4A-GE misztikus "klattyogó hangjának" orvoslása

Technikai okfejtések, hasznos tippek, leírások. Önállóan megvalósítható kisebb-nagyobb szervizelések és átalakítások.
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Autód gyártási éve: 1988
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pacsker »

Megtaláltam, hogy mi okozza azt a bizonyos jellegzetes klattyogó hangot Bigportos 4AGE-knél!
Miután elkészült a motor, ugye kizárt volt, hogy a forgó pörgõ alkatrészekbõl akármilnyen hang is kiszivárogjon, mivel majdnem minden újra lett cserélve, de ennek ellenére ugyanúgy megvolt az a hangos alapjáraton és felette fordulatra ugyan emelkedõ, de kevesebb periódusú klattyogás. Hallottam már legalább 4 db GE-nél és eddig senki nem tudta rá a választ. Pl Volt Lackóé, Sprintié...
Nos a T-VIS szelep által közvetített vákuum vagy kevés vagy nem eléggé kiegyenlített és a membrán által húzgált 4 pillangó szelep alacsony fordulaton nem zár tökéletesen. Lüktetés érzõdik és a pillangó szelepek folyamatosan nyitnak-zárnak és minden egyes zárásnál a 4 kis tányér koppanása hallható a "szívósor" falaihoz. Remélem érthetõ volt, mert ezt jobb lenne mutogatni. Látatlanban azt mondanám, hogy ez a jelenség vállat csinál a szívósorba, de most volt szétszedve és szerencsére nem.

Kérdésem pedig az, hogy mi okozhatja ezt a lüktetést?:
- A T-Vis szelep elõtti vákuum kiegyenlítõ (és egyenirányító?) hordó formájú dob/(szelep) elromlása?
- Vagy mindig is van lüktetés, csak csökkent a vákuumom? Netán eltömõdés, vagy valahol farsot szív a rendszer?
- Netán a T-VIS elektromos szelep meghibásodása? Bár az vagy zár vagy nem, nem?
- Honnan érkezik a vákuum? Látom a csatlakozást, de hogy keletkezik?

A másik dolog, hogy azt véltem még felfedezni, hogy a T-VIS kapcsolása indítás utána jó pár másodperccel történik. Ekkor hallhatóan megemelkedik az alapjárat (hidegen 1500-700-ról 2100-200ra.) És ha éppen jelentkezik a fent említett klattyogó hang, az is rögtön hallható. Olyannyira késõbb kapcsol, hogyha benyúlok beindítom, van idõm lehúzni a szelepvezérlõ membránba érkezõ gumicsõvet és akkor még nincs vákuum, majd utána pár másodperccel jelenik meg, aztán szippantja az ujjam. Kérdés, hogy ez a késleltetés normális jelenség-e? (netán pont azért, hogy hidegindításnál ne rögtön pörögjön fel 2 ezerre, hanem engedje kicsit felkapni az olajat) Vagy már a többször leéégés miatt buherált ECU ezen ága okozza. (Bár nem volt programozva...)

A klattyogó hangot egyébként nem mindig hallom. Talán melegedéssel összefügg, mert hidegen MINTHA nem mindig hallanám, de talán csak a magas fordulat miatt nem hallom.

Elõre is köszönöm a válaszokat!
Örülnék, ha már végre pontot tennék a végére. Áldott Smallport... :)

Azt elfelejtettem mondani, hogy nagyon könnyen letesztelhetõ. Ha a klattyogás hallatszik lehúzzuk a szívósor közepe alatt elhelyezkedõ membránról a kis gumicsövet és rögtön elhalkul.
Klubelnök

Merjünk nagyban gondolkodni!
"Before you say you can't do it, try it" / Sakichi Toyoda
"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

:e9lb: AE92 Liftback GT-i (4AGE, Kouki)
:te71matyi: TE71 GT DOHC Coupe (2TG, Zenki)
Kép KE11 Sedan felújítását várva (2K, Kouki)
:kp60: KP60 Starlet versenyautó építés alatt (4AGE)

Kép
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Matyesz, gratula !

Ha lesz egyszer ilyen motoros autóm, legalább tudom, hogy nem kell aggódni emiatt a hang miatt.
szullosz
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: szullosz »

Pacsker írta: Kérdésem pedig az, hogy mi okozhatja ezt a lüktetést?:
- A T-Vis szelep elõtti vákuum kiegyenlítõ (és egyenirányító?) hordó formájú dob/(szelep) elromlása?
- Vagy mindig is van lüktetés, csak csökkent a vákuumom? Netán eltömõdés, vagy valahol farsot szív a rendszer?
- Netán a T-VIS elektromos szelep meghibásodása? Bár az vagy zár vagy nem, nem?
- Honnan érkezik a vákuum? Látom a csatlakozást, de hogy keletkezik?
Ja, erre a hangra gondoltál, megmondtam volna...
:twisted: :twisted: :twisted:

Szép kérdések, intézem a válaszokat!

