bepi81 írta:Adott egy dolog, amit elnéztem gyertyavásárláskor...
Az Avensis 1ZZ motorjához Denso K16R-U típusú gyertya az előírás, de én a Corolla alapján Denso K16R-U11 típusú gyertyák vettem az Avensisbe is. December elején, az olajcserével egyszerre lett elvégezve a gyertya csere is.
Kérdésem az, hogy van-e említésre méltó különbség a két típus között? Cseréljem? Okozhat-e ez az eltérés bármi problémát? Mi a tünete, ha nem egészen az előírás szerinti típus kerül beszerelésre?
Bevallom, ezt benéztem. A Corolla könyvének ide vonatkozó része volt az eszemben (U11), míg az Avénál egyértelműen az U típus van megadva.
Az előbbinél 0.8mm az utóbbinál 1.1mm a hézag.
Egy korábbi autószerelőm hasonló hibát követett el (facelifteshez való gyertyát rakott a békaszemesembe, 0.8mm helyett 1.1mm, BKR6EYA helyett BKR5EYA-11), 40 ezer km-t mentem, miután én cseréltem gyertyát és csak akkor derült ki. Semmilyen negatív hatását nem tapasztaltam, akkor sem és azóta sem. Talán a lerakódás a gyertyán nem volt az igazi, mintha fehéres lett volna, de már nem emlékszem pontosan, régen volt, illetve a hőérték is eltért a két gyertya között.
De ha tudtam volna korábban, akkor azonnal kicserélem, párezer Ft és nyugodt az ember.