Olaj ügyeink

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
tibierdrol
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: tibierdrol »

Olajhõfok mérõje van valakinek az autóban?
Nekem még soha, semmilyen körülmények között nem ment a vízhõmérõ vízszintesnél feljebb. Persze az olaj hõmérséklete ettõl még ingadozhat, csak kérdés, hogy mennyit, és hogy melyik olaj hogy viseli ezt a dolgot.

Szerintem 3-4-500 ezret simán elmegy a legtöbb autó úgy, hogy nem kopik szét a motorja, csak ez soha nem derül ki, mert minden adás-vétel elõtt visszatekergetik az órát :D Vagy rosszul gondolom és mégis kirívóan jó lenne ez a Yaris? És akkor az olajon múlt a dolog, vagy a vezetési stíluson, vagy a szerencsén hogy ez egy jól sikerült, tartós darab volt, vagy vagy vagy??? :D Na ezt sosem tudjuk meg, és emiatt csak okoskodik mindenki, de bizonyítani semmit sem lehet.
'99-es lépcsõshátú E11, 4E-FE motorral
kleingy
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kleingy »

Mint említettem, a srác elmebeteg módon ráment a fogyicsökkentésre. A fogyit pedig vékony olajjal is lehet csökkenteni, akár drasztikus módon is (meg sok-sok más módon). 0W20-nál jelenleg nincs sztem vékonyabb, legalábbis itthon kapható tuti nincs. Ezzel is decikkel csökkent a fogyija.

A vezetési stílusa nekünk döbbenetes lenne, én nem bírnék úgy vezetni soha. :)

Õ nagyon sokat ment, mivel anno németben és osztrákiában is dolgozott, ezért a sok km.

Ja és az átlagai, fogyasztásai (az ideieket megint elfelejtette felvezetni). a legdurvább: 2,72l/100 km.
Kép

1999 liftback, 1.3 4E-FE
B Jani
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: B Jani »

kleingy írta:Oké, de a 0W20-hoz iszonyatosan megfelelõen kell vezetni! Az normál embernek, átlagautózáshoz nem való!
Figyi!
Olvasd már el az irományt :kocc:
tibierdrol
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: tibierdrol »

Jani, rászántam magam és átolvastam amit linkeltél. Tényleg hasznos iromány, bár még vannak (nekem) homályos részek, de sok kérdésre választ kaptam belõle.
'99-es lépcsõshátú E11, 4E-FE motorral
B Jani
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: B Jani »

tibierdrol írta:
Jani, rászántam magam és átolvastam amit linkeltél. Tényleg hasznos iromány, bár még vannak (nekem) homályos részek, de sok kérdésre választ kaptam belõle.
:ezaz:
dogi77
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: dogi77 »

Sziasztok!

CASTROL Magnatec 10w40 A3/B3 típusú olajamat az E11 1,6 vvti Corollám (4zzfe) 13 ezer km után "elfogyasztgatta". (110 e. km van benne, elég sokat járok autópályán és viszonylag gyorsan. Jelenleg a minimumszint környékén tartok. Van maradék Shell Helix 10w40 (A3/B3) olajam, a soron következõ cseréig kihúznám vele.
Kérdésem: Rátölthetem-e, vagy inkább vegyek 1 L azonos típusú olajat. Egyébként mindkét olaj a leírásuk alapján teljesen azonos tulajdonságú.

Köszönöm a válaszotokat.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

dogi77 írta:Sziasztok!

CASTROL Magnatec 10w40 A3/B3 típusú olajamat az E11 1,6 vvti Corollám (4zzfe) 13 ezer km után "elfogyasztgatta". (110 e. km van benne, elég sokat járok autópályán és viszonylag gyorsan. Jelenleg a minimumszint környékén tartok. Van maradék Shell Helix 10w40 (A3/B3) olajam, a soron következõ cseréig kihúznám vele.
Kérdésem: Rátölthetem-e, vagy inkább vegyek 1 L azonos típusú olajat. Egyébként mindkét olaj a leírásuk alapján teljesen azonos tulajdonságú.