Szabber
sprintike
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: sprintike »

Kiváncsi vagyok.Ez engem is nagyon érdekelne!
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Tegnap beleraktam az autóba 550 Km-t. Autópályán.
Az összerakás óta ez volt az elsõ pályás menet. Ahogy felmentünk és gyorsítottunk fel, kb 115 és 135 közt furcsa csörgõ, csilingelõ hang volt hallható. Néha megszûnt, néha hallatszott. Elõször azt hittük mûszerfalból, majd, hogy a motortérbe a menetszél csapkod vmit vmihez. Teljesítménytõl független volt, tehát nem csak akkor, amikor kövéret adtam. Ha tartottam a sebességet, vagy ha kicsit lassultam is, ebben a sebesség tartományban csilingelt random szerûen. Talán még a rossz benzin, vagy a rossz elõgyújtás beállításnál elõforduló csörgéshez lehetne hasonlítani, de ugye az általában erõs gyorsításnál jelentkezik.
Késõbb észrevettem azt, hogy 140-nél, ha hallhatóan kinyit a 4 mellé a másik 4 torok (T-VIS elektromos VSV szelepe elengedi a vákuumot), mintha utána nem hallatszódna ez a hang. Nos pont az utóbbi napok tapasztalata után rögtön beugrott, hogy ez nem-e a fent említett klattyogás (elégtelen vákuum és a 4 pillangó szívó torokhoz való csapkodása, ki-be nyitogatása) nagyobb fordulaton történõ jelentkezése. Megálltam a következõ kúton, lehúztam a középsõ membránról a vákuum csövet. (Így ugye nyitva lesz alul felül a rugó feszítés miatt mind a 8 torok) A hang sajnos/szerencsére megszûnt. Remélem ez a pár km alatt nem keszdte ki a szívójáratok falát.

Csupán ezt azért írtam le, hogy ez ugyanaz, mint az alacsony fordulaton történõ kelepelés és amíg a probléma nincs megoldva érdemes kinyitni mind a 8 torkot, nehogy galibát okozzon.
Az egyenirányító és vákuum kiegyenlítõ dobra tippelek tettesként. Bardos6 motorjáról lekaptam. Megszívtam egyik irányba, úgy nem engedett át levegõt, megszívtam másikba is és összehorpadt a szám, amire pici áramlást el tudtam érni :) Így lehet nem enged elég levegõt áramolni és ezért nem zár teljesen.
Most az következik, hogy egy mûködõ nem klattyogó Bigportból kiveszem a hordót és azt is tesztelem.

Megpróbálom végigjárni az utat, hogy másnak könnyebb legyen! ;)
Klubelnök

"I always say, the way a man treats his car is how he treats himself." / Tarconi

Kép
ramboo88us
Visszajáró
Visszajáró

Hozzászólás Szerző: ramboo88us »

Én úgy gondolom, hogy a hordó, pufferként üzemel, pont az ilyen lüktetések kisimítása miatt, plussz bele van építve egy visszacsapó szelep is...

én beletettem egy T-elágat a tányérszelepek és a hordó közé és rátettem egy kihosszabító csövet majd egy -1 -es manométert az utastérbe
így vizsgáltam ,hogy mikor nyit és zár a T-VIS....
milyen fordulaton ill. mennyi szerepe van a plussz 4 levegõszelepnek...
menet közben és alapjáratnál...

a manométeren nem látszott semmilyen perriódikus jelenség...(nálam)

szerintem ennek a 4 tányérszelepnek elég nagy a tehetettlensége, nem gondolom, hogy olyan gyorsan zár/nyit mint a fordulatszám...ill a vákuum perriodicitás
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Köszönöm a tartalmas és hasznos választ!
Azt hallottam másoknál, hogy a hordónak egyik irányba nagyon könnyen kell engednie a levegõt, a másikba pedig egyáltalán nem.
Nálam az egyik irányba semmi, a másikba meg iszonyat erõlködés ellenében engedett egy pici vákuumot áramolni.
Én arra tippelek. És ha könnyen engedné át, lehet a lüktetést is könnyebben orvosolná.

Tuti egyébként, hogy a 4 kis pillangó klattyog az öntvényhez. Én se tudom hogy lehet ilyen gyorsan, vagy honnan kaphat ilyen lüktetést. Nem értem. De sajnos egyértelmûen megszûnt, ahogy lehúztam a vákuumcsövet és elõjött, amikor visszadugtam.

