Jó a téma, jó felvetés!
Ott kezdeném, hogy egy igazi polírozás után az ember újra bele tud szeretni autójába, az eladásnál akár 100 ezreket érhet, az utcán újra megbámulják, mindig vigyorogni fogsz, ha sétálsz felé és ülnél be... Ez fõleg tizen éves autóknál, vagy nagyon csillaggarázsos autóknál számít. Van a klubban sok alanya

Így mindenkinek csak ajánlani tudom! Egy szép nyári délután, vagy ha szakemberhez visszük 15-20 ezer Ft és hónapokig gyönyörködhetünk az eredményben.
Elõször reflektálnék az itt elhangzottakra:
de a gyári festés annyira vékony hogy 2.-3. polírozás után annyira elkopik a festék hoyg fakó és matt lesz! am egy polírozás kb 3hónapot bír!
Ezt is cáfolnám többek közt.
Fontos, hogy milyen pasztát és milyen FEJET választassz. Az én szutyok E9-emet már vagy 6x políroztam át és semmi gond vele. Sehol nem látszana a filler (miért mattulna be?...)
Egy jó és lelkiismeretes polír szerintem 5-6 hónapot is kibír.
Nagyon fontos, hogy nem csak az esztétika miatt éri meg megcsinálni. Nyáron jobban visszaveri a különbözõ hullámhosszú sugárzásokat (nap), így a fényezés élettartama többszörösére növekedhet. Biztos láttatok már kert végén elfeledett roncs autót. Annak a fényezése már olyan, mint a smirgli. Sokszor ezek felrepedeznek, majd lepattogzanak, vagy konkrétan elfogynak...
Másik érv, hogy a vizet nagyon gyorsan lepergeti kis cseppek formájában a kezelt felület (nem csak a wax miatt!). Ergo a vizes sáros lé nagyja is lejön pöttyökbe, ami meg marad, sokkal könnyebben tisztítható!
Télen pedig sokszor a hó sem áll meg még a a géptetõn sem. Minden jég és fagy egyszerûen lecsúszik róla. Könnyebb is reggel takarítani.
Gépet venni csak erre, nem érdemes. Ha magad akarod csinálni, akkor csak is kézzel.
Két autótok van és két autótok lesz is sokáig Lackó. Ha rákapsz, akár 1-2 év alatt vissza hozza az árát.
Kézi polír: Ezt még most tisztázzuk. A leggagyibb Tesco-s flakonos löttyöktõl, a legminõségibb Sonax, Riwax-ig nem nagyon lehet ezeket polírpasztának hívni. A polírozás lényege, hogy a felületet addig csiszoljuk, amíg még tükrösebb és simább lesz. Az elfáradt kimattult festékréteget eltávolítjuk.
A polírozás TÖBB fázisból áll. Ha polírbuziratyi az ember, akkor átmehet az autóján akár 8x is!!!, én csak 3x szoktam. Különbözõ gyártók vannak, akik általában festékcentrumokban árulják az igazi pasztákat. Ezek kb fogkrém állagúak. A különbözõ fázisokat (legyen akkor három) két jellemzõvel osztályozhatjuk.
- a pasztában lévõ szemcsemérettel és mennyiséggel. A fogkrémhez hasonlóan a szemcsék "dörzsölésével" egyfajta 2-3000-es csiszolópapírt alkotunk és ezzel egyengetjük, távolítjuk el a festék egy részét,
- a pasztában lévõ felületaktív anyagokkal. Ezeket nem tudom pontosan, de a legfontosabb a teflon. Az összes fázisban van ilyen, de a finomabbakban egyre több. Gyakorlatilag egy wax, vagy egy kézi tubusos polírnak nevezhetõ lötty 80-90%-a ebbõl áll. Ez egy viasz szerû réteget képez a festék felületén (a fényezõk örömére), ami folyamatosan azt a hatást kelti, mintha vizes lenne, ezért csillog. Természetesen ebbõl is létezik atomgagyi, ami 1 mosás után lejön és olyan, ami reagál a festék felsõ részével és még gépi mosás után is ott tud maradni. Nagyrészt ebben van minden olyan anyag, ami visszaveri az ultraibolyasugárzást, így nagyon fontos része a polírozásnak! Gyakorlatilag a lakkhoz hasonlóan (persze ég és föld a kettõ) a festékre egy bevonatot képez, ami védi azt.
Fontos megjegyezni, hogy minden fázishoz más-más fejet, (szivacsot válasszunk)!
Sok múlik még a felvivõ és a letörlõrongy anyagválaztásán.