Köszönöm a válaszotokat.
Szia !

Nyugodtan töltsd rá. Nem okozol bajt vele.
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

kleingy írta:Nem ironikusnak szántam a hsz azon részét (sem), csak tényközlés, ha annak érzõdött, elnézést kérek. Többféle olaj járt már a Coriban (172 ezer van benne).

Mivel én évente csak 15 ezret megyek, így olyan olaj kell, ami télen-nyáron megfelel, a 0W igazából próbaképp került az autóba, hogy bírja-e egyáltalán. Talán tévesen, de úgy gondoltam, jelezheti a motor kopását is, hogy mennyire viseli el a tényleg vékony hidegoldali olajat.
Ezen megfontolásból kerül majd most 5W30 bele (40-est is vékonyítanám, mert nem hajtom a gépet, pályán se megyek óra szerinti 140-nél többet, azt is évente kb 10x).
Arra természetesen nagyon figyelek, hogy minden kötelezõen elõírt gyártómûvi elõírást teljesítsen a kiválasztott olaj, ill ha lehet, teljesítse is túl. :)

Hidegoldalnál nem vágom, miért kellene nyáron 10-re növelni (kivétel ha csak azért, mert ez a sok éve kiadott hivatalos ajánlás). Kíváncsi vagyok, mivel indoklod (komolyan, nem ironikusan, baromira érdekel az olajos téma, mint fentebb látható volt). :)

Egyébként nagyon érdekes, hogy elképesztõ különbségek lehetnek ugyanolyan viszkozitású olajak között, ami a tûrõképességet (folyósságot, lobbanáspontot, stb.-t) illeti. Van, ahol egy vékonyabb olaj még nagy gyilkolászáskor is jobban teljesíthet mint egy vastagabb. :shock:
Így fontos lenne tudni, hogy te melyik 5W40 és melyik 10W40-rõl beszélsz a magas fordulatnál, elvégre mindkettõ 40-es melegoldali viszkozitású, elvilekben egyforma kéne legyen (de ugye nincs két egyforma olaj). Tehát itt már csak két konkrét olajat lehetne összehasoníltani, általánosítani semmiképp. Meg az se mindegy, hogy az 5-ös félszint, a 10-es pedig szintén félszint vagy ásványi-e.
Akkor kapok agyvérzést, amikor egy ilyen ügyfél ül le velem szembe.....

Végigolvastam ismté ezt az olajmizériát. Srácok, könyörgöm....nem ûr-
technikában ülünk. A mi autóink motorjai jórészt (ahogy Matyi is írta) 15-
20....vagy még több éves konstrukció.

Ne lihegjük túl ennyire. Persze ha az számít, hogy az autód 5,8-at, vagy
5,7-et eszik 100-on, akkor hajrá. Szerény véleményem szerint egy k@rv@
nagy baromság. 0W-20, 0W-30 tlejesen felesleges. Mi a hiperszuper
csúcs Mercedes cdi motorokba 10W-40 (!!!) olajat használunk......ennyi.
Ha azok mennek vele, mitöbb "szeretik", akkor talán-talán megfelel a mi
rakétahajtómûveinkbe is ez a kategória. Télre 5W-40, ha nagyon akarunk
flancolni, de kár ezen ennyit lovagolni. Kellõ gyakorisággal cserélni, vagy
akár 8 ezrenként (benzinesben is), azzal már jót teszünk.

Egyébként meg Carrier Botond :rock:
Birka
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Birka »

Lackót elnöknek! :rizspekta:
XJS
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: XJS »

Lackó írta:
kleingy írta:Nem ironikusnak szántam a hsz azon részét (sem), csak tényközlés, ha annak érzõdött, elnézést kérek. Többféle olaj járt már a Coriban (172 ezer van benne).

