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Bruce E9 írta:Ez már a múlt, amióta a Gt-i-vel járok, örülök, ha becsusszan egy 7.2-es átlagfogyasztás. Cserébe más élményeket élek át, és elkoptak egy év alatt az elsõ gumik :lol: :lol:

Ha már a spórolásról esik szó, akkor beülök a 2.0 szívódízelbe és könnyedén lendületes autózással vagyok 5.0 fogyinál. Az 1.8 D pedig átlagban tudta a 4.7-t. :wink:
NAgyon jól megfogtad a lényeget: Van autó, aminél örömet okoz lassan, kényelmesen, fogyasztásminimalizálva autózni és van, amelyikkel nem, utóbbi egyszerûen kínálja magát a magasabb tempóért. 8)

Nekem a kis 1,4 vvt-i elõbbi kategóriába sorolandó, de azért szépen tudja szedni a lábát, ha úgy hozza. De, pl. egy Lexus IS200 egészen más tészta... :lol:

Ahogy egy TCH-s barátom mondta a minap: Egy autóbuzinak 2 autóra van szüksége: 1. sima, 2. hátultekerõs élényautó (Neki van egy '08-as Prius II, és egy gyönyörû 1992-es Lexus SC430 automata...) :lol:
tschangow
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: tschangow »

bepi81 írta:...és egy gyönyörû 1992-es Lexus SC430 automata...) :lol:
Nincs 92-es SC430. 2001-tõl van.
Válasz küldése