Viszont!
Ugye elvileg, ha lent zárva van a 4 torok így a maradék 4 ágon gyorsabban kell áramolnia a levegõnek és picit nyomatákosabbnak kellene lennie a motornak elul, mintha mind a 8 (mint most, ahogy lekötöttem direktbe) nyitva lenne lent is. Régen ezt a különbséget éreztem is, mostmár az új dugókkal, gyûrûkkel nem.
Magyarul alul is szinte ugyanolyan 8 torokkal, mint 4-el. Vagy az van, hogy a lüktetés miatt oly sokszor volt nyitva, hogy "6-7" torkot produkált a levegõ mennyiség és sebesség, vagy az, hogy le kéne szarnom az egész T-VIS-t és ki kéne vennem a szívósor és a hengerfej közül az egész egységet és elfelejteni... Fogyasztásba se veszek észr enagyon változást most. (bár keveset járok a kocsival)

Egyébként AFM-es T-VIS-nél van egy plusz T elágazás a vákuumos résznél. kicsit bonyolultabb, de jól átlátható.
Klubelnök

Kép
KovZoo
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: KovZoo »

Ez hasznos topic. Nekem is van az a hang és már hallgatóztam, de nem volt nyilvánvaó, hogy onnan jön. De holnap meghallgatom és kipróbálom.
Köszönöm az infókat!
Üdv!
E12 Corolla HB 3ajtó D4D 81kw
AE92 Corolla Liftback GTI
„Az élet nem azt jelenti, hogy túléljünk egy vihart, hanem, hogy tudjunk táncolni az esõben."
KovZoo
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Hozzászólás Szerző: KovZoo »

Észrevételeim:
Motmár tuti, hogy az a bizonyos hang az az nálam is. Bizony, hogy a T-VIS-bõl jön.
Hidegen és melegen is hallható.
Lehet, hogy nem jól értelmeztem a tesztelést, de nekem semmi nem változozott.
Menni nem ment rosszabbul és 4500 körül megvolt még az a bizonyos változás.
Tudnál feltenni egy képet? De lemegyek majd mégegyszer.
E12 Corolla HB 3ajtó D4D 81kw
AE92 Corolla Liftback GTI
„Az élet nem azt jelenti, hogy túléljünk egy vihart, hanem, hogy tudjunk táncolni az esõben."
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

ha lehúzod a gumicsövet a megfelelõ helyrõl, akkor meg kell szûnnie a klattyogásnak. De fent leírtam részletesen.
Teljesítménybe elvileg lehúzott csõvel alul gyengébbnek kellene lennie.
A másik T-VIS-es topicba vannak képek.
Klubelnök

Kép
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Eddig a klattyogás forrásának felderítésérõl szólt a topic.
Lehetséges, hogy megtaláltam az probléma megoldását is. Sõt Frool azt is, ha netán valakinek magas fordulaton (4500 fölött) ciripelt.

Járnom kell az E9-el, hogy rájöjjek, sikerült-e, így kérek egy kis idõt, hogy biztosan nyilatkozhassak. Ha jól tudom sok embert érint a probléma ;)
Klubelnök

Kép
Bruce E9
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bruce E9 »

Pacsker írta:Eddig a klattyogás forrásának felderítésérõl szólt a topic.
Lehetséges, hogy megtaláltam az probléma megoldását is. Sõt Frool azt is, ha netán valakinek magas fordulaton (4500 fölött) ciripelt.

Járnom kell az E9-el, hogy rájöjjek, sikerült-e, így kérek egy kis idõt, hogy biztosan nyilatkozhassak. Ha jól tudom sok embert érint a probléma ;)
na elárulod mire jutottál?
----------------------------------
Forró Fecske
AE92 Corolla Liftback GT-i, Black Top G6
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Nos!

Egyelõre egyszer sem hallottam a klattyogást :lol: Lehet sikerült tényleg megoldani?
Holnap Jön Lyani. Megpróbálom neki is és, ha egy hétig tényleg nincs hangja, akkor írom a hosszú beszámolót.
Klubelnök

Kép
Lyani
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2012
Autód típusa (és generációja): Auris
Autód felszereltségi jelölése: Sol
Autód karosszéria variánsa: Hatchback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: Lyani »

Megyek megyek, és belõjjük az alapjáratot is. :wink:
Auris MK1 HSD Sol 5 door Hatchback
OFF: 2003 Patrol Y61 LWB ZD30
Pacsker
Site Admin
Site Admin
Kapcsolat:

Mostmár biztosan állíthatom, hogy megoldódott ezzel az átalakítással a klattyogás.
Hamarosan új motor építés, és megpróbálok fényképezni!
Akinek ilyen problémája van, keressen bátran!
Klubelnök

Kép
Válasz küldése