Mivel én évente csak 15 ezret megyek, így olyan olaj kell, ami télen-nyáron megfelel, a 0W igazából próbaképp került az autóba, hogy bírja-e egyáltalán. Talán tévesen, de úgy gondoltam, jelezheti a motor kopását is, hogy mennyire viseli el a tényleg vékony hidegoldali olajat.
Ezen megfontolásból kerül majd most 5W30 bele (40-est is vékonyítanám, mert nem hajtom a gépet, pályán se megyek óra szerinti 140-nél többet, azt is évente kb 10x).
Arra természetesen nagyon figyelek, hogy minden kötelezõen elõírt gyártómûvi elõírást teljesítsen a kiválasztott olaj, ill ha lehet, teljesítse is túl. :)

Hidegoldalnál nem vágom, miért kellene nyáron 10-re növelni (kivétel ha csak azért, mert ez a sok éve kiadott hivatalos ajánlás). Kíváncsi vagyok, mivel indoklod (komolyan, nem ironikusan, baromira érdekel az olajos téma, mint fentebb látható volt). :)

Egyébként nagyon érdekes, hogy elképesztõ különbségek lehetnek ugyanolyan viszkozitású olajak között, ami a tûrõképességet (folyósságot, lobbanáspontot, stb.-t) illeti. Van, ahol egy vékonyabb olaj még nagy gyilkolászáskor is jobban teljesíthet mint egy vastagabb. :shock:
Így fontos lenne tudni, hogy te melyik 5W40 és melyik 10W40-rõl beszélsz a magas fordulatnál, elvégre mindkettõ 40-es melegoldali viszkozitású, elvilekben egyforma kéne legyen (de ugye nincs két egyforma olaj). Tehát itt már csak két konkrét olajat lehetne összehasoníltani, általánosítani semmiképp. Meg az se mindegy, hogy az 5-ös félszint, a 10-es pedig szintén félszint vagy ásványi-e.
Akkor kapok agyvérzést, amikor egy ilyen ügyfél ül le velem szembe.....

Végigolvastam ismté ezt az olajmizériát. Srácok, könyörgöm....nem ûr-
technikában ülünk. A mi autóink motorjai jórészt (ahogy Matyi is írta) 15-
20....vagy még több éves konstrukció.

Ne lihegjük túl ennyire. Persze ha az számít, hogy az autód 5,8-at, vagy
5,7-et eszik 100-on, akkor hajrá. Szerény véleményem szerint egy k@rv@
nagy baromság. 0W-20, 0W-30 tlejesen felesleges. Mi a hiperszuper
csúcs Mercedes cdi motorokba 10W-40 (!!!) olajat használunk......ennyi.
Ha azok mennek vele, mitöbb "szeretik", akkor talán-talán megfelel a mi
rakétahajtómûveinkbe is ez a kategória. Télre 5W-40, ha nagyon akarunk
flancolni, de kár ezen ennyit lovagolni. Kellõ gyakorisággal cserélni, vagy
akár 8 ezrenként (benzinesben is), azzal már jót teszünk.

Egyébként meg Carrier Botond :rock:
Tokeletesen egyetertek. Erdekes tema ez az olajjal, egy darabig korultekintoen valogat az ember, minden szempontot figyelembe vesz, krakkolasi technikakat hasonlit ossze, minositeseket meg osztalyokat tart fejben, beszel "mesterekkel", akik "20 eve a Mobilt/Castrol/Motult/stb hasznalom" hozzaallasuak, aztan rajon, hogy tok felesleges buveszkedes az egesz. :) ZDomannak szokott olajkerdesekre elojonni a Miki1-es drift es hokocsi sztori, 4age motor ezrenket egy liter Botondot kert enni, szetbontaskor tokeletes csapagyak...Most eppen en is 5W40 hivo lettem, mert ezt nem eszi. A hipiszupi tizhatvanat meg igen, fene a gusztusat. Egyszoval, mint sok minden, ez is hit kerdese. :)
Bruce E9
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Bruce E9 »

XJS írta: Tokeletesen egyetertek. Erdekes tema ez az olajjal, egy darabig korultekintoen valogat az ember, minden szempontot figyelembe vesz, krakkolasi technikakat hasonlit ossze, minositeseket meg osztalyokat tart fejben, beszel "mesterekkel", akik "20 eve a Mobilt/Castrol/Motult/stb hasznalom" hozzaallasuak, aztan rajon, hogy tok felesleges buveszkedes az egesz. :) ZDomannak szokott olajkerdesekre elojonni a Miki1-es drift es hokocsi sztori, 4age motor ezrenket egy liter Botondot kert enni, szetbontaskor tokeletes csapagyak...Most eppen en is 5W40 hivo lettem, mert ezt nem eszi. A hipiszupi tizhatvanat meg igen, fene a gusztusat. Egyszoval, mint sok minden, ez is hit kerdese. :)
És milyen 5W40? teljesen mindegy?