A durva pasztához durva (nagy pórusú) szivacsot (sokkal durvább és keményebb, mint egy mosogatószivacs puha oldala). A waxhoz pedig már puha selymes nagyon apró pórusút. gyakorlatilag itt már nem csiszolunk, csak felviszünk valamit. Ezek általában tényleg nagyon lágy és puha anyagok, fõleg ha nedvesek, de azért sexuális segédeszközként ne használjátok!

Arra ott a féltengely
Viszatérve a kézi kontra gépi polírra. Természetesen az utóbbiak közt is van már kevésbé nagy viszkozítású anyag, ami már már pasztához hasonlít. Mindegyik ér valamit, de nem hasonlítható a gépi polírra. 90%-uk a gagyi vagy a minõségi wax szerepét látja el, egy kettõben azonban van egy kis szemcse is, ami a feldörzsölõ rongyal együtt a csiszolás szerepét látná el. Gondolom mindenki érzi, hogy kézi netán jófajta tubusos kézi polírozáshoz hetek kellenének ahhoz, amit egy excentrikus rohadtul pörgõ igazi pasztával ellátott durva szivacsos gép tesz meg pár óra alatt.
Természetesen, ahogy már írták van olyan rész, ahova nem tudunk bemenni a nagy koronggal, így ez kézimunkát igényel, de itt is figyeljünk a több fázisra mind rongyban mind pasztában.
Természetesen nem szabad túlzásba sem esni a durva fázissal, mert öreg, esetleg gyári fényû autón tényleg vékony a festék és, ha sokáig idõzünk elfogyhat a fényezés

. négyzetdeciméter per idõt nem tudok mondani. Érzéssel, vagy nézzetek meg valakit, aki már jártas ebben! Ezen múlik, hogy hány polírt bír el az autónk!
Ha szinte rögtön leszeded akkor is érezni már tapintásra a különbséget.
Ez gépinél is igaz a legdurvább fázis után. Ilyenkor ne adjuk fel, még nem lesz az jó. Szépen menjünk át még a két fázissal, ha tartós munkát szeretnénk. Ott már nem lesz annyira jelentõs a változás, de megéri

A polírozás egy türelemjáték és mindenkit próbára tesz. Nekem 1-2 óra szokott lenni 1 fázis, fõleg, ha idõs autó elõször van polírozva. Így egy egész délutánt el lehet vele pöcsölni, ami igen fárasztó dolog, de legalább nagyon édes a gyümölcse!
A gépivel gondolom Te is tudod, hogy könnyen rá lehet égetni a polírt
Ez szerintem nem igaz. A festéket lehet megégetni. Ezért fontos a nem gagyi gép választása. Általában az 5-15 ezres UFO-k ki-be kapcsoló gombbal rendelkeznek csak. Sokszor atom gyorsan pörögnek, hogy hú de gyorsan érjen el hatást az ember, de ha valaki nem jártas a témában, könnyen megégetheti a fényezést.
Ez ellen azt tudjuk tenni, hogy sose "pihenjünk" a géppel. Mindig mozogjunk fel-le, jobbra-balra, és egyszerre nagyobb területen dolgozzunk. A fordulatszám és a felület egyenesen arányos. Tehát lehet nagy sebességgel is, csak akkor járjon a kezünk, meg lehet óvatosan is lassan, akkor kevésbé hevül! Ha lehet, mindig az egész korong érjen a felületre és ne csak az éle. Nem kell nyomni erõsen, sokszor elég a gép súlya!
Egy tipp, hogyha bekentük a felületet, ne a forgó gépet rakjuk rá, mert szétcsapja a pasztát
Az utolsó wax-os fázisban lehet lassabban pörgetni, hogy szépen beledolgozzátok!
Az elõzõ pár sorból tehát kiderül, hogyha lehet, akkor komoly gépet, vagy kölcsönbe, vagy kifizetve.
A legfontosabb érv a fordulatszámszabályzás hiánya, emellett általában fix a fejük, vagy nem szabvány az átmérõjük, netán nem tapadókorongosak, és tényleg silány minõségûek (már volt, hogy eltört a forgófej a kezemben

).
Ha mindezt az emebr félre rakja, lehet ezzel is szép munkát végezni, csak fokozott figyelmet kíván!
Pasztából: Sok cég gyárt ilyet, mondom általában festékboltokban kapható. 3M-et Isteníti mindenki, de van több olcsóbb is, ami ezt a színvonalt képviseli akár negyed áron. Amit én szoktam venni, annak a márkáját nem tudom, de igény esetén megmutatom hol szoktam venni.
Egy autóra egy alkalomra (ne vegyetek többet, mert megszárad) elég 2-2 deci.
Anyagiak:
Jó gép 60-70 tõl kezdõdik. Vagy használtan (ajánlom!) vagy kölcsönbe, vagy tecsós. Paszta 3x2 deci olyan 3 ezer forint körül. 3 szivacs 8-10 körül (minél nagyobb átmérõben, nyugodtan lógjon túl 3-4 centit is!) A szivacsok, ha mossuk õket és nem nyomjuk oda a gépet bírják akár évekig! Gyakorlatilag, ha gép van, akkor 5 ezerbõl megvan az egész/ alkalom. A szakemberek ezt 20 körül csinálják és sokkal silányabbul.
Iszonyat fontos!:
A gépet az üvegek, egy-két fajta díszlécek közelében kókeményen fogjuk, mivel, ha rámegy ezekre a gép (fõleg a durva és közép fázis), 1 másodperc alatt szét tud karcolni mindent. Utána az üvegbõl üvegpolírral sem hozható ki sokszor. Figyeljünk és a vészes területeket inkább kézzel!
Tipp:
Csináljuk meg bátran a lámpákat is! huszon éves autóknál hihetetlen az eredmény. Fõleg a hátsó lámpákon és az indexeken. Mintha most vettük volna újonnan õket. Tényleg beszarás! Erre van mûanyag polír is, de bátran rámehetünk ezekkel a szerekkel, csak kisebb fordulaton.
Kb ennyi jutott eszembe. Remélem kimerítõ volt, ha még valami beugrik írom!
Összegezve:
Mindenki csinálja, öreg és pár éves autón is. Az eredmény tényleg sokszor ünnepi érzés. Mindenképpen géppel, ha tartósat és jót akarunk. 3 fázisban 3 pasztával és 3 fejjel. Fél évente elég megcsinálni, ha netán brutál nyarunk van és fél éven belül picit megfakul, vagy talira megyünk, akkor elég csak a 3. fázissal átfutni.
Mindenképpen fokozott figyelemmel az üvegek védelme érdekében. Jó ha megtanulja mindenki magának, de ha nincs türelme szakemberhez vigyétek! (bár az tuti nem csinál 3 fázist és nem lesz olyan lelkiismeretes, mint ti magatok.)
Hangsúlyozom! Kitartóan minden fázist. Már egy teflonos waxtól, vagy az elsõ durva fázistól ragyog az autó, ez megtéveszthet (pl szakembertõl hozzuk el), de a tartósság és a védelem érdekében legyünk lelkiismeretesek és kitartóak.
Hajrá!!
Ha valaki eljön egyszer egy igazán fakó verdával, szívesen csinálnék egy kis videót a géptetõ egy részérõl, hogy szemléltessem a fázisok mit jelentenek. Ettõl függetlenül polírozást nem vállalok, mert a sajátjaimon is utálom csinálni
Most jöhetnek az ellenérvek. Soha nem olvastam utána. Mindezeket a saját tapasztalataim alapján írtam, így lehet, hogy tévedtem!