A hipiszupi motorolajevés veszélye meg az, hogy ha nem nézegeti az ember túl sûrûn a szintet, akár úgy is járhatunk vele, hogy lecsökkenhet a minimum szint alá, akkor meg sokkal többet ártunk, mint a nem olyan hipiszupi, de nem annyira fogyós, gyakran cserélgetõs olajjal.
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
XJS
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: XJS »

Bruce E9 írta:
XJS írta: Tokeletesen egyetertek. Erdekes tema ez az olajjal, egy darabig korultekintoen valogat az ember, minden szempontot figyelembe vesz, krakkolasi technikakat hasonlit ossze, minositeseket meg osztalyokat tart fejben, beszel "mesterekkel", akik "20 eve a Mobilt/Castrol/Motult/stb hasznalom" hozzaallasuak, aztan rajon, hogy tok felesleges buveszkedes az egesz. :) ZDomannak szokott olajkerdesekre elojonni a Miki1-es drift es hokocsi sztori, 4age motor ezrenket egy liter Botondot kert enni, szetbontaskor tokeletes csapagyak...Most eppen en is 5W40 hivo lettem, mert ezt nem eszi. A hipiszupi tizhatvanat meg igen, fene a gusztusat. Egyszoval, mint sok minden, ez is hit kerdese. :)
És milyen 5W40? teljesen mindegy?

A hipiszupi motorolajevés veszélye meg az, hogy ha nem nézegeti az ember túl sûrûn a szintet, akár úgy is járhatunk vele, hogy lecsökkenhet a minimum szint alá, akkor meg sokkal többet ártunk, mint a nem olyan hipiszupi, de nem annyira fogyós, gyakran cserélgetõs olajjal.
Perpill Castrol 5W40 fullsynt, de lehet, meg ez is sok :D
http://olajshop.hu/termekek/castrol/uj_ ... 1l/details
Mindenesetre ezt nem eszi.[/url]
Bruce E9
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bruce E9 »

XJS írta:
Perpill Castrol 5W40 fullsynt, de lehet, meg ez is sok :D
http://olajshop.hu/termekek/castrol/uj_ ... 1l/details
Mindenesetre ezt nem eszi.[/url]
köszi, egyébként a Castrol 10W40-et ette? (4AGE 16V-rõl van szó)
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

...mondjuk egy pörgõs motorba (pláne ha kapja az ívet) már nem rossz
egy 10W-60, nem ?

Régi jó Castrol RS.....abból lett az Edge Sport ?
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Így van. Az edge sport most az rs.

Visszatérve a témához, örülök Lackó, hogy te is a gykorlati tapasztalatokat osztod meg.
Olvasgattam B Jani cikkeit. Abban is van sok okosság, csak 1-2 alapvetõ eltérés van, mint pl, hogy a 0W40-re és a 10W40-re azt mondja, hogy az meleg állapotban ugyanolyan viszkozitású. Ez elméletben és adatok alapján tényleg így van, de én gyakorlatban nem ezt látom.
Bár XJS 5W40-es nem eszi, de 10W60-as eszi esete minden elméletet dugába dönt.

BJaninak is igaza van abban, hogy ennyire belemélyül az olajokba és Motulozik, mert szupersport-al motorozik. Na ott tényleg nem mindegy a nyírási és hasonló tényezõk a 16-7 ezres fordulatszám és a más illesztések mellett.
Bár azt mondom mindenkinek Motult az autójába is, csak tényleg nem engedheti meg magának mindenki.
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Válasz